Einde livefeed
Deze livefeed wordt afgesloten. Om de laatste updates te lezen, vernieuw de pagina of klik op deze link.
Boris Johnson heeft intensive care verlaten
De Britse premier Boris Johnson heeft vandaag de afdeling intensieve zorg van het ziekenhuis verlaten, zo heeft de Britse openbare omroep BBC op gezag van een woordvoerder van de regeringsleider gemeld.
"De eerste minister is deze avond van de intensive care naar de gewone afdeling overgebracht, waar hij van nabij wordt geobserveerd tijdens de vroege fase van zijn genezing. Hij is extreem goed geluimd."
© AFP — Boris Johnson tijdens een vergadering, toen hij nog van thuis werkte. De belangrijkste updates van vandaag
• Er zijn de voorbije 24 uur in België 283 overlijdens gemeld ten gevolge van het coronavirus. Dat is een nieuw dagrecord.
• Toch zijn er ook positieve signalen. Zo waren er opnieuw meer mensen die genezen verklaard werden en het ziekenhuis mochten verlaten dan nieuwe hospitalisaties. Dit is de laatste stand van zaken.
• Slecht nieuws over de mondmaskers voor de zorgsector: 3 miljoen FFP2-maskers, die begin april aankwamen op de luchthaven van Luik, blijken waardeloos te zijn.
• Ook met de testkits voor de woon-zorgcentra zijn er problemen. De verzonden kits bevatten een verkeerde handleiding, waardoor verschillende woon-zorgcentra al gestopt zijn met tests afnemen..
• In de VS zijn in 3 weken tijd bijna 17 miljoen mensen werkloos geworden. Het land is erg zwaar getroffen: voor de tweede dag op rij zijn er bijna 2.000 mensen overleden aan het coronavirus.
• In Spanje daalt het aantal nieuwe besmettingen en overlijdens licht. Ook belangrijk is dat de druk op de ziekenhuizen en de afdelingen intensieve zorgen langzaam maar gestaag daalt.
• Wat is het aantal huidige besmettingen, hoeveel mensen zijn overleden? En hoeveel patiënten zijn weer genezen verklaard? Deze cijfers en kaarten zetten een en ander in perspectief.
• Op de hoogte blijven? Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Testkits in woon-zorgcentra blijken foute handleiding te bevatten
Testkits die naar de woon-zorgcentra zijn verzonden om personeel en bewoners te testen op corona, bevatten handleidingen die niet overeenkomen met de staafjes ('wissers') om de tests af te nemen.
Er is in de woon-zorgcentra afnamemateriaal geleverd dat dient om een test via de keel (en de neus) af te nemen. Maar de handleidingen die bij de tests zaten, legden enkel uit hoe je een test via de neus afneemt. De staafjes voor de keel zijn een pak dikker. Verschillende woon-zorgcentra waren daarom gestopt met tests afnemen.
Intussen zijn de juiste instructies wel bezorgd, laat Caroline Leys, woordvoerster van bevoegd federaal minister Philippe De Backer, weten. "De minister betreurt de onduidelijkheid over de tests, maar intussen is het probleem opgelost. De testkits zelf blijven perfect bruikbaar", luidt het.
© REUTERS De Backer: 'Drie miljoen FFP2-maskers blijken waardeloos'
Minister Philippe De Backer (Open Vld) heeft in de Kamer “slecht nieuws” gebracht, zoals hij het zelf aankondigde. Drie miljoen FFP2-maskers, die begin april aankwamen op de luchthaven van Luik, blijken waardeloos en niet te gebruiken te zijn. Dat blijkt uit de definitieve tests die de FOD Volkgsgezondheid heeft laten uitvoeren.
"Al bij de eerste visuele controle bleek dat de maskers niet voldeden aan de keuringscriteria omdat ze geen CE-keurmerk hadden. De leverancier heeft dan documenten laten zien waaruit zou moeten blijken dan de maskers wel voldeden, maar onderzoek wees uit dat die documenten niet voldeden. Na extra tests is nu gebleken dat de maskers kwalitatief onaanvaardbaar waren. De FOD heeft dat gisteren met een proces-verbaal officieel laten vaststellen."
De Backer heeft het over een "zware setback" in de zoektocht naar maskers die de mensen op het terrein de hoogst mogelijke bescherming bieden. De vraag naar kwalitatieve mondmaskers is enorm, in de hele wereld. FFP2-maskers hebben een hogere beschermingsgraad dan chirurgische maskers. Die laatste kunnen niet worden gebruikt door mensen die in contact komen met coronapatiënten, maar kunnen wel elders worden ingezet.
CEO’s over thuiswerk: ‘We zijn de regels al aan het herschrijven’
Hoe leid je een bedrijf vanaf de keukentafel of zolderkamer? Voor die opgave staan verschillende CEO’s nu ze, net als de rest van hun bedrijf, veroordeeld zijn tot thuiswerk. Maar laat thuiswerken nu niet in de Bijbel van de gemiddelde bedrijfsleider staan.
© Wouter Van Vooren — Wouter Torfs. ‘Als we de zomer willen redden, blijf dan nu in uw kot’
We hebben er de hele winter naar uitgekeken: mooi lenteweer, kunnen buitenkomen en genieten van het zonnetje. Maar nu het zover is, moeten we de verleiding weerstaan om uit ons kot te komen, zeggen experts Marc Van Ranst, Steven Van Gucht, Geert Meyfroidt en Erika Vlieghe. "Als we de zomer willen redden, dan moeten we nu binnenblijven." Lees hier meer.
© Tim Dirven — Marc Van Ranst. Overheid wil dat woon-zorgcentra oudere coronapatiënten opvangen
Senioren die uit het ziekenhuis ontslagen worden na een besmetting met het coronavirus maar nog niet goed genoeg zijn om naar huis kunnen, moeten opgevangen worden in woonzorgcentra. Dat is toch het plan van de overheid. Maar daar is de situatie nu al heel zwaar, zo waarschuwen enkele directeurs en een verpleger uit Aalter, die anoniem getuigde in VTM Nieuws.
Het woonzorgcentrum waar de verpleger werkt, bleef tot nu toe gespaard van het het virus, maar toch verblijft er nu tijdelijk een corona-patiënt die uit het ziekenhuis kwam. Onverantwoord, vindt hij. “Wij doen alles om onze bewoners te beschermen tegen het virus”, getuigt de verpleger. “En dan brengen ze het naar binnen op die manier. Dat kan niet. Dat is spelen met mensenlevens.”
Over hoeveel gevallen het gaat, kan het Agentschap Zorg en Gezondheid niet zeggen. Volgens het agentschap gaat het om een noodmaatregel die afgebouwd kan worden als de druk op de ziekenhuizen vermindert.
Vlaams minister Wouter Beke reageerde in VTM Nieuws. "Op een gegeven moment moet je uit het ziekenhuis vertrekken", klinkt het. "En dan moet je ergens opgevangen worden, op een manier dat je andere mensen niet kan besmetten. Daarom moeten er in de woon-zorgcentra speciale corona-afdelingen ingericht worden."
© Photo News — - Séance plénière du Parlement flamand - Plenaire vergadering Vlaams Parlement * Wouter Beke (CD&V) 08/04/2020 Pict. by Didier Lebrun © Photo News Onderwijs: 4 vragen
Als de scholen na de paasvakantie gesloten blijven, moeten leerkrachten nieuwe leerstof geven aan hun leerlingen. Hoe zal dat verlopen? En hoe gaat het nieuwe voorstel van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) om zomerscholen te organiseren precies in zijn werk? ‘We begeven ons op onbekend terrein.’
Lees nu: Onderwijs na de paasvakantie, hoe moet dat nu verlopen?
610 nieuwe sterfgevallen in Italië
In Italië zijn op een dag tijd nog eens 610 mensen aan het nieuwe coronavirus overleden. Dat heeft de Civiele Bescherming bekendgemaakt.
Het virus heeft op het schiereiland al 18.279 mensenlevens geëist. Gisteren waren er 542 bijkomende sterfgevallen.
Er raakten nog eens 4.204 mensen besmet (tegen 3.836 woensdag) om op een totaal van 143.626 te komen.
Meer dan 7.000 doden in staat New York
Het nieuwe coronavirus heeft in de staat New York al meer dan 7.000 mensenlevens geëist, zo heeft gouverneur Andrew Cuomo volgens nieuwszender CNN gezegd.
Op een dag tijd telde de oostelijke Amerikaanse staat 799 bijkomende sterfgevallen, een nieuw "dagrecord". Daarmee zijn in New York al 7.067 mensen aan de longziekte bezweken.
Het dagelijkse aantal sterfgevallen is de hele week al in stijgende lijn, zo was er maandag sprake van 630 mensen die op één dag aan Covid-19 zijn overleden.
Niettemin is volgens Cuomo de curve aan het afvlakken. "De uitgaansbeperkingen werken beter dan we dachten", zegt hij.
Er zijn ongeveer 18.000 mensen gehospitaliseerd, maar de toename zwakt ook af.
Weyts wil zomerscholen oprichten
Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) werkt samen met het onderwijsveld aan een scenario met zomerscholen om leerlingen die een grote leerachterstand hebben opgelopen door het coronavirus bij te spijkeren. Dat zou op vrijwillige basis gebeuren, zowel voor leerlingen, leerkrachten als scholen, benadrukte Weyts in een videoconferentie met de leden de commissie Onderwijs van het Vlaams parlement. Lees hier meer.
Brussels Airlines schrapt 8 bestemmingen tot maart volgend jaar
Brussels Airlines gaat na de coronacrisis vluchten naar 8 bestemmingen al zeker niet meer heropstarten. Dat meldt hln.be en een woordvoerster van de Belgische maatschappij bevestigt het nieuws.
Wie de komende maanden een reis gepland had naar Sevilla, Valencia, Bristol, Hannover, Moskou, Billund, Marrakesh en Santorini, zal daar niet geraken met Brussels Airlines. Al minstens tot eind maart volgend jaar zal de maatschappij die bestemmingen niet meer aanbieden.
Het is nog niet duidelijk of er nog meer verbindingen zullen sneuvelen.
Bpost vraagt vanaf maandag 0,25 euro coronatoeslag voor pakjes
Vanaf paasmaandag kost het grote bedrijven die online verkopen meer om hun producten bij mensen thuis te krijgen via Bpost. Het postbedrijf zal 0,25 euro toeslag vragen per pakketje.
Zelfstandigenorganisatie Unizo spreekt van "een bijzonder cynisch paascadeau". Lees hier meer.
Wereldwijd meer dan 1,5 miljoen mensen besmet
Wereldwijd zijn nu meer dan 1,5 miljoen mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt, zo valt af te lezen op de interactieve kaart van de vermaarde Johns Hopkins Universiteit.
Aan de hand van officiële gegevens telde Johns Hopkins rond 16.20 uur over de hele wereld 1.502.618 infecties. De universiteit registreerde ook 89.915 overlijdens en 339.775 genezen patiënten.
Met 432.554 besmettingen zijn volgens Johns Hopkins de VS het hardst getroffen, gevolgd door Spanje (152.446), Italië (139.422), Duitsland (113.296) en Frankrijk (83.080). In de "wereldranglijst" staat België op de tiende plaats met 24.983 infecties.
Italië betaalde met 17.669 doden de zwaarste tol inzake mensenlevens.
Johns Hopkins registreerde in Spanje 15.238 dodelijke slachtoffers, in Frankrijk 10.869 en in Groot-Brittannië 7.097. België staat op de interactieve kaart achtste met 2.523 overlijdens.
België staat qua genezingen met 5.146 op de elfde plaats, China voert de lijst aan met 77.679 weer fitte patiënten.
Wat is het aantal huidige besmettingen, hoeveel mensen zijn overleden? En hoeveel patiënten zijn weer genezen verklaard? Deze cijfers en kaarten zetten een en ander in perspectief.
Experten komen dinsdag met eerste rapport over exit-strategie
De expertengroep over de exit uit de coronacrisis (GEES) overhandigt dinsdag een eerste verslag aan de regering. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) in de Kamer verklaard.
Eerder deze week raakte de samenstelling bekend van de werkgroep die de exit-strategie moet uitwerken. Verschillende partijen voelden de premier vandaag in de Kamer aan de tand over wat er de komende tijd te gebeuren staat.
Premier Wilmès herhaalde dat de terugkeer naar de normale situatie enkel stapsgewijs kan gebeuren. "Institutioneel leven we in een complex land. Alleen door samen te werken, zullen we slagen", drukte ze de Kamerleden op het hart.
Ze verwees ook naar de economische en budgettaire schade die de coronacrisis berokkent. Volgens een scenario van de Nationale Bank is sprake van een krimp van de economie met 8 procent en een stijging van de schuld naar 115 procent van het bbp.
"De sociaaleconomische situatie zal voor iedereen moeilijk zijn om te boven te komen", voorspelde ze. "Er zal een voor- en na-corona zijn in onze relaties tot anderen en in de manier waarop we onze samenleving opbouwen." Om een antwoord te kunnen bieden op de "fundamentele keuzes" is volgens de premier een regering nodig met volheid van bevoegdheden.
Lees ook: Deze experten zullen exit uit coronacrisis voorbereiden
© BELGA — Eerste minister Sophie Wilmès. Vandaag belangrijk
• Er zijn de voorbije 24 uur in België 283 overlijdens gemeld ten gevolge van het coronavirus. Dat is een nieuw dagrecord.
• Toch zijn er ook positieve signalen. Zo waren er opnieuw meer mensen die genezen verklaard werden en het ziekenhuis mochten verlaten dan nieuwe hospitalisaties.
• In Sint-Truiden testte de helft van de rusthuisbewoners positief op het coronavirus. Bij het personeel bleek 1 op de 5 medewerkers besmet. Verschillende woon-zorgcentra vrezen intussen een zuurstoftekort.
• Het Duitse laboratorium CureVac lanceert vanaf juni klinische tests met zijn coronavaccin in België.
• In de VS zijn in 3 weken tijd bijna 17 miljoen mensen werkloos geworden. Het land is erg zwaar getroffen: voor de tweede dag op rij zijn er bijna 2.000 mensen overleden aan het coronavirus.
• In Spanje daalt het aantal nieuwe besmettingen en overlijdens licht. Ook belangrijk is dat de druk op de ziekenhuizen en de afdelingen intensieve zorgen langzaam maar gestaag daalt.
• Enkele landen doen het dan weer opvallend goed. Portugal, Polen, Griekenland en Finland houden goed stand en tellen minder slachtoffers dan de rest. Lees hier hoe ze dat doen.
• Op de hoogte blijven? Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
Helft bewoners woon-zorgcentra Sint-Truiden test positief
Opnieuw wordt duidelijk dat Limburg het hardst getroffen is door het coronavirus. In de tot nu toe geteste woon-zorgcentra van Sint-Truiden testte de helft van de bewoners positief. Ook 1 op de 5 medewerkers is besmet.
In de geteste woon-zorgcentra Villa Rosa en 't Meiland worden besmette bewoners nu gescheiden van de anderen. Vorige week werd in de oude vleugel van 't Meiland al een afdeling voor niet-besmette bewoners ingericht.
Sinds 18 maart vielen in de woonzorgcentra 16 overlijdens te betreuren. Zorgbedrijf Sint-Truiden benadrukt dat de psychologische impact groot is. De bewoners worden opgevangen door de zorgverleners; voor de medewerkers is er psychologische bijstand opgestart.
Van burcht naar broeihaard: hoe het zo kon misgaan in de woon-zorgcentra
Door een tekort aan mondmaskers en expertise kon het personeel het coronavirus massaal verspreiden binnen de eigen woon-zorgcentra. Door een gebrek aan tests zijn de uitbraken moeilijk onder controle te houden. Waarom het virus zo lelijk huishoudt in de ouderenzorg.
