Australië gaat kinderopvang gratis maken
De Australische regering gaat kinderopvang gratis maken voor ouders om te garanderen dat kinderdagverblijven open kunnen blijven. Dat maakte premier Scott Morrison bekend.
De regering trekt voor bijna 890 miljoen euro aan steun uit voor de kinderopvangcentra. "We willen ervoor zorgen dat zij open kunnen blijven en ouders kunnen verzekeren dat zij elke dag kunnen doen wat zij elke dag moeten doen", zei Morrison. Het steunpakket wordt de komende drie maanden uitgekeerd via regelingen.
Eerder op de dag zei Morrison dat de verspreiding van het coronavirus in zijn land begint af te nemen. Australiërs zijn geïnstrueerd zo veel mogelijk binnen te blijven en horeca en bioscopen zijn dicht. In Australië zijn ruim 4800 gevallen van het coronavirus bekend en twintig patiënten overleden.
'British Airways stuurt 36.000 mensen met verlof'
De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways en de personeelsvakbond Unite hebben na meer dan een week een akkoord bereikt, meldt de BBC. Het bedrijf heeft vanwege de coronacrisis een groot deel van zijn vloot aan de grond gezet.
Als onderdeel van de deal wordt tot wel 80 procent van het personeel met verlof gestuurd. Het gaat onder meer om cabinepersoneel, grondpersoneel en medewerkers op het hoofdkantoor. Nu British Airways helemaal niet meer vanaf Londen Gatwick en Londen City vliegt, vallen alle medewerkers op die vliegvelden sowieso onder de overeenkomst.
Met behulp van een stimuleringspakket van de Britse overheid behouden de medewerkers een deel van hun salaris, met als maximumuitkering van 2500 pond per maand. Met piloten werd al eerder een aparte overeenkomst gesloten: zij krijgen de komende twee maanden de helft van hun salaris uitgekeerd.
British Airways voert nog steeds repatriëringsvluchten uit in opdracht van de Britse overheid. Honderden Britten worden op deze manier teruggehaald uit onder meer Peru.
CBS gaat cijfers over faillissementen wekelijks publiceren
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) brengt vanaf donderdagmiddag wekelijks naar buiten hoeveel faillissementen er zijn uitgesproken. De onderzoekers hopen zo inzichtelijk te maken wat de gevolgen zijn van de coronacrisis voor het bedrijfsleven.
Normaal gesproken worden deze cijfers maandelijks gepubliceerd. "Maar het is nu niet normaal gesproken", aldus CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. Donderdagmiddag om 12.00 uur komen de cijfers naar buiten over de periode tot en met de laatste week van maart. Van Mulligen verwacht op dit moment nog niet dat de coronacrisis door zal werken op het aantal faillissementen. "Voordat een rechter een faillissement heeft uitgesproken, zijn we wel even verder." De econoom ziet de cijfers eerder als een nulmeting, een schets van hoe de situatie was vóór de coronacrisis.
Het Centraal Planbureau (CBP) sprak eerder al de verwachting uit dat een economische terugval en een oplopende werkloosheid onvermijdelijk zijn, zelfs met de ongekende steunmaatregelen die de overheid heeft aangekondigd voor bedrijven. De Nederlandse economie krijgt een harde dreun door de maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen. Ook in het beste geval, waarin de beperkende maatregelen na drie maanden worden opgeheven, krimpt dit jaar de economie.
VS gaan Britten en Canadezen van de Zaandam halen
De Verenigde Staten gaan Britse en Canadese passagiers evacueren van het cruiseschip Zaandam van de Holland America Line (HAL), dat voor de kust van de Amerikaanse staat Florida ligt. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump woensdag.
De autoriteiten laten 'medische teams aan boord' van het schip en sturen passagiers terug naar huis, zei Trump. "We halen de Canadezen weg en geven ze aan de Canadese autoriteiten", stelde de president. "Hetzelfde geldt voor het Verenigd Koninkrijk." Of de twintig Nederlandse passagiers op het schip aan wal mogen, is niet duidelijk.
Aan boord van de Zaandam zijn vier opvarenden overleden en zeker acht mensen besmet met het coronavirus. Volgens HAL hebben sinds 22 maart 97 gasten aan boord van beide schepen en 136 bemanningsleden van de Zaandam griepachtige symptomen. Minder dan tien opvarenden hebben volgens HAL onmiddellijke zorg nodig aan wal. Een zorginstelling in Florida heeft toegezegd hen te behandelen, stelt de rederij.
De gouverneur van Florida zei op maandag in eerste instantie dat het cruiseschip niet aan mag leggen in zijn staat. Woensdag zei de gouverneur dat hij toch bereid is de schepen toe te laten.
'Nog steeds te weinig mondkapjes in de zorg'
Er zijn in de zorg nog steeds te weinig beschermende middelen zoals mondkapjes en spatbrillen. Ook is er een tekort aan desinfecterende middelen. De materialen die er wel zijn, deugen bovendien vaak niet, waardoor de veiligheid van de zorgverleners onnodig in het geding komt. Dat stelt NU'91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden.
NU'91 hield een enquête onder zorgverleners om de problemen in kaart te brengen. De vragenlijst werd 6500 keer ingevuld. In 92 procent van de gevallen blijkt dat de beschikbaarheid van beschermende middelen nog steeds onvoldoende is. En dat terwijl het parlement onlangs had beloofd dat deze week de beschermende middelen op orde zouden zijn, aldus NU'91.
Omdat mondkapjes soms ontbreken, zoeken verpleegkundigen soms naar alternatieven die niet veilig zijn. 'Zo zijn er meerdere verhalen binnengekomen van verpleegkundigen in de wijkzorg die werken met zelfgemaakte mondkapjes van stof of keukenrol. Vaak moet er, vanwege de schaarste, langer met middelen worden gedaan of worden producten, zoals schorten, 24 uur gebruikt. De kans op besmetting wordt zo voor de zorgverlener en de patiënt vele malen groter', stelt NU'91.
Ajax-directeur Overmars wil competitie niet meer uitspelen
Als het aan Ajax-directeur Marc Overmars ligt, wordt de competitie dit seizoen niet meer uitgespeeld. Dat betoogt hij woensdagavond in een groot interview op de website van De Telegraaf.
'Ik weet dat heel veel clubs er ook zo over denken, gewoon duidelijkheid willen en vinden dat de eredivisie niet meer moet worden uitgespeeld. De eredivisie is dood, het leven is eruit, de lol er vanaf: noem het zoals je het wilt. Premier Rutte zei niet voor niets dat dit de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog is,' zegt Overmars.
Eerder pleitten onder meer ook PEC Zwolle en Fortuna Sittard al voor de beëindiging van het seizoen, dat door de uitbraak van het coronavirus volledig is stilgevallen.
Nederland bereid 1 miljard over te maken naar Zuid-Europa voor medische zorg
Nederland heeft aan rijke Europese lidstaten het voorstel gedaan om een tijdelijk noodfonds op te tuigen om landen als Italië en Spanje te helpen de coronacrisis het hoofd te bieden. De Nederlandse bijdrage aan dit fonds zou ruwweg 1 miljard euro bedragen, aldus minister Wopke Hoekstra van Financiën.
Lees hier meer over het Europese noodfonds.
Kamer: verdere opschaling ic-bedden en steun voor zorgpersoneel
De Tweede Kamer wil binnen een week van het kabinet weten welke mogelijkheden er zijn om het aantal bedden voor intensieve zorg nog verder op te schalen naar bijvoorbeeld 3000. Ook moet duidelijk worden welke knelpunten er zijn, zoals een tekort aan zorgpersoneel, en oplossingen daarvoor. Daarnaast moet ook de optie zijn opgenomen om ic-patiënten naar het buitenland te brengen voor een behandeling.
