1. 26/03/2020

  Russische luchtvaart komt stil te liggen

  De Russische regering heeft vanaf vrijdag alle burgerluchtvaart van en naar het land verboden vanwege het coronavirus. Russische luchtvaartmaatschappijen mogen met speciale toestemming nog wel staatsburgers uit het buitenland terughalen.

  Woensdag maakte president Vladimir Poetin bekend dat een referendum over uitgebreide grondwetswijzigingen, waaronder het afschaffen van het maximale aantal ambtstermijnen voor het presidentschap, wordt uitgesteld. Ook wordt er de komende week niet gewerkt en moeten bijna twee miljoen 65-plussers vanaf donderdag thuisblijven.

  In Rusland zijn tot dusver 600 besmettingen gemeld, 3 patiënten zijn overleden aan de gevolgen van het virus.

 2. 26/03/2020

  Senaat VS keurt financieel noodpakket unaniem goed

  De Amerikaanse Senaat heeft donderdag ingestemd met een steunpakket van twee biljoen dollar om de economische schade van de coronacrisis te beperken. De senatoren waren unaniem: alle 96 stemden voor.

  De wet, het grootste pakket noodmaatregelen uit de Amerikaanse geschiedenis, moet vrijdag nog langs het Huis van Afgevaardigden, maar de minister van Financiën Steven Mnuchin verwacht dat de wet ook daar zal worden aangenomen. President Donald Trump zei eerder al de wet direct te ondertekenen zodra die door het Congres is geloodst.

  Het pakket zorgt voor belastingverlichtingen, leningen en compensaties voor getroffen ondernemingen. Ook wordt 130 miljard opzijgezet voor ziekenhuizen en 150 miljard voor lokale overheden die door het virus op kosten zijn gejaagd. Een belangrijk onderdeel is het gratis beschikbaar stellen van virustests. Ook krijgen Amerikanen die minder dan 75 duizend dollar per jaar verdienen 1.200 dollar per persoon uitgekeerd. De bovengrens voor deze eenmalige uitkering is een jaarsalaris van 99 duizend dollar per persoon.

 3. 26/03/2020

  Bijna 70 duizend besmettingen in VS

  In de Verenigde Staten zijn inmiddels ruim 68.000 mensen besmet geraakt met het coronavirus. Ook zijn er 1.031 mensen overleden aan de gevolgen van het virus, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse John Hopkins-universiteit, die zich baseert op officiële bronnen.

  Woensdag stond het aantal dodelijke slachtoffers nog op 827. Het aantal Amerikaanse besmettingen stijgt hard: een week geleden werden er nog ruim 13.000 gevallen gemeld. Ongeveer de helft van alle besmette personen in het land bevinden zich in de staat New York. Vooral de stad New York is zwaar getroffen. Daar zijn bijna 18.000 mensen positief getest. Gouverneur Andrew Cuomo kondigde woensdag extra maatregelen aan, zoals een mogelijk verbod op groepsactiviteiten in parken en het sluiten van straten voor auto's, zodat voetgangers meer ruimte hebben om afstand te houden.

  De Verenigde Staten is op dit moment het op twee na zwaarst getroffen land, na China en Italië. 

  ANP

 4. 26/03/2020

  20.000 ex-zorgmedewerkers springen bij

   Rond de 20.000 ex-zorgmedewerkers hebben zich aangemeld om bij te springen in de overbelaste zorg wegens het coronavirus. Dat schrijft minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Vorige week stond de teller nog op 7000.

  Teams in iedere regio zorgen ervoor dat de oud-zorgprofessionals terechtkomen waar ze het hardst nodig zijn en het meeste kunnen betekenen.

  Werkgevers kunnen op subsidie rekenen voor het inwerken van tijdelijke krachten en extra scholing, meldt het kabinet. Ook moeten zorgorganisaties vaker tijdelijk personeel aan elkaar uitlenen om de tekorten wegens het coronavirus op te vullen.

  ANP

  Lees ook: Afgekeurde en gepensioneerde werknemers houden thuiszorg draaiend

 5. 25/03