Einde blog
Bedankt voor het volgen van de ontwikkelingen. We gaan verder in het nieuwe blog.
Bijna 70 duizend gevallen in de VS
In de Verenigde Staten zijn inmiddels ruim 68.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Ook zijn er 1.031 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse John Hopkins-universiteit..
Woensdag stond het aantal dodelijke slachtoffers nog op 827. Het aantal Amerikaanse besmettingen stijgt hard: een week geleden werden er nog ruim 13.000 gevallen gemeld. Vooral de stad New York is zwaar getroffen. Daar zijn bijna 18.000 mensen positief getest.
Een op vijf coronapatiënten in TweeSteden Ziekenhuis overleden
In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg is een vijfde van de mensen die met het coronavirus zijn opgenomen aan de gevolgen ervan overleden. Dat maakte arts-microbioloog en viroloog Jean-Luc Murk in het tv-programma Jinek bekend.
Murk, die werkzaam is in het ziekenhuis, gaf bij Jinek een beeld van de eerste honderd coronapatiënten die er zijn opgenomen. Van hen zijn er twintig overleden. De gemiddelde leeftijd van de opgenomen patiënten was 72 jaar en 67 procent was man.
In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis werd eind februari de eerste coronapatiënt in Nederland opgenomen. De honderdste werd vorige week donderdag binnengebracht. 38 mensen zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. Zij verbleven gemiddeld 6 dagen in het ziekenhuis, de mensen die zijn overleden 5,5.
Het ziekenhuis heeft ook het eigen personeel getest op het coronavirus. Van hen waren er 28 mensen positief, maar niemand hoefde opgenomen te worden.
Volgens Murk komen de cijfers van het ziekenhuis overeen met de gemiddelde gegevens uit andere landen over coronapatiënten. Hij noemt dat "geruststellend", omdat zodoende buitenlandse cijfers serieus genomen kunnen worden.
Finse hoofdstad Helsinki op slot
De Finse regering sluit vanwege de coronacrisis hoofdstad Helsinki en het omliggende gebied af van de rest van het land. "Het wordt verboden om van of naar Uusimaa te reizen", zei premier Sanna Marin op een persconferentie. In dat gebied wonen 1,7 miljoen mensen, ongeveer een derde van de bevolking.
In de regio Uusimaa zijn ruim 500 van de 880 coronabesmettingen in Finland vastgesteld. De regio wordt de komende weken niet compleet afgesloten van de buitenwereld. Het goederenvervoer gaat wel door en reizen is in sommige uitzonderlijke gevallen wel toegestaan, bijvoorbeeld als een familielid is overleden. Ook mag iedereen terugkeren naar zijn of haar woonplaats.
Premier Marin zegt dat de beperkingen vrijdag ingaan en tot 19 april van kracht blijven. Ze moeten verdere verspreiding van het virus voorkomen.
Ex-zorgmedewerkers springen in
Rond de 20.000 ex-zorgmedewerkers hebben zich aangemeld om bij te springen in de overbelaste zorg wegens het coronavirus. Dat schrijft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Vorige week stond de teller nog op 7.000.
Teams in iedere regio zorgen ervoor dat de oud-zorgprofessionals terechtkomen waar ze het hardst nodig zijn en het meeste kunnen betekenen.
Werkgevers kunnen op subsidie rekenen voor het inwerken van tijdelijke krachten en extra scholing, meldt het kabinet. Ook moeten zorgorganisaties vaker tijdelijk personeel aan elkaar uitlenen om de tekorten wegens het coronavirus op te vullen.
Groot-Brittannië meldt 41 nieuwe coronadoden
In het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen 24 uur nog eens 41 mensen overleden aan het coronavirus. Dat meldde de Britse regering woensdag in een verklaring.
Het totale aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van het virus komt in Groot-Brittannië daardoor op 463.
Het aantal bekende besmettingsgevallen van het virus steeg woensdag tot 9.529, stelde de Britse regering. Een dag eerder waren er 8.077 gevallen van het longvirus in het land bekend.
Dyson maakt beademingsapparatuur voor Verenigd Koninkrijk
Stofzuigermaker Dyson gaat beademingsapparatuur maken voor Britse ziekenhuizen. Het bedrijf heeft een eigen ontwerp gemaakt voor die medische ventilatoren, dat momenteel ter goedkeuring ligt bij de verantwoordelijke autoriteiten. Dat schrijft persbureau Reuters dat een interne e-mail inzag.
De Britse regering heeft in eerste instantie een bestelling van 10.000 stuks geplaatst. Daarnaast is Dyson volgens de Britse omroep BBC van plan nog 5000 van de apparaten te maken. Daarvan schenkt het bedrijf 1000 stuks aan de Britse regering, de andere 4000 zijn voor andere landen.