De Kamer nam woensdagavond unaniem een motie van de PvdA en PVV hiertoe aan. Alle partijen zijn erg ongerust over het dreigende tekort aan ic-bedden omdat het aantal ernstig zieke coronapatiënten dagelijks hard stijgt. Woensdag werden bijna 1200 ic-plekken bezet door coronapatiënten. Komende zondag moeten er in totaal 2400 ic-bedden geregeld zijn, waarvan 1900 bestemd zijn voor coronapatiënten en 500 andere patiënten.
Verder nam de Kamer unaniem voorstellen aan om te kijken of de extra zorgmedewerkers die nu voor de coronacrisis worden aangenomen, daar langer kunnen blijven werken. Dit extra personeel zal hard nodig zijn om de reguliere zorg en behandelingen die nu uitgesteld worden, later in te kunnen halen. Ook wil de Kamer ondersteuning en nazorg voor zorgmedewerkers die nu lange tijd onder grote druk werken.
Verder wil de Kamer dat banken hun hoge boeterentes voor klanten die 'rood staan' drastisch verlagen. Deze rentes kunnen oplopen tot 13 procent terwijl de banken zelf kunnen lenen tegen extreem lage rentes, stelde de Partij voor de Dieren. Het kabinet moet alles eraan doen om banken te bewegen die rentes te verlagen
Aantal coronabesmettingen VS boven 200.000
Het aantal besmettingen met het coronavirus in de VS is tot boven de 200.000 gestegen. Dat meldde de Johns Hopkins University in Baltimore woensdag.
Het aantal geïnfecteerden in Amerika is sinds vrijdag verdubbeld. Volgens de universiteit was het virus bij 203.608 mensen vastgesteld.
Het aantal mensen dat in de VS aan het virus is bezweken steeg naar ruim 4500.
KWF Kankerbestrijding helpt patiënten die bang zijn voor corona
Enkele organisaties, waaronder KWF Kankerbestrijding en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) gaan (ex-)patiënten helpen die bang zijn om het coronavirus te krijgen of hulp nodig hebben.
Speciaal voor deze groep is de website www.kwfvriendendienst.nl ontwikkeld. Via deze site kunnen mensen die kanker hebben of hebben gehad hulp vragen aan vrienden of kennissen. Het gaat om alledaagse taken, zoals boodschappen doen. Door gebruik te maken van deze website hoeven ze niet naar buiten en kunnen ze direct contact met anderen die mogelijk besmet zijn vermijden.
Hoewel de inloophuizen van de Instellingen PsychoSociale Oncologie (IPSO) gesloten zijn wegens de coronamaatregelen, zijn ze wel telefonisch bereikbaar voor de patiënten.
Kabinet gaat overleggen met KLM over ontslag tijdelijk personeel
Het kabinet gaat opheldering vragen aan de KLM over het besluit om personeel met een tijdelijk contract te ontslaan. In de Tweede Kamer heerst verontwaardiging over het besluit van de luchtvaartmaatschappij.
Premier Mark Rutte zei in de Kamer geen informatie te hebben over de zaak, maar dat het kabinet donderdag contact zal opnemen met het bedrijf.
Bedrijven kunnen steun van de overheid krijgen om (tijdelijk) personeel in dienst te houden tijdens de coronacrisis. In ruil daarvoor moeten de bedrijven dan geen mensen ontslaan.
Volgens KLM-topman Pieter Elbers wordt er zo correct mogelijk aan de regels voldaan.
WHO-baas bezorgd over snelheid verspreiding coronavirus
De chef van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich ernstige zorgen over de snelheid waarmee het coronavirus zich over de aarde verspreidt. Er zijn nu besmettingen in 205 landen en gebieden.
Volgens Tedros Adhanom Ghebreyesus is er de afgelopen vijf weken een 'bijna exponentiële groei' in het aantal besmettingen geweest. Het aantal doden is daarbij volgens hem in de afgelopen week verdubbeld.
Naar verwachting van Tedros zal het aantal besmettingen wereldwijd de komende dagen tot boven een miljoen stijgen en het aantal doden tot meer dan 50.000. Op dit moment zijn er ongeveer 885.000 besmettingen vastgesteld met meer dan 44.000 doden.
Dodental door coronavirus in Frankrijk nu boven de 4000
Het aantal coronadoden in Frankrijk is woensdag gestegen tot 4032, van 3523 op dinsdag. Dat is een toename met 509 in de laatste 24 uur, meldden de gezondheidsautoriteiten.
Frankrijk is daarmee het vierde land in de wereld met meer dan 4000 doden, na Italië, Spanje en de Verenigde Staten.
Het aantal bevestigde besmettingsgevallen nam het laatste etmaal toe van 52.128 tot 56.989.
Aantal coronadoden in de staat New York stijgt naar 1941
Het aantal doden door het coronavirus in de staat New York is woensdag verder gestegen tot 1941, van 1550 een dag eerder. Dat maakte gouverneur Andrew Cuomo bekend. Ook het aantal bevestigde besmettingen nam fors toe, van 75.795 naar 83.712. De staat New York is zwaar getroffen door de corona-uitbraak, met de gelijknamige stad als epicentrum.
Het valt artsen en andere gezondheidswerkers in New York op dat relatief veel coronapatiënten jongvolwassenen zijn. Die wetenschap lijkt eerdere veronderstellingen over wie het meeste risico loopt op het nieuwe coronavirus te ondermijnen.
Kabinet zet influencers in om jongeren te bereiken bij coronacampagne
Het kabinet zet YouTubers en vloggers in bij de Alleen Samen-campagne die het coronavirus moet indammen. Tien van deze influencers, die vooral een groot bereik hebben onder jongeren, krijgen ook betaald voor het plaatsen van een video en een story op sociaal medium Instagram.
Lees hier welke influencers meedoen.
EK voetbal voor vrouwen verplaatst naar de zomer van 2022
Het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen is met een jaar verplaatst, naar de zomer van 2022. De Spaanse en Deense voetbalbond melden dat de Uefa daar woensdag na een vergadering met alle aangesloten landen een akkoord over heeft bereikt.
Het EK wordt verplaatst omdat in 2021 al het EK voor mannen is. Dat toernooi werd een jaar naar achteren geschoven vanwege de uitbraak van het coronavirus.
Ook het Europees kampioenschap voor spelers tot 21 jaar is met een jaar verplaatst naar de zomer van 2022.
Nederland kan deelname aan het EK voor vrouwen nauwelijks nog mislopen. Oranje is in groep A koploper met achttien punten uit zes duels.
Autoverkopen hard omlaag door virusuitbraak
De Nederlandse autoverkoop wordt hard geraakt door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Volgens brancheorganisaties BOVAG en RAI Vereniging zijn er in maart bijna een kwart minder auto's aan de man gebracht dan een jaar eerder.
Het aantal nieuwe personenauto’s dat op kenteken werd gezet, lag ruim 23 procent lager op 29.496 stuks. Dit betrof grotendeels afleveringen van voertuigen die reeds waren besteld voor de invoering van de maatregelen om het virus te bestrijden
Volgens de branche moet de overheidssteun om bedrijven door de coronacrisis te helpen eigenlijk nog wat aangepast worden. BOVAG heeft het kabinet per brief gevraagd om veranderingen door te voeren in de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).
