Bekijk alle updates
  1. 03/04/2020

    Banken verlagen rente op rood staan vanwege crisis

    De drie grootste banken van Nederland, Rabobank, ING en ABN AMRO, verlagen de rente die ze rekenen wanneer mensen rood staan. Dat doen ze vanwege de coronacrisis. Bij Rabobank en ABN AMRO is de verlaging al ingegaan. ING volgt "zo snel mogelijk". 

    Rabo-klanten betaalden tot voor kort een rente van 12,9 procent per jaar als ze rood staan. Dat wordt nu 9,9 procent. 

    Bij ABN AMRO kost rood staan op de rekening waarop het salaris binnenkomt, normaal gesproken 9,9 procent. Voor andere rekeningen kon rood staan worden aangevraagd maar kostte dat 12,9 procent per jaar. Die tarieven worden nu gelijkgetrokken. 

    ING laat weten ook besloten te hebben de tarieven van 12,9 procent naar 9,9 procent te zetten gedurende de crisis. Wanneer dat precies in gaat, kon een woordvoerster nog niet zeggen. "Daar zullen wat systemen voor aangepast moeten worden, maar in ieder geval op korte termijn."

  2. 03/04/2020

    Grote zorgen om toekomst mondzorg

    Mondzorgpraktijken zijn bezorgd om hun voortbestaan en dat van de gehele mondzorg in Nederland. Sinds de mondzorg alle niet-acute zorg moet staken vanwege het coronavirus, melden steeds meer organisaties en praktijken betalingsproblemen en dreigende faillisementen aan de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). 

    Er is een daling van de geleverde mondzorg met 95 procent. Ook kunnen mondhygiënisten vrijwel niets meer doen. Intussen lopen de kosten door, schrijven organisaties in een brief aan het kabint. 

    De sector voelt zich in onzekerheid gelaten en zegt dat overleg nog niets oplevert. Niet duidelijk is welke steun vanuit zorgverzekeraars kan worden verwacht en of vormen daarvan wel toereikend zullen zijn.

  3. 03/04/2020

    Reorganisatie Tata Steel uitgesteld

    Staalfabrikant Tata Steel stelt zijn plannen voor een reorganisatie van zijn Europese activiteiten uit tot na 1 juli vanwege de coronacrisis. Het bedrijf wilde eigenlijk in april overleggen met vakbonden en ondernemingsraden over de plannen, maar die consultaties zijn door alle beperkingen rond de virusuitbraak onmogelijk.

    Tata Steel kondigde vorig jaar aan in de kosten te willen snijden van zijn Europese activiteiten. Aanvankelijk wilde het Indiase concern bij die onderdelen, waaronder het voormalige Hoogovens in IJmuiden, 3000 banen schrappen. Onlangs verlaagde Tata Steel dat streefgetal naar 1250 banen.

    Tata Steel wordt in Europa hard getroffen door de coronacrisis. De Europese auto-industrie, de belangrijkste afzetmarkt voor de staalmaker, ligt grotendeels stil met een gekelderde vraag naar staal als gevolg. Alle vier de Europese hoogovens van Tata Steel draaien nu op verminderde kracht.

    Vakbondsbestuurder Roel Berghuis van FNV laat weten blij te zijn met het uitstel. "Het zou onmenselijk zijn om in deze moeilijke tijd medewerkers, die juist nu laten zien wat ze waard zijn, met ontslag te confronteren."

  4. 03/04/2020

    Aantal coronapatiënten op IC gestegen naar 1324

    Het aantal Nederlandse coronapatiënten dat op een intensive care ligt, is gestegen tot 1324. Er kwamen in de afgelopen 24 uur 51 nieuwe patiënten bij. De stijging is volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in lijn met de verwachtingen.

    Van de 1324 patiënten liggen er veertien in Duitsland. Dat zijn er vijf meer dan donderdag, aldus het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Ook zijn afgelopen etmaal 37 coronapatiënten overgeplaatst naar andere IC's.

    Sinds het begin van de corona-uitbraak in Nederland zijn er nu 243 mensen op de intensive care overleden. Verder hebben 56 mensen de IC weer levend kunnen verlaten.

    In totaal zijn er nu 2100 IC-bedden in Nederlandse ziekenhuizen beschikbaar. Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care,  zijn de ziekenhuizen daarmee "goed op weg" zondag of uiterlijk begin volgende week de maximale capaciteit van 2400 bedden te bereiken.

  5. 03/04/2020

    Air France-KLM in gesprek over miljardenleningen

    Luchtvaartconcern Air France-KLM is in gesprek met verschillende banken over miljarden euro's aan noodleningen om de coronacrisis te doorstaan. Dat meldt persbureau Reuters. De Nederlandse en Franse staat zouden garant willen staan voor de leningen. Bronnen zeggen dat KLM met steun vanuit Den Haag 2 miljard euro wil lenen, en Air France 4 miljard euro aan leningen met een Franse garantie wil ontvangen. 

    Volgens minister van Financiën Wopke Hoekstra doen Nederland en Frankrijk "een hele serieuze poging" om Air France-KLM door deze moeilijke tijden heen te helpen. Maar op welke manier en welke bedragen daarmee gemoeid zijn, daarop wil hij niet vooruitlopen.