Dyson zegt te kijken naar mogelijkheden om ook internationale bestellingen voor de beademingsapparatuur te kunnen accepteren.
Frankrijk haalt militairen terug uit Irak om coronavirus
Frankrijk trekt vanwege de coronacrisis militairen terug die in Irak zijn gelegerd. Het gaat volgens de autoriteiten om ongeveer honderd manschappen.
"Frankrijk heeft het besluit genomen om tot nader order het personeel terug te halen dat in het kader van operatie Chammal wordt ingezet in Irak," aldus een officiële verklaring. Die operatie is bedoeld om terreurgroep Islamitische Staat te bestrijden in Irak en buurland Syrië.
Ambulances met coronapatiënten aangevallen in Spanje
Ambulances met coronapatiënten zijn in Spanje bekogeld met stenen. Tientallen mensen probeerden te verhinderen dat 28 ouderen met het virus in hun gemeente zouden worden opgevangen, meldde de politie woensdag. Agenten hebben twee arrestaties verricht.
Het protest vond dinsdag plaats in La Línea de la Concepción, een stad bij Gibraltar. De betogers probeerden het konvooi tegen te houden met de zieke ouderen. Ze schreeuwden beledigingen en probeerden volgens de politie de weg te blokkeren met een auto. Ook zou vanaf daken met spullen zijn gegooid.
De ouderen moeten worden verplaatst omdat hun verpleeghuis bij Alcalá del Valle 'wordt ontsmet', aldus een bron binnen de politie. Ze gaan nu in quarantaine in La Linea. Daar zouden de overwegend jonge betogers duidelijk hebben gemaakt dat ze zich ook zullen verzetten tegen de komst van andere patiënten met het virus.
De bron bij de politie zegt dat de strenge maatregelen om het virus te bestrijden hebben geleid tot een gespannen sfeer in de stad. "Degenen die betrokken zijn bij illegale activiteiten zoals de smokkel van tabak of hasj kunnen niets meer doen, omdat ze hun huizen niet zomaar meer mogen verlaten. En als ze dat toch doen, hebben we ze direct te pakken. Omdat er verder niemand op straat is zijn patrouilles veel sneller."
‘Normale’ criminaliteit neemt af, spanning neemt toe door corona
Amsterdam en omgeving volgen de landelijke trend sinds het uitbreken van de coronacrisis: minder aanhoudingen, minder inbraken in woningen, minder zakkenrollerij, diefstallen en ongelukken. Wel: meer onrust en de verwachting dat die zal toenemen.
Lees het artikel hier.
Meer dan 60.000 coronabesmettingen in VS
Het aantal mensen bij wie in de Verenigde Staten is vastgesteld dat ze het coronavirus hebben, is de 60.000 gepasseerd. Ook zijn zeker 827 patiënten met het virus overleden, meldt de Johns Hopkins University. Die baseert zich op officiële bronnen.
De VS hebben na China en Italië de meeste coronabesmettingen gemeld. De teller staat nu op 60.115. Wie het huidige aantal vastgestelde besmettingen en sterfgevallen door het virus naast elkaar zet, komt uit op een sterftecijfer van 1,38 procent in de VS. Het echte sterftecijfer ligt waarschijnlijk lager omdat niet alle mensen die het virus oplopen ook worden getest.
Het Congres kreeg eerder deze maand te horen dat 70 miljoen tot 150 miljoen Amerikanen besmet kunnen raken. Als het daadwerkelijke sterftecijfer uitkomt op 1 procent, zou dat betekenen dat 700.000 tot 1,5 miljoen mensen komen te overlijden.
Het virus zou dan meer levens kosten dan hartziekten, in 2018 de voornaamste doodsoorzaak in de VS. Toen overleden volgens officiële cijfers zo'n 650.000 mensen aan dergelijke aandoeningen.
Rutte: gezinsquarantaine is echt belangrijk
De maatregel dat een heel gezin thuis moet blijven als één van de gezinsleden verkouden en benauwd is of koorts heeft, is een heel belangrijke in de strijd tegen het de verspreiding van het coronavirus. Dat zei premier Mark Rutte na crisisberaad van het kabinet woensdag.
Tot maandag tot deze strengere maatregel werd besloten, gold dat gezinsleden die verkouden zijn, thuis moeten blijven. De gezinsquarantaine geldt niet voor iemand die in een vitale sector werkt. Die persoon mag wel gaan werken, tenzij hij of zij ook klachten heeft.
Rutte vond dat deze maatregel maandag te weinig aandacht kreeg te midden van alle maatregelen die na het vorige crisisberaad maandag bekend werden gemaakt.