Kleinere groei aantal coronadoden in Italië
Het aantal doden door het coronavirus in Italië is de afgelopen 24 uur met 727 gegroeid naar 13.155. Dat liet het agentschap voor burgerbescherming woensdag weten. De stijging is kleiner dan dinsdag toen 837 nieuwe sterfgevallen werden gemeld.
Het aantal nieuwe besmettingen nam toe met 4782 naar 110.574. Dat was weer meer dan dinsdag. In Lombardije, de grootste brandhaard in Italië, groeide zowel het aantal doden als besmettingen weer sneller waarmee de afvlakkende trend werd gebroken.
Tennisbond stelt start voorjaarscompetitie uit tot mei
De voorjaarscompetitie bij het tennis is uitgesteld naar begin mei. Vanwege de maatregelen rond het nieuwe coronavirus is het niet mogelijk eerder te beginnen.
Tennisbond KNLTB hoopt de competitie in haar geheel te kunnen spelen. Als het begin mei nog steeds niet is toegestaan te sporten, wordt de situatie opnieuw bekeken. Een van de opties is dan dat een deel van de competitie voor de zomer wordt afgewerkt en een deel erna. Ook houdt de bond de optie open de hele voorjaarscompetitie naar het najaar te verplaatsen.
Meer dan 200.000 Nederlanders doen mee aan de voorjaarscompetitie bij het tennis.
ChristenUnie vraagt om meer steun voor prostituees in corona-problemen
De financiële noodregelingen voor ondernemers in corona-problemen moeten ook voor prostituees gelden, ook als ze daar nu strikt genomen niet onder vallen, vindt coalitiepartij de ChristenUnie. De partij 'verwacht veel meer actie van het kabinet' omdat veel mensen in de prostitutie 'vaak noodgedwongen' doorwerken, tegen de overheidsadviezen in.
Prostituees vallen veelal net buiten de boot, stelt Kamerlid Stieneke van der Graaf van de kleinste regeringspartij. Vaak zijn ze niet ingeschreven als zelfstandige zonder personeel (zzp'er) waardoor ze niet onder de noodmaatregel voor zelfstandige ondernemers vallen. Sommigen kunnen ook geen beroep doen op de bijstand omdat ze niet lang genoeg in Nederland wonen.
Door de oproep voor financiële steun staat de partij naast sekswerkersorganisaties, terwijl ze daar normaal gesproken juist tegenover staat. De partij is namelijk fel tegenstander van prostitutie.
"De toename van het aantal advertenties op internet doet een grote verschuiving naar de thuisprostitutie vermoeden," stelt Van der Graaf. Dat zou ook komen doordat veel bordelen de deuren sluiten. De partij pleit voor een verbod op online-advertenties voor prostitutie. Daarnaast moet er extra hulp komen voor "vrouwen die nu het moedige besluit nemen om uit de prostitutie te stappen. Er vindt een stille ramp plaats en het kabinet doet te weinig", aldus de ChristenUnie.
Al tienduizenden aanvragen bij corona-noodloket voor bedrijven
Enkele tienduizenden ondernemers hebben zich sinds afgelopen vrijdag al gemeld bij het noodloket voor bedrijven die direct getroffen zijn door de coronamaatregelen van het kabinet. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Via het noodloket kunnen eigenaren van bijvoorbeeld eet- en drinkgelegenheden, sportscholen en kledingwinkels een eenmalige vergoeding krijgen van 4000 euro om de ergste financiële nood te verlichten. Het gaat om bedrijven die in de strijd tegen het nieuwe coronavirus de deuren hebben moeten sluiten.
Alleen al woensdag kwamen er meer dan 10.000 aanvragen binnen. Dat bracht de teller over de afgelopen vijf dagen op 38.613. Vooral horecagelegenheden voelen het water nu al aan de lippen staan, maar ook veel kappers en andere ondernemers in de schoonheids- en verzorgingsbranche kloppen aan bij het noodloket.
Het kabinet heeft voor de regeling een half miljard opzij gezet, maar is bereid meer uit te trekken als dat nodig is. Verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer riep ondernemers vorige week op pas een aanvraag te doen als zij in acute betalingsproblemen dreigen te komen, om overbelasting van het loket te voorkomen.
Mondkapjes en temperatuurmeting voor passagiers KLM-vluchten New York
In de KLM-vluchten van en naar New York worden de veiligheidsmaatregelen aangescherpt, meldt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel. Zo wordt van alle passagiers de temperatuur gemeten voor het instappen en krijgen ze mondmaskers van het personeel die ze verplicht moeten dragen.
De vluchten naar JFK Airport worden door KLM voortgezet, mede vanwege de vracht die daar naartoe wordt gebracht. Sommige maatregelen gaan ook voor andere bestemmingen gelden, in eerste instantie geldt dat voor vluchten naar Los Angeles en Incheon in Zuid-Korea.
KLM vliegt donderdag waarschijnlijk naar Sydney om gestrande Nederlanders op te halen, meldt NH Nieuws. Het toestel maakt dan eerst een tussenstop in Kuala Lumpur, Maleisië. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken wil tegen de regionale omroep nog niet bevestigen dat het vliegtuig ook echt vertrekt. "De vlucht staat met potlood in het vluchtschema geschreven." Het ministerie wil geen valse hoop wekken voor Nederlanders die gestrand zijn in Australië.
1191 IC-patiënten met coronavirus, toename lager dan verwacht
Op dit moment liggen er volgens het Landelijke Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) 1191 coronapatiënten op de intensive care. Dat zijn er 40 meer dan dinsdag, maar minder dan verwacht. De afgelopen dagen steeg het aantal nieuwe bezette bedden telkens met ongeveer 100. Van de 1400 coronabedden zijn er nog zo'n 200 bedden beschikbaar voor coronapatiënten op dit moment.
Het plan is om de IC-capaciteit in Nederland voor coronapatiënten uit te breiden naar 1900 bedden. Daarmee is de kritische grens bereikt. Daarboven zal er geselecteerd moeten worden, zei NVIC-voorzitter Diederik Gommers woensdagochtend in de Tweede Kamer. Het RIVM houdt er serieus rekening mee dat op het hoogtepunt 2500 coronapatiënten zijn die een IC-bed nodig hebben.
Politie België dreigt te staken vanwege 'coronaspugers'
De Belgische federale politie dreigt te staken als er niet snel genoeg mondmaskers voor de agenten op straat komen. Politievakbonden zijn kwaad omdat agenten onvoldoende beschermd zijn tegen burgers die spugen of agenten in het gezicht hoesten terwijl die de strenge coronamaatregelen als het samenscholingsverbod handhaven.
Er is een gebrek aan beschermend materiaal omdat de politie niet onder de beroepsgroepen valt die met voorrang mondkapjes krijgen. Drie politievakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend, melden de Vlaamse kranten De Tijd en De Morgen.
Deze Amsterdamse escape room is speelbaar vanuit huis
Door de maatregelen tegen het coronavirus blijven ook escape rooms gesloten. Een Amsterdams bedrijf kwam met een innovatieve oplossing. ‘We hebben een bestaande kamer online speelbaar gemaakt.’
Lees hier meer over deze bijzondere escape room.
Amsterdams ‘noodfonds’ van 50 miljoen vanwege corona
Met een greep van 50 miljoen euro uit de algemene reserve maakt Amsterdam geld vrij om de financiële gevolgen van de pandemie op te vangen. Uit het potje wordt onder meer het schrappen van de marktgelden gefinancierd.
Lees hier meer over de plannen van wethouder Victor Everhardt voor de stad.