Overzicht: in deze woon-zorgcentra worden alle bewoners en personeelsleden getest
© BAS BOGAERTS — Archiefbeeld. Europese reizigers brachten coronavirus naar New York
Met meer dan 6.200 van de 14.800 corona-overlijdens is New York veruit de zwaarst getroffen Amerikaanse staat. "Het aantal zal nog verder stijgen", zei gouverneur Andrew Cuomo gisteren op zijn dagelijkse persconferentie.
"De meerderheid van de gevallen is van Europese oorsprong", stelde onderzoeker Harm van Bakel van de Icahn School of Medicine op Mount Sinai vast. Zijn bevindingen werden nog niet in een wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd, maar collega's van de NYU Grossman School of Medicine in New York kwamen tot gelijkaardige resultaten.
Beide teams onderzochten het virus sinds half maart en stelden vast dat het ook voordien al actief was in New York en zich ongemerkt onder de bevolking verspreidde.
Bijna 17 miljoen Amerikanen werkloos in drie weken tijd
Voor de tweede week op rij hebben meer dan 6 miljoen Amerikanen een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Daarmee komt het totale aantal in 3 weken tijd op bijna 17 miljoen. Lees meer.
Wonderen van de curve: in deze landen gaat het opvallend goed
Nu de corona-orkaan stilaan op zijn (voorlopig) hoogtepunt lijkt komen in Europa, begint de omvang van de schade overal duidelijk te worden. Maar enkele landen - Portugal, Polen, Griekenland en Finland - zijn er in geslaagd om relatief goed stand te houden en tellen minder slachtoffers dan de rest. Hoe doen ze dat?
© EPA ‘Verwachting is nu dat Boris Johnson het wel zal redden, maar het is op het randje geweest’
Boris Johnson is momenteel de enige regeringsleider die in het ziekenhuis is beland ten gevolge van een coronabesmetting. Correspondent Patrick van IJzendoorn (48) ziet hoe de Britten meeleven met hun zieke premier. Maar tegelijk neemt de kritiek toe op de lockdown.
© AFP Genetische verschillen verklaren waarom sommige landen zwaarder getroffen zijn
UGent-onderzoekers geloven dat genetische verschillen tussen de inwoners verklaren waarom het coronavirus in sommige landen een hogere tol eist. Uit onderzoek blijkt dat er in landen waar een specifieke variant van het ACE1-gen vaak voorkomt, minder besmettingen en overlijdens worden geteld. Concreet gaat het om het D-polymorfisme van het bewuste gen.
"In grote lijnen komt het D-polymorfisme van het ACE1-gen bijvoorbeeld vaker voor naarmate je oostelijker in Europa gaat", zegt professor Joris Delanghe. "Tegelijk zie je dat de ernst van de Covid-19-epidemie afneemt als je van West- naar Midden- en Oost-Europa gaat."
Tot 41 procent van de verschillen in de hoeveelheid besmettingen tussen landen kan verklaard worden door te kijken naar hoe vaak dit specifieke polymorfisme voorkomt. Bij correctie voor het verschillende startmoment van de epidemie in de verschillende landen stijgt dit cijfer zelfs tot 48 procent.
Dodental in Nederland stijgt naar 2.396
Het dodental door het coronavirus in Nederland stijgt met 148 naar 2.396. Dat meldt het RIVM. Er werden 237 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis.
Coronapatiënt met milde klachten lijkt minder immuun te worden
Mensen die besmet zijn met het coronavirus maar slechts milde klachten hebben, zijn later misschien niet immuun wanneer ze het virus nog een keer oplopen. Dat blijkt uit eerste onderzoeken die expert Jaap van Dissel van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RVIM) gisteren aan het Nederlandse parlement meldde.
Lichte daling van aantal nieuwe gevallen en nieuwe overlijdens in Spanje
De voorbije 24 uur werden in Spanje 683 doden geregistreerd door COVID-19. Het gaat om een lichte daling, na de stijgingen van de twee voorgaande dagen - woensdag nog waren er 757 overlijdens gemeld. Dat blijkt uit de telling die de Spaanse autoriteiten bekendmaakten. Het aantal vastgestelde besmettingen steeg met 5.756, van 146.690 naar 152.446. Ook dat is een daling in vergelijking met de voorbije dagen.
In totaal zijn al 15.283 mensen in Spanje aan COVID-19 bezweken.
Het aantal patiënten dat genezen is verklaard, nam met 4.000, of ruim 10 pct, toe, tot meer dan 52.000.
Ook belangrijk is dat de druk op de ziekenhuizen en de afdelingen intensieve zorgen langzaam maar gestaag daalt, melden de autoriteiten.
Iran bereikt officieel dodental van 4.000
De autoriteiten in Teheran kondigden 117 extra overlijdens aan ten gevolge van het coronavirus. In totaal telt Iran 4.110 bevestigde coronadoden. Het land in het Midden-Oosten is een van de zwaarst getroffen landen ter wereld en de werkelijke cijfers omtrent het coronavirus zouden, volgens waarnemers, nog een pak hoger kunnen liggen. Ayatollah Ali Khamenei vroeg de moslims thuis te bidden tijdens de komende ramadan. Die begint over een tweetal weken.
Iran registreerde de voorbije 24 uur 1.634 nieuwe gevallen van het virus. Het land zit in totaal nu aan 66.220 besmettingen.
'Tekort aan beademingsapparatuur in woonzorgcentra zal alleen maar toenemen'
De Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) bevestigt de noodzaak om over zuurstofapparatuur te beschikken in de woonzorgcentra (wzc's). "Die nood gaat de komende dagen en weken alleen maar toenemen, aangezien tal van bewoners die zwaar ziek zijn en niet meer zullen kunnen gered worden, niet meer naar het ziekenhuis zullen worden gebracht, maar in de woonzorgcentra zullen moeten blijven", legt woordvoerster Nathalie De Bast uit. De woonzorgcentra lieten gisteren weten dat ze een tekort hebben aan beademingstoestellen om bewoners van rusthuizen de nodige zorgen te geven.
Hoe Trump de Wereldgezondheidsorganisatie in de armen van China duwt
VS-president Donald Trump haalt uit naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die ‘het heeft verpest’ door te laat alarm te slaan over het coronavirus. De VN-organisatie is ‘te zeer gericht op China’ en daarom onderzoekt Trump het schrappen van de Amerikaanse bijdrage aan de WHO. Dat drijft de VN-organisatie, die al aardig is ingepakt door China, nog verder in de armen van Peking.
© Photo News Nationale Veiligheidsraad komt woensdag opnieuw bijeen
De Nationale Veiligheidsraad komt woensdag opnieuw samen over de coronamaatregelen. Dat heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) vandaag gezegd in het Vlaams parlement. Wellicht komt er dan onder meer een beslissing over de zomerevenementen, zoals festivals.
Ondanks aankondigingen nog altijd veel minder dan 10.000 tests per dag afgenomen
Al bijna een week is de testcapaciteit voor het coronavirus in België opgelopen tot 10.000 per dag. Toch werden gisteren opnieuw ‘maar’ 4.300 tests gerapporteerd, klonk het vanmorgen opnieuw op de dagelijkse persconferentie. Ook de voorbije dagen lag het aantal tests ver onder de aangekondigde 10.000. Hoe kan dat? “De labocapaciteit is er, maar men moet op het veld ook nog kunnen volgen met de staalafname”, zei Van Gucht. “Er moet ook voldoende afnamemateriaal zijn. Dat wordt nu geleidelijk verder opgebouwd richting de 10.000. Dat kan niet van de ene dag op de andere", legt viroloog Steven Van Gucht uit.
Op deze manier willen verschillende landen hun coronamaatregelen binnenkort al versoepelen
Ondanks waarschuwingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) om de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus nog niet te lossen, kondigen steeds meer Europese landen deze week een geleidelijke versoepeling aan. Van een gezamenlijke Europese aanpak is echter - opnieuw - geen sprake.
Lees hoe de landen het aanpakken.
© AFP Spaanse premier Sanchez waarschuwt: 'De EU is in gevaar'
De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft in het parlement in Madrid de Europese Unie gewaarschuwd. Sanchez denkt dat de EU in de nasleep van de coronacrisis uiteen zou kunnen vallen. "De EU is in gevaar, indien we niet solidair zijn", sprak hij.
Spanje is een van de landen binnen de EU die vraagt om gezamenlijke obligaties om zo de negatieve gevolgen van het coronavirus op de Spaanse economie in te dammen. Landen als Duitsland en Nederland zijn tegen dat voorstel. De EU-landen willen tegen deze avond opnieuw proberen een reddingspakket van meerdere miljarden euro's samen te stellen.
In Madrid wordt vandaag verder overlegd over de noodtoestand en strenge uitgaansmaatregelen die de regering op 15 maart oplegde. De verwachting is dat de huidige maatregelen met twee weken verlengd worden, tot 26 april.
Met rond de 150.000 besmettingen en 15.000 doden is Spanje wereldwijd een van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus. Sanchez benadrukte wel dat "de situatie dankzij de noodtoestand onder controle is". "De terugkeer naar een normaal leven moet geleidelijk en heel voorzichtig gebeuren", besloot de socialist. "De kleinste fout kan opnieuw een terugval veroorzaken."
Overheden starten campagne 'Blijf volhouden'
De Belgische overheden starten vanaf vandaag via verschillende kanalen naar verschillende doelgroepen een campagne die tot doel heeft de bevolking ertoe aan te zetten om de maatregelen die opgelegd werden, vol te houden. Dat heeft Yves Stevens, de woordvoerder van het nationaal crisiscentrum, donderdag op de dagelijkse persbriefing bekendgemaakt.
Van Gucht: 'Nog geen datum te bepalen voor versoepeling'
"Er is nu nog geen datum te bepalen om de maatregelen te versoepelen." Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd op de dagelijkse persbriefing van het nationaal crisiscentrum en de FOD Volksgezondheid. "Het is mogelijk dat we de piek gezien hebben en dat we de komende dagen een neerdalende trend zien, en dat maakt een denkoefening over het versoepelen van de maatregelen relevant. Daar is ook een strategische werkgroep voor opgericht", aldus Van Gucht.
"Maar als we te vroeg versoepelen dan riskeren we een tweede opflakkering van het virus die mogelijk nog erger zal zijn dan wat we nu gezien hebben", zei de viroloog. "Het is nu nog te vroeg om een datum te bepalen van versoepeling."
Van Gucht voegde er nog aan toe dat zo een versoepeling best gecoördineerd verloopt tussen Europese (buur)landen.
Toestand van Boris Johnson is "stabiel"
De toestand van de Britse premier Boris Johnson is stabiel, na zijn derde nacht op intensieve zorgen in een Londens ziekenhuis. Dat heeft minister van Cultuur Oliver Dowden aan de BBC gezegd. Johnson stelt het redelijk goed, aldus Dowden. Gisterenavond meldde een regeringswoordvoerder al dat Johnson erop vooruit gaat, maar dat hij nog op intensieve moet blijven.
Zondag was de Britse premier opgenomen in het St. Thomas-ziekenhuis, met "aanhoudende symptomen" van Covid-19. Maandag verslechterde zijn toestand zo hard dat hij op intensieve zorgen opgenomen moest worden. Volgens Britse media kan het nog enkele weken duren vooraleer Johnson weer de regering kan leiden.
Tot de terugkeer van Johnson wordt de premier vervangen door minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab. Hij zal ook de leiding opnemen van de Nationale Veiligheidsraad, die vandaag vergadert over een mogelijke verlenging van de lockdown. Dowden zei aan de BBC dat het onwaarschijnlijk is dat de regels al meteen zullen veranderen, "omdat we nu pas zien dat deze strategie begint te werken".
Triest record: 283 nieuw gemelde coronadoden in ons land
Er zijn de voorbije 24 uur in België 283 overlijdens gemeld ten gevolge van het coronavirus. Dat is een nieuw, triest dagrecord. 116 mensen overleden in de ziekenhuizen. Dat betekent echter niet dat die overlijdens allemaal gisteren plaatsvonden, aangezien de registraties daarvan vertraging kunnen oplopen. Hoeveel mensen er gisteren stierven, zal pas de komende dagen geleidelijk aan duidelijk worden.
Er zijn 459 nieuwe ziekenhuisopnames. Negen extra mensen werden opgenomen op intensieve zorgen. Tijdens de persconferentie zei Steven Van Gucht, hoofd van het wetenschappelijk comité dat de coronaverspreiding opvolgt, dat “de belasting op intensieve zorg hoog blijft”.
Positief is wel dat 483 mensen het ziekenhuis mochten verlaten. Ondanks de stevige dodentol blijft het aantal hospitalisaties dus wel dalen. Het totaal aantal patiënten in onze ziekenhuizen bedraagt nu 5.590.
In de ziekenhuizen zijn 459 nieuwe patiënten opgenomen. Gisteren waren dat er 487. Dat betekent dat het aantal nieuwe opnames opnieuw is gedaald. In totaal zijn nu in de ziekenhuizen 5.590 bedden bezet door Covid-19-patiënten, 98 minder dan de dag ervoor.
Hoeveel mensen in uw buurt zijn besmet? Bekijk het hier.
Volg zo dadelijk de persconferentie van het crisiscentrum
Om 11 uur geeft het crisiscentrum opnieuw een update van de verspreiding van het coronavirus in ons land. Volg de persconferentie via onze livestream.
Viroloog: ‘Agressieve virussen waaraan mensen snel doodgaan, sterven snel uit’
Viroloog Lia van der Hoek (55) doet volop onderzoek naar een antiviraal middel tegen Covid-19 – een race tegen de klok. Schamel lichtpuntje: ‘Extreem agressieve virussen sterven snel uit.’
Al voordat ergens in Europa gevallen bekend waren, begon men het virus synthetisch na te maken. Dat synthetische virus bevindt zich in Zwitserland, maar elke viroloog in Europa kan er iets laten testen. We delen alles wat we te weten komen. Dat moet ook, internationale samenwerking is hard nodig. In andere tijden kun je als wetenschapper iets even voor jezelf houden wat je misschien een voorsprong oplevert. Dat doet nu niemand, het is alle schouders eronder.”
Track uw eigen emoties en gedrag: KU Leuven onderzoekt ‘corona diaries’
Hoe beïnvloeden de coronamaatregelen uw gedrag en emoties? De faculteit psychologie van de KU Leuven probeert het antwoord op die vraag te achterhalen via de zogenoemde ‘corona diaries’.
Niet alleen de angst voor het virus, maar ook de sociale isolatie die mensen nu voelen zullen grote psychische implicaties hebben, ook als de crisis eenmaal voorbij is. De onderzoekers verwachten dat deze effecten vooral ook op lange termijn zichtbaar zullen zijn. Daarom vragen ze deelnemers om iedere avond gedurende twee maanden een korte vragenlijst in te vullen op hun telefoon (door middel van een gratis app).
“Als we beter inzicht krijgen in de psychische gevolgen van de crisis, dan kunnen psychologen straks ook beter hulp bieden”, klinkt het.
Wie geïnteresseerd is om deel te nemen, kan een e-mail sturen naar coronadiaries@kuleuven.be.
© rv — De KU Leuven onderzoekt uw emoties en gedrag tijdens deze quarantaine. Eén versoepeling en we schieten naar buiten. Zijn wij echt zulke kuddedieren?
Hoe kunnen we de lockdown terugschroeven zonder dat we elkaar massaal in de armen vliegen? Daar moeten we volgens professor Alain Van Hiel (UGent) nu goed over nadenken. Want alle zaken die we nu het meest missen, zijn in wezen sociaal. ‘Mensen zijn sociale beestjes, daar moet je een sociaal psycholoog niet van overtuigen.’
© Wannes Nimmegeers In juni al klinische tests met coronavaccins in ons land
Het Duitse laboratorium CureVac lanceert vanaf juni klinische tests met zijn coronavaccin in Duitsland en in België. Het vaccin zal getest worden op volwassenen in goede gezondheid die niet blootgesteld zijn aan het virus. Vervolgens zal het vaccin worden geïnjecteerd bij mensen die wel zijn blootgesteld, en vervolgens aan ouderen. Doel is om “te onderzoeken welke types antilichamen worden aangemaakt, maar ook om te begrijpen hoe het immuniteitssysteem van besmette personen reageert”.
