Bekijk belangrijke updates
 1. 02/04/2020

  KLM gaat Nederlanders terughalen uit Australië

  Luchtvaartmaatschappij KLM gaat bijna 2000 Nederlanders terughalen uit Australië en Nieuw-Zeeland. De eerste vlucht is donderdagavond vertrokken en gaat via Kuala Lumpur door naar Sydney. Daar komt het op 4 april aan, waarna het wederom via Kuala Lumpur op 6 april in Nederland landt. De eerste vluchten gaan allemaal naar Sydney. Daarna wordt er ook gevlogen op Nieuw-Zeeland en andere Australische steden.

  KLM herhaalt deze vluchten vier keer, tot 10 april. Na 10 april vliegt Malaysia Airlines naar Australië om Nederlanders op te pikken. KLM haalt ze dan op uit Kuala Lumpur.

 2. 02/04/2020

  Cruiseschip Zaandam aangemeerd in Florida

  Het cruiseschip Zaandam is donderdag aangemeerd in de haven van de stad Fort Lauderdale in Florida. Aan boord van de Zaandam van rederij Holland America Line bevinden zich nog vijf Nederlanders. Ook is het lichaam van een overleden Nederlander nog op het schip. Op het schip hebben tientallen passagiers symptomen van het nieuwe coronavirus en zijn vier passagiers overleden, onder wie de Nederlander.

  Instanews image
  © AFP — Een archieffoto van de Zaandam van de Holland America Line.

  Het schip voer al drie weken rond zonder wal te raken. Niet alleen zijn vermoedelijk tientallen van de meer dan duizend opvarenden besmet met het nieuwe coronavirus, ook overleden vier oudere passagiers, waaronder één Nederlander, vermoedelijk aan de ziekte. Er zijn momenteel nog vijf Nederlandse opvarenden aan boord van het schip, andere passagiers stapten eerder over het op het zusterschip de Rotterdam. 

  Eerder was er verzet onder de autoriteiten van Florida om het schip te laten aanmeren. Maar vanuit Washington werd druk uitgeoefend om iets te doen. "De passagiers die gezond zijn moeten we van het schip af krijgen, de rest moest zo snel mogelijk behandeld worden", zei de Anthony Fauci, het hoofd ziektebestrijding in de Verenigde Staten op televisiezender CBS over het schip. "We hebben een verplichting dit te doen."

 3. 02/04/2020

  Bonden krijgt veel vragen over veiligheid zorgmedewerkers

  Vakbond FNV zegt veel vragen binnen te krijgen zorgmedewerkers of ze werk mogen weigeren als de werkgever niet kan garanderen dat het veilig gebeurt. Dat zegt de vakbond na overleg met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) over het tekort aan beschermend materiaal.

  "Het is verontrustend dat de situatie niet beter is geworden sinds het overleg van vorige week. Er moeten meer bedden bij komen, maar er is nu al niet genoeg materiaal om veilig te werken", aldus de FNV. De beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden NU'91 wil ook dat er meer beschermende middelen komen, zodat zorgmedewerkers zich weer veilig voelen.

 4. 02/04/2020

  'Rechters halen zo'n 80 procent gebruikelijke aantal uitspraken'

  Rechters hebben in de week van 23 tot en met 29 maart in ruim 22.000 zaken uitspraak gedaan. Dat is een kleine 80 procent van het gebruikelijke aantal zaken in een week, blijkt uit de eerste cijfers over de impact van de coronacrisis op de rechtspraak.

  De Raad voor de rechtspraak meldde donderdag dat het merendeel van de uitspraken betrekking had op kantonzaken. Daarvan werd in een week tijd 90 procent van het gebruikelijke aantal zaken afgehandeld.

  Rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges zijn vanaf dinsdag 17 maart dicht vanwege het coronavirus. Urgente zaken gaan wel door, zonder publiek, vaak telefonisch of een videoverbinding. 

 5. 02/04/2020

  De kakofonie van stemmetjes is verstomd op de kinderopvang. ‘Hoe zou het met ze gaan?’

  De artsen van de ic-afdelingen ontvangen dagelijks applaus, maar er zijn meer mensen die de samenleving draaiende houden tijdens deze coronacrisis. Vandaag: de leidster van de kinderopvang.