Bekijk belangrijke updates
  1. 26/03/2020

    Roche-baas: recept én werkwijze coronatest beschikbaar

    Een recept om een voor coronatests benodigde vloeistof te maken is "vrijelijk beschikbaar", zei de baas van de Nederlandse tak van de Zwitserse farmaceut Roche, Esther de Rooij, donderdag bij het tv-programma Jinek. Ook alle informatie om ermee tot een goede werkwijze te komen, stelt het bedrijf ter beschikking aan laboratoria, zei ze.

    Het bedrijf stond donderdag vol in de schijnwerpers tijdens het debat in de Tweede Kamer over de corona-aanpak van het kabinet. Roche zou het recept van een vloeistof die nodig is voor de tests voor zichzelf houden. Daardoor zouden ziekenhuizen de stof niet zelf kunnen maken, terwijl ze er dringend om verlegen zitten.

    In de talkshow zei De Rooij echter dat het niet gaat om een "geheim recept" en dat alles "is opgelost". Ook de noodzakelijke vloeistof is weer voorradig. Als laboratoriums deze zelf willen maken, is dat ook mogelijk. Bovendien zei De Rooij dat het bedrijf alles zal doen om het kabinet te helpen in de strijd tegen het virus.

  2. 26/03/2020

    Inspectie: chloroquine niet voorschrijven als preventief middel

    Het reuma- en malariamedicijn (hydroxy)chloroquine moet niet als preventief middel worden voorgeschreven tegen besmetting met het coronavirus. Die oproep doet de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aan huisartsen en apothekers.

    Bij de IGJ kwamen signalen binnen dat dat mogelijk wel gebeurt. De inspectie wijst erop dat het volstrekt onbewezen is dat chloroquine enige preventieve werking heeft tegen het coronavirus. "Bovendien is chloroquine geen geneesmiddel om lichtvaardig mee om te gaan: het is zeer toxisch bij overdosering." De IGJ benadrukt dat chloroquine alleen bij ernstige infecties mag worden toegediend.

  3. 26/03/2020

    Bouwmarkten nemen maatregelen tegen drukte

    Doe-het-zelfwinkels en bouwmarkten gaan het aantal klanten in de winkel strenger reguleren. Dit moet het risico op besmettingen met het nieuwe coronavirus beperken, maar er tegelijkertijd voor zorgen dat kluswinkels open kunnen blijven.

    Grote bouwmarkten huren beveiligers in die erop letten dat per tien vierkante meter winkeloppervlak maar één klant binnen is, meldt branchevereniging VWDHZ. Bij VWDHZ zijn onder andere Gamma, Karwei, Bauhaus, Hornbach en Praxis aangesloten. Winkels in de sector kregen het bovengemiddeld druk nadat Nederlanders werd opgedragen zo veel mogelijk thuis te blijven. Veel mensen grepen die maatregel tegen het coronavirus aan om te klussen in en rondom het huis.

    Leden van de branchevereniging hebben ook afgesproken hun openingsuren te beperken, zodat personeel niet te veel belast raakt.

  4. 26/03/2020

    Op alle plekken in Nederland is samenkomen nu verboden

    Groepsvorming is op alle plekken in Nederland verboden. Dat heeft de Veiligheidsraad besloten, dat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's bestaat. Wie met meer dan twee mensen samen is en géén anderhalve meter afstand houdt, wordt beboet.

    Dat is een kleine aanscherping van de regel die maandag door minister Ferd Grapperhaus werd ingesteld. De minister zei dat in sommige regio's, bijvoorbeeld parken of stranden, gehandhaafd zou worden. De regel geldt dus nu voor elke openbare plek.

    Voor spelende kinderen onder de twaalf jaar wordt een uitzondering gemaakt. Ook een huishouden mag samen lopen of bijvoorbeeld op een bankje zitten. Voor anderen geldt de regel van afstand houden. “Als zij zich houden aan de anderhalve meter is er niets aan de hand. De afstand blijft leidend", aldus een woordvoerster.

  5. 26/03/2020

    Politie op Aruba pakt 135 mensen op die 's avonds toch straat op gaan

    Op Aruba zijn in totaal meer dan 135 mensen opgepakt tijdens de eerste vijf nachten van de avondklok. Om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, mag sinds zaterdagavond tussen 21.00 en 06.00 uur niemand de straat op.

    Mensen die dat toch doen, worden gearresteerd en moeten een boete van minstens 1000 Arubaanse gulden (ongeveer 500 euro) betalen. De boete kan oplopen tot maximaal 10.000 Arubaanse gulden. Op Aruba zijn 19 besmettingen geregistreerd.