Voor het vaccin focust CureVac zich nu op het Messenger-RNA. Door dat te injecteren in het organisme van een patiënt, wordt het immuunsysteem gestimuleerd om zelf de therapeutische proteïnen voort te brengen. Bedoeling is de types antilichamen te bestuderen, maar ook te begrijpen wat de immuunreactie is. Bij de studie zullen 2.000 tot 3.000 mensen betrokken zijn, “onder wie Belgen”. CureVac heeft daarnaast nog twee tot drie andere kandidaat-vaccins, zou het eerste niet werkzaam zijn.
‘Britten nog zeker drie weken in lockdown’
De Britse bevolking krijgt vandaag waarschijnlijk te horen dat het land nog zeker drie weken op slot blijft vanwege het coronavirus, meldden Britse media. De groep ministers van de Britse regering die bezig is met de coronacrisis komt virtueel bijeen om te bespreken wat de effecten zijn geweest van de maatregelen die op 23 maart ingingen. Dat gebeurt onder leiding van minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab. Die vervangt de door het coronavirus gevelde premier Boris Johnson.
Johnson beleefde zijn derde nacht op de intensivecareafdeling van een Londens ziekenhuis. “Het blijft zoals we gisteren zeiden: hij is stabiel, gaat vooruit, zat rechtop en hield zich bezig met de medische staf”, zei minister voor Cultuur Oliver Dowden. Een dag eerder werd al bekend dat de conditie van Johnson langzaam vooruit gaat.
Politieke leiders uit het hele land zullen na de bijeenkomst gezamenlijk een oproep aan de bevolking doen om deze paasdagen thuis te blijven.
Elke 45 seconden sterft er een Amerikaan aan het coronavirus
In Amerika sterft er elke 45 seconden een inwoner aan de gevolgen van het coronavirus. Dat meldt Newsweek. Voor de tweede dag op rij zijn er bijna 2.000 mensen in de Verenigde Staten overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University over de afgelopen 24 uur.
Dinsdag stierven 1.939 inwoners, een etmaal later zijn dat er 1973. Daarmee bedraagt het totale aantal dodelijke slachtoffers in de VS 14.695. Het land passeert Spanje waar 14.555 zijn omgekomen sinds de uitbraak van het virus. Italië kent nog altijd het hoogste aantal doden: 17.669.
Het aantal besmettingen in de VS nam ook fors toe en bedraagt nu ongeveer 430.000. Dat zijn er ruim 30.000 meer dan een dag geleden. Bijna een derde van alle gevallen is in de staat New York vastgesteld. De stad New York geldt als het epicentrum van het virus in de VS. Meer dan een kwart van het aantal wereldwijd vastgestelde ziektegevallen is in de VS geregistreerd.
In ons land bereikten we zaterdag een triest record. Uit de voorlopige cijfers blijkt dat afgelopen zaterdag elke 5,7 minuten een Belg stierf aan de gevolgen van het coronavirus. In totaal vielen er 4 april 253 doden in ons land.
Huiselijk geweld detecteren via codewoord: krijgt ook België zijn ‘Masker 19’?
Vlaamse apothekers en het Centrum Algemeen Welzijnswerk gaan samenwerken om een ‘Masker 19’-systeem mogelijk te maken. Met dat codewoord zouden slachtoffers van familiaal geweld zich kunnen melden.
© Photo News Woon-zorgcentra vrezen zuurstoftekort
Na de ziekenhuizen, vrezen nu de woon-zorgcentra voor een tekort aan beademingstoestellen. Dat bleek gisteren onder meer uit getuigenissen in Terzake op Canvas. Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) is er nu solidariteit nodig van de ziekenhuizen naar de woon-zorgcentra.
Volgens directrice Dominique Roodhooft van vzw Zorg-Saam dreigt er een zuurstofprobleem. “We hebben leveranciers die een paar weken geleden de zuurstoftoestellen zijn komen halen omdat er bij ons te veel stonden en men ze in de ziekenhuizen nodig had. Als het zo is dat alleen de ziekenhuizen die toestellen hebben, dan weet ik niet waarom wij de patiënten moeten verzorgen”, zei ze.
“Ik denk dat het nu belangrijk is dat de solidariteit ook terug in de omgekeerde richting gaat”, reageerde Wouter Beke in De ochtend op Radio 1. “Dat is een kwestie van zorg, maar ook een kwestie van capaciteit van de ziekenhuizen zelf. Want naarmate we de woon-zorgcentra onder controle kunnen krijgen, zal de overloop naar de ziekenhuizen minder worden. Dus ik denk dat op dit ogenblik die solidariteit er moet zijn.”
Halen we oma en opa best weg uit het rusthuis? ‘Het is niet rationeel’
Een maand nadat de rusthuizen op slot gingen voor bezoekers, zijn er meer dan 3.000 besmettingen en 619 overlijdens ten gevolge van Covid-19. Halen we de gezonde bejaarden beter weg uit zo’n broeihaard? ‘Het mag, maar het is niet rationeel.’
© BAS BOGAERTS ‘Kinderen staan door coronacrisis voor enorme risico’s’
Hoewel het erop lijkt dat kinderen minder zwaar getroffen worden door Covid-19, zal de impact van de coronacrisis ook voor de jongsten verwoestend zijn. Daarvoor waarschuwt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een nieuw rapport. De organisatie wijst erop dat wereldwijd 1,5 miljard kinderen en jongeren niet meer naar school gaan. Daarnaast zullen de economische onzekerheid, het inkomensverlies en de groeiende werkloosheid leiden tot meer kinderarbeid, seksuele uitbuiting, tienerzwangerschappen en kindhuwelijken, vreest de organisatie.
HRW denkt verder dat het huiselijk geweld zal toenemen, door de druk die de crisis legt op gezinnen in quarantaine. Bovendien zullen, nu het virus over de hele wereld alsmaar meer doden maakt, ook meer kinderen wees worden, en zo kwetsbaar worden voor uitbuiting en misbruik. Scholen zetten dan wel in op vormen van online leren, maar die technologie is niet voor elke leerling en school even evident. Bijna de helft van de wereld heeft immers geen toegang tot internet, zegt HRW.
Duitsland denkt aan versoepelen maatregelen na Pasen
De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn denkt dat een voorzichtige vermindering van de noodmaatregelen tegen het nieuwe coronavirus mogelijk is na Pasen. Duitsland heeft de afgelopen dagen kleine successen geboekt in het tegengaan van verdere verspreiding van het virus.
“Als de huidige ontwikkeling van het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen aanhoudt, dan gaan wij met de premiers van de deelstaten overleggen over een stapsgewijze terugkeer naar de normale situatie”, aldus Spahn. Het is volgens de minister daarvoor wel van belang dat alle Duitsers zich tijdens de paasvakantie in dat land aan de maatregelen houden.
De mensen die het grootste risico lopen, zitten in een omgekeerde lockdown: in een soort Covid-19-snelkookpan
“‘Dat is moeilijk te voorspellen.’ Te midden van de pandemie is die boodschap al een evergreen. Experts weten al veel, maar ze weten ook veel nog niet. Het virus dat de wereld op haar kop zet, is dan ook een ongezien exemplaar en de sociale experimenten waartoe het onze samenlevingen dwingt, zijn dat eveneens”, schrijft Barbara Debusschere in haar standpunt.
“Maar wat wel te voorspellen was, is de intrieste situatie in de woon-zorgcentra, waar het aantal besmettingen en coronadoden is geëxplodeerd.”
© DM Agenten federale wegpolitie gevraagd om mondmaskers te naaien
Agenten en administratief personeel van de federale wegpolitie is gevraagd om stoffen mondmaskers te naaien ter voorbereiding van de opheffing van de lockdown en om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat blijkt uit een officiële nota waar de kranten van Sudpresse de hand op konden leggen. De uren die besteed worden aan het naaien zullen meetellen in het kader van telewerk voor degenen die onvoldoende werk hebben om een dag te vullen.
Zo dadelijk sturen we een nieuwe update
Wil u meteen mee zijn? Schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.
Motivatie om lockdownmaatregelen na te leven daalt
De motivatie om de maatregelen tegen de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus na te leven, staat onder druk. Zo blijkt uit onderzoek van de UGent. De lockdown begint lang te duren en ondanks de bemoedigende cijfers die uit de ziekenhuizen komen, is er voorlopig weinig perspectief op verandering. Toch moeten we nu meer dan ooit volhouden, zeggen experts.
Coronacrisis: ‘Na steile daling volgt vlot herstel’
De pandemie doet ons bruto binnenlands product stevig krimpen, maar voor het gros van de gezinnen zou de averij eerder gering kunnen blijven, zo rekenen de Nationale Bank en het Planbureau voor. ‘Op korte termijn kan dat kloppen, op lange termijn is het onzeker’, reageren specialisten.
© Photo News Weer bijna 2.000 doden in VS door coronavirus
Voor de tweede dag op rij zijn er bijna 2.000 mensen in de Verenigde Staten overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University over de afgelopen 24 uur.
Dinsdag stierven 1.939 inwoners, een etmaal later zijn dat er 1.973. Daarmee bedraagt het totale aantal dodelijke slachtoffers in de VS 14.695. Het land passeert Spanje waar 14.555 zijn omgekomen sinds de uitbraak van het virus. Italië kent nog altijd het hoogste aantal doden: 17.669.
Het aantal besmettingen in de VS nam ook fors toe en bedraagt nu ongeveer 430.000. Dat zijn er ruim 30.000 meer dan een dag geleden. Bijna een derde van alle gevallen is in de staat New York vastgesteld. De stad New York geldt als het epicentrum van het virus in de VS. Meer dan een kwart van het aantal wereldwijd vastgestelde ziektegevallen is in de VS geregistreerd.
Eurogroep hervat onderhandelingen over steunpakket
De ministers van Financiën van de eurozone (Eurogroep) hervatten om 17 uur per video hun mislukte onderhandelingen over een Europees steunpakket in verband met de coronacrisis. Het gaat om kredietmaatregelen van in totaal 540 miljard euro die op de korte termijn beschikbaar kunnen zijn om de regeringen, het midden- en kleinbedrijf en tijdelijk werkloze werknemers tegen de gevolgen van de pandemie te beschermen.
Het grootste struikelblok is hoe 240 miljard euro uit het Europese noodfonds ESM wordt ingezet. Italië eist dat lidstaten zonder voorwaarden aanspraak kunnen maken op gunstige leningen uit dit fonds. Hoekstra vindt dat oké voor uitgaven in de gezondheidszorg maar eist leenvoorwaarden als het geld voor herstel van de 'gewone' economie wordt gebruikt. Ook wil hij geen enkele verwijzing in een akkoord naar mogelijke uitgifte van euro-obligaties.
NMBS verliest 70 miljoen inkomsten per maand
De coronacrisis verschrompelt de inkomsten van de NMBS. Doordat nog maar 10 procent van het reguliere aantal passagiers de trein neemt sinds de invoering van de strenge maatregelen rond social distancing en het promoten van thuiswerken, ziet de spoorwegmaatschappij maandelijks 70 miljoen euro minder binnenkomen dan anders.
Dat zegt topvrouw Sophie Dutordoir. Het gaat volgens haar om inkomsten uit tickets en abonnementen. De kostprijs van een "commerciële geste" om abonnementen te verlengen, is nog niet verrekend.
Trump wil Amerikaanse economie met 'big bang' openen
De Amerikaanse president Donald Trump wil de Amerikaanse economie graag met een "big bang", een grote knal, openen, maar gaat hiervoor wachten tot het aantal slachtoffers van het nieuwe coronavirus daalt. Dat zei hij vandaag op zijn dagelijkse persbriefing. Een timing over het heropstarten van de economische activiteit gaf de president niet. Het aantal dodelijke slachtoffers in de VS lag de afgelopen 24 uur opnieuw op bijna 2.000, voor de tweede dag op rij, blijkt uit gegevens van de Johns Hopkins universiteit.
Trump sluit niet uit dat het afbouwen van de lockdown-maatregelen geleidelijk zal gebeuren. Dat kan ook sneller gaan in regio's die weinig getroffen zijn door het virus, zei hij.
Trump wilde zich niet vastpinnen op een datum. "We moeten voorzichtig zijn en de adviezen van de experts volgen", klonk het, terwijl diezelfde Trump twee weken geleden nog mikte op Pasen om de economie weer op te starten.
© Photo News Duizend gevangenen minder door corona
Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus worden er bewust minder mensen opgesloten in ons land. Het aantal gedetineerden nam in een maand tijd met 10 procent af, tot 9.870, schrijft De Standaard vandaag. En dat aantal zal waarschijnlijk nog verder dalen. Met 9.500 beschikbare plaatsen zijn de Belgische gevangenissen wel nog altijd overbevolkt.
De daling heeft deels te maken met de afname van de geregistreerde criminaliteit, maar ook met maatregelen die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft genomen om gezonde sanitaire omstandigheden te kunnen garanderen.
In samenspraak met de parketten worden de nog uit te voeren gevangenisstraffen zo veel mogelijk uitgesteld. Dat geldt niet voor wie veroordeeld is voor terrorisme of zedenmisdrijven, voor wie meer dan vijf jaar kreeg of voor andere mogelijk gevaarlijke veroordeelden.
De belangrijkste updates van de dag
• Er vielen opnieuw 205 doden te betreuren in ons land. Maar er is ook goed nieuws: voor het eerst sinds de uitbraak daalt het aantal coronapatiënten in onze ziekenhuizen.
• Het virus grijpt steeds meer om zich heen in de Vlaamse woon-zorgcentra. Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft een taskforce en totaalplan klaar om de crisis te bezweren. Bekijk hier in welke rusthuizen de bewoners en het personeel getest zullen worden.
• De Belgische economie gaat in 2020 met 8 procent krimpen als gevolg van de crisis.
• In Spanje zijn op 24 uur tijd nog eens 757 mensen aan het virus bezweken. Volgens een regiopresident uit de oppositie bestaat er in de regering “een bevel om het echte cijfer te verdoezelen”.
• Het aantal dodelijke slachtoffers in het Verenigd Koninkrijk is dan weer met 936 gestegen, een recordtoename. Premier Boris Johnson ligt nog altijd op intensieve zorg in het ziekenhuis.
Beke komt noodplan overeen met zorgsector, taskforce gaat morgen van start
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke is met de zorgsector een noodplan overeengekomen. Er zijn uiteindelijk elf punten afgesproken. Morgen start ook een taskforce, die geleid zal worden door topambtenaar Karine Moykens.
Beke kondigde vandaag in het Vlaams parlement een tienpuntenplan rond de woon-zorgcentra in Vlaanderen aan. De taskforce moet alles in de praktijk omzetten.
© Photo News — Wouter Beke (CD&V) Joggen tussen 10 en 19 uur verboden in Parijs, lockdown in Frankrijk verlengd
Frankrijk verlengt de lockdown tot 15 april. In totaal heeft de epidemie van het coronavirus al minstens 10.869 sterfgevallen veroorzaakt in het land. De voorbije 24 uur kwamen er 541 bij. Het nieuwe aantal bevat echter geen cijfers van woon-zorgcentra en andere medisch-sociale instellingen door een "technisch probleem".
In Frankrijk zijn de regels tegen de verspreiding van het coronavirus al heel streng. De deur mag men enkel uit als het echt nodig is en met een vrijgeleide op zak. Wandelen of sporten mag slechts gedurende één uur per dag en binnen een straal van een kilometer rond de woning. Maar op sommige plaatsen in het land komen daar nog speciale regels bij.
