1. 26/03/2020

  Einde blog

  Bedankt voor het volgen van de ontwikkelingen. We gaan verder in het nieuwe blog.

 2. 26/03/2020

  Bijna 70 duizend gevallen in de VS

  In de Verenigde Staten zijn inmiddels ruim 68.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Ook zijn er 1.031 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse John Hopkins-universiteit..

  Woensdag stond het aantal dodelijke slachtoffers nog op 827. Het aantal Amerikaanse besmettingen stijgt hard: een week geleden werden er nog ruim 13.000 gevallen gemeld. Vooral de stad New York is zwaar getroffen. Daar zijn bijna 18.000 mensen positief getest.

 3. 26/03/2020

  Een op vijf coronapatiënten in TweeSteden Ziekenhuis overleden

  In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg is een vijfde van de mensen die met het coronavirus zijn opgenomen aan de gevolgen ervan overleden. Dat maakte arts-microbioloog en viroloog Jean-Luc Murk in het tv-programma Jinek bekend.

  Murk, die werkzaam is in het ziekenhuis, gaf bij Jinek een beeld van de eerste honderd coronapatiënten die er zijn opgenomen. Van hen zijn er twintig overleden. De gemiddelde leeftijd van de opgenomen patiënten was 72 jaar en 67 procent was man.

  In het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis werd eind februari de eerste coronapatiënt in Nederland opgenomen. De honderdste werd vorige week donderdag binnengebracht. 38 mensen zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. Zij verbleven gemiddeld 6 dagen in het ziekenhuis, de mensen die zijn overleden 5,5.

  Het ziekenhuis heeft ook het eigen personeel getest op het coronavirus. Van hen waren er 28 mensen positief, maar niemand hoefde opgenomen te worden.

  Volgens Murk komen de cijfers van het ziekenhuis overeen met de gemiddelde gegevens uit andere landen over coronapatiënten. Hij noemt dat "geruststellend", omdat zodoende buitenlandse cijfers serieus genomen kunnen worden.

 4. 26/03/2020

  Finse hoofdstad Helsinki op slot

  De Finse regering sluit vanwege de coronacrisis hoofdstad Helsinki en het omliggende gebied af van de rest van het land. "Het wordt verboden om van of naar Uusimaa te reizen", zei premier Sanna Marin op een persconferentie. In dat gebied wonen 1,7 miljoen mensen, ongeveer een derde van de bevolking.

  In de regio Uusimaa zijn ruim 500 van de 880 coronabesmettingen in Finland vastgesteld. De regio wordt de komende weken niet compleet afgesloten van de buitenwereld. Het goederenvervoer gaat wel door en reizen is in sommige uitzonderlijke gevallen wel toegestaan, bijvoorbeeld als een familielid is overleden. Ook mag iedereen terugkeren naar zijn of haar woonplaats.

  Premier Marin zegt dat de beperkingen vrijdag ingaan en tot 19 april van kracht blijven. Ze moeten verdere verspreiding van het virus voorkomen.

 5. 26/03/2020

  Ex-zorgmedewerkers springen in

  Rond de 20.000 ex-zorgmedewerkers hebben zich aangemeld om bij te springen in de overbelaste zorg wegens het coronavirus. Dat schrijft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Vorige week stond de teller nog op 7.000.

  Teams in iedere regio zorgen ervoor dat de oud-zorgprofessionals terechtkomen waar ze het hardst nodig zijn en het meeste kunnen betekenen.

  Werkgevers kunnen op subsidie rekenen voor het inwerken van tijdelijke krachten en extra scholing, meldt het kabinet. Ook moeten zorgorganisaties vaker tijdelijk personeel aan elkaar uitlenen om de tekorten wegens het coronavirus op te vullen.