KLM-baas: coronacrisis bemoeilijkt verduurzaming luchtvaart
KLM-baas Pieter Elbers benadrukte in een toelichting op de huidige crisis dat voor verdere verduurzaming geld nodig is. Dat staat volgens hem momenteel op 'gespannen voet' met de uitdagingen waar KLM en de sector mee te maken hebben.
Volgens Elbers verandert de huidige moeilijke tijd niets aan de ambities op het gebied van duurzamere brandstoffen en andere initiatieven om vliegen milieuvriendelijker te maken. "Maar dit soort initiatieven zijn niet gratis."
Hij vindt nog altijd dat verduurzamen moet. Dat is volgens Elbers ook de enige manier waarop de luchtvaart zijn 'license to operate' houdt. Maar met de huidige uitdagingen waar de sector voor staat, lijken vertragingen bij de realisatie van duurzame ambities evident.
Elbers wijst er ook op dat lokale inzet bij verduurzamingsinitiatieven niet heel veel zin heeft als dit niet wereldwijd ook wordt opgepakt. "Wat we als KLM kunnen doen is vooropgaan en het voortouw nemen. Dat doen we ook. Maar we moeten zoiets niet doen in het isolement van Nederland."
Aantal besmettingen Duitsland boven 70.000
Het aantal coronabesmettingen in Duitsland is gestegen tot boven de 70.000. Het persbureau DPA meldt op basis van de gegevens van de deelstaten dat 70.800 mensen in Duitsland het virus onder de leden hebben of inmiddels ervan zijn hersteld.
Zeker 796 mensen zijn inmiddels aan de gevolgen overleden.
De aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen en de deelstaat Beieren zijn de belangrijkste brandhaarden. In Noordrijn-Westfalen waren tot woensdagmiddag 15.900 mensen besmet en 168 overleden. In Beieren was dat 17.100 en 241.
Eerste revalidatieprogramma voor coronapatiënten klaar
Coronapatiënten die een wekenlang verblijf op de intensive care (ic) overleven, wacht een intensieve herstelperiode. Artsen van revalidatiecentrum De Hoogstraat in Utrecht hebben als eerste in Nederland een revalidatieprogramma ontwikkeld voor deze patiënten. Ze hebben dat meteen beschikbaar gesteld aan de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen en brancheorganisatie Revalidatie Nederland.
Mensen die lang op een ic liggen, hebben daarna vaak last van forse fysieke beperkingen. Ook komen veel psychische aandoeningen voor, van posttraumatische stress-stoornissen tot angsten en depressies. Coronapatiënten liggen vaak wekenlang aan de beademing. Een deel houdt daar blijvende longschade aan over.
In het revalidatietraject werken artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en psychologen samen om de patiënt te helpen. Het basisprogramma duurt vier tot acht weken. Daarna kan de patiënt door poliklinieken en behandeling thuis verder worden geholpen.
Het revalidatiecentrum weet nog niet of er voldoende capaciteit zal zijn om iedereen die moet revalideren adequaat bij te staan. "Dat hangt af van de mate waarin de besmettingsgolf kan worden afgeremd," aldus de artsen van De Hoogstraat.
EU-parlement stelt gebouwen beschikbaar voor hulp coronacrisis
Het Europees Parlement stelt de autoriteiten in Brussel, Luxemburg en Straatsburg gebouwen, dienstauto's en vrachtwagens ter beschikking om te helpen in de coronacrisis. Dat heeft een woordvoerder bekend gemaakt. Door de coronacrisis werken politici en personeel merendeels thuis en staan veel kantoren leeg. Een honderdtal dienstauto's en vrachtwagens met chauffeurs staat ook stil.
Secretaris-generaal Klaus Welle heeft Brussel woensdag aangeboden om middelen van het parlement in te zetten in de strijd tegen het coronavirus. Gebouwen zouden dienst kunnen doen als veldhospitaal of als tijdelijke opvang voor mensen die bijstand nodig hebben. De chauffeurs zouden kunnen helpen met het vervoer van voedingsmiddelen of medicijnen, aldus de woordvoerder.
Het parlement vergadert twaalf keer per jaar in Straatsburg. Door de crisis zijn de plenaire zittingen tot zeker september uitgesteld. In Luxemburg is een groot deel van de administratie van het parlement ondergebracht.
'Zet kranen open om legionella te voorkomen'
Gebouwbeheerders moeten tijdens de coronacrisis waterleidingen goed blijven doorspoelen om legionella in kraanwater te voorkomen. Daarvoor waarschuwt drinkwaterbedrijf Dunea. Door de maatregelen die vanwege het coronavirus zijn genomen, wordt er nauwelijks meer kraanwater gebruikt in onder meer scholen, zwembaden, kantoren, horeca, zorginstellingen, sportscholen en hotels.
Leidingen zijn het best door te spoelen door alle koud- en warmwaterkranen even te openen. 'Laat het water een minuut lang rustig stromen en voorkom dat het water vernevelt,' schrijft Dunea op de website. 'Daarna is het water weer lekker koel en zeer geschikt voor consumptie.' In woningen moet de kraan minimaal een minuut open, organisaties met grote waterinstallaties moeten het water twee minuten laten lopen.
Vanwege het coronavirus zijn onder andere alle scholen en horecagelegenheden in Nederland gesloten. Ook wordt mensen aangeraden zo veel mogelijk thuis te werken, waardoor kantoren vaak onbezet zijn.
NK wielrennen mogelijk verplaatst van juni naar augustus
De Nederlandse kampioenschappen wielrennen worden mogelijk verplaatst van juni naar augustus. Wielerbond KNWU heeft alvast een nieuwe datum ingepland voor het geval er, vanwege de maatregelen rond het nieuwe coronavirus, in juni nog geen wedstrijden gehouden mogen worden.
De NK staan nu nog ingepland voor 19 tot en met 21 juni. Als alternatief is nu het weekend van 7 tot en met 9 augustus gereserveerd. De wedstrijden voor beloften en junioren zijn al naar augustus verplaatst.
Rutte: coronafonds voorgesteld in Europa
Nederland heeft in Europa voorgesteld een speciaal fonds op te richten om landen te helpen de coronacrisis te bestrijden. "Nederland wil daar substantieel aan bijdragen," zei premier Mark Rutte woensdag in de Tweede Kamer.
"We hebben het initiatief genomen richting de Europese Commissie en de lidstaten, voor een coronafonds met bijdragen uit lidstaten," aldus Rutte. Landen die er economisch slechter aan toe zijn, zouden met dat geld hun medische zorg overeind kunnen houden.
Sommige landen hebben voorgesteld het Europees noodfonds ESM te gebruiken voor zwaar getroffen landen. Maar geld 'uit het ESM is een lening,' benadrukte Rutte. Met een apart coronafonds zoals het kabinet dat voor zich ziet, zouden landen de steun niet terug hoeven te betalen, aldus de premier.
Nederland kreeg de afgelopen week felle kritiek te verduren in Europa. Diverse landen vinden dat het kabinet zich te star opstelt waar het financiële steun aan hard getroffen landen betreft. Minister van Financiën Wopke Hoekstra erkende dinsdag al dat Nederland zich weinig empathisch had getoond. "Wat hij zei, was ook 100 procent namens mij," aldus Rutte.
Tennistoernooi Wimbledon afgelast vanwege coronavirus
Wimbledon gaat dit jaar niet door. Vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus kan deze zomer in Londen niet worden getennist. De organisatie van het grandslamtoernooi gaat niet op zoek naar een andere datum. De volgende editie van Wimbledon is van 28 juni tot en met 11 juli 2021.