Parijs heeft bijvoorbeeld sportactiviteiten in de buitenlucht zoals joggen verboden tussen 10 en 19 uur. Eerder had de Franse hoofdstad al alle parken gesloten, ook al kon er wel aan sport worden gedaan. Ook in de zuidelijke stad Nice is sporten aan banden gelegd en enkel binnen bepaalde tijdvakken toegestaan.
Voorts zijn veel stranden van het land afgesloten, onder meer alle stranden aan de Middellandse Zee. Ook wandelen in het bos is op veel plaatsen verboden.
Verenigd Koninkrijk telt hoogste aantal doden tot nu toe
Somberstemmend zijn de jongste getallen over de Britse coronacrisis. Het aantal dodelijke slachtoffers is de afgelopen 24 uur met 938 gestegen, een recordtoename. Dat brengt het totale aantal doden op 7.097. De Britse 'coronacurve' blijft daarmee stevig pieken.
De voorspelling is dat de epidemie rond Pasen het hoogtepunt zal bereiken in het Verenigd Koninkrijk. Daarom wil de regering nog niet praten over het afbouwen van de lockdown, al gaan er geruchten de ronde dat de scholen eind deze maand weer voorzichtig zullen openen.
Een ex-bestuurder van de wereldgezondheidsorganisatie heeft de Britten geadviseerd om stapsgewijs uit landelijke quarantaine te komen, te beginnen met het openen van kleine winkels op 27 april. Op 18 mei zouden de pubs open kunnen, geen onbelangrijk moment.
© AFP — Britse agenten op Westminster Bridge in Londen. Van burcht naar broeihaard: hoe het zo kon misgaan in de woon-zorgcentra
Door een tekort aan mondmaskers en expertise kon het personeel het coronavirus massaal verspreiden binnen de eigen woon-zorgcentra. Door een gebrek aan tests zijn de uitbraken moeilijk onder controle te houden. Waarom het virus zo lelijk huishoudt in de ouderenzorg.
© Joris Herregods — Een rusthuis in Bornem. Woon-zorgcentra blijken broeihaarden voor het virus. Overheidsmanager van het jaar Karine Moykens gaat crisis in rusthuizen te lijf
De Vlaamse regering stelt Karine Moykens aan als crisismanager voor de toestand in de woonzorgcentra. Zij zal een taskforce leiden, die het noodplan van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) moet uitrollen. Dat meldt De Tijd.
Het noodplan moet duidelijkheid brengen over de toestand in de woonzorgcentra, die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis.
Trump heeft de coronacrisis perfect aangepakt, vindt hij zelf
Er waren rapporten, er waren studies gemaakt, er waren scenario’s die tamelijk exact voorschreven wat er moest gebeuren bij een virusuitbraak zoals we die vandaag zien. En toch richt Covid-19 een enorme ravage aan in de Verenigde Staten. Lees hier een reconstructie van hoe Trump twee kostbare maanden verloren liet gaan.
© AFP Europa wil inreisverbod verlengen tot 15 mei
De Europese Commissie wil de buitengrenzen van de Europese Unie langer gesloten houden om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Ze stelt voor om het verbod op niet-essentiële reizen naar de EU te verlengen tot 15 mei.
"De ervaring van de lidstaten en andere landen die blootgesteld worden aan de pandemie toont dat de maatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het virus meer dan dertig dagen van kracht moeten blijven om doeltreffend te zijn", zo stelt de Commissie.
Op voorstel van de Commissie hadden de Europese staatshoofden en regeringsleiders op 17 maart ingestemd met de opschorting van niet-essentiële reizen naar Europa voor een initiële duur van dertig dagen. Het gaat om nationale maatregelen, maar ze worden Europees gecoördineerd. De maatregel is van kracht in 26 EU-lidstaten, en in Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.
Politie heeft 170.000 beschermende maskers in bezit
De politie heeft op dit moment zowat 170.000 beschermende gezichtsmaskers ter beschikking, zo heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) gemeld in de Kamer.
297 asielzoekers vrijgelaten uit gesloten centra om aan coronamaatregelen te voldoen
De Dienst Vreemdelingenzaken heeft 297 uitgeprocedeerde asielzoekers moeten vrijlaten uit de gesloten opvangcentra om zo aan de hygiënemaatregelen rond het coronavirus te voldoen. De beslissingen werden geval per geval genomen en er zitten geen mensen bij die criminele feiten hebben gepleegd, verzekert bevoegd minister Maggie De Block.
© EPA — Maggie De Block (Open Vld) Polen telt ondertussen 5.000 besmettingen
In Polen is het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus opgelopen tot exact 5.000 mensen. Alles samen overleden al 136 mensen aan het virus. Gisteren werd met 22 sterfgevallen de grootste stijging genoteerd op vlak van overlijdens.
Intussen staat het openbare leven in Polen al zo'n vier weken op een erg laag pitje. Scholen en restaurants zijn gesloten en samenscholingen van meer dan twee mensen zijn verboden.
Beke heeft totaalplan en taskforce klaar voor woon-zorgcentra
Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft in het Vlaams parlement een tienpuntenplan rond de woon-zorgcentra in Vlaanderen aangekondigd. Ook komt er een taskforce om het plan in de praktijk om te zetten.
Het plan omvat tien punten.
- Er komt extra ondersteuning voor bijvoorbeeld het management en de plannen voor het scheiden van besmette en niet-besmette bewoners.
- De monitoring van de epidemie.
- De teststrategie en de communicatie: “Ik ben zelf vragende partij dat er op een transparantie manier over de cijfers wordt gecommuniceerd”, aldus Beke. Over het precieze verloop van de testen, voor wie ze zijn, en wat er moet gebeuren met de conclusies van de resultaten, zullen experts zich mee buigen.
- Het personeel: de medische reserve wordt al gebruikt, zegt Beke, in een honderdtal woon-zorgentra. Ook studenten en stagiairs kunnen ingezet worden.
- Het beschermingsmateriaal
- De cohortzorg, niet alleen in de woon-zorgcentra, maar ook in de thuiszorg.
- De ziekenhuisondersteuning, waarbij woon-zorgcentra ondersteuning zouden krijgen van ziekenhuizen in de buurt. “Dat zullen we vanavond verder bespreken.”
- De financiële impact.
- Het laatste punt gaat om een nieuwe taskforce over de woon-zorgcentra, om alle voorgaande punten uit het plan in goede banen te leiden.
© Photo News — Wouter Beke (CD&V) en Jan Jambon (NV-A) Koning Filip steekt zorgpersoneel hart onder de riem tijdens bezoek UZ Brussel
Koning Filip heeft het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette bezocht om het zorgpersoneel dat zich dagelijks inzet in de strijd tegen het coronavirus een hart onder de riem te steken. De vorst kreeg er een uitgebreide rondleiding op verschillende niet-Covid-19-diensten en bedankte uitvoerig de zorgverleners.
© EPA — Koning Filip op bezoek in het UZ Brussel. Meer dan 10.000 coronagevallen in Afrika
Het coronavirus breidt zich snel uit in Afrika. Het aantal bevestigde infecties op het continent is gestegen tot meer dan 10.000. Meer dan 500 mensen zijn er aan het virus bezweken.
Het coronavirus bereikte Afrika in vergelijking met andere continenten laat, en werd geïmporteerd door reizigers uit Europa, de Verenigde Staten en Azië, maar verspreidt zich nu als een lopend vuurtje. Hulporganisaties waarschuwen voor een dreigende enorme catastrofe, die ook de toekomst van kinderen kan bemoeilijken.
In arme dorpen, waar veel mensen dichtbij elkaar leven, is afstand houden bovendien niet mogelijk, de hygiënische omstandigheden zijn verre van optimaal en het gezondheidssysteem is zwak uitgebouwd.
Behandeling Boris Johnson slaat aan
De Britse premier Boris Johnson reageert positief op de behandeling die hij krijgt op de intensivecareafdeling tegen het coronavirus. "De premier is klinisch stabiel en de behandeling slaat aan", zegt zijn woordvoerder.
De situatie van Johnson is niet veel veranderd. Hij krijgt zuurstof toegediend, ademt zelfstandig en ligt niet aan een beademingsapparaat. De Conservatieve regeringsleider is "goed gehumeurd". Hij werkt niet op zijn ziekbed, maar is wel in staat de voor hem noodzakelijke contacten te hebben, aldus zijn woordvoerder. Minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab vervangt de Britse premier nu.
© Photo News — De politie bewaakt het ziekenhuis waar Johnson ligt. 'Intensieve zorgen in België nog niet klaar voor nieuwe toeloop'
De afdelingen intensieve zorg in de Belgische ziekenhuizen hebben nog altijd genoeg bedden, maar zijn nog niet klaar voor een nieuwe toestroom van coronapatiënten. "Die verwachten we niet als de maatregelen aanhouden, maar als we nu de terrassen weer openen gaat die toestroom wel komen", zegt Geert Meyfroidt, voorzitter van de Belgische vereniging voor Intensieve Geneeskunde.
Geert Meyfroidt is staflid van de intensieve zorg in het UZ Leuven, en ziet dat coronapatiënten op de intensieve zorg er voor een langere tijd liggen. "Het gaat om een verblijfsduur van drie weken of langer. Mensen die er nu liggen zullen er binnen twee weken dus nog liggen", zegt hij. Door de lange verblijfsduur is de eerste piek aan coronapatiënten dus eerder een soort plateau.
In beeld: Lieve Blancquaert spendeerde een week op de spoedafdeling van het UZ Gent
Wereldwijd bijna 1,5 miljoen besmettingen en meer dan 83.000 doden
Wereldwijd heeft de coronapandemie reeds 1.446.557 mensen besmet, terwijl 83.149 patiënten aan COVID-19 zijn bezweken. Wereldwijd zijn reeds meer dan 305.000 patiënten genezen.
Met 399.929 besmettingen zijn de VS het hardst getroffen, gevolgd door Spanje (146.690), Italië (135.586), Frankrijk (110.070) en Duitsland (107.663). In de "wereldranglijst" staat België op de elfde plaats met 23.403 infecties.
Italië betaalde met 17.127 doden de zwaarste tol inzake mensenlevens. In de VS zijn 12.857 mensen omgekomen tengevolge van COVID-19.
In Spanje zijn 14.555 dodelijke slachtoffers gevallen, in Frankrijk 10.328 en in Groot-Brittannië 6.159. België staat in die lijst op plaats 8 met 2.240 overlijdens.
Bijna 150 nieuwe sterfgevallen in Nederland
In Nederland zijn er op 24 uur tijd 147 mensen aan de longziekte COVID-19 overleden, zo heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gemeld. Daarmee heeft het virus al aan 2.248 mensen het leven gekost bij onze noorderburen.
Het RIVM heeft 308 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen doorgekregen. Gisteren waren dat er 292. Ook deze registratie is niet helemaal actueel. In totaal vertoeven nu 7.735 mensen in ziekenhuizen.
Er zijn 969 positieve testen bijgekomen om op een totaal van 20.549 te komen.
© Photo News Belgische economie krimpt mogelijk met 8 procent door coronaschok
Het reëel bruto binnenlands product (bbp) in België, een goeie graadmeter voor de economie, zou in 2020 met 8 procent kunnen krimpen als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit een analyse van de Nationale Bank en het Federaal Planbureau.
De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vreest dat veel economieën in een recessie zullen belanden.
Verhoogde capaciteit van 10.000 testen per dag meteen ingeschakeld, ook in woon-zorgcentra
De verhoogde testcapaciteit, nu 10.000 tests per dag, wordt meteen ingeschakeld om ook in alle woon-zorgcentra in het hele land uitgebreid te testen. Dat zijn de verschillende ministers van Volksgezondheid overeengekomen tijdens een interministeriële conferentie, meldt minister Philippe De Backer (Open Vld).
"We rollen dit uit in nauwe samenwerking met de woon-zorgcentra en andere zorgverleners", aldus De Backer. "De testcapaciteit is er, ze moet nu ook echt benut worden, daar waar ze het meest nodig is. We moéten dit doen voor deze kwetsbare groep in onze samenleving en de mensen in de frontlinie."
"De regering dacht: we doen alle rusthuizen op slot en we hoeven er niet meer naar om te kijken." Lees het interview met deze directrice van vijftien woon-zorgcentra.
Coronagekte in de recyclageparken: ‘Ik zag iemand aanschuiven voor twee flessen frituurolie’
Een uitgebroken vloer, een oude kast die van de zolder werd gehaald en een inboedel van een café. Al die spullen werden dinsdag gedumpt in het recyclagepark van Schoten, dat voor het eerst sinds de coronacrisis weer openging.
"Of dit noodzakelijk is? Voor mij wel." Onze journalist ging op reportage.
© Tim Dirven — Ook in Schoten ging het containerpark terug open. 205 nieuwe overlijdens in België, aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt voor het eerst
In ons land zijn in de laatste 24 uur 205 sterfgevallen gerapporteerd, daarmee stijgt het Belgische dodental naar 2.240.
In de ziekenhuizen zijn 487 nieuwe patiënten opgenomen. Dat betekent dat 5.688 mensen nu zijn opgenomen, het aantal coronapatiënten in onze ziekenhuizen daalt daarmee voor de eerste keer sinds de uitbraak. Op de afdeling intensieve zorgen liggen momenteel 1.276 patiënten, 1.008 daarvan worden beademd.
In totaal zijn er nu 23.403 bevestigde besmettingen in ons land, 1.209 meer dan gisteren.
Meer dan 750 bijkomende dodelijke slachtoffers in Spanje
In Spanje zijn op 24 uur tijd nog eens 757 mensen aan COVID-19 bezweken, zo hebben de autoriteiten woensdag bekendgemaakt. Het sterftecijfer is voor de tweede dag op rij weer gestegen.
In Spanje zijn reeds 14.555 mensen aan de longziekte overleden, enkel in Italië zijn dat er meer. In totaal zijn in er 146.690 mensen besmet geraakt en 48.021 genezen.
In Spanje gaan verschillende regio’s ervan uit dat de dodentol door het coronavirus twee tot drie keer hoger is dan de cijfers die het nationale ministerie van Volksgezondheid elke dag bekendmaakt. Wat is er aan de hand?
Studenten KU Leuven leggen examens af in Brabanthal of bij voetbalclub OHL
Om alle schriftelijke examens volgens de regels van social distancing te laten plaatsvinden, doet de KU Leuven beroep op enkele opvallende locaties buiten haar eigen campus. Zo zal de universiteit examens inrichten in de restaurants van Alma, de bibliotheken, leercentra en sporthal De Nayer. “We zijn ook op zoek gegaan naar locaties buiten de KU Leuven,” zegt rector Luc Sels in een persbericht. “De zalen van voetbalclub OHL in Leuven, de feestzalen van De Hoorn en mogelijk ook de Brabanthal zullen tijdens deze zittijd dienst doen als examenlokaal.”
In Brussel overlegt de universiteit met de BOZAR voor extra capaciteit en in Kortrijk met congrescentrum Xpo. Omdat de hele organisatie behoorlijk complex is, liet de universiteit al weten dat de examenperiode met een week verlengd wordt tot 4 juli.
De universiteit zal vier mogelijke examenvormen toelaten: schriftelijke examens op de campus, mondelinge examens met maximaal twee studenten die tegelijkertijd voorbereiden, examens op afstand onder bepaalde voorwaarden, evaluaties op basis van bijvoorbeeld een paper of masterproef.
Vooral de online examens zorgen momenteel nog voor de nodige kopzorgen. Het is momenteel nog niet duidelijk hoe gecontroleerd kan worden of studenten geen fraude plegen. Daar bestaat software voor, zogenaamde proctoring software, maar die wil de universiteit niet gebruiken. “Na grondige analyse hebben we besloten dat deze tools het risico op fraude onvoldoende uitsluiten”, aldus Sels. “Bovendien heeft de student voor een proctored exam infrastructuur nodig die we op een dergelijke korte termijn onmogelijk voor alle studenten kunnen voorzien.” (PG)
MIVB duidt "onveilige" zitplaatsen aan met stickers
Op de trams, bussen en metro's van de Brusselse openbaar vervoersmaatschappij MIVB duiden zitplaatsen met rode stickers voortaan aan waar de reizigers niet mogen zitten. Op die manier blijven er enkel vrije zitplaatsen over waarbij de sociale afstand van 1,5 meter gerespecteerd wordt.