WTO: Economische neergang door virus groter dan in 2008
De recessie veroorzaakt door de coronapandemie zorgt wereldwijd voor een grotere economische neergang en meer baanverliezen dan de financiële crisis van 2008. Dat blijkt volgens directeur-generaal Roberto Azevêdo van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) uit de laatste voorspellingen. "De pandemie gaat onvermijdelijk een enorme impact hebben," zei Azevêdo in een thuis opgenomen video die op de website van de organisatie werd geplaatst.
De economen van de WTO zien een 'zeer scherpe daling' in de wereldwijde handel. Over enkele weken denkt Azevêdo met een officiële raming te kunnen komen. Wel ziet hij dat landen goede stappen nemen om directe economische schade zoveel mogelijk te vermijden. Hij roept landen op om daarbij samen te werken. "Het coördineren van inspanningen vergroot ons gezamenlijke vermogen om te vechten tegen een recessie."
Weer honderden coronapatiënten overleden in Frankrijk
Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in Frankrijk is opgelopen tot 1331. De Franse autoriteiten maakten woensdag bekend dat 231 patiënten met het virus zijn overleden.
Het dodental valt iets lager uit dan dinsdag. Toen sprak de overheid over 240 sterfgevallen in een etmaal. Die officiële cijfers hebben alleen betrekking op mensen die overlijden in ziekenhuizen. De doden in verzorgingshuizen worden nog niet meegeteld.
De Franse autoriteiten hebben inmiddels bij ruim 25.000 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het virus: een toename van ongeveer 13 procent ten opzichte van een dag eerder.
Regels voor markten aangescherpt, Cruyff Courts gaan dicht
Op de markten in Amsterdam zijn vanaf donderdag alleen nog maar kramen met etenswaren toegestaan. Ook alle Cruyff Court-voetbalveldjes in de stad gaan dicht.
Dat kondigt burgemeester Femke Halsema donderdagavond aan. Daarnaast sluit zij de buitensportfaciliteiten, de fitnessapparaten in parken voor openbaar gebruik, vanwege het risico op besmetting met Covid-19.
Cijfers over corona minder simpel dan ze lijken
Cijfers over de corona-epidemie in Nederland zijn niet zo eenvoudig als ze op het eerste gezicht lijken. Vertragingen in de registratie en de uiteenlopende manieren waarop cijfers worden gepresenteerd, maken het er niet makkelijker op. Ondanks onvolkomenheden kan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) er wel een 'redelijk beeld van de trend' uit halen, zegt hoofd Epidemiologie Susan van den Hof.
Dat veel mensen de website van het RIVM weten te vinden, is wel duidelijk. Rond 14.00 uur, het tijdstip waarop het instituut dagelijks de nieuwste cijfers over de uitbraak publiceert, raakte de site woensdag overbelast.
Wie de laatste cijfers op de site leest, kan de indruk krijgen dat de afgelopen 24 uur een stuk meer mensen zijn overleden dan in de 24 uur daarvoor. Het aantal geregistreerde sterfgevallen als gevolg van het coronavirus nam met 80 toe, tegen 63 een dag eerder.
Wat het RIVM er echter sinds kort uitdrukkelijk bij vermeldt, is dat het soms dagen kan duren voordat een sterfgeval wordt doorgegeven. Hetzelfde geldt voor ziekenhuisopnamen.
In een afzonderlijk document, dat ook dagelijks wordt gepubliceerd, houdt het RIVM bij op welke datum mensen zijn overleden. De diagram waar dat in staat, liet voor afgelopen zaterdag een piek zien en de twee dagen daarna een daling. Het aantal overledenen van de laatste dag, dinsdag, is een stuk lager, maar dat cijfer is incompleet. Van 18 overledenen is de sterfdatum nog onbekend.
Met ziekenhuisopnamen werkt het net zo: het aantal patiënten dat de laatste 24 uur is doorgegeven, geeft niet het aantal nieuwe patiënten weer dat de laatste 24 uur is opgenomen. Ook daar kan meerdere dagen vertraging in zitten. Van den Hof merkt op dat als ook die vertraging stabiel is, de cijfers de trend alsnog weergeven.
Toch is het hoofd Epidemiologie voorzichtig met optimistische conclusies. "Van ongeveer een op de vijf patiënten weten we niet precies wanneer ze zijn opgenomen. Als ze door de GGD bij ons zijn gemeld en pas later in het ziekenhuis terecht zijn gekomen, krijgen wij dat niet altijd door. De eerste tekenen lijken nu positief, maar je moet een daling echt een aantal dagen zien om er harde uitspraken over te doen."
De cijfers worden wel steeds completer en actueler, zegt Van den Hof. Wat helpt, is dat het RIVM nu ook cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) krijgt.