Het is voor het eerst in 75 jaar dat Wimbledon niet doorgaat. Het toernooi lag van 1940 tot en met 1945 stil vanwege de Tweede Wereldoorlog.
Honderd slaapplaatsen in Amsterdamse sporthal erbij voor daklozen
De gemeente Amsterdam gaat nog eens honderd slaapplaatsen creëren voor dak- en thuislozen in een sporthal. Dit is woensdag besloten. Om welke sporthal het gaat, wil de gemeente nog niet zeggen.
Lees hier meer over de opvang van daklozen in Amsterdam vanwege de coronacrisis.
Amsterdamse hotels bereiden zich voor op opvang van patiënten
Amsterdamse hotels bereiden zich op verzoek van de Veiligheidsregio voor op de opvang van patiënten en zorgpersoneel, voor het geval de ziekenhuizen door de aanhoudende toename van coronapatiënten in de problemen komen.
Lees hier meer over hoe de hotels het gaan aanpakken.
Economische gevolgen van coronacrisis het grootst in Amsterdam
Elke maand dat de coronacrisis voortduurt, kost de regio Amsterdam 1,6 miljard euro. Een kwart tot een half miljoen banen staan onder druk. Amsterdam wordt zwaarder getroffen dan de rest van Nederland.
Lees hier meer over de gevolgen van het coronavirus op de Amsterdamse economie.
VN-chef Guterres noemt coronacrisis grootste uitdaging sinds WOII
VN-secretaris-generaal António Guterres noemt de coronacrisis de grootste uitdaging voor de wereld sinds de Tweede Wereldoorlog. Deze uitdaging heeft een 'sterker en effectiever antwoord' nodig dan alleen met solidariteit van alle betrokkenen, zei Guterres op een videoconferentie in New York.
"De wereld staat voor een ongekende beproeving," zei de VN-chef. "En nu is het moment van de waarheid."
De VN-chef toonde zich ontevreden over wat hij ziet als een trage wereldwijde reactie in de strijd tegen het coronavirus. "We gaan langzaam de goede kant op, maar we moeten sneller zijn en veel meer doen als we het virus willen verslaan."
Guterres: "Onder andere is er nog steeds geen gecoördineerde actie door alle landen onder leiding van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hun richtlijnen worden in veel delen van de wereld nog steeds genegeerd."
Guterres kwam met een aantal voorstellen om de coronacrisis en de sociale en economische gevolgen ervan aan te pakken. De focus moet daarbij liggen op samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid tussen de landen in de wereld. De VN stelt dat een hulppakket van meerdere biljoenen dollars nodig is om de armere landen te helpen de pandemie te bestrijden.
Ook op wetenschappelijk gebied is samenwerking noodzakelijk, zegt de VN. Ontwikkelde vaccins en behandelmethoden moeten op dezelfde manier voor alle mensen beschikbaar zijn.
KLM-directeur: ‘KLM neemt afscheid van personeel met tijdelijk contract’
Luchtvaartmaatschappij KLM neemt afscheid van personeel met een tijdelijk contract. Dat zegt cabinevakbond VNC. De bond heeft KLM er naar eigen zeggen niet van weten te overtuigen om personeel aan boord te houden.
Lees hier meer over het besluit van KLM.
Veel bijval voor man die Tirol aanklaagt wegens corona
Een Oostenrijkse jurist die de deelstaat Tirol wil aanklagen vanwege de aanpak van de coronacrisis, heeft veel bijval gekregen van ziek geworden wintersporters, vooral uit Duitsland. Peter Kolba heeft tot nu toe van meer dan 2700 mensen een ingevulde vragenlijst toegestuurd gekregen.
Het gaat om mensen die denken dat ze tijdens hun vakantie in Oostenrijk besmet zijn geraakt met het nieuwe coronavirus. De meesten zijn in het ski-oord Ischl op vakantie geweest.
Er is kritiek op de autoriteiten in Tirol omdat die niet tijdig genoeg de pistes en liften lieten sluiten om besmettingen te voorkomen. Vooral Ischl, ook bij Nederlanders populair, wordt gezien als een brandhaard. Justitie onderzoekt de verdenking dat bij een medewerkster van een horecagelegenheid daar al in februari het virus werd vastgesteld zonder dat de autoriteiten daarover werden geïnformeerd.
Kolba, een consumentenadvocaat, zoekt nu zo veel mogelijk getuigen voor zijn zaak die justitie nog niet in behandeling wil nemen.
Kabinet bezorgd over warm weer en hamert erop thuis te blijven
Het kabinet gaat er bij mensen extra op hameren thuis te blijven het komende weekeinde, waarin warm weer wordt voorspeld. "Dat is een punt van zorg," zei premier Mark Rutte in de Tweede Kamer. De dringende boodschap om binnen te blijven en niet door Nederland te gaan reizen, zal ook van andere kanten onder de aandacht worden gebracht. Onder meer door het openbaar vervoer, maar ook door influencers die vooral de jongeren beter bereiken.
Ook maakt het kabinet zich net als de Kamer zorgen over het paasweekend, het weekend erna, waarin mogelijk veel Duitsers naar Nederland zouden komen. Het kabinet houdt donderdag weer crisisberaad, en dit punt zal daarin op de agenda staan.
Een landelijke sluiting van alle campings of vakantieparken is volgens Rutte evenwel niet nodig. Hij wees erop dat gezamenlijke wasgelegenheden wel overal worden gesloten. Bovendien hebben verschillende veiligheidsregio's, waaronder Zeeland, zelf al besloten de vakantieplaatsen te sluiten. In Noord- en Zuid-Holland zijn alle campings dicht.
Ook vindt de premier het niet nodig om religieuze bijeenkomsten te verbieden. Diensten van geloofsgemeenschappen zijn nog wel toegestaan tot maximaal dertig personen en volgens Rutte wordt dat in de gaten gehouden. Fractieleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie riep Rutte op om kerken op het hart te drukken niet samen te komen. Kerken denken volgens hem soms dat dertig personen een veilige bovengrens is.
Volgens de premier zijn er in de praktijk al weinig fysieke diensten, omdat allerlei kerken en moskeeën er zelf van afzien en eventueel digitale oplossingen hebben bedacht. Ook hebben moskeeën activiteiten geschrapt in het kader van de ramadan, van 23 april tot 23 mei, en het afsluitende Suikerfeest.
Miljoenen beschermingsmiddelen gedoneerd aan Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft in de afgelopen anderhalve week 4,7 miljoen beschermingsmiddelen en hulpmiddelen voor de zorg gekregen. Het gaat om ruim een half miljoen mondmaskers, ongeveer 4 miljoen handschoenen, bijna 88.000 beschermingsbrillen, ruim 4000 liter ontsmettingsmiddel, meer dan 15.000 overalls, ruim 50.000 medische schorten en bijna 800 coronatests.
Vijf vrachtwagens zijn inmiddels onderweg om de ingezamelde spullen te verdelen. De inzameling gaat door, volgens het Rode Kruis zijn vooral mondkappen nodig.
Door het coronavirus is een tekort ontstaan aan beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen. In sommige branches zijn nog materialen beschikbaar, die voldoen aan de officiële eisen. Zo gebruiken ook schilders of asbestsaneerders deze goedgekeurde materialen en bieden ze die spontaan aan, maar dit wordt niet landelijk gecoördineerd. De centrale inzameling via het Rode Kruis moet dit veranderen.