België telt 1,25 miljoen tijdelijk werklozen
Ons land telt momenteel 1,25 miljoen mensen in het systeem van tijdelijke werkloosheid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). Daarmee zit bijna 1 op de 3 van het totaal aantal actieve arbeiders en werknemers in het systeem.
Het systeem van tijdelijke werkloosheid moet massale ontslagen en faillissementen voorkomen. De werknemers krijgen een uitkering van 70 procent van hun loon. Daar komt een vergoeding van ongeveer 150 euro per maand bovenop. De regering vereenvoudigde intussen ook de procedure.
Volgens een eerdere raming zouden 800.000 tot 1 miljoen mensen in het systeem van tijdelijke werkloosheid terecht komen. Twee weken geleden kwam de teller al boven het miljoen uit en nu gaat het dus al op 1,25 miljoen mensen.
‘De regering dacht: we doen alle rusthuizen op slot en we hoeven er niet meer naar om te kijken’
Te weinig tests, te weinig mondmaskers. Het coronavirus houdt lelijk huis in de ouderenzorg, zegt ook Dominique Roodhooft, directrice van vijftien woon-zorgcentra. ‘De regering dacht: we doen alle rusthuizen op slot en we hoeven er niet meer naar om te kijken.’
© Wouter Van Vooren — Dominique Roodhooft, directrice van vijftien woon-zorgcentra. Boris Johnson stabiel na tweede nacht op intensieve zorgen
De Britse premier Boris Johnson (55) heeft een tweede nacht doorgebracht op intensieve zorgen en is in een stabiele toestand nadat hij zuurstofondersteuning had gekregen na complicaties van het coronavirus. Dat heeft onderminister van Volksgezondheid Edward Argar gezegd.
Johnson, die bijna twee weken geleden positief testte op het coronavirus, werd zondagavond in een ziekenhuis in Londen opgenomen omdat hij aanhoudend hoge koorts had en hoestte. Zijn toestand verslechterde maandag en hij werd met spoed naar een intensivecareafdeling gebracht.
De Britse leider kreeg zuurstofondersteuning, maar ligt niet aan een beademingsapparaat. Zijn aangewezen plaatsvervanger, minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab, zei dat hij binnenkort weer aan het roer zou staan. Onderminister Argar zei ook dat Johnson zich goed voelt en een goed humeur heeft.
Maar wat als een Britse premier ziek uitvalt? Niemand die het weet. Lees het volledige verhaal.
© REUTERS Meer dan 2.000 doden door coronavirus in Duitsland
Het aantal coronadoden in Duitsland heeft de kaap van 2.000 gerond. De voorbije 24 uur steeg de Duitse dodentol met met 206 naar 2.016, zo blijkt uit de meest recente cijfers van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit.
Het totale aantal besmettingen bedraagt nu 107.663. Het Robert Koch Institut komt met afwijkende cijfers. Die Duitse gezondheidsorganisatie maakt melding van 103.228 vastgestelde coronagevallen en een dodental van 1.861.
Eurogroep schort overleg over coronamiljarden op
De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) hebben hun onderhandelingen over een injectie van 540 miljard euro in de Europese economie vanwege de coronacrisis opgeschort.
Na een videoconferentie die gisteren om 16.00 uur begon en de hele nacht doorging, bleken vooral Nederland en Italië niet te willen wijken van hun posities over euro-obligaties en het Europese noodfonds ESM. Het overleg wordt donderdag voortgezet, aldus Eurogroepvoorzitter Mario Centeno.
© EPA — Eurogroepvoorzitter Mario Centeno. Trump wil bijdrage aan Wereldgezondheidsorganisatie inhouden
De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren verklaard dat hij de Amerikaanse financiële bijdrage aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) mogelijk wil inhouden. Hij verwijt de organisatie niet adequaat te hebben gereageerd op de uitbraak van het nieuwe coronavirus en aan het begin informatie te hebben achtergehouden.
Trump dreigt dat Amerika de steun van ruim 50 miljoen dollar intrekt. "Ik zeg niet dat ik het ga doen, maar we kijken ernaar."
Volgens Trump is de WHO "erg op China georienteerd". De internationale organisatie zou voor haar beleid aan het begin van de crisis te veel hebben vertrouwd op informatie uit dat land, waar het virus zijn oorsprong vond. Berichten uit Taiwan dat besmetting van mens op mens mogelijk was, terwijl China dat toen nog ontkende, zouden door de WHO niet ernstig zijn genomen.
Ook verweet de Amerikaanse president de organisatie kritiek te hebben gehad op zijn beleid. "Ze hadden kritiek op mijn inreisverbod voor China, maar ze hadden het mis. Ze hadden het mis over heel veel dingen", aldus Trump. "Ze liepen achter de feiten aan en ze hadden het eerder moeten weten."
De president ontkende tijdens de persconferentie dat hij een waarschuwing over het virus, die eind januari werd verstuurd door zijn topadviseur Peter Navarro, had gezien. Toen zei Trump nog dat hij zich "geen zorgen maakte en alles onder controle was." De WHO had inmiddels al gewaarschuwd voor een pandemie.
Lange rijen bij stembussen Wisconsin
De voorverkiezingen in de Amerikaanse staat Wisconsin gaan ondanks de coronacrisis door en dat leidt tot zeer lange wachtrijen bij stemlokalen. De wachtenden staan urenlang op anderhalve meter van elkaar om voor maar liefst drie verkiezingen hun stem uit te brengen.
Bewoners van de staat kunnen stemmen voor de Democratische presidentskandidaat en voor de verkiezingen op staats- en lokaal niveau. De gouverneur wilde de verkiezingen verzetten vanwege de coronacrisis, maar enkele Republikeinen dwongen bij het hooggerechtshof in Wisconsin af dat ze doorgingen. Het Supreme Court in Washington sloot zich hierbij aan.
Prominente Democraten veroordeelden het besluit, omdat het volgens hen betekent dat kiezers hun leven op het spel moeten zetten om hun democratische grondrecht uit te oefenen. Zij riepen hun kiezers op niet te stemmen en vroegen de Republikeinen hetzelfde te doen.
Trump is opgetogen dat de verkiezingen doorgaan. Hij vindt stemmen via de post, een oplossing die door de Democraten was aangedragen en normaal gesproken een optie is, "corrupt".
‘Schrijnend gebrek aan mensen en middelen’ doet woon-zorgcentra steigeren
De Vlaamse woon-zorgcentra trekken aan de alarmbel. Er zijn naar schatting zo’n 2.982 bewoners ziek door het coronavirus. Veel centra zijn nu minikliniekjes geworden, maar daar zijn ze niet op voorzien.
Rode Kruis: "Coronacrisis mogelijk grootste wereldwijde ramp sinds WOII"
Het coronavirus kan de grootste wereldwijde ramp sinds de Tweede Wereldoorlog worden. Het besmettelijke virus brengt overal ter wereld de meest kwetsbare mensen in gevaar. Daarvoor waarschuwt het Rode Kruis.
"De Covid-19 pandemie is een crisis van een schaal die we nog niet kennen. Iedereen overal ter wereld wordt op de een of andere manier geraakt door de crisis, persoonlijk en professioneel", zegt Robert Mardini, hoofd van het internationale Rode Kruis. Volgens hem groeit de huidige coronacrisis snel uit tot de grootste mondiale ramp sinds de Tweede Wereldoorlog.
Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat het virus zich verspreidt in conflictgebieden, sloppenwijken en andere plekken waar het moeilijk is om het virus te bestrijden. Het Rode Kruis roept staten en humanitaire organisaties op om "alles op alles" te zetten om dat te voorkomen. Wereldwijd is volgens de organisatie 758 miljoen euro nodig om de meest kwetsbaren te helpen en de verspreiding van het virus te voorkomen.
Tien procent van tijdelijk werklozen krijgt "aanvulling werkloosheid" van werkgever
Een op de tien tijdelijke werklozen krijgt bovenop zijn uitkering tijdelijke werkloosheid een stukje loon bijgepast door de werkgever. Voor meer dan acht op de tien arbeiders ligt de aanvulling tussen de 5 en 20 euro per dag, bij bedienden is dat bij een kleine zes op de tien het geval.
China meldt opnieuw meer besmettingen
In China zijn 62 nieuwe besmettingen met het coronavirus gemeld door de Nationale Gezondheidscommissie. Gisteren kwamen er nog 32 nieuwe coronapatiënten bij. Het aantal besmettingen neemt weer gestaag toe, nadat er eerder volgens de overheid geen nieuwe binnenlandse besmettingen meer waren bijgekomen.
Het aantal besmettingen afkomstig uit het buitenland stijgt met 59 naar 1.042. In Wuhan, de miljoenenstad waar het virus uitbrak, werden de coronamaatregelen vandaag versoepeld. Na 76 dagen werd daar de lockdown opgeheven, ondanks de angst voor een tweede besmettingsgolf.
In het land zijn inmiddels 82.718 mensen besmet geraakt met het virus, 3.335 personen zijn aan de gevolgen ervan overleden. Volgens critici zijn de cijfers in werkelijkheid hoger, omdat de Chinese overheid niet alle gevallen zou bekendmaken.
Recordaantal doden door coronavirus in VS
In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur bijna 2.000 mensen overleden aan het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins University. In geen enkel ander land stierven binnen een dag zoveel mensen aan de gevolgen van het longvirus: 1.939.
Het Amerikaanse dodental als gevolg van het virus bedraagt door de nieuwe cijfers 12.722. Alleen in Italië (17.127) en in Spanje (13.798) zijn tot nu toe meer mensen omgekomen sinds het begin van de pandemie.
De VS hebben nu ook al meer dan een kwart van alle besmettingen wereldwijd: 396.223 in totaal of een toename met 29.609 op één dag. Volgens president Donald Trump ligt dat hoge aantal aan het feit dat de VS "meer dan welk ander land ter wereld testen uitvoeren". Volgens hem zijn er andere landen met veel inwoners die zeker meer besmettingen hebben, maar dat niet bekendmaken.
Het zwaarst getroffen door de coronapandemie blijft de staat New York, met bijna 5.500 doden en 140.000 bevestigde gevallen.
"Zeker nog te vroeg om de maatregelen te versoepelen"
"Er is een dunne lijn tussen te veel en te weinig doen tegen Covid-19. Maggie De Block balanceert daar goed op." Dat zegt onze landgenoot Hans Kluge, directeur Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), in een interview in Knack. Hij noemt het ook "zeker nog te vroeg om de maatregelen te versoepelen".
Op de vraag wat hij vindt van de aanpak in België antwoordt Kluge dat hij respect heeft voor minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). "Vanwege haar no-nonsenseaanpak. Dat zie ik graag. België heeft een duidelijke strategie voor de strijd tegen deze pandemie. Er is een dunne lijn tussen te veel en te weinig doen. Maggie De Block balanceert daar goed op", zegt Kluge. Hij looft ook verschillende experts "van wereldklasse" in ons land, zoals virologen Johan Neyts, Peter Piot en Marc Van Ranst.
Verderop in het interview zegt Kluge dat de lockdown geleidelijk moet afgebouwd worden. "We zijn verschillende strategieën aan het ontwikkelen om landen te begeleiden. (...) Ik vind het jammer dat ieder land zelf wat bedenkt, terwijl hier een duidelijk rol is weggelegd voor de WHO om een eensgezinde aanpak uit te dokteren. Maar nu is het zeker nog te vroeg om de maatregelen te versoepelen."
De belangrijkste updates van gisteren
• In België zijn in de laatste 24 uur 162 sterfgevallen gerapporteerd. Daarnaast zijn ook 241 extra overlijdens gerapporteerd die tussen 1 en 4 april te betreuren waren in de woon-zorgcentra.
• In onze ziekenhuizen zijn 314 nieuwe patiënten opgenomen, een aantal dat voor de vijfde dag op rij daalt.
• Er zijn in de Vlaamse rusthuizen tot nog toe 619 bewoners overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Volgens minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) is er in zeven procent van de woon-zorgcentra momenteel een “massieve besmetting”.
• Boris Johnson (55) is gisterenavond naar de intensive care-afdeling verplaatst, maar is voorlopig "stabiel". Maar wat als een Britse premier ziek uitvalt? Niemand die het weet.
• Onderzoekscentra gaan na of bloedplasma van genezen Covid-19-patiënten kan dienen als medicijn.
• Een groep van tien deskundigen moet ons land uit de lockdown loodsen. Zij moeten samen een exitstrategie ontwikkelen.
• Wereldwijd zijn er meer dan 1,4 miljoen besmettingen en meer dan 80.000 doden.
• In Nederland zijn er nu meer dan 2.000 doden, in de VS zijn het er ondertussen meer dan 11.000, Duitsland telt er al meer dan 1.700, er zijn meer dan 10.000 doden in Frankrijk, in Italië 17.127 en in Groot-Brittannië stierven al 6.159 mensen. Volg hier de belangrijkste cijfers en kaarten.
Wereldwijd meer dan 1,4 miljoen besmettingen en meer dan 80.000 doden
Wereldwijd heeft de coronapandemie reeds 1.407.123 personen besmet, terwijl 80.759 patiënten aan het virus zijn bezweken. Met 383.256 besmettingen zijn de VS het hardst getroffen, gevolgd door Spanje (140.510), Italië (135.586), Frankrijk (110.043) en Duitsland (106.739). In de "wereldranglijst" staat België op de twaalfde plaats met 22.194 infecties.
Italië betaalde met 17.127 doden de zwaarste tol. Spanje zag al 13.897 mensen bezwijken. De kaart van Johns Hopkins bevat geen cijfers voor de VS als geheel, maar voor de staten apart. Volgens Worldometers.info zijn er in de VS 12.393 mensen omgekomen ten gevolge van het nieuwe coronavirus.
Johns Hopkins registreerde in Frankrijk 10.328 doden en in Groot-Brittannië 6.159. België staat in die lijst negende met 2.035 overlijdens.
Over de hele wereld zijn 297.934 mensen genezen. België staat met 4.157 op de elfde plaats, China voert de lijst aan met 77.410 weer fitte patiënten.
Meer dan 10.000 doden in Frankrijk
In Frankrijk is de kaap van 10.000 sterfgevallen door het nieuwe coronavirus overschreden. Er zijn op een dag tijd in ziekenhuizen nog eens 607 mensen aan de longziekte overleden, een "dagrecord" sinds de uitbraak van de epidemie.
In Franse ziekenhuizen zijn sinds begin maart 7.091 mensen bezweken en 3.237 in rusthuizen. Samen maakt dit 10.328 overlijdens.
Iets meer dan 600 nieuwe sterfgevallen in Italië
In Italië blijft de curve van het aantal met het nieuwe coronavirus besmette mensen afvlakken, maar met 604 nieuwe sterfgevallen op een dag tijd blijft de mortaliteit hoog. In totaal zijn al 17.127 mensen aan de longziekte bezweken.
In totaal zijn sinds de uitbraak van de coronapandemie in Italië 135.586 mensen besmet geraakt. Er hebben op een dag tijd 3.039 nieuwe mensen positief getest. In percentage is dat 2,3 procent, de laagste toename sinds de start van de epidemie.
Momenteel zijn er 94.067 "actieve gevallen". Met 0,9 procent is het de laagste stijging sinds 10 maart, maandag waren er nog 1.941 besmettingen bijgekomen. Van die "actieve gevallen" liggen er 28.718 in ziekenhuizen, en dat zijn er 258 minder dan maandag. Van hen zijn er 61.557 thuis in quarantaine.
Op 24 uur tijd lagen er 106 patiënten minder in de intensieve zorg, waar nog steeds 3.792 mensen verzorging krijgen.