Dinsdag meer duidelijkheid over hoe verder na 6 april
Op dinsdag 31 maart wordt door het kabinet bekeken hoe het verder moet met de strenge maatregelen na 6 april. Dat zei premier Mark Rutte na afloop van het crisisoverleg van het kabinet.
Een heleboel maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn genomen tot 6 april, zoals de sluiting van scholen. Hoe het daarna verder moet, is nog onduidelijk. Voor vergunningsplichtige evenementen is eerder deze week besloten dat ze tot 1 juni verboden zijn.
In noodgevallen meer patiënten per beademingsapparaat
Omdat het aantal patiënten op de intensivecareafdelingen blijft toenemen, bereiden artsen zich voor op noodoplossingen. De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) heeft een handleiding gepubliceerd waarin wordt uitgelegd hoe in het uiterste geval twee of zelfs nog meer patiënten aan één beademingsmachine kunnen worden gelegd.
'Wij hopen dat het niet zover komt, maar we vragen jullie het document en de mogelijkheden bij jullie te bekijken, voor het geval de leveringen te laat zijn en de noodzaak er wel is,' schrijft de NVIC aan de achterban.
De NVIC beschouwt het aantal bedden dat nog beschikbaar is op de intensivecareafdelingen sinds dinsdagavond als 'gering'. Volgens de laatste cijfers van de vereniging zijn 644 patiënten opgenomen die ernstig ziek zijn door het coronavirus. Het cijfer van woensdagavond lag 18 procent hoger dan dat van dinsdagavond.
Mensen met het coronavirus die er slecht aan toe zijn, moeten vaak wekenlang worden beademd. Moderne beademingsapparaten kunnen meer volume en druk leveren dan noodzakelijk is om één patiënt te beademen. Ze zijn daar echter niet voor gemaakt. Alleen in 'uitzonderlijke omstandigheden' kan worden overwogen om meerdere zieken door hetzelfde apparaat te laten beademen, benadrukken de opstellers van de handleiding. Ze werken bij het Amsterdam UMC, Universiteit Twente, Medisch Spectrum Twente en Radboudumc.
'Deze techniek geldt alleen ter overbrugging tot transport van patiënt naar een locatie waar wel beademingsmachines beschikbaar zijn of tot nieuwe beademingsmachines beschikbaar zijn op locatie van de patiënt,' aldus de NVIC.
Voorzitter Diederik Gommers maakte woensdag in de Tweede Kamer al duidelijk dat het ongewis is of de capaciteit van de ic's volgende week nog toereikend zal zijn.
Iets minder besmettingen in Italië
In Italië, het zwaar door het coronavirus getroffen land, kwamen er afgelopen etmaal 5210 nieuwe besmettingen bij. Dat is iets minder dan de dag daarvoor. Het aantal coronadoden de afgelopen 24 uur komt op 683, minder dan de 743 gemelde gevallen dinsdag. Zaterdag was er nog een record van 793 sterfgevallen.
In totaal zijn er in Italië ruim 74.000 bevestigde gevallen en 7503 coronadoden geteld. De autoriteiten hopen dat de drastische maatregelen van de afgelopen weken om verspreiding van het virus tegen te gaan, hun vruchten beginnen af te werpen.
Bossche coronahoester 10 weken de gevangenis in
De 28-jarige Bosschenaar Walter K. heeft woensdag van de politierechter in Den Bosch tien weken cel gekregen, waarvan twee voorwaardelijk. K. hoestte mensen in een rij voor een coffeeshop in het gezicht en bespuugde een agent die hem daarop aansprak. "Pas op, corona, corona!", riep K. daarbij. De rechter noemde het 'shockerend'.
De dakloze man stond in de rij voor een coffeeshop in de avond na de persconferentie waarin de minister aankondigde dat alle horeca werd gesloten in verband met de uitbraak van het coronavirus. Hij stond toen, aldus een wijkagent, provocerend in de richting van gezichten van andere mensen in de rij te hoesten. De agent haalde K. uit de rij en stuurde hem weg. Toen K. later terugkwam en hij werd aangehouden, spuugde en hoestte hij de agent in zijn gezicht.
De Bosschenaar zei dat hij het als grap deed. "Ik wist toen helemaal niet hoe serieus corona was." In Utrecht zijn deze week ook al twee mensen veroordeeld; één kreeg vier weken cel, de ander veertig uur taakstraf.
400.000 Britse vrijwilligers willen gezondheidsdienst gaan helpen
Britten geven massaal gehoor aan een roep om vrijwilligers van de regering. Premier Boris Johnson maakte bekend dat zich in een etmaal meer dan 400.000 mensen hebben gemeld om gezondheidsdienst NHS te ondersteunen.