België hanteert strenge regels voor Nederlands bezoek
In België zijn de grenzen dicht voor wie er niks 'noodzakelijks' te zoeken heeft. Nederlandse auto's worden gecontroleerd en zo nodig teruggestuurd, zowel bij grensposten als door lokale politie die bij op- en afritten van internationale snelwegen checkt.
Veel kleinere (sluip-)wegen in de grensstreek (Vlaanderen, Belgisch Limburg) zijn met betonnen blokken of containers geblokkeerd. In België zijn niet-essentiële verplaatsingen verboden, voor buitenlanders én de eigen inwoners, en geldt een samenscholingsverbod.
Een overzicht van wat wel en niet mag.
Toegestaan:
- Nederlandse grensarbeiders kunnen naar hun werk in België met een verklaring van hun werkgever dat dit nodig is. Grensarbeiders in vitale sectoren en cruciale beroepen kunnen een vignet downloaden en door hun werkgever laten ondertekenen waarmee zij sneller de grens kunnen oversteken. Het gaat om mensen die werken in de gezondheidszorg, kinder- of bejaardenzorg en kernpersoneel van nutsbedrijven en overheidsdiensten.
- Minderjarige kinderen van gescheiden ouders met een co-ouderschapregeling mogen hun vader of moeder aan de andere kant van de grens bezoeken op vertoon van een co-ouderschapbewijs.
- Mantelzorgers (voor een oudere, minderjarige, gehandicapte of ‘kwetsbaar persoon’)
- Zorg voor dieren (als iemand bijvoorbeeld een paard of pony aan de andere kant van de grens heeft ondergebracht)
- Het voortzetten van een medische behandeling.Verboden:
- Naar België komen om (met de hond) te wandelen of fietsen, vakantie te houden of aan dagtoerisme te doen, te tanken of boodschappen te halen. Zakelijke afspraken of naar een (of je eigen) bedrijf in België gaan. Ook in trein- en busstations wordt gecontroleerd.
- Van een punt A in Nederland via België naar punt B in Nederland rijden (of lopen, met de motor, fietsen of anderzins). Dat geldt ook voor woon-werkverplaatsingen.Uefa wil ontknoping competities in de zomer
De Uefa wil de nationale clubcompetities in Europa en de Europese bekertoernooien (Champions League en Europa League) afmaken. Alle wedstrijden moeten voor 3 augustus zijn afgerond.
Lees hier meer over de toekomstplannen voor het Europese voetbal voor de komende maanden.
Duitsland verlengt contactverbod in strijd tegen coronavirus
Duitsland gaat het contactverbod en andere maatregelen tegen het coronavirus verlengen tot minstens het einde van de paasvakantie. Ook de komende weken moeten de burgers hun sociale contacten tot een 'absoluut minimum' beperken.
Door het contactverbod mogen niet meer dan twee personen buiten bij elkaar zijn, behalve families en andere huishoudens. De maatregel werd 1,5 week geleden afgekondigd voor vooralsnog twee weken.
Kamer bezorgd over naderende 'code zwart' op ic's
De Tweede Kamer blijft ongerust over de enorme toeloop van ernstig zieke coronapatiënten naar het ziekenhuis en vooral de intensive care. De ziekenhuizen zijn met man en macht bezig om de ic-capaciteit snel op te schalen naar 2400, maar verschillende fracties stelden in het Kamerdebat de vraag of dit voldoende is om alle mensen op te vangen die intensieve zorg nodig hebben.
Als het niet lukt en de zwarte fase aanbreekt, wat gebeurt er dan, wie geeft er dan advies, vroeg PvdA-leider Lodewijk Asscher. Vorige week zegde het kabinet toe om deze week 1600 ic-plekken te hebben. Het zijn er zelfs meer geworden, 1900 nu, waarvan ruim 500 bestemd zijn voor mensen die andere levensbedreigende kwalen hebben.
Anderen hamerden nogmaals op het snel opvoeren van testen, omdat nu veel niet bekend is over het aantal besmettingen en over het aantal mensen dat eraan is overleden. Ook bereiken veel signalen de Kamer dat er nog lang niet genoeg beschermingsmiddelen zijn, zoals bij de thuiszorg. Medewerkers lopen daardoor risico en kunnen zelf ook mensen besmetten.
Meerdere partijen snappen niet waarom er nog steeds vluchten naar Nederland zijn uit corona-brandhaarden, zoals New York. Bovendien vinden ze het onjuist dat reizigers die dan in Nederland aankomen, niet getest worden en ongezien doorlopen.
Volle steun was er voor de verlenging van de coronamaatregelen tot en met 28 april die het kabinet dinsdag bekendmaakte.
Coronacrisis pakt 'dramatisch' uit voor pensioenfondsen
De financiële positie van Nederlandse pensioenfondsen is door de coronacrisis flink verder verslechterd. De maand pakte dramatisch uit voor de fondsen, constateert advies- en onderzoeksbureau Aon. Met een gemiddelde dekkingsgraad van 85 procent zullen de meeste fondsen afgelopen maand onder de kritische dekkingsgraad gezakt zijn. Dit betekent opnieuw dat miljoenen mensen afstevenen op een korting op hun pensioen per het einde van dit jaar.
"De druk op de politiek zal in het laatste kwartaal van dit jaar toenemen om kortingen te voorkomen en de rust in pensioenland te bewaren," zegt Frank Driessen, directeur pensioenen bij Aon.
Een dekkingsgraad van 85 procent betekent dat de fondsen voor elke euro die ze in de toekomst aan pensioenen moeten uitkeren, door de bank genomen slechts 85 eurocent in kas hebben. In februari kwam de graadmeter gemiddeld nog op 95 procent uit.
Paniek op de beurs als gevolg van het nieuwe coronavirus zorgde vorige maand voor forse koersverliezen en een vlucht naar veilige havens bij beleggers, waardoor ook de rente verder onder druk kwam te staan. De pensioenfondsen, die met miljarden aan pensioengeld beleggen, hadden hier heel veel last van.
Aantallen Britse doden en besmettingen blijven stijgen
In het Verenigd Koninkrijk zijn het afgelopen etmaal nog eens 563 mensen aan het coronavirus overleden. Dat brengt het totale dodental op 2352, meldde de Britse regering woensdag.
Het aantal bevestigde coronagevallen steeg eveneens van 25.150 naar 29.474 op woensdag.
Katten mogelijk toch gevoelig voor coronavirus
Het wetenschappelijk bewijs is nog niet geleverd en de informatie is nog flinterdun, maar toch zijn er indicaties dat met name katten gevoelig zijn voor het coronavirus en dit kunnen overdragen op soortgenoten. Ook fretten, die eveneens worden gehouden als huisdier, kunnen er gevoelig voor zijn, maar over het overdragen op soortgenoten is van fretten niets bekend. Met het virus besmette dieren zijn voor zover nu bekend niet gevaarlijk voor mensen.
Dat zegt Els Broens, hoofd van het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum (VMDC) van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ze verwijst naar enkele recente wetenschappelijke experimenten in China.
Er is ook onderzoek gedaan bij kippen, honden, eenden en varkens, maar die lijken vooralsnog minder gevoelig dan katten en fretten, ook al is het virus bij twee honden in Hongkong waargenomen.
Zeker jonge katten zouden gevoelig kunnen zijn, aldus Broens. Informatie over dieren en corona op de site van de faculteit, maar ook op die van het RIVM en de NVWA, zal volgens Broens zo snel mogelijk worden aangepast. Daar was nog steeds te lezen dat er geen aanwijzingen waren voor de vatbaarheid en besmettelijkheid van de dieren.
