1. 29/03/2020

    Trump plaatst New York dan toch niet in quarantaine

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag gezegd dat de staat New York niet in quarantaine hoeft te gaan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wel wordt gekeken naar reisbeperkingen. "Quarantaine is niet nodig. De volledige details worden vanavond vrijgegeven door CDC (Centers for Disease Controle and Prevention)", zei Trump op Twitter.


    Quarantaine is evenmin noodzakelijk voor de staten New Jersey en Connecticut, voegde de president er aan toe. Eerder liet Trump op zaterdag weten quarantaine voor deze drie staten te overwegen. Die zou voor twee weken moeten gelden om verspreiding van het virus tegen te gaan.

    Met name New York is hard getroffen door de virusuitbraak. Van de ruim 2.000 doden die in de VS zijn gevallen door het longvirus zijn er ruim 700 in deze staat geregistreerd.

    Gezondheidsdienst CDC maakte later via zijn website bekend dat inwoners van de drie staten de komende 14 dagen moeten afzien van alle niet-essentiële reizen. Het reisadvies is niet van toepassing op mensen die werkzaam zijn in het vrachtvervoer, de volksgezondheid, financiële dienstverlening en de voedselvoorziening.

  2. 29/03/2020

    Aantal doden in Groot-Brittannië klimt boven de 1.000

    Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus in Groot-Brittannië is in één dag met 260 gestegen tot 1.019. In totaal zijn er momenteel 17.089 bevestigde infecties in het land.

    Als Groot-Brittannië het aantal doden onder de 20.000 kan houden, "dan zullen we het heel goed hebben gedaan", zei Stephen Powis, het hoofd van de National Health Service (NHS) in Engeland, tijdens een persconferentie.

    Hij benadrukte dat dit alleen mogelijk is als de mensen zich massaal houden aan strikte socialeafstandsmaatregelen. De gezondheidsdienst in Londen, die bijzonder zwaar is getroffen door de uitbraak, functioneert nog steeds binnen haar capaciteit, zei hij.

    Groot-Brittannië wachtte met het aankondigen van strikte regels omtrent sociale afstand tot vorige week vrijdag. Zowel premier Boris Johnson als minister van Volksgezondheid Matt Hancock kondigden vrijdag aan dat ze positief op het virus hadden getest. Prins Charles, de erfgenaam van de Britse troon, heeft het virus ook.

  3. 29/03/2020

    Het belangrijkste nieuws van vandaag

    Er zijn de voorbije 24 uur opnieuw 64 coronapatiënten in ons land overleden aan het coronavirus. Dat brengt het totaal aantal overlijdens in België op 353. 789 patiënten liggen op intensieve zorgen. Lees alles over het aantal besmettingen, doden en genezen patiënten: Het coronavirus in cijfers en kaarten.

    De Belgische horeca verliest 1,7 miljard euro omzet. Dat is veel meer dan na de aanslagen in Brussel in 2016. 

    Italië overschrijdt als eerste land de kaap van 10.000 doden door het coronavirus. De autoriteiten meldden zaterdag 889 nieuwe sterfgevallen. Gisteren nog werd er een recordaantal fatale aflopen in één dag gemeld: 919.

    In de Verenigde Staten neemt het aantal besmettingen exponentieel toe. Er zijn ondertussen al meer dan 100.000 besmettingen vastgesteld. Daarmee hebben ze Italië en China ingehaald. President Trump overweegt een quarantaine op te leggen aan de staat New York om de verspreiding van het coronavirus te vertragen.

    In Spanje zijn de voorbije 24 uur maar liefst 832 mensen overleden aan het coronavirus. Dat is alweer een nieuw record voor het land. Europa is momenteel met ruim 20.000 doden het zwaarst getroffen werelddeel.

  4. 28/03/2020

    Bekende 70-plussers over hun thuisverbod: ‘Dit zelfs in WOII niet meegemaakt’

    Frequent de handen wassen doen we (hopelijk) allemaal. Veel andere coronamaatregelen treffen de oudere generatie extra hard. Vijf krasse knarren over hun strenge thuisverbod en het afkicken van de kleinkinderen. "Een vers broodje dat aan de voordeur is gezet, daar krijg ik het warm van."

    Lees hier het volledige verhaal.

    Instanews image
    © thomas nolf — Herman De Croo.
  5. 28/03/2020

    Chinese mondmaskers teruggeroepen uit Nederlandse ziekenhuizen

    Zo'n 600.000 mondmaskers uit China worden teruggeroepen uit Nederlandse ziekenhuizen omdat ze volgens onderzoeksinstituut TNO niet voldoen aan de veiligheidseisen. Ze sluiten niet goed af of de filter functioneert niet naar behoren.

    De maskers van het type FFP2 werden al verdeeld onder de Nederlandse ziekenhuizen, zonder eerst getest te zijn.

    Volgens het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid is niet duidelijk of de defecte mondmaskers ook daadwerkelijk zijn gebruikt door de ziekenhuizen. De teruggeroepen maskers maken deel uit van een grotere partij van 1,3 miljoen maskers.

    De 700.000 andere maskers van dezelfde Chinese fabrikant voldeden wel aan alle eisen. Alle toekomstige leveringen worden extra gecontroleerd, aldus een medewerker van het ministerie.

    De FFP2-maskers zijn gewild onder medisch personeel omdat ze bescherming bieden tegen besmetting met het coronavirus. Het tekort aan goede mondmaskers in Nederland is echter zo groot dat sommige ziekenhuizen de maskers steriliseren en opnieuw gebruiken.