Bekijk alle updates
 1. 26/03/2020

  Op alle plekken in Nederland is samenkomen nu verboden

  Groepsvorming is op alle plekken in Nederland verboden. Dat heeft de Veiligheidsraad besloten, dat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's bestaat. Wie met meer dan twee mensen samen is en géén anderhalve meter afstand houdt, wordt beboet.

  Dat is een kleine aanscherping van de regel die maandag door minister Ferd Grapperhaus werd ingesteld. De minister zei dat in sommige regio's, bijvoorbeeld parken of stranden, gehandhaafd zou worden. De regel geldt dus nu voor elke openbare plek.

  Voor spelende kinderen onder de twaalf jaar wordt een uitzondering gemaakt. Ook een huishouden mag samen lopen of bijvoorbeeld op een bankje zitten. Voor anderen geldt de regel van afstand houden. “Als zij zich houden aan de anderhalve meter is er niets aan de hand. De afstand blijft leidend", aldus een woordvoerster.

 2. 26/03/2020

  NOC-NSF maakt vijf miljoen vrij om om bonden in nood bij te springen

  Koepel NOC-NSF stelt vijf miljoen euro beschikbaar om acute nood bij bonden en verenigingen te lenigen en rekent op extra steun voor de sport van het rijk. Volgens de sportkoepel komt zo’n 80 procent van de verenigingen en bonden in betalingsproblemen.

 3. 26/03/2020

  Is het wel veilig om zo weinig te testen op het coronavirus?

  Veel testen op het coronavirus is de beste manier om het virus onder controle te houden, lijkt de leidende gedachte te zijn. Niet voor niets herhaalt Wereldgezondheidsorganisatie zo vaak ‘test, test, test’. Nederland kiest bij gebrek aan miljoenen testen voor een ander systeem. Is dat veilig? Ja, maar er is een zwakke schakel, en dat zijn de Nederlanders zelf. Lees hier waarom.

 4. 26/03/2020

  De Jonge: 'Ziekenhuizen hebben voorlopig genoeg capaciteit op IC's'

  Nederlandse ziekenhuizen hebben zich goed voorbereid op de piek in het aantal coronagevallen, zo lijkt. Minister van volksgezondheid Hugo de Jonge zei in het Kamerdebat over de bestrijding van het coronavirus dat er per 1 april 1600 bedden op de intensive care beschikbaar zijn. Van die bedden zijn er 1036 gereserveerd voor mensen die besmet zijn met het coronavirus. 

  Donderdag lieten de Brabantse ziekenhuizen al weten de toestroom aan patiënten waarschijnlijk aan te kunnen. Brabant kent de meeste patiënten die besmet zijn. Het RIVM meldde donderdag dat het aantal patiënten dat naar een ziekenhuis wel weer is toegenomen ten opzichte van woensdag.

 5. 26/03/2020

  Dodental in Nederland loopt op tot 434: 78 nieuwe sterfgevallen gemeld

  Het dodental in Nederland als gevolg van het coronavirus is opgelopen tot 434. Sinds de laatste melding woensdag zijn 78 patiënten overleden aan Covid-19, oftewel het nieuwe coronavirus. Het is niet zo dat al deze mensen tussen woensdag- en donderdagmiddag zijn overleden. Er is een vertraging tussen de dag van overlijden en de dag dat overlijden gerapporteerd wordt, aldus het RIVM.

  Het aantal positief geteste mensen is gestegen met 1019, waarmee het totaal op 7431 komt. Onder hen zijn 2151 mensen die in het ziekenhuis opgenomen zijn (geweest). Ziekenhuizen kregen er afgelopen etmaal 315 mensen bij. Woensdag was dat nog 341.

  Woensdag overleden 80 mensen als gevolg van het coronavirus. Volgens het RIVM neemt het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen minder snel toe 'dan je zonder maatregelen zou verwachten'. Mogelijk werken de genomen maatregelen, aldus het instituut. Er zijn wel veel zorgen over de toestroom van patiënten op de intensive care-afdelingen.