Op een dag tijd zijn 1.555 mensen genezen, tegen 1.022 de dag ervoor. In totaal raakten 24.392 mensen er weer bovenop, een dagstijging met bijna zeven procent.
Staat New York laat hoogste dodentol in één dag noteren
In de Amerikaanse staat New York zijn de afgelopen 24 uur 731 mensen overleden aan het coronavirus. Dat is het hoogste aantal overleden personen sinds het begin van de crisis. Het totale aantal doden staat er op 5.489. Het recordaantal komt er na twee dagen waarin de hoge cijfers leken af te vlakken.
De gouverneur van de staat Andrew Cuomo benadrukte dat de staat er nog steeds van overtuigd is dat de uitbraak van het coronavirus zich momenteel op "een plateau" bevindt. Hij ziet ook dat in het aantal ziekenhuisopnames de piek bereikt is.
Cuomo bedankte president Donald Trump voor de snelle manier waarop deze in actie is gekomen om de staat te helpen. Volgens de gouverneur werken de maatregelen, onder andere afstand houden.
New York telt 138.836 besmettingen van het coronavirus en is daarmee veruit de zwaarst getroffen staat in de Verenigde Staten.
Meer dan 780 bijkomende sterfgevallen in Groot-Brittannië
Op 24 uur tijd zijn in Groot-Brittannië nog eens 786 mensen aan het nieuwe coronavirus overleden. De toename is een nieuw "dagrecord".
In Groot-Brittannië heeft het nieuwe coronavirus al aan 6.159 mensen het leven gekost. Het betreft enkel sterfgevallen in ziekenhuizen. Dus niet in andere verzorgingsinstellingen of thuis.
Er zijn in totaal meer dan 50.000 mensen positief bevonden.
Herstructurering bij Brussels Airlines zal 'geïntensiveerd' worden
Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa verwacht ook na de coronacrisis een significante afname van het luchtverkeer. De raad van bestuur van het moederbedrijf van Brussels Airlines heeft beslist om uitgebreide maatregelen te nemen om de capaciteit van de vluchtoperaties op lange termijn te verlagen. De herstructurering bij Brussels Airlines zal "geïntensiveerd" worden, klinkt het.
De vluchtoperaties bij dochter Germanwings worden stopgezet.
Duitsland bereikt kaap van 100.000 besmettingen, intussen meer dan 1.700 doden
Het aantal infecties met het nieuwe coronavirus is in Duitsland verder opgelopen tot 101.700. Tot nu stierven 1.747 mensen aan de gevolgen van Covid-19.
De staten Beieren, Noord-Rijnland-Westfalen en Baden-Württemberg werden al het hardst getroffen met elk meer dan 20.000 bevestigde besmettingen. Het dodental loopt in de drie staten op met aantallen tussen 347 en 495.
Toestand van twee Zuid-Koreaanse zieken verbetert na behandeling met bloedplasma
Twee oudere Zuid-Koreaanse patiënten die besmet zijn met het coronavirus zijn hersteld van een ernstige longontsteking na behandeling met bloedplasma van genezen patiënten.
Een van de mogelijke behandelingen bestaat er volgens de onderzoekers in patiënten die met COVID-19 zijn besmet plasma toe te dienen van patiënten die de ziekte al hebben overwonnen en mogelijk nuttige antilichamen in het bloed hebben.
Lees ook: Mogelijk medicijn tegen corona is overal voorhanden en goedkoop: bloedplasma
EU gooit 15 miljard euro in de strijd voor meest kwetsbare landen
De Europese Unie trekt 15 miljard euro uit voor de strijd tegen de coronapandemie in Afrika en andere partnerlanden in de wereld, zo heeft Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd.
"Afrika zou binnen enkele weken met dezelfde problemen geconfronteerd kunnen worden als wij. Ze hebben onze hulp nodig om de verspreiding van het virus te vertragen, net zoals wij hulp nodig hadden. Het is in ons belang dat de strijd over de hele wereld succesvol wordt", zei von der Leyen in een videoboodschap.
Met het Europese geld kunnen de partnerlanden hun gezondheidssector versterken, en maatregelen nemen om hun economie te versterken, aldus von der Leyen. Daarbovenop komen ook nog hulpbedragen die de lidstaten zelf vrijmaken.
Meer dan 11.000 sterfgevallen in de VS
In de VS heeft het nieuwe coronavirus al aan minstens 11.008 mensen het leven gekost, zo heeft nieuwzender CNN dinsdag op gezag van de befaamde Johs Hopkins Universiteir bericht. Er zijn ook minstens 368.449 besmettingen.
Worldometers.info telde omstreeks 16.15 uur Belgische tijd 10.943 sterfgevallen in de VS, 72 meer dan de dag daarvoor. De website rapporteerde 367.659 infecties.
Vermoedelijk 619 coronadoden in Vlaamse woon-zorgcentra
Er zijn in de Vlaamse rusthuizen tot nog toe 619 bewoners overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) gezegd in het Vlaams parlement. Volgens Beke is er in zeven procent van de woon-zorgcentra momenteel een “massieve besmetting”.
Boris Johnson 'stabiel'
De Britse premier Boris Johnson ligt nog steeds op de afdeling intensieve zorgen, maar is stabiel en heeft geen longontsteking. Johnson ligt sinds zondagavond in het St Thomas' Hospital in Londen, nadat hij al tien dagen last had van aanhoudende symptomen van het coronavirus.
Gisterenavond moest de Britse premier naar de afdeling intensieve zorgen worden overgebracht. Hij heeft er een "stabiele nacht" op zitten en blijft "goedgemutst", zegt Downing Street. De premier heeft last van koorts en hoest. Hij krijgt wel zuurstof, maar ligt niet aan de beademingsmachine.
Groot-Brittannië rapporteerde al meer dan 5.300 overlijdens door het coronavirus, waarmee het een van de zwaarst getroffen landen in Europa is. Gezondheidsexperten hebben kritiek op de regering van Johnson, omdat die pas laat overging tot een lockdown en er te weinig beschermingsmiddelen, beademingsmachines en bedden op intensieve zorg voorhanden zijn.
Maar wat als een Britse premier ziek uitvalt? Niemand die het weet. Lees het volledige verhaal.
Wereldwijd meer dan 1.360.000 besmettingen en ruim 75.000 overlijdens
Wereldwijd heeft de coronapandemie reeds 1.360.039 mensen besmet, terwijl 75.973 patiënten aan Covid-19 zijn bezweken.
Met 368.449 besmettingen zijn de VS het hardst getroffen, gevolgd door Spanje (140.510), Italië (132.547), Duitsland (103.375) en Frankrijk (98.984). In de "wereldranglijst" staat België op de tiende plaats met 22.194 infecties.
Italië betaalde met 16.523 doden de zwaarste tol inzake mensenlevens. Spanje zag 13.798 mensen bezwijken. Volgens Worldometers.info zijn er in Amerika 10.943 mensen omgekomen tengevolge van Covid-19.
Het Johns Hopkins-instituut registreerde in Frankrijk 8.911 doden en in Groot-Brittannië 5.973. België staat in die lijst achtste met 2.035 overlijdens.
Over de hele wereld zijn 291.991 mensen genezen geraakt. België staat met 4.157 op de tiende plaats, China voert de lijst aan met 77.410 weer fitte patiënten.
Europese Commissie wil nationale exitstrategieën coördineren
De Europese Commissie presenteert morgen richtlijnen die moeten verzekeren dat de nationale regeringen de geleidelijke afbouw van lockdownmaatregelen op elkaar afstemmen. "Het is belangrijk dat dit gebeurt op een gecoördineerde en coherente manier", beklemtoonde een woordvoerder dinsdag.
Volgens de Commissie dringt Europese coördinatie zich snel op. Maandag presenteerden Oostenrijk en Denemarken als eerste lidstaten nationale plannen voor de geleidelijke opheffing van de beperkende maatregelen die zijn ingevoerd om de verspreiding van het nieuwe coronavirus in te dammen.
"Het is een goede eerste stap dat ze de Commissie en de andere lidstaten hebben geïnformeerd over hun intenties", reageerde de woordvoerder. Een belangrijk element, zo merkte hij op, is dat beide landen kiezen voor een geleidelijke aanpak, waarbij maatregelen stapsgewijs worden versoepeld.
Ook in België is maandag een werkgroep in de steigers gezet die een zogenaamde exit-strategie moet ontwikkelen.
Ook Nederland nu meer dan 2.000 doden
Bij onze noorderburen zijn er sinds gisteren 234 nieuwe overlijdens gemeld, het hoogste aantal sinds het begin van de coronacrisis. Dat aantal komt echter niet overeen met het aantal effectieve doden in de laatste 24 uur. Sterfgevallen worden vaak pas een of meerdere dagen later doorgegeven, zeker na een weekend. Mensen die aan het virus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken al helemaal in de statistieken.
In totaal bezweken er nu ruim 2.100 mensen in Nederland aan de gevolgen van het coronavirus. Er werden ook 292 nieuwe ziekenhuisopnamen geregistreerd.
Momenteel zijn er 19.580 bevestigde besmettingen in het land.
WHO: maatregelen tegen virus niet te snel versoepelen
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) roept landen op maatregelen tegen het coronavirus niet te snel te versoepelen. Dan zou het virus weer om zich heen kunnen grijpen. "Het is vergelijkbaar met een situatie waarin je zelf ziek bent en te snel weer uit bed komt", zei een woordvoerder van de WHO. "Dan riskeer je een terugval en complicaties."
Veel landen kwamen de afgelopen weken met strenge maatregelen om verspreiding te voorkomen van het besmettelijke virus. Inmiddels worden die beperkingen op sommige plaatsen ook weer stapsgewijs afgebouwd.
De WHO komt niet met algemene richtlijnen over wanneer overheden de teugels kunnen laten vieren. Het blijft een taak van de landen zelf om een inschatting te maken van de risico's.
Ook in eigen land worden de eerste plannen gemaakt voor na de lockdown.
De belangrijkste updates van deze ochtend
• In België zijn in de laatste 24 uur 162 sterfgevallen gerapporteerd. Daarnaast zijn ook 241 extra overlijdens gerapporteerd die tussen 1 en 4 april te betreuren waren in de woon-zorgcentra. Het merendeel daarvan was “vermoedelijk” besmet en werd niet getest.
• In onze ziekenhuizen zijn 314 nieuwe patiënten opgenomen, een aantal dat voor de vijfde dag op rij daalt.
• Een groep van tien deskundigen moet ons land uit de lockdown loodsen. Zij moeten onder voorzitterschap van diensthoofd infectieziekten Erika Vlieghe (UZ Antwerpen) een exitstrategie ontwikkelen.
• Onderzoekscentra gaan na of bloedplasma van genezen Covid-19-patiënten kan dienen als medicijn. Het Rode Kruis roept alle mannen op die getest zijn op Covid-19 én vervolgens ook ervan genezen om zich aan te dienen.
• Boris Johnson (55) is gisterenavond naar de intensive care-afdeling verplaatst. De toestand van de Britse premier is sinds zijn opname in het ziekenhuis zondagavond verslechterd.
• Topadviseur in de VS Peter Navarro waarschuwde al in januari voor het coronavirus. De Verenigde Staten hebben de piek van de uitbraak van het coronavirus nog lang niet bereikt. Een overzicht van de belangrijkste cijfers.
• De Chinese stad Wuhan, waar de coronapandemie is gestart, heft deze week de laatste beperkingen op het openbaar leven op. In heel China zijn er voor het eerst sinds januari geen nieuwe doden door Covid-19.
De 10 experts die de komende maanden van uw leven zullen uittekenen
Tien experts - Vlamingen en Walen - krijgen de aartsmoeilijke taak om ons op een correcte manier uit deze crisis te loodsen. Ze moeten nadenken over hoe de maatregelen op termijn versoepeld kunnen worden. Maak kennis met 'Team Exit' dat premier Wilmès samenstelde. Voor een paar van hen de zoveelste loodzware taak in deze crisis.
Belgische dodentol schiet omhoog naar 2.035
Goed nieuws en slecht nieuws in de recentste Belgische cijfers. Het aantal hospitalisaties daalt opnieuw, maar de dodentol schiet omhoog. Dat meldt het crisiscentrum.
In ons land zijn in de laatste 24 uur 162 sterfgevallen gerapporteerd. Daarnaast zijn ook 241 extra overlijdens gerapporteerd die tussen 1 en 4 april te betreuren waren in de woon-zorgcentra. Het merendeel daarvan was “vermoedelijk” besmet en werd niet getest. Daarmee schiet het aantal doden in ons land met 403 omhoog naar 2.035.
In de ziekenhuizen zijn 314 nieuwe patiënten opgenomen, een aantal dat voor de vijfde dag op rij daalt. Mogelijk wil die dalende curve zeggen dat ons land voorbij de piek van de epidemie is, al is het te vroeg om dat te kunnen waarnemen.
Op dit moment liggen 6.012 mensen in de ziekenhuizen, waarvan 1.260 op de afdeling intensieve zorgen.
Het aantal besmettingen is gestegen met 1.380, tot 22.194. Zoals bekend gaat het hier om een onderschatting, omdat lang niet iedereen getest wordt. Wel is de testcapaciteit de voorbije dagen fors opgedreven - intussen zijn al meer dan 80.000 tests uitgevoerd. Van het aantal bevestigde besmettingen wonen 587 mensen in Vlaanderen, 734 in Wallonië en 62 in Brussel. Over 19 gevallen is er geen informatie over de woonplaats.
Sinds 15 maart zijn ook 4.157 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard, 171 meer dan maandag.
Opnieuw 743 doden in Spanje na daling van 4 dagen
In Spanje zijn er sinds gisteren 743 nieuwe doden door het coronavirus gemeld, een lichte stijging weer tegenover de 637 overlijdens die gisteren te betreuren vielen. Een opdoffer want het aantal nieuwe doden daalde al vier dagen op rij. Daarmee stijgt het Spaanse dodental naar 13.798. Enkel in Italië zijn dat er meer, maar afzet tegen het aantal inwoners is het virus nergens dodelijker dan in Spanje.
In totaal zijn er nu ruim 140.000 bevestigde besmettingen in Zuid-Europese land.
Coronavirus wordt op termijn wellicht een 'verkoudheid'; geen besmetting van huisdier op mens
Volgens viroloog Steven Van Gucht is de kans groot dat dit een virus wordt dat elk seizoen terugkeert. "Verwachting is dat dit virus op termijn, binnen enkele jaren, een seizoensvirus wordt met lichte symptomen zoals een verkoudheid. Momenteel hebben we nog geen vaccin of gedeeltelijke groepsimmuniteit dus zien we veel ernstige infecties."
Van Gucht voegde er ook nog aan toe dat besmetting van dier op mens nog niet is beschreven. "Dieren moeten voorlopig meer schrik hebben van mensen. Het speelt volgens ons geen grote rol in de verspreiding." Honden zouden ook minder gevoelig zijn voor Covid-19 dan katten.
Optimist Johnson opgenomen op de intensive care
Boris Johnson (55) is gisterenavond naar de intensive care-afdeling verplaatst. De toestand van de Britse premier is sinds zijn opname in het ziekenhuis zondagavond verslechterd. Eind maart werd bij hem het coronavirus geconstateerd.
Zijn toestand is deze ochtend onveranderd, zeggen bronnen dichtbij de premier. Johnson heeft zuurstof toegediend gekregen, maar ligt niet aan een beademingstoestel en zijn toestand is stabiel. Dat benadrukt zijn woordvoerder.
Een opname op zondagavond is nooit goed en Johnson kampt met overgewicht, een risicofactor. Gisteren raakte dan bekend dat hij aan het zuurstof was gelegd. Het woordgebruik van Downing Street veranderde. Niet langer waren de symptomen ‘mild’ maar ‘aanhoudend’.
