Bekijk alle updates
  1. 02/04/2020

    Nu 1273 mensen met coronavirus op ic's in Nederland

    Op dit moment zijn in Nederland 1273 covidpatiënten opgenomen op ic's. Dat zijn er 82 meer dan woensdag, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, donderdag. De stijging van het aantal patiënten dat wordt opgenomen gaat nog zeker twee weken door, verwacht Kuipers. 

    Dit weekend komen er in Nederland 2400 bedden op de ic’s, zei Kuipers. Dat is volgens experts het maximale aantal bedden dat het personeel aan kan. Met dat aantal kunnen ziekenhuizen de toestroom voor twee weken aan, aldus Kuipers. 

    Lees hier een uitgebreid nieuwsbericht over de situatie op de ic's in Nederland.

  2. 02/04/2020

    Cijfers dodental en besmette patiënten lijken te duiden op stabilisatie

    De sterftecijfers en de besmettingscijfers lijken in Nederland te stabiliseren. Dat laat zien dat de maatregelen van vorige maand effect hebben. Bovendien is er een dalende lijn wat betreft ziekenhuisopnames. Lees hier de analyse van de laatste cijfers. 

  3. 02/04/2020

    RIVM: 166 nieuw gemelde doden in Nederland

    Het aantal patiënten dat is overleden aan het coronavirus is gegroeid naar 1339. Het RIVM meldde donderdag in de dagelijkse update dat 166 nieuwe doden zijn gemeld. Woensdag waren dat er 134, dinsdag 175.

    Inmiddels zijn bij het RIVM 14.697 patiënten bekend die besmet zijn met het virus. Tussen de laatste update van woensdag en donderdag zijn daar 1083 mensen bijgekomen. 

    Er lijkt stabilisatie op te treden in de aantallen en dat laat zien dat de maatregelen van vorige maand effect hebben. Lees hier de analyse van de nieuwste cijfers. 

    De cijfers zeggen iets over waar we in Nederland staan. Tegelijkertijd zeggen de getallen weinig over wat er écht gaande is. Wat weten we nu eigenlijk wel over besmettingen, aantal doden, de patiënten in ziekenhuizen en op de ic’s? 

    RIVM-baas Jaap van Dissel zei woensdag dat de besmettingsgraad inmiddels op 0,3 ligt. Dat is voorzichtig goed nieuws. Waarom? Lees dat hier. 

  4. 02/04/2020

    OV-verkeer met 90 procent afgenomen

    Het aantal passagiers in het openbaar vervoer is drastisch afgenomen door de coronacrisis. In de tweede helft van maart checkten dagelijks 90 procent minder reizigers in vergeleken met een vergelijkbare dag in 2019. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart.

    Afgelopen dinsdag checkten reizigers 560.000 keer in met hun ov-chipkaart, terwijl zij dat op een gemiddelde dinsdag in 2019 nog 4,75 miljoen keer deden. 

    Door de uitbraak van het coronavirus is het alleen nog toegestaan om het openbaar vervoer te gebruiken als de reis noodzakelijk is, bijvoorbeeld om een cruciaal beroep uit te oefenen. Bovendien rijden alle vervoerders sinds 27 maart volgens een vakantie- of zondagsdienstregeling. Door de beperkingen zijn de ochtend- en middagspits volgens de onderzoekers "vrijwel volledig verdwenen".

  5. 02/04/2020

    Kamer wil coulanceregeling voor gestrande Nederlanders

    Een brede meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de regering met een coulanceregeling komt voor in het buitenland gestrande Nederlanders die hoge kosten hebben moeten maken. Dat blijkt uit Kamervragen aan minister Stef Blok van buitenlandse zaken, waar alle partijen behalve de VVD hun naam onder hebben gezet.

    Zijn departement werkt momenteel aan het terughalen van Nederlanders die vastzitten in het buitenland. Zo'n duizend Nederlanders zijn al terug naar Nederland gehaald. De Kamer wil dat Blok meer doet voor mensen die al eerder probeerden zelf terug te komen, maar hun vluchten geannuleerd zagen worden, of veel extra geld kwijt zijn geweest aan verblijf in het buitenland.