1. 05/04/2020

    Nieuwe liveblog

    We beginnen de dag weer met een nieuw liveblog. Lees hier het nieuwe blog, van zondag 5 april. 

  2. 05/04/2020

    Geen nieuwe besmettingen in voormalig epicentrum Hubei

    Op het Chinese vasteland zijn zaterdag 30 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Een stijging van 11 vergeleken met vrijdag. Dat heeft de Nationale Gezondheidscommissie zondag in een verklaring gemeld.

    Op het vasteland zijn in totaal 81.669 besmettingen met Covid-19 geregistreerd. Het dodental is met drie gestegen tot 3.329.

    Er kwamen volgens de autoriteiten 47 coronapatiënten bij die geen symptomen vertonen. Een dag eerder werden er 64 nieuwe geïnfecteerden zonder klachten gemeld.

    Dergelijke gevallen voeden de vrees voor een nieuwe golf van besmettingen in het land. De regering heeft lokale gezondheidsdiensten opgedragen het opsporen en isoleren van coronapatiënten zonder symptomen op te voeren.

    In de provincie Hubei, voormalig epicentrum van de corona-uitbraak, werden geen nieuwe infecties vastgesteld.

  3. 05/04/2020

    Surinamers hoeven quarantaine niet meer zelf te betalen

    Suriname heeft een omstreden besluit teruggedraaid na kritiek van inwoners. Sinds kort moesten Surinamers die thuis in quarantaine werden geplaatst een kleine duizend euro betalen zodat de overheid bewakers kon inhuren om te voorkomen dat mensen hun huis zouden verlaten. Maar de kosten van de beveiliging betaalt de overheid nu toch zelf.

    Dit heeft Jerry Slijngaard, voorzitter van het Covid-19 managementteam van Suriname, zaterdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt tijdens een speciale tv-uitzending. Met dit besluit geeft de overheid gehoor aan de kritiek van een groep repatrianten die vanuit Nederland terug willen naar Suriname. De mensen die al betaald hebben, krijgen hun geld terug, aldus Slijngaard.

    De ongeveer duizend mensen die de komende weken opgehaald zullen worden uit Nederland, moeten allemaal verplicht 14 dagen in quarantaine. Ze kunnen ervoor kiezen om deze periode op een door de overheid aangewezen locatie door te brengen of dat in hun eigen huis te doen.

    De Surinaamse autoriteiten willen met de quarantainemaatregelen de verspreiding van het coronavirus voorkomen. Het eerste geval van de ziekte werd op 13 maart vastgesteld, de teller staat nu op tien gevallen. Eén patiënt is overleden aan de gevolgen van het virus.

  4. 05/04/2020

    KLM begint terughalen Nederlanders uit Australië

    KLM begint zondag met de repatriëring van een groep van 2000 Nederlanders vanuit Australië en Nieuw-Zeeland.

    Om 7.40 uur Nederlandse tijd (15.40 uur in Sydney) vliegt een groep van bijna 300 Nederlanders via Kuala Lumpur terug naar Schiphol met een speciale KLM-vlucht. Het is namelijk voor het eerst in 20 jaar dat er weer een KLM-vliegtuig vanaf Sydney Airport opstijgt. KLM verwacht dat vlucht KL0828 maandag om 6.00 uur Nederlandse tijd op Schiphol aankomt.

    KLM haalt tot en met 10 april bijna 2000 Nederlanders terug uit Australië en Nieuw-Zeeland. Dat gebeurt in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

    De eerste groep van 300 passagiers uit Australië arriveert zondag voor 6.00 uur op Schiphol met vlucht KL0812, deze passagiers zijn eerst met KLM-partner Malaysia Airlines van Sydney naar Kuala Lumpur gevlogen.

    KLM noemt de repatriëringsvluchten vanuit Australië extra speciaal. Sinds december 1950 vloog KLM vijftig jaar lang heen en weer naar Sydney, totdat de samenwerking met Malaysia Airlines werd uitgebreid. Sindsdien neemt KLM het traject tot Kuala Lumpur voor haar rekening.

  5. 05/04/2020

    Braziliaanse president: 'Zondag vasten om ons van corona te verlossen'

    In Brazilië is het aantal doden als gevolg van het coronavirus sinds gisteren met 73 toegenomen tot 432. Het gaat om de hoogste stijging in één dag sinds het begin van de uitbraak. Het aantal geregistreerde besmettingen bedraagt nu 10.278 (tegen 9056 een dag eerder), maar er zijn nog duizenden mensen getest waarvan de uitslag nog niet bekend is.

    Het Braziliaanse ministerie van Gezondheid maakt zich vooral zorgen om de deelstaten São Paulo, Rio de Janeiro, Ceará en Amazone en het Distrito Federal waartoe de hoofdstad Brasília behoort. In die gebieden ligt de besmettingsgraad boven het nationaal gemiddelde en dreigt een ongecontroleerde stijging.

    De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die het coronavirus regelmatig 'een griepje' noemt en de sociale isolatie en winkelsluitingen die in veel steden gelden wil beëindigen, heeft het land opgeroepen zondag 'religieus te vasten, om Brazilië zo van dit kwaad te verlossen'. Bolsonaro plaatste zaterdag op sociale media een video met de oproep, gesteund door tal van evangelische kerkleiders en politici. De evangelische kerkgemeenschap vormt een van de belangrijkste steunpilaren van Bolsonaro, die zelf van jongs af aan katholiek is, maar zich in 2016 evangelisch heeft laten dopen.