"We hoopten gisterenavond dat zich in enkele dagen tijd 250.000 vrijwilligers zouden aanmelden, maar in slechts 24 uur hebben 405.000 mensen gereageerd," zei Johnson op een persconferentie.
De vrijwilligers gaan volgens de premier onder meer medicijnen bezorgen. Ook moeten ze patiënten ophalen in ziekenhuizen en gaan ze bellen met mensen die alleen thuis zitten. "Ze zullen een cruciale rol spelen in de strijd tegen dit virus."
Al 500 meldingen van knelpunten in de thuiszorg
In nog geen twee dagen tijd zijn er bij het Meldpunt Thuiszorg ruim vijfhonderd meldingen binnengekomen over knelpunten in de thuiszorg. Dat maakte de seniorenorganisatie KBO-PCOB woensdag bekend.
De KBO-PCOB stelde dinsdag het meldpunt in om de problemen in de thuiszorg in kaart te brengen. Wegens het coronavirus vallen veel zorgverleners uit, waardoor ouderen zonder hulp komen te zitten.
Senioren en thuiszorgmedewerkers reageerden massaal op de oproep, aldus de organisatie. "Er komen soms schrijnende verhalen binnen, bijvoorbeeld van een mevrouw waarbij de thuiszorg helemaal is stopgezet," zegt directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB.
"Wat ons opvalt is dat we ook veel bezorgde senioren aan de lijn krijgen die zelf besluiten thuiszorg niet langer binnen te laten uit angst voor het virus. Miscommunicatie speelt hier vaak een rol."
Het KBO-PCOB wil weten of senioren in de knel komen en welke problemen er zijn. Die kunnen dan worden voorgelegd aan onder meer het ministerie.
Gerechtsgebouwen ook na 6 april dicht
Gerechtsgebouwen blijven ook na 6 april gesloten, in verband met de coronacrisis. Dat heeft de Raad voor de Rechtspraak woensdag bekendgemaakt. Sinds 17 maart verwerkt de rechtspraak op alle niveaus slechts urgente zaken, in principe zonder fysieke zitting. Publiek is sinds die datum niet meer welkom in de gerechtsgebouwen.
Volgens de raad zal na 6 april het soort zaken dat inhoudelijk wordt behandeld wel worden uitgebreid. Ook dan blijft het uitgangspunt dat er in principe geen zittingen plaatsvinden en er geen fysiek contact is met bij een rechtszaak betrokken partijen.
In plaats daarvan wordt gebruikgemaakt van technische mogelijkheden, zoals het horen op afstand, bijvoorbeeld via een video-verbinding. Schriftelijke procedures blijven zoveel mogelijk doorgang vinden.
Onder 'urgent' worden zaken verstaan waarin een rechterlijke beslissing noodzakelijk is. Dit gaat bijvoorbeeld op in zaken waarin een verdachte in voorarrest zit. Het voortduren daarvan moet binnen strikte termijnen door een rechter worden getoetst.
Tot wanneer deze situatie duurt, is volgens de raad nog niet bekend. Dat hangt mede af van nieuwe maatregelen van het kabinet in het kader van de coronacrisis.
98 nieuwe patiënten op de intensive care
Het aantal patiënten dat met Covid-19 op de intensive care ligt is de afgelopen 24 uur gestegen met 98 mensen. Dat is de grootste stijging tot nu toe. In totaal liggen 644 op de intensive care.
47 nieuwe besmettingen in regio Amsterdam-Amstelland
In de regio Amsterdam-Amstelland zijn woensdag 47 mensen positief getest op het coronavirus. Van deze 47 nieuwe patiënten zijn er voor zover nu bekend 12 in het ziekenhuis opgenomen. Het totaal aantal positief geteste personen in deze regio komt hiermee op 404; in totaal zijn 116 personen opgenomen (geweest) in een ziekenhuis.
Avondvierdaagsen geannuleerd wegens coronavirus
De avondvierdaagsen die traditiegetrouw eind mei en begin juni in tal van plaatsen worden gehouden gaan niet door. De Week van de Avond4daagse van 25 tot en met 29 mei wordt geannuleerd, meldt de Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN).
Het betreft de wandeltochten van de organisaties die zijn aangesloten zijn bij KWBN en waaraan jaarlijks 500.000 kinderen deelnemen. Er zijn zeshonderd organisaties bij de KWBN aangesloten.
Directeur Paul Sanders van de KWBN hoopt dat het evenement later dit jaar alsnog kan plaatsvinden. "Als we die strijd gewonnen hebben, krijgt het normale leven weer vorm. En zullen mensen - en kinderen in het bijzonder - meer dan ooit de behoefte hebben om samen te ontspannen", aldus Sanders. "Daarom adviseren we onze Avond4daagse-organisaties de mogelijkheid te onderzoeken het evenement in het najaar te houden, een- of meerdaags. Als feestelijke start van het schooljaar bijvoorbeeld."
