'Problemen dreigen voor kinderopvang door meivakantie'
De kinderopvang dreigt in de problemen te komen, als de opvang eerder opengaat dan de scholen, stellen vertegenwoordigers van de branche. "Als de kinderopvang na 28 april opengaat terwijl de scholen in de meivakantie gesloten zijn, wordt de kinderopvang overvraagd. Zij zou dan moeten voorzien in reguliere opvang, vakantieopvang en noodopvang", aldus de organisatie.
Dinsdagavond is spoedoverleg geweest tussen brancheorganisaties, de belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) en staatssecretaris Tamara van Ark. "Kinderopvang en onderwijs dienen te worden gelijkgeschakeld, met oog voor het belang van ouders en kinderen", aldus de organisaties. Donderdag komt er een vervolggesprek met de staatssecretaris.
De NS verlengen speciale basisdienstregeling tot en met 28 april
Het spoorbedrijf besloot op 21 maart minder treinen in te zetten omdat mensen door de maatregelen vanwege het coronavirus veel minder de trein pakken. Met de regeling kunnen mensen met een vitaal beroep of zij die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen toch de trein blijven gebruiken. Vanaf ieder station in Nederland rijden in alle richtingen twee treinen per uur. Vanaf stations waar normaal één keer per uur een trein vertrekt, blijft dit zo.
Ondertussen loopt niet alles op rolletjes bij de NS: in de reisplanner klopt de dienstregeling niet, wie een internationale reis wil annuleren staat minutenlang in de wacht en inloggen lukte niet vanwege een storing.
Ook de ov-bedrijven blijven nu langer hun speciale dienstregelingen gebruiken. De bus, tram en metro blijft rijden om mensen met een zogenoemd vitaal beroep van en naar hun werk te brengen.
Het profvoetbal stevent af op een doemscenario
Het profvoetbal wordt zeker niet voor 1 juni hervat. Ook wedstrijden zonder publiek zijn niet toegestaan. Valt de competitie nog uit te spelen? En zo niet, mag koploper Ajax dan door naar de Champions League. Chef-sport John Graat over de haken en ogen aan de scenario's die nu op tafel liggen.
Het kabinet rekent op 2400 ic-bedden op zondag
Komende zondag moeten er 2400 patiënten terechtkunnen op de intensive care. Volgens minister Hugo de Jonge staan er nu al 1900 bedden klaar.
Eerder leken er volgende week maar ruim duizend ic-bedden nodig voor patiënten met het coronavirus. Ziekenhuizen zouden tot eind mei de tijd hebben om in totaal 2400 plaatsen op de intensivecareafdelingen in te ruimen. Maar de vooruitzichten zijn de voorbije dagen flink verslechterd.
Volgens de laatste cijfers lagen er dinsdagavond rond 19.45 uur 1080 coronapatiënten en 59 mensen die waarschijnlijk met het virus zijn besmet op de intensivecareafdelingen, meldt stichting Nationale Intensive Care Evaluatie. Dit aantal kan hoger liggen, omdat de registratie soms achterligt.
De verlengde schoolsluiting treft de meest kwetsbare leerlingen het hardst
Nu de scholen tot na de meivakantie dicht blijven, maakt het onderwijsveld zich zorgen over kinderen die thuis geen laptop hebben, geen eigen kamer, geen ouders die kunnen helpen of, in extreme gevallen, die thuis niet veilig zijn. Ook over kinderen op het speciaal onderwijs, praktijkonderwijs of in asielzoekerscentra zijn extra zorgen. Save the Children en de Kinderombudsvrouw vroegen al eerder om speciale aandacht voor deze leerlingen. Lees hier het hele artikel.
Amateurvoetballers komen dit seizoen niet meer in actie
De KNVB zet een streep door alle amateurduels voor mannen, vrouwen en jeugd. Op het veld en in de zaal en op alle niveau's. De KNVB hoopt nog wel dat de eredivisie en eerste divisie kunnen worden afgewerkt, al is dat niet eenvoudiger geworden nu premier Rutte heeft laten weten dat het profvoetbal tot 1 juni stilligt.
Er komen dit seizoen in het amateurvoetbal geen eindstanden. Er zijn dus ook geen kampioenen, promovendi en degradanten. Ook worden de bekerkampioenschappen niet meer uitgespeeld. Het volgend seizoen start iedereen in dezelfde klasse als bij de start van het huidige seizoen.
Minister De Jonge: Zorgmedewerkers buiten ziekenhuizen kunnen vanaf maandag worden getest
Maandag is er genoeg testcapaciteit om zorgpersoneel buiten een ziekenhuis te testen op het coronavirus. Dat zei minister Hugo de Jonge dinsdag. De testcapaciteit gaat naar 17.500 duizend testen per dag. Uiteindelijk ziet De Jonge mogelijkheden om richting de 29.000 tests per dag te gaan. “Dan kan je ook mensen buiten de zorg testen", aldus De Jonge.
Maatregelen in Nederland verlengd tot en met 28 april
De coronamaatregelen in Nederland blijven tot dinsdag 28 april van kracht. Dat is een verlenging van drie weken, tot de dag na Koningsdag, zo maakte het kabinet dinsdag bekend, en vier weken vanaf nu.
Het kabinet wijzigt de koers niet drastisch, zo blijkt. Scholen blijven dicht (in ieder geval tot na de meivakantie), restaurants, cafés, kappers, musea en culturele instellingen blijven gesloten. Van een totale lockdown is nog geen sprake. Mensen mogen nog steeds naar buiten in een tijd die nu de ‘intelligente lockdown’ is gaan heten. Bij alle maatregelen geldt: houd anderhalve meter afstand.
Volgens premier Rutte was er geen andere keuze mogelijk. Hij riep Nederlanders op nog geen plannen te maken voor de meivakantie, die loopt tot 3 mei. "Ook na 28 april gaan we echt nog niet terug naar de normale situatie. Nu hebben we de hele maand april nodig. "
Met de maatregelen wordt geprobeerd de druk op de ziekenhuizen te verlichten. Aan de andere kant hoopt het kabinet wel dat de economie langzaam kan doorgaan. Minister Wiebes van economische zaken gebruikte hiervoor al de term ‘1,5 meter-economie’: op een veilige manier economische activiteiten stimuleren of opnieuw opstarten. Het kabinet koerst daar nu op aan.
In Nederland zijn inmiddels meer dan 1000 mensen overleden aan het coronavirus, meldde het RIVM eerder op dinsdag. Door de maatregelen loopt het dodental minder snel op dan zonder beschermende voorschriften, aldus het RIVM.
Op de woningmarkt zorgt het coronavirus niet voor dalende prijzen, verre van zelfs
Al zijn mensen nu met heel andere dingen bezig dan met het kopen van een huis, toch is er van een prijsdaling geen sprake. Sterker nog, sommige taxateurs en hypotheekadviseurs hebben hun 'beste maand ooit'. Hoe komt dat? Lees verder.
Shell bezuinigt miljarden vanwege coronacrisis
Vanwege de coronacrisis moet Shell flink interen. De nettowinst zal niet genoeg zijn om de investeringen (20 miljard) en de geplande dividenduitkeringen (15 miljard) te dekken. Ook de hoeveelheid cash die dit jaar binnenkomt, is mogelijk ontoereikend. Hoe nu verder? Lees hier door.