1. 02/04/2020

    Australië gaat kinderopvang gratis maken

    De Australische regering gaat kinderopvang gratis maken voor ouders om te garanderen dat kinderdagverblijven open kunnen blijven. Dat maakte premier Scott Morrison bekend.

    De regering trekt voor bijna 890 miljoen euro aan steun uit voor de kinderopvangcentra. "We willen ervoor zorgen dat zij open kunnen blijven en ouders kunnen verzekeren dat zij elke dag kunnen doen wat zij elke dag moeten doen", zei Morrison. Het steunpakket wordt de komende drie maanden uitgekeerd via regelingen.

    Eerder op de dag zei Morrison dat de verspreiding van het coronavirus in zijn land begint af te nemen. Australiërs zijn geïnstrueerd zo veel mogelijk binnen te blijven en horeca en bioscopen zijn dicht. In Australië zijn ruim 4800 gevallen van het coronavirus bekend en twintig patiënten overleden.

  2. 02/04/2020

    'British Airways stuurt 36.000 mensen met verlof'

    De Britse luchtvaartmaatschappij British Airways en de personeelsvakbond Unite hebben na meer dan een week een akkoord bereikt, meldt de BBC. Het bedrijf heeft vanwege de coronacrisis een groot deel van zijn vloot aan de grond gezet.

    Als onderdeel van de deal wordt tot wel 80 procent van het personeel met verlof gestuurd. Het gaat onder meer om cabinepersoneel, grondpersoneel en medewerkers op het hoofdkantoor. Nu British Airways helemaal niet meer vanaf Londen Gatwick en Londen City vliegt, vallen alle medewerkers op die vliegvelden sowieso onder de overeenkomst.

    Met behulp van een stimuleringspakket van de Britse overheid behouden de medewerkers een deel van hun salaris, met als maximumuitkering van 2500 pond per maand. Met piloten werd al eerder een aparte overeenkomst gesloten: zij krijgen de komende twee maanden de helft van hun salaris uitgekeerd.

    British Airways voert nog steeds repatriëringsvluchten uit in opdracht van de Britse overheid. Honderden Britten worden op deze manier teruggehaald uit onder meer Peru.

  3. 02/04/2020

    CBS gaat cijfers over faillissementen wekelijks publiceren

    Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) brengt vanaf donderdagmiddag wekelijks naar buiten hoeveel faillissementen er zijn uitgesproken. De onderzoekers hopen zo inzichtelijk te maken wat de gevolgen zijn van de coronacrisis voor het bedrijfsleven.

    Normaal gesproken worden deze cijfers maandelijks gepubliceerd. "Maar het is nu niet normaal gesproken", aldus CBS-econoom Peter Hein van Mulligen. Donderdagmiddag om 12.00 uur komen de cijfers naar buiten over de periode tot en met de laatste week van maart. Van Mulligen verwacht op dit moment nog niet dat de coronacrisis door zal werken op het aantal faillissementen. "Voordat een rechter een faillissement heeft uitgesproken, zijn we wel even verder." De econoom ziet de cijfers eerder als een nulmeting, een schets van hoe de situatie was vóór de coronacrisis.

    Het Centraal Planbureau (CBP) sprak eerder al de verwachting uit dat een economische terugval en een oplopende werkloosheid onvermijdelijk zijn, zelfs met de ongekende steunmaatregelen die de overheid heeft aangekondigd voor bedrijven. De Nederlandse economie krijgt een harde dreun door de maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen. Ook in het beste geval, waarin de beperkende maatregelen na drie maanden worden opgeheven, krimpt dit jaar de economie.

  4. 02/04/2020

    VS gaan Britten en Canadezen van de Zaandam halen

    De Verenigde Staten gaan Britse en Canadese passagiers evacueren van het cruiseschip Zaandam van de Holland America Line (HAL), dat voor de kust van de Amerikaanse staat Florida ligt. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump woensdag.

    De autoriteiten laten 'medische teams aan boord' van het schip en sturen passagiers terug naar huis, zei Trump. "We halen de Canadezen weg en geven ze aan de Canadese autoriteiten", stelde de president. "Hetzelfde geldt voor het Verenigd Koninkrijk." Of de twintig Nederlandse passagiers op het schip aan wal mogen, is niet duidelijk.

    Aan boord van de Zaandam zijn vier opvarenden overleden en zeker acht mensen besmet met het coronavirus. Volgens HAL hebben sinds 22 maart 97 gasten aan boord van beide schepen en 136 bemanningsleden van de Zaandam griepachtige symptomen. Minder dan tien opvarenden hebben volgens HAL onmiddellijke zorg nodig aan wal. Een zorginstelling in Florida heeft toegezegd hen te behandelen, stelt de rederij.

    De gouverneur van Florida zei op maandag in eerste instantie dat het cruiseschip niet aan mag leggen in zijn staat. Woensdag zei de gouverneur dat hij toch bereid is de schepen toe te laten.

  5. 02/04/2020

    'Nog steeds te weinig mondkapjes in de zorg'

    Er zijn in de zorg nog steeds te weinig beschermende middelen zoals mondkapjes en spatbrillen. Ook is er een tekort aan desinfecterende middelen. De materialen die er wel zijn, deugen bovendien vaak niet, waardoor de veiligheid van de zorgverleners onnodig in het geding komt. Dat stelt NU'91, de beroepsorganisatie voor verpleegkundigen en verzorgenden.

    NU'91 hield een enquête onder zorgverleners om de problemen in kaart te brengen. De vragenlijst werd 6500 keer ingevuld. In 92 procent van de gevallen blijkt dat de beschikbaarheid van beschermende middelen nog steeds onvoldoende is. En dat terwijl het parlement onlangs had beloofd dat deze week de beschermende middelen op orde zouden zijn, aldus NU'91.

    Omdat mondkapjes soms ontbreken, zoeken verpleegkundigen soms naar alternatieven die niet veilig zijn. 'Zo zijn er meerdere verhalen binnengekomen van verpleegkundigen in de wijkzorg die werken met zelfgemaakte mondkapjes van stof of keukenrol. Vaak moet er, vanwege de schaarste, langer met middelen worden gedaan of worden producten, zoals schorten, 24 uur gebruikt. De kans op besmetting wordt zo voor de zorgverlener en de patiënt vele malen groter', stelt NU'91.