De avondvierdaagse is een oer-Hollandse traditie die sinds 1940 bestaat.
15.000 gestrande reizigers vragen Buitenlandse Zaken om opgehaald te worden
15 duizend Nederlanders in het buitenland hebben hulp gevraagd om terug naar Nederland te komen. De eerste repatriëringsvlucht is nu vanaf de Canarische Eilanden terug naar Schiphol. Dat zei minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken bij de inloop van het ministeriële crisisoverleg.
Gezicht van de Italiaanse coronastrijd door koorts geveld
Het 'gezicht' van de Italiaanse strijd tegen het coronavirus is geveld door koorts. Het gaat om het hoofd van de burgerbescherming, Angelo Borrelli. Hij presenteerde dagelijks op een persconferentie de jongste aantallen doden en besmettingen.
Door het uitvallen van Borrelli gaat in ieder geval woensdag die persconferentie niet door. De cijfers komen via een persverklaring, meldt het Italiaanse persbureau ANSA. Een paar dagen geleden was Borrelli nog negatief getest.
De burgerbescherming had onlangs bekendgemaakt dat twaalf medewerkers besmet zijn met het virus. Ook ex-leider Guido Bertolaso testte positief.
RIVM heeft antimalariamiddel gekocht tegen coronavirus
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft uit voorzorg het malaria-medicijn chloroquine ingekocht om het coronavirus te bestrijden. Een woordvoerder van het RIVM bevestigt een bericht hierover van De Telegraaf. Chloroquine is een medicijn tegen malaria.
Van chloroquine is nog niet wetenschappelijk bewezen dat het werkt tegen de ziekte Covid-19, die door het coronavirus wordt veroorzaakt. "Er loopt momenteel nog onderzoek naar de werkzaamheid van chloroquine tegen Covid-19. Mocht het middel effectief blijken te zijn tegen Covid-19 en in de toekomst niet meer op de markt beschikbaar zijn, dan kan het RIVM met de ingekochte chloroquine ziekenhuizen bevoorraden," zegt de woordvoerder.
Het middel is volgens de woordvoerder gewoon op de markt verkrijgbaar. Hoeveel chloroquine het RIVM heeft ingeslagen, kan ze niet zeggen.
App helpt artsen met juiste dosering coronamedicatie
Onderzoekers van de Universiteit Leiden hebben een app ontwikkeld waarmee artsen makkelijker de juiste dosering van mogelijke medicijnen voor coronapatiënten kunnen bepalen. Op dit moment geven artsen coronapatiënten verschillende bestaande geneesmiddelen. Met behulp van de app kunnen ze veilige en effectieve doseringen van die middelen bepalen, zegt de universiteit.
Omdat het ontwikkelen van een nieuw geneesmiddel lang duurt, gebruiken artsen vaak bestaande medicijnen. Maar op dit moment is van veel van die middelen niet duidelijk welke dosering effectief en veilig is bij gebruik tegen Covid-19, de ziekte die veroorzaakt wordt door het nieuwe coronoavirus.
De onderzoeksgroep onder leiding van Coen van Hasselt heeft daarom een app ontwikkeld waarmee artsen kunnen bekijken welke doseringen van verschillende middelen het meest geschikt zijn. De groep doet normaliter onderzoek naar antibiotica, maar vanwege de coronacrisis ligt de focus nu tijdelijk op Covid-19.
Van Hasselt over wat de app kan bijdragen: "Er worden nu verschillende middelen gebruikt bij behandeling van coronapatiënten, maar we weten eigenlijk weinig over hoe effectief die zijn. We weten vaak alleen hoeveel nodig is om in een kweekschaaltje het virus te remmen, maar dat is natuurlijk geen patiënt."
De onderzoekers werken nu aan een gebruiksvriendelijke web-applicatie die het mogelijk maakt om ook zonder specialistische kennis een inzicht te krijgen in mogelijke doseringen voor nieuwe geneesmiddelen tegen Covid-19.
Wereldbank en IMF vragen om schuldhulp voor arme landen
De Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds willen dat arme landen voorlopig geen schulden hoeven af te betalen. De twee organisaties vragen de G20-landen om die stap te zetten, zodat de armste landen niet in de financiële problemen komen vanwege de gevolgen van de coronacrisis.
De hulp moet er vooral komen voor zogeheten IDA-landen. Dat zijn landen die worden bediend door de International Development Association (IDA), het deel van de Wereldbank dat zich op de armste landen richt. Momenteel zijn dat er 77, waar volgens de organisaties een kwart van de wereldbevolking woont. Als wordt gekeken naar het deel van de wereldbevolking dat in extreme armoede leeft, woont zelfs twee derde in die landen.
De IDA-landen zijn met name Afrikaanse en Aziatische landen. In Europa vallen Kosovo en Moldavië onder die groep arme landen.
Man bespuwt supermarktmedewerker in 'coronaruzie'
Een 56-jarige man uit Tilburg is woensdag in een supermarkt in zijn woonplaats aangehouden, nadat hij amok had gemaakt en een personeelslid vol in het gezicht had gespuugd.
In de winkel was tumult ontstaan nadat een vrouw, die daar met haar kind was, op korte afstand door de man was toegeschreeuwd dat ze te dicht bij haar kind liep. Personeel van de supermarkt droeg de man op te vertrekken, omdat hij zich agressief gedroeg en niet de vanwege de coronacrisis voorgeschreven 1,5 meter afstand in acht nam.
De man pakte daarop een paar biertjes en liep zonder te betalen langs de kassa. Personeel pakte hem de biertjes af. De man weigerde vervolgens te vertrekken, bleef schreeuwen en spuugde een leidinggevende medewerker in het gezicht. Toen hij wegrende werd hij door het personeel tegengehouden en overgedragen aan de gealarmeerde politie.
De man wordt verdacht van zware mishandeling, dan wel een poging daartoe, en belediging, aldus de politie.
Op meerdere universiteiten tot eind leerjaar alleen online les
Op meerdere universiteiten in Nederland worden tot het eind van het collegejaar alleen nog nog maar online colleges gegeven en toetsen afgenomen vanwege de coronacrisis. Onder meer Tilburg University, Maastricht University en de Universiteit Leiden hebben die keuze gemaakt.
Een woordvoerder van Tilburg University laat weten dat binnen een periode van twee tot drie weken is overgestapt op online lesgeven. "De reacties van de docenten zijn positief en van studenten horen we dat ze blij zijn dat ze op deze wijze het studiejaar kunnen afmaken."
Door alle onzekerheden is nog niet bekend tot wanneer het collegejaar in Tilburg loopt. Een woordvoerder van Maastricht University zegt dat het academisch jaar daar tot eind augustus loopt.
Ook zijn er universiteiten die vooralsnog besloten hebben tot 1 juni online college te geven en toetsen af te nemen. Dat geldt onder meer voor de Universiteit van Amsterdam. "Wellicht moeten we die datum aanpassen, dat hangt van de ontwikkelingen af", aldus een woordvoerder.
Athenaeum Boekhandels sluit nog drie vestigingen
In verband met het coronavirus heeft Athenaeum Boekhandels besloten de deuren te sluiten van nog eens drie vestigingen: de winkel in Haarlem, Van Rossum op de Beethovenstraat en de winkel op het Spui. Athenaeum Boekhandel Rijksmuseum was al gesloten.
De winkels worden ingezet als afhaalloket en distributiecentrum. Boeken kunnen als altijd worden besteld op de website. Klanten kunnen vragen stellen en boeken bestellen via de chatfunctie op de website, telefoon of mail en binnenkort ook WhatsApp. Een team van boekverkopers zit thuis klaar om advies te geven en
alle vragen te beantwoorden. Verder wordt een fietsbezorgdienst opgetuigd.
De vestigingen Het Martyrium op de Van Baerlestraat en Athenaeum Boekhandel Roeterseiland blijven tot nader bericht open. Hier zijn alle noodzakelijke maatregelen getroffen die de gezondheidsautoriteiten voorschrijven.
Haagse Markt per direct gesloten
De Haagse Markt is per direct dicht, vanaf 15.00 uur woensdagmiddag. De gemeente heeft de markt gesloten vanwege het gevaar dat het coronavirus zich verspreidt onder bezoekers en kooplui. Mogelijk kan de markt vrijdag beperkt opengaan voor kraampjes waar voedsel wordt verkocht, 'met beperkte toegang en strakke handhaving'. De Haagse Markt is de grootste onoverdekte warenmarkt in Nederland.
De markt mocht de afgelopen dagen openblijven, omdat veel mensen er hun dagelijkse boodschappen deden. 'Het leek dat mensen zich afgelopen dagen beter aan de richtlijnen hielden, maar vandaag hield het winkelend publiek te vaak geen 1,5 meter afstand,' liet de gemeente weten.
Aanstaande huisartsen springen bij op spoedeisende hulp
De ziekenhuizen krijgen in de coronacrisis hulp van aanstaande huisartsen. De huisartsen in opleiding, de zogenoemde haio's, worden ingezet op de afdelingen spoedeisende hulp van ziekenhuizen. Dat duurt zo lang als nodig is. Het is niet bekend hoeveel extra artsen hierdoor beschikbaar komen.
Huisartsen in opleiding zijn in dienst van een speciale organisatie, de Stichting SBOH. Die heeft een deal gesloten met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ze zeggen dat er 'sprake is van een crisissituatie die de komende maanden zal voortduren' en dat er daarom behoefte is aan 'voldoende gekwalificeerde artsen' op de afdelingen spoedeisende hulp.
Referendum over macht Poetin uitgesteld wegens corona
De Russische president Vladimir Poetin moet langer wachten op een oordeel van het Russische volk over zijn streven nog langer aan de macht te blijven. Door de coronacrisis gaat het referendum van 22 april niet door.
Poetin maakte het uitstel zelf bekend in een televisietoespraak. Hij gaf nog geen nieuwe datum voor de raadpleging, waarin het volk zich kan uitspreken over de ingrijpende verandering van de grondwet.
De president kondigde verder een reeks maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. Zo wordt er de komende week niet gewerkt. De toespraak volgt op een sterkste stijging van het aantal besmettingen in Rusland.
In de hoofdstad Moskou waren alle evenementen in de buitenlucht al afgelast. Ook bijvoorbeeld theaters en sportclubs zijn dicht. Vanaf donderdag moeten ruim 1,9 miljoen 65-plussers thuisblijven. De strijdkrachten kregen de opdracht zich goed voor te bereiden om eventueel mee te helpen bij de bestrijding van het virus.
Donderdag is het 20 jaar geleden dat Poetin tot president werd gekozen. Van 2008 tot 2012 was hij premier, om daarna opnieuw president te worden.
© EPA Nederlanders van cruiseschip Costa Luminosa over land naar huis
Negen Nederlandse passagiers van het cruiseschip Costa Luminosa zijn woensdag over land in Nederland aangekomen, meldt de Nederlandse ambassade in Rome op haar Facebookpagina. Maandag vlogen 92 Nederlandse passagiers vanuit Genua naar Amsterdam. De groep van negen bleef om gezondheidsredenen achter in het Italiaanse Savona, waar het schip na omzwervingen was aangemeerd.
Vanwege de precaire situatie in lokale ziekenhuizen aldaar hebben de Nederlandse ambassade en het consulaat-generaal samen met de Italiaanse autoriteiten het Italiaanse vrijwilligersleger Corpo Militare Volontario CRI bereid gevonden met zes hulpverleners de achtergebleven groep Nederlanders over land te repatriëren. Via de ambassades in Zwitserland en Duitsland werd toestemming verkregen om onderweg tank- en sanitaire stops te maken.
De groep vertrok dinsdagavond en kwam woensdag rond het middaguur aan in Amersfoort. Medewerkers van het Rode Kruis hebben de groepsleden naar huis gebracht.
80 patiënten overleden, 852 nieuwe coronabesmettingen in laatste 24 uur
In de afgelopen 24 uur zijn er 852 mensen positief getest op het coronavirus. Daarmee komt het totaal aantal positief geteste personen op 6412 in Nederland. Dinsdag stond het aantal positief getesten personen op 5560.
Er zijn 80 patiënten overleden aan het virus. Het totaal aantal overleden personen in Nederland aan de gevolgen van het coronavirus bedraagt daardoor 356. Het aantal personen dat in het ziekenhuis is opgenomen is (geweest) 1836.
Volgens het RIVM is het nog even wachten tot de genomen maatregelen terug zijn te zien in de cijfers. Woensdag zijn veel overleden patiënten gemeld. Dit zijn echter ook meldingen van personen die verspreid over de afgelopen dagen overleden zijn. De sterftegevallen worden niet altijd direct doorgegeven.
Varend bloemencorso in Westland afgelast
Vanwege het coronavirus varen er dit jaar geen boten met bloemen door het Westland. Het Varend Corso zou op 2, 3, 4 en 5 juli worden gehouden, maar is afgelast. De organisatoren verwachten dat er ook in juli nog 'gezondheidsrisico's en maatregelen' zijn. Bovendien zit de sierteeltsector in financiële problemen en is er niet genoeg tijd om de botenparade voor te bereiden. De eerstvolgende editie is volgend jaar.
Bij het Varend Corso varen versierde boten langs vier verschillende routes in het Westland. Het corso doet onder meer Den Haag, Delft, Rijswijk, Naaldwijk, Maassluis en Vlaardingen aan. Elk jaar staan ongeveer een half miljoen mensen op de oevers te kijken.
Eerder was het Bloemencorso in de Bollenstreek al afgelast vanwege het coronavirus.