Aangeraden zal worden katten met griepachtige verschijnselen binnen te houden, zodat ze niet het virus aan hun soortgenoten kunnen overdragen. Voor verkouden honden wordt geadviseerd ze slechts kort uit te laten.
Afgelopen nacht werd bekend dat er een tweede kat het virus had opgelopen, nu in Hongkong. De eerste poes met het virus werd in België gemeld.
'Sterke toename in hypotheekaanvragen door corona'
Het aantal hypotheekaanvragen nam in de maand maart fors toe als gevolg van de corona-uitbraak, stelt het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Het aantal aanvragen lag op 59.357, bijna twee keer zo hoog als in dezelfde maand in de afgelopen drie jaar.
Volgens HDN is de sterke toename vooral te verklaren door het grote aantal mensen dat een hypotheek laat oversluiten. "Men wil verzekerd zijn van een lage rente," aldus een woordvoerder. "De rentes zijn momenteel extreem laag. Omdat een aantal banken er de laatste weken voor heeft gekozen om de hypotheekrentes met 0,05 procent te verhogen, willen mensen de huidige rentes nog snel laten vastzetten. Zij anticiperen op nog hogere rentes in de toekomst."
Het HDN verwacht dat de groei in de hypotheekmarkt tot medio deze maand aanhoudt. "Is corona begin juni op z’n retour, dan verwachten we dat de woningmarkt en daarmee de hypotheekmarkt teruggaat naar normaal," aldus HDN. "Duurt de crisis drie maanden langer, dan verwachten we dat vooral de kopersmarkt afneemt en het aantal hypotheekaanvragen daalt met 30 procent. In dit scenario verwachten we dat na 1 september de hypotheekmarkt, gezien de krapte op de woningmarkt, weer normaliseert."
In het slechtste geval, waarin de coronacrisis langer dan zes maanden aanhoudt, verwacht het HDN dat het aantal hypotheekaanvragen tot de helft daalt. Wel zullen veel mensen hun hypotheek blijven oversluiten omdat bij veel hypotheken de rentevaste periode dit jaar afloopt, denkt het HDN.
Tot twaalf weken cel voor 'coronahoesters'
Twee zogenoemde coronahoesters zijn woensdag tijdens snelrechtzittingen in de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot twaalf weken celstraf. Daarnaast moesten ze schadevergoedingen van 400 euro betalen aan de agenten die ze hebben bespuugd na hun arrestatie.
De hoogste celstraf ging naar een 32-jarige man uit Biddinghuizen. Hij kreeg een celstraf van 12 weken, waarvan twee voorwaardelijk. Hij had in maart tijdens een rit in een politieauto van Nunspeet naar het politiebureau in Apeldoorn gespuugd in de richting van een politieagent en riep daarbij 'ik heb corona'. Een 45-jarige man uit Zutphen kreeg een celstraf van 8 weken voor soortgelijk gedrag. Beide mannen moeten ook eerder opgelegde voorwaardelijke straffen voor andere vergrijpen uitzitten.
De agenten verkeren nu in onzekerheid over hun gezondheid en die van hun omgeving, zei de officier tijdens de zitting. In meerdere regio’s worden coronahoesters veroordeeld en gearresteerd. De politie hield dinsdag een 52-jarige man uit Eindhoven aan die een baliemedewerkster van een ziekenhuis in het gezicht had gehoest. Hij wordt verdacht van poging tot zware mishandeling.
Bij het Groningse dorp Ten Boer kreeg de politie dinsdagavond ook te maken met een coronahoester. Een 41-jarige Groninger probeerde politieagenten en brandweerlieden te bespugen toen ze hem uit uit zijn auto probeerden te bevrijden na een eenzijdig verkeersongeval. Hij kreeg een spuugmasker om bij zijn aanhouding.
Consumentenbond wil dekking vliegvouchers tegen faillissement
De Consumentenbond wil dat mensen die ter vergoeding van een geannuleerde vlucht een voucher krijgen van een luchtvaartmaatschappij hun geld nog terug kunnen krijgen als de maatschappij failliet gaat. Dat schrijft de organisatie in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de Consumentenbond moet de overheid garant staan.
Aanleiding voor de brief is de voucherregeling voor reizigers van wie de vliegreis vanwege de corona-uitbraak niet doorgaat. Die werd maandag gepresenteerd door minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en de luchtvaartbranche. Vliegmaatschappijen kunnen gedupeerden een voucher aanbieden waarmee die later een vlucht kunnen boeken. Die vouchers zijn een jaar geldig. Na dat jaar kunnen consumenten het ongebruikte bedrag terugkrijgen. Het initiatief om het restbedrag uit te betalen, ligt dan bij de luchtvaartmaatschappijen.
De Consumentenbond vindt dit geen acceptabel alternatief, omdat de consument bij faillissement van een luchtvaartmaatschappij zijn of haar geld niet meer terugziet. De belangenvereniging wil daarom dat de vouchers worden gedekt tegen faillissement. Ook vindt de Consumentenbond dat consumenten al na zes maanden hun restbedrag moeten terugkrijgen, en niet pas na een jaar.
Politie India betrapt 'nepdode' die lockdown wil omzeilen
Een man uit Kashmir heeft gedaan alsof hij dood was om de reisbeperkingen in zijn land te omzeilen. De 70-jarige Indiër slaagde volgens de politie bijna in zijn opzet: hij kon meerdere controleposten passeren voordat hij door de mand viel.
De man en drie anderen wilden volgens de politie terugkeren naar Poonch, een gebied bij de grens met Pakistan. Een ambulancebestuurder bedacht vervolgens een plan om de autoriteiten te slim af te zijn. De bejaarde had een hoofdwond en kon volgens hem wel doorgaan voor een dode patiënt.
De mannen legden uiteindelijk zo'n 160 kilometer af in een ambulance. Ze hadden zelfs een valse overlijdensverklaring bemachtigd om zich langs controleposten te bluffen. Dat ging goed tot een politieman onraad rook. "Hij besefte onmiddellijk dat de man die in de ambulance lag niet dood kon zijn," zegt een hoge politiefunctionaris.
De groep is aangehouden en moet in quarantaine. "De ambulance is tegengehouden bij de laatste controlepost voordat ze thuis zouden komen," zegt de politiefunctionaris tegen AFP.
'Bij meer dan 1900 coronapatiënten op ic daalt kwaliteit zorg'
Als er in de nabije toekomst meer dan 1900 coronapatiënten in Nederland tegelijk een bed op de intensive care nodig hebben, is een daling van de kwaliteit van zorg onvermijdelijk. Dat legde Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Intensive Care, woensdag uit in de Tweede Kamer.
Momenteel wordt alles op alles gezet om de ic-capaciteit in Nederland uit te breiden naar 2400 bedden, waarvan er dan zo'n 500 zouden zijn voor patiënten zonder het coronavirus. Op de vraag 'wat als dat niet lukt?' wilde Gommers niet ingaan. "Ik vind dat niet kunnen, we zijn die 2400 aan de bevolking verplicht."
Ook in de huidige situatie heeft de druk op de ic's al gevolgen, aldus Gommers. Waar een ic-verpleegkundige normaal voor twee patiënten zorgt, is dat nu drie of soms zelfs vier. "Als je voor vier mensen zorgt, ben je niet meer helemaal 'in control'. Dan kan je fouten maken." Door de hoge druk zijn nu al 'essentiële fouten' mogelijk, waardoor patiënten komen te overlijden.