Ministers benadrukten dat hij nog steeds leiding heeft, maar het crisisberaad gisteren vond plaats onder leiding van Dominic Raab, de minister van Buitenlandse Zaken die fungeert als plaatsvervangend premier. Voordat hij naar de IC werd vervoerd, heeft Johnson Raab gevraagd om de leiding over te nemen.
Voor het eerst meer dan duizend nieuwe gevallen in Rusland in 24 uur tijd
In Rusland is het aantal besmettingen met het coronavirus toegenomen met voor het eerst meer dan duizend gevallen in 24 uur tijd. Volgens officiële cijfers telt Rusland in totaal 7.497 bevestigde gevallen in 81 regio's.
In 24 uur tijd nam het aantal bevestigde gevallen toe met 1.154 besmettingen. Tot op heden zijn 494 mensen genezen, terwijl er ook 58 doden zijn gevallen.
De meeste coronagevallen zijn vastgesteld in hoofdstad Moskou, waar de circa 12 miljoen inwoners eind vorige maand opdracht kregen in de meeste gevallen binnen te blijven.
Volgens Russische media waarschuwen experts dat het werkelijke aantal coronabesmettingen vermoedelijk veel hoger is. Het land heeft veel minder coronagevallen gemeld dan andere Europese staten. Rusland stuurde de afgelopen tijd hulp naar zwaar getroffen landen als Italië en de Verenigde Staten.
Monsterfiles bij de containerparken
Ondanks alle waarschuwingen trekken de mensen blijkbaar toch massaal naar de recyclageparken, die dinsdag om 9 uur opnieuw zijn opengegaan. "Op dit moment is het enorm druk aan de verschillende recyclageparken in onze politiezone.
Vooral in Hasselt en Zonhoven staan er al lange files", laat de communicatiedienst van politie Limburg Regio Hoofdstad (LRH) weten. Er wordt aan de inwoners zelfs gevraagd om op dit moment niet meer naar de recyclageparken te komen.
Al bijna 2.000 coronavacatures aangemeld bij de VDAB
De VDAB heeft al bijna 2.000 vacatures verzameld met de vermelding #COVID19. Dat laat het kabinet van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) weten. Vooral de voedings- en landbouwsector zijn op zoek naar extra werkkrachten.
Maar goed ook want het oogstseizoen staat voor de deur, en seizoenarbeiders kunnen niet naar ons België afreizen. Verder vallen sommige andere werkkrachten uit door ziekte. Ook de vraag naar verpleegkundigen neemt toe.
Mogelijk medicijn tegen corona is overal voorhanden en goedkoop: bloedplasma
Onderzoekscentra gaan na of bloedplasma van genezen Covid-19-patiënten kan dienen als medicijn. Een veelbelovende therapie, die zijn nut bij andere virussen al heeft bewezen. Rode Kruis-Vlaanderen start daarom een oproep om plasma in te zamelen van deze specifieke doelgroep. Ziekenhuizen zijn enthousiast, maar ook voorzichtig.
De oproep richt zich specifiek tot mannen. “Vrouwen kunnen niet deelnemen omwille van het risico op ongewenste immuunreacties door bepaalde antistoffen in het bloed van vrouwen die, al dan niet bewust, een zwangerschap doormaken”, zegt woordvoerder Ine Tassignon.
Het Rode Kruis roept alle mannen op die getest zijn op Covid-19 én vervolgens ook ervan genezen, om zich te registreren via een onlinetool en een vragenlijst in te vullen.
Topadviseur Witte Huis waarschuwde VS al in januari voor coronavirus
Peter Navarro, handelsadviseur van het Witte Huis, heeft ambtenaren van de regering van president Donald Trump al eind januari gewaarschuwd voor de mogelijke impact van het coronavirus. Miljoenen Amerikanen zouden het risico lopen op ziekte of overlijden. Het virus zou ook kunnen leiden tot biljoenen dollar aan economische verliezen. Dat schrijft The New York Times op basis van een memo van Navarro.
Bijna 100.000 besmettingen in Duitsland
In Duitsland werden de laatste 24 uur 3.834 nieuwe besmettingen gemeld, het hoogste aantal in vijf dagen. In totaal zijn er nu 99.225 bevestigde gevallen in het land.
Er werden ook meer doden gerapporteerd: met 173 nieuwe doden loopt het Duitse dodental op naar 1.607. Gisteren waren dat er 92.
Groep van tien moet België uit lockdown gidsen
Een groep van tien deskundigen moet ons land uit de lockdown loodsen. Zij moeten onder voorzitterschap van diensthoofd infectieziekten Erika Vlieghe (UZ Antwerpen) een exitstrategie ontwikkelen, waarbij zowel volksgezondheid als economische belangen in de weegschaal liggen.
Voor het eerst geen doden in China door coronavirus, Wuhan heft laatste beperkingen op
In China is sinds januari voor het eerst niemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat heeft de Nationale Gezondheidscommissie vandaag bekendgemaakt. Wel zijn er de afgelopen 24 uur 32 nieuwe besmettingen met het longvirus geregistreerd in het land. Alle geïnfecteerden raakten volgens de autoriteiten in het buitenland besmet.
De Chinese stad Wuhan, waar de coronapandemie is gestart, gaat deze week de laatste beperkingen op het openbaar leven opheffen, na een strenge lockdown van meer dan 2 en een halve maand.
In China zijn 81.740 mensen besmet en 3.331 inwoners overleden.
Dodental VS door coronavirus stijgt met 1.150
In de Verenigde Staten zijn in de afgelopen 24 uur meer dan 1.150 mensen overleden aan het coronavirus. Een dag eerder kwamen zeker 1.200 mensen om. Afgelopen zaterdag werd nog een record gevestigd, toen stierven 1.480 mensen aan het longvirus.
Het Amerikaanse dodental als gevolg van het virus bedraagt door de nieuwe cijfers 10.783. Daarmee is de VS het derde land, na Italië en Frankrijk, waar meer dan 10.000 doden te betreuren vielen. Bij minstens 366.000 inwoners is besmetting met het coronavirus vastgesteld, dat zijn er ruim 30.000 meer dan zondag.
De VS is het land met verreweg de meeste gevallen van Covid-19. Dagelijks groeit het aantal sterfgevallen met meer dan duizend. In Italië zijn tot nu toe de meeste mensen gestorven, 16.523. In Spanje zijn 13.005 mensen overleden, afgezet tegen de bevolking is het virus daar het dodelijkst.
Voorverkiezingen in Wisconsin gaan toch door
Het Hooggerechtshof van de Amerikaanse staat Wisconsin heeft de poging van gouverneur Tony Evers om de voorverkiezingen van dinsdag uit te stellen van tafel geveegd. Evers wilde die vanwege de uitbraak van het coronavirus verschuiven naar 9 juni, maar de Republikeinen in Wisconsin staken daar via de rechter een stokje voor.
De uitspraak houdt in dat de kiezers in de staat dinsdag naar de stembus gaan voor de voorverkiezingen en staats- en lokale verkiezingen. Ondanks het bevel om vanwege het coronavirus thuis te blijven en een verbod op openbare bijeenkomsten.
WHO: wereldwijd tekort aan bijna 6 miljoen verplegers
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is er wereldwijd een tekort aan bijna 6 miljoen verplegers en verpleegsters. De VN-dochter roept samen met de organisaties 'Nursing Now' en ICN beleidsmakers op om fors te investeren in vorming en omkadering voor verplegend personeel.
Wereldwijd zijn er momenteel zo'n 28 miljoen verplegers aan de slag, maar dat is te weinig om de groeiende bevolking te verzorgen, klinkt het. Bovendien is de overgrote meerderheid aan het werk in landen waar minder dan de helft van de wereldbevolking woont. Vooral in Afrika, Zuidoost-Azië, delen van Latijns-Amerika en het oosten van de Middellandse Zee is er een tekort. Het feit dat heel wat Westerse landen een beroep doen op buitenlands verplegend personeel, vergroot de crisis nog.
De organisaties wijzen op de cruciale rol die verplegers en verpleegsters spelen. "Zij zijn de ruggengraat van het gezondheidssysteem", aldus WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Momenteel bevinden velen zich in de frontlinie van de strijd tegen Covid-19." Een tekort aan verplegend personeel verhoogt de kans op infecties, medische fouten en zelfs sterfgevallen, klinkt het.
Lees de fotoreportage van Lieve Blancquaert, die een week op de spoedafdeling van het UZ Gent doorbracht.
VN-Veiligheidsraad houdt bijeenkomst over coronavirus
De VN-Veiligheidsraad houdt donderdag voor het eerst een bijeenkomst over de coronaviruspandemie. De Veiligheidsraad komt bijeen na weken van verdeeldheid onder de vijf permanente leden.
Afgelopen week hebben negen van de tien niet-permanente leden, waaronder naar verluidt ook België, om een vergadering verzocht met een presentatie van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres. Ze ergeren zich aan de onenigheid tussen de permanente leden, onder wie China en de Verenigde Staten, die ervoor zorgt dat de raad tot nu toe niet over het coronavirus heeft vergaderd.
De vergadering vindt achter gesloten deuren plaats. Over de inhoud is nog maar weinig bekend, het is niet duidelijk of de leden zich achter een gezamenlijke resolutie zullen kunnen scharen.
UGent schrapt toch huur van kotstudenten
UGent schrapt de kothuur van studenten die niet naar hun kamer kunnen door de coronacrisis. Studentenhomes Astrid, Boudewijn, Vermeylen en Fabiola waren niet geschikt om social distancing onder studenten te garanderen en werden gesloten.
De studenten zullen geen huur moeten betalen zolang ze hun kamer niet weer in gebruik mogen nemen.
De belangrijkste updates van gisteren
• De Britse premier Boris Johnson (55), die eerder positief testte op het coronavirus en zondagavond in het ziekenhuis werd opgenomen, is vandaag overgebracht naar intensieve zorgen.
• De afgelopen 24 uur zijn in ons land 185 mensen overleden aan het coronavirus. Het aantal sterfgevallen blijft hoog en ook de belasting van de ziekenhuizen is nog heel zwaar. Maar de situatie is na 26 dagen met maatregelen 'behoorlijk onder controle'.
• Het federale crisiscentrum heeft een nieuwe versie van de richtlijnen rond de strijd tegen het coronavirus online geplaatst. Ook de samenstelling van de werkgroep die de exitstrategie uit de coronacrisis moet bepalen, is bekendgemaakt.
• Tomorrowland en Rock Werchter worden deze zomer wellicht geannuleerd. Dat zegt minister De Crem, na een vraag van de burgemeesters van Boom en Rotselaar.
• Wereldwijd heeft de coronapandemie aan meer dan 70.000 mensen het leven gekost. De meeste doden vielen in Italië en Spanje, maar in de VS zijn sinds vandaag meer dan 10.000 doden gemeld door het virus, en dat getal blijft stijgen.
• In Spanje zijn de afgelopen 24 uur 637 nieuwe overlijdens geteld. Sinds donderdag daalt het aantal doden. Toch is corona nergens dodelijker dan in Spanje.
Roskilde Festival in Denemarken geannuleerd
Het Roskilde Festival, een popfestival dat plaatsvindt in de Deense stad Roskilde, gaat dit jaar niet door. Grote evenementen zijn in Denemarken verboden tot 31 augustus.
De Deense premier Mette Frederiksen heeft intussen aangekondigd dat het land waarschijnlijk na Pasen weer wat minder op slot zal zitten. Als de cijfers stabiel blijven, gaan de scholen en crèches op 15 april weer open. De andere lockdownmaatregelen blijven nog minstens tot 10 mei, en samenkomsten van grote groepen zullen zeker tot augustus verboden blijven, aldus Frederiksen vanavond.
Epidemiologe Anne-Mieke Vandamme: ‘Je zou de maatregelen in omgekeerde richting kunnen terugrollen’
Hoe keren we na de lockdown terug naar wat we met z’n allen ‘normaal’ noemen? Het is een vraag waar zowat elke expert vandaag de dag zijn of haar hoofd over breekt. ‘Scholen eerst enkele dagen open doen, zoals soms wordt geopperd, is een moeilijke beslissing maar kan een optie zijn’, zegt epidemiologe en virologe Anne-Mieke Vandamme (KU Leuven).
Ook bij stabilisering ziekenhuisopnames focus behouden op coronavirus
De ziekenhuizen moeten de focus blijven leggen op de strijd tegen het coronavirus, ook nu het aantal nieuwe ziekenhuisopnames voorlopig niet meer stijgt. Het is dus nog te vroeg om opnieuw niet-dringende ingrepen en consultaties in te voeren. Dat zegt ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro maandag.
"Het is nu vooral belangrijk om de inspanningen vol te houden en de focus op het coronavirus te houden", zegt gedelegeerd bestuurder Margot Cloet. "We merken dat er hier en daar artsen zijn die opnieuw willen beginnen met consultaties voor niet-dringende zorg. Maar daarvoor is het nog te vroeg. We zullen ons daar tijdig op voorbereiden. Maar eerst moeten we zien dat we de crisis onder controle krijgen."
Opnieuw 833 overlijdens in Frankrijk, op grote schaal testen in bejaardentehuizen
Bij onze zuiderburen zijn sinds gisteren 833 nieuwe doden door het coronavirus gemeld. Het totale dodental stijgt hiermee naar 8.911, waarvan 2.417 te betreuren vielen in Franse woonzorgcentra. Dat is meer dan een vierde van het totale aantal doden dat Frankrijk tot nu toe telt. De Franse minister van Volksgezondheid Olivier Veran heeft dan ook aangekondigd dat in bejaardentehuizen op grote schaal getest zal worden op het coronavirus.
De minister benadrukte dat in twee derde van de ouderenvoorzieningen geen besmettingen zijn geregistreerd. "Deze overlijdens choqueren ons, maar deze strijd is nog niet verloren", zei hij. Veran kondigde aan dat wanneer iemand in een bejaardentehuis positief test, alle bewoners en personeel getest zullen worden. Zo kunnen besmette bewoners in speciale ruimtes worden ondergebracht, en eventueel verzorgd worden door personeel dat ook positief getest heeft maar geen symptomen vertoont.
Het aantal personen dat op de afdelingen intensieve zorgen verblijft, liep met 94 op. Dat is de zwakste stijging sinds Frankrijk op 17 maart stevige maatregelen nam om het coronavirus in te dammen.
Momenteel zijn er 98.010 bevestigde besmettingen in het land, ruim 5.000 meer dan gisteren.
Meer dan 10.000 doden in Verenigde Staten
De VS heeft vandaag de trieste kaap van 10.000 doden overschreden. Enkel in Italië en Spanje bezweken er al meer mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Maar de piek in de VS lijkt nog lang niet in zicht.
Alleen al in de staat New York, de brandhaard van de pandemie in de VS, zijn er 599 nieuwe overlijdens gemeld. Met 4.758 doden vertegenwoordigt de staat bijna de helft van het totale Amerikaanse dodental. De New Yorkse gouverneur Andrew Cuomo trekt opnieuw aan de alarmbel: 'De maximumcapaciteit van onze gezondheidszorg is bereikt.' In de strijd tegen de verspreiding van het virus verdubbelde Cuomo de boete voor overtreders van social distancing-maatregelen naar 1.000 dollar (ongeveer 925 euro). De gouverneur voegt er wel aan toe dat recente data wijzen op een plateau van de curve.
De gouverneur van New York liet weten dat de maatregelen, die gelden om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, verlengd zijn tot 29 april. "Als de curve afbuigt en het infectiepercentage daalt, is dat omdat de maatregelen rond 'social distancing' werken", verklaarde Cuomo tijdens zijn dagelijkse persmoment. "We moeten deze weg voortzetten en niet-essentiële activiteiten stilleggen tot 29 april. Dit is niet het ogenblik om de voet van het gaspedaal te halen."
Nu wereldwijd meer dan 70.000 doden door coronavirus
Wereldwijd heeft de coronapandemie reeds 1.289.380 mensen besmet, terwijl 70.590 patiënten aan Covid-19 zijn bezweken, zo blijkt maandag omstreeks 17.30 uur op de interactieve kaart van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins.
Met 337.971 besmettingen zijn de VS het hardst getroffen, gevolgd door Spanje (135.032), Italië (128.948), Duitsland (100.186) en Frankrijk (93.780). In de "wereldranglijst" staat België op de elfde plaats met 20.814 infecties.
Italië betaalde met 15.887 doden de zwaarste tol inzake mensenlevens. Spanje zag 13.065 mensen bezwijken. De kaart van Johns Hopkins bevat geen cijfers voor de VS als geheel maar voor de staten. Volgens Worldometers.info zijn er in Amerika ruim 10.000 mensen omgekomen tengevolge van Covid-19.
Johns Hopkins registreerde in Frankrijk 8.078 doden en in Groot-Brittannië 4.934. België staat in die lijst negende met 1.632 overlijdens.
Over de hele wereld zijn 270.372 mensen genezen geraakt. België staat met 3.986 op de tiende plaats, China voert de lijst aan met 77.310 weer fitte patiënten.
Opnieuw 636 slachtoffers in Italië, laagste aantal nieuwe besmettingen in 3 weken
In Italië overleden er sinds gisteren 636 mensen door het nieuwe coronavirus. Dat zijn er ruim honderd meer dan gisteren. Gisteren werden er 525 nieuwe doden gerapporteerd, het laagste aantal nieuwe doden in het land sinds 19 maart. Het Italiaanse dodental loopt nu op naar 16.523, nergens ter wereld zijn dat er meer.
Het goede nieuws: de 3.599 nieuwe besmettingen vandaag is het laagste gemeten aantal sinds 17 maart. Er werden in totaal 132.547 besmettingen gerapporteerd in Italië.
439 nieuwe overlijdens Verenigd Koninkrijk, neerwaartse trend lijkt ingezet
In het Verenigd Koninkrijk zijn er sinds gisteren 439 nieuwe overlijdens gemeld door het Covid-19-virus, daarmee stijgt het dodental naar 5.373.Twee dagen geleden rapporteerde het land een recordaantal van 708 doden, sindsdien lijkt er een neerwaartse trend ingezet te zijn.
In het Verenigd Koninkrijk zijn momenteel 51.608 bevestigde gevallen van het nieuwe coronavirus.
Eerder vandaag raakte ook bekend dat de Britse premier Boris Johnson opgenomen blijft in het ziekenhuis. Hij moet steeds hoesten en heeft koorts, zei de woordvoerder van de premier maandag.
Johnson maakte eind vorige maand bekend dat hij positief had getest op het coronavirus. Hij ging aanvankelijk in thuisisolatie, maar moest zondag alsnog worden opgenomen in het ziekenhuis. Dat gebeurde op advies van zijn arts.
© EPA — De Britse premier Boris Johnson maakte eind vorige maand bekend dat hij positief had getest op het coronavirus. Japan wil economie redden met ongekend pakket van bijna een biljoen euro
De Japanse premier Abe kondigde maandag een noodpakket aan ter grootte van 915 miljard euro, eenvijfde van de Japanse economie. Japan hoopt er de economische klappen van de coronacrisis mee op te vangen.
Nieuw onderzoek: ‘Impact lockdown op psychologische gezondheid al merkbaar na vijf dagen’
De quarantaine beïnvloedt het psychosociale welzijn van de bevolking al na vijf dagen. Dat is een van de voorlopige resultaten na het onderzoek van het Instituut van Gezondheid en Samenleving van de UCLouvain. Ruim de helft van de respondenten haalde op de enquête resultaten die hen in de categorie ‘psychologisch onbehagen’ plaatsen.
© Getty Images/iStockphoto Experten blijven positief: ‘Situatie blijft zwaar maar is behoorlijk onder controle’
Het aantal sterfgevallen blijft hoog en ook de belasting van de ziekenhuizen is nog heel zwaar. Maar de situatie is na 26 dagen met maatregelen behoorlijk onder controle, klinkt het op de persconferentie van het crisiscentrum over corona.
Crisiscentrum verduidelijkt coronarichtlijnen opnieuw: skaten mag, in park zitten niet
Het federale crisiscentrum heeft een nieuwe versie van de richtlijnen rond de strijd tegen het coronavirus online geplaatst. Verschillende aspecten van wat er nu mag en niet mag, worden daarin verduidelijkt, en zijn ook aangepast tegenover vorige versies.
Zo mag je nu voor alle fysieke activiteiten met een ‘rijwiel’ naar buiten, dus niet meer enkel om te lopen, wandelen of fietsen. Daarnaast mogen ouderen en gezinnen met jonge kinderen mogen voortaan auto nemen. In het park gaan zitten, mag dan weer niet.
Lees hier meer over de aangepaste maatregelen.
© Photo News Duitsland nam bijna 200 patiënten over van andere Europese landen
Duitsland heeft sinds het begin van de coronacrisis 198 ernstig zieke patiënten overgenomen van andere lidstaten van de Europese Unie (EU). Het gaat om 130 patiënten uit Frankrijk, 44 uit Italië en 24 uit Nederland, zegt een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Duitsland heeft in vergelijking met andere EU-lidstaten relatief veel intensivecarebedden beschikbaar. Daarom worden ook patiënten opgenomen uit andere landen in de EU, waar de pandemie vooral Italië en Spanje zwaar heeft getroffen.
De woordvoerder van het Duitse ministerie zegt dat er momenteel geen plannen zijn om meer patiënten uit Italië te halen. Hij benadrukte wel dat de Duitse deelstaten bereid zijn nogmaals bij te springen als dat nodig is.
© REUTERS Lading van 1,6 miljoen mondmaskers voor woonzorgcentra doorstaat kwaliteitstest
Een lading van 1,6 miljoen mondmaskers, die begin vorige week toegekomen is op de luchthaven van Luik, heeft de kwaliteitstests doorstaan en kan nu geleverd worden aan de woonzorgcentra.
Het gaat om een lading chirurgische maskers, besteld door de Vlaamse overheid. Ze is hoofdzakelijk bestemd voor de woonzorgcentra, maar gaat ook naar de gezinszorg, thuisverpleging en gehandicaptenzorg.
Voor alle duidelijkheid: het gaat om een andere levering dan de 7 miljoen mondmaskers die vrijdag waren toegekomen in Luik. Bij die lading waren expliciet twijfels gerezen over de kwaliteit. Navraag bij het kabinet van de bevoegde minister Philippe De Backer (Open Vld) leert dat de tests op die lading nog aan de gang zijn.
© Geert De Rycke 32 cipiers testen positief, 4 gedetineerden opgenomen en nog 53 met symptomen
Drie gedetineerden uit de gevangenis van Turnhout hebben positief getest op COVID-19 en werden naar het medisch centrum van de gevangenis van Brugge gebracht, waar een van hen naar een extern ziekenhuis is gebracht. Eén gedetineerde van de gevangenis in Vorst is ook naar een extern ziekenhuis in Brussel overgebracht.
Daarnaast zijn 53 gedetineerden medisch geïsoleerd. Zij vertoonden symptomen, zoals koorts en worden medisch opgevolgd.
Wat het personeel van de gevangenissen betreft zijn er in totaal sinds de aanvang van de pandemie 32 positief getest. Zes van hen zijn genezen verklaard en zijn weer aan de slag, van de 26 anderen waren de meesten al afwezig gebleven van hun werkplek.
Telecomwinkels mogen weer open, onder strikte voorwaarden
Telecomwinkels mogen de deuren opnieuw mondjesmaat openen. Slechts een klant per keer en enkel voor noodgevallen. Winkels die enkel toebehoren in de rekken hebben liggen, moeten gesloten blijven. Dat is een van de aanpassingen aan het ministerieel besluit dat de sluitingsregels in deze coronatijden regelt, die vrijdag in het Staatsblad zijn verschenen.
Ook winkels die medisch materiaal verkopen, mogen de draad weer oppikken. Ook daar geldt dat echter enkel voor dringende gevallen en met slechts een klant per keer, én op afspraak.
In het besluit is ook de verwijzing naar de openingsuren van voedingswinkels aangepast. Een eerdere versie had de vakbonden in de gordijnen gejaagd. Er is enkel nog sprake van de gebruikelijke uren en niet meer van 07.00 tot 22.00 uur.
Erediensten blijven verboden, met enkel een uitzondering voor huwelijken, maar ook daar gelden strenge beperkingen, net als voor burgerlijke huwelijken. Bij begrafenissen worden slechts vijftien aanwezigen toegelaten, met 1,5 meter afstand.
Dodental in Nederland stijgt met 101 naar 1.867
Het coronavirus heeft in Nederland nu zeker 1.867 mensen het leven gekost. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft sinds gisteren 101 nieuwe meldingen over sterfgevallen doorgekregen. De Gemeentelijke Gezondheidsdiensten in het land hebben 260 nieuwe ziekenhuisopnamen doorgegeven aan het RIVM, een fractie meer dan de 253 van een dag eerder.
Het aantal meldingen over sterfgevallen en ziekenhuisopnamen ligt achter op de werkelijkheid. Vaak duurt het enkele dagen voordat de cijfers wordt doorgegeven aan het RIVM. Mensen die aan het virus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken helemaal in de statistieken.
Oostenrijk gaat maatregelen versoepelen
Oostenrijk presenteert als eerste Europese land concrete plannen om beperkende maatregelen stapsgewijs af te bouwen. Na Pasen, vanaf 14 april, mogen winkels met een oppervlakte van minder dan 400 vierkante meter hun deuren openen, zij het voor een beperkt aantal klanten tegelijkertijd. Vanaf 1 mei mogen ook andere winkels open, vanaf half mei de horeca en waarschijnlijk de meeste scholen.
© EPA — Bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) spreekt de pers toe achter een veiligheidsglas. 185 nieuwe overlijdens in ons land
Opnieuw gunstige cijfers uit ons land: de afgelopen 24 uur zijn 420 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, terwijl 235 mensen het ziekenhuis verlieten. Dat melden interfederale woordvoerders Steven Van Gucht en Emmanuel André. Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames daalt daarmee opnieuw, maar mogelijk komt dat door onderraportage in het weekend.
Wat we wel zeker kunnen stellen, is dat het aantal dagelijkse nieuwe opnames in ons land stabiel blijft. Dat wil zeggen dat we de uitbraak van het virus stevig vertraagd hebben.
Het totaal aantal patiënten dat nu in het ziekenhuis ligt, bedraagt 5.840. Daarvan liggen 1.250 patiënten op intensieve zorgen, dat is een daling met 4. Ook worden er minder mensen beademd (-11).
185 overlijdens
Er zijn de afgelopen 24 uur 185 overlijdens gemeld, van wie 60 mensen uit Vlaanderen, 80 uit Wallonië en 45 uit Brussel. In totaal zijn er in ons land nu 1.632 mensen overleden aan het coronavirus.
Er werden 1.123 nieuwe bevestigde besmettingen gerapporteerd. Hiermee komt het totaal op 20.814 bevestigde gevallen. Dat is zo goed als zeker een forse onderschatting.
Wereldwijd meer dan 1.280.000 besmettingen en bijna 70.000 doden
Wereldwijd heeft de coronapandemie al 1.280.046 mensen besmet, terwijl 69.789 patiënten aan Covid-19 zijn bezweken, zo blijkt op de interactieve kaart van de Amerikaanse Johns Hopkins universiteit.
Met 337.646 besmettingen zijn de VS het hardst getroffen, gevolgd door Spanje (131.646), Italië (128.948), Duitsland (100.132) en Frankrijk (93.780). België staat op de elfde plaats met 20.814 infecties.
Italië betaalde met 15.887 doden de zwaarste tol inzake mensenlevens. Spanje zag 12.641 mensen bezwijken. De kaart van Johns Hopkins bevat geen cijfers voor de VS als geheel maar voor de staten. Volgens Worldometers.info zijn er in Amerika 9.620 mensen omgekomen tengevolge van Covid-19.
Johns Hopkins registreerde in Frankrijk 8.078 doden en in Groot-Brittannië 4.934. België staat in die lijst negende met 1.632 overlijdens.
Over de hele wereld zijn 265.462 mensen genezen. België staat met 3.986 op de tiende plaats, China voert de lijst aan met 77.310 weer fitte patiënten.
Kaap van 50.000 overlijdens in Europa overschreden
De coronapandemie heeft in Europa meer dan 50.000 dodelijke slachtoffers gemaakt. Dat blijkt uit een telling van het Franse persagentschap AFP op basis van de officiële statistieken die vandaag om 11.45 uur beschikbaar waren.
Met alles samen voorlopig 50.209 dodelijke slachtoffers (op een totaal van 675.580 bevestigde besmettingen) is Europa het zwaarst getroffen continent van de coronapandemie. Met respectievelijk 15.877 en 13.055 overlijdens vielen de meeste slachtoffers in Italië en Spanje - de twee zwaarst getroffen landen wereldwijd. Daarna volgen Frankrijk met 8.078 doden en Groot-Brittanië met 4.934 mensen die aan de longziekte zijn bezweken.
Banken verhogen limieten contactloos betalen
De banken verhogen de limieten om contactloos te betalen. Klanten zullen binnenkort de pincode pas moeten invoeren bij een betaling van meer dan 50 euro, zo meldt bankenfederatie Febelfin.
De limieten komen dus dubbel zo hoog te liggen. Momenteel kunnen consumenten een rekening tot 25 euro betalen door de kaart tegen de terminal te houden zonder pincode in te toetsen.
De limiet voor opeenvolgende contactloze betalingen wordt opgetrokken tot 100 euro.
Dodentol in Spanje vertraagt verder
In Spanje zijn de afgelopen 24 uur 637 nieuwe overlijdens geteld. Dat zijn er bijna 40 minder dan gisteren, en het is het laagste aantal in 14 dagen. Het totaal komt daarmee op 13.055. Het aantal doden in Spanje is sinds donderdag aan het dalen.
Het aantal bevestigde gevallen is met 4.273 toegenomen tot 135.032. Dat is een stijging van 3,3 procent, terwijl er zondag nog een stijging van 4,8 procent te noteren viel. Dat wijst erop dat de verspreiding van het coronavirus afneemt in Spanje, het land dat na Italië het hardst werd getroffen door de pandemie.
In totaal vielen in Spanje nu al 13.055 doden sinds het begin van de pandemie. Het aantal besmettingen bedraagt 135.032.
Lees ook: Alles is misgegaan in Spanje: nergens is corona dodelijker
De Crem: ‘Tomorrowland en Rock Werchter wellicht geannuleerd’
Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem zet de puntjes op de i: de grote zomerfestivals - waaronder Tomorrowland en Rock Werchter - zullen wellicht geannuleerd worden. De Nationale Veiligheidsraad zal die beslissing waarschijnlijk "zeer binnenkort formaliseren", zegt De Crem in La Première bij de RTBF.
De beslissing zou er komen op vraag van de burgemeesters van Boom en Rotselaar, op wiens grondgebied respectievelijk Tomorrowland en Rock Werchter plaatsvinden. Zij hebben volgens De Crem laten weten dat de festivals, die elk jaar feestvierders van over de hele wereld lokken, dit jaar niet mogen doorgaan.
"De burgemeesters verwachten een beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om de situatie uit te klaren. De beslissing zou zo snel mogelijk geformaliseerd moeten worden. Dus men moet zich helaas verwachten aan een annulering", aldus De Crem.
Nergens is corona dodelijker dan in Spanje
Donderdag: 950 doden. Vrijdag: 932 doden. Zaterdag: 809 doden. Zondag: 674 doden. Het worden er minder, maar het zijn er nog steeds onbevattelijk veel. Alles is misgegaan in Spanje. De politiek zat tegen, de regelgeving, onervarenheid, trage besluitvorming, bureaucratie: snel optreden en daadkracht kregen gewoon geen kans in het zwaarst getroffen land van Europa.