Maar als er meer dan 2400 bedden nodig zijn kom je echt in een 'crisissituatie,' aldus Gommers, met onvoldoende personeel en middelen om voor alle patiënten te zorgen. "Dan heb je Italiaanse toestanden." Het overgaan op zo'n crisissituatie is ook een politiek besluit, dat door de verantwoordelijke minister moet worden genomen.
© ANP — Diederik Gommers. De ziekenhuizen blijken bij navraag vaak wel goede redenen te hebben om bedden bijvoorbeeld niet voor coronapatiënten in te ruimen, zegt de inspectie voor de gezondheidszorg. Ze hebben die plaatsen bijvoorbeeld nodig voor andere ernstig zieke patiënten. Maar dat is voor het patiëntenverdeelcentrum nog niet altijd duidelijk.
Gommers heeft om dat laatste probleem op te lossen mede zijn hoop gevestigd op een nieuw ICT-systeem, dat de aantallen rechtstreeks uit de patiëntdossiers put. Maar niet alle ziekenhuizen zijn blij met dat nieuwe middel, meldt de Volkskrant. Het zou bedden onder meer ten onrechte als beschikbaar kunnen aanmerken en ook te veel kosten.
134 sterfgevallen door corona, 447 nieuwe ziekenhuisopnames
In de afgelopen 24 uur zijn 134 personen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. 447 patiënten zijn in het ziekenhuis opgenomen. Deze ziekenhuisopnames en sterfgevallen hebben zich in de afgelopen dagen voorgedaan, maar zijn in de afgelopen 24 uur gerapporteerd. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het aantal gemelde ziekenhuisopnames is gedaald ten opzichte van een dag eerder. Het RIVM meldt hierbij dat het aantal meldingen per dag niet het werkelijke aantal sterfgevallen of ziekenhuisopnames van de afgelopen dag is. Dit komt omdat er een vertraging zit tussen het moment van overlijden en ziekenhuisopname en de rapportage hiervan aan de GGD’en.
Omdat niet alle Covid-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger zijn dan de aantallen die hier genoemd worden.
De eerste effecten van de maatregelen lijken met deze cijfers zichtbaar te worden. Lees verder.
Britse regering belooft fors meer coronatesten na kritiek
Het Verenigd Koninkrijk wil fors meer mensen gaan testen op het coronavirus. De Britse regering ligt onder vuur omdat veel minder testen worden uitgevoerd dan in sommige andere landen.
De Britse autoriteiten kunnen momenteel 12.750 testen per dag uitvoeren. Dat moeten er volgens minister Robert Jenrick van Huisvesting 'medio april' ongeveer 25.000 zijn. Zijn land blijft achter bij Duitsland, dat dagelijks ongeveer 70.000 testen verwerkt. Veelvuldig testen is volgens experts noodzakelijk om het virus goed te kunnen bestrijden.
Minister De Jonge zei dinsdag dat Nederland nu zo'n 4000 testen per dag uitvoert. Dat moet over twee weken zijn opgeschaald naar 17.500 testen per dag.
Brussel schiet lidstaten te hulp om banen binnen de EU te behouden
De Europese Commissie gaat lidstaten helpen de kosten van tijdelijke werkloosheid te verlichten.
Het initiatief wordt donderdag gepresenteerd, heeft commissievoorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt. De financiële steun is vooral bedoeld voor de door de coronacrisis zwaar getroffen EU-landen Italië en Spanje, maar is ook beschikbaar voor andere lidstaten.
© AFP "Het idee erachter in simpel", zei de Duitse. "Als bedrijven geen werk meer hebben door een tijdelijke externe schok als de corona-uitbraak, dan zouden ze hun werknemers niet hoeven te moeten ontslaan. Ze blijven in dienst, en zouden intussen nieuwe vaardigheden kunnen leren waar zowel het bedrijf als de werknemers van profiteren. Intussen kunnen ze de huur blijven betalen en hun boodschappen doen."
Volgens verschillende Europese media wil de commissie hiervoor circa 100 miljard euro op de kapitaalmarkt lenen, waarvoor de EU-begroting en de lidstaten garant zouden staan. Lidstaten kunnen dan van de commissie gunstige leningen krijgen om tijdelijke uitkeringen en betaalde werktijdverkorting te financieren zodat massale ontslagen worden voorkomen. Tijdens de financiële crisis zette het dagelijks EU-bestuur ook de EU-begroting in als garantie voor goedkope leningen aan Griekenland, Portugal en Ierland. Later werd het Europese noodfonds ESM opgericht.
Het initiatief is Sure gedoopt door de commissie. "We hebben lessen geleerd van de financiële crisis in 2008. Lidstaten die toen op dit instrument een beroep deden hebben miljoenen mensen geholpen om hun baan te houden en bedrijven door de crisis gesleept met hun werknemers."
Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) steunt het voorstel voor betaalde werktijdverkorting. "Dit voorstel moet snel worden omgezet in daden."
Hamstergedrag in supermarkten neemt verder af
Consumenten hamsteren steeds minder. Dat meldt marktonderzoeker Nielsen die de omzetten van supermarkten van de afgelopen weken naast elkaar legde.
Vorige week verkochten de supermarkten voor 838 miljoen euro aan artikelen. Dat was ruim 10 procent minder dan een week eerder.
Nog altijd verkopen supermarkten flink meer dan normaal gesproken in deze periode. De omzet van vorige week lag bijvoorbeeld 8,6 procent hoger dan in dezelfde week vorig jaar. In de week ervoor lag de omzet echter 22 procent hoger dan een jaar eerder en de week voor de vrijheidsbeperkende maatregelen van kracht werden, en er volop gehamsterd werd, lagen de verkopen bijna een derde hoger.
‘Mondelinge toestemming nu voldoende voor inzien medisch dossier’
Voor het inzien van een medisch dossier gedurende de coronacrisis vindt de Autoriteit Persoonsgegevens een mondelinge toestemming van de patiënt voldoende. Eigenlijk moet die toestemming schriftelijk gebeuren, zoals wettelijk is vastgelegd, maar de privacywaakhond wil vanwege de huidige situatie tijdelijk een uitzondering maken.
Van de 17 miljoen Nederlanders heeft ruim de helft toestemming gegeven voor het delen van hun medisch dossier. Ongeveer een miljoen geeft juist geen toestemming. In beide gevallen blijft die keuze gerespecteerd. Voor wie geen keuze heeft doorgegeven verandert er dus wel wat. Tijdelijk kan dat (mondeling) ter plekke worden doorgegeven.
Aziatische landen dreigen met celstraffen voor 1 aprilgrap
Meerdere landen in Azië dreigen met straffen voor 1 aprilgrappen over het coronavirus. Zij vinden dergelijke komische noten in de huidige crisis volstrekt ongepast. Ook omdat het al moeilijk is betrouwbaar nieuws van nepnieuws over de coronaziekte Covid-19 te onderscheiden.
Taiwan, dat wordt geprezen om zijn aanpak van de corona-uitbraak, waarschuwt mensen die valse geruchten verspreiden dat ze drie jaar gevangenisstraf en een boete van tienduizenden euro's kunnen krijgen. 'Op 1 april kunnen we ons gevoel voor humor uitoefenen als het moet,' aldus president Tsai Ing-wen op Facebook. Maar bij grapjes over de pandemie wordt de wet overtreden, benadrukt ze.
Thailand kiest een vergelijkbare harde lijn en dreigt met vijf jaar gevangenisstraf. Het is in strijd met de wet om te doen alsof je Covid-19 hebt op 1 april, zei de regering op Twitter. Het klopt niet als mensen denken dat ze er op 1 april onderuit kunnen komen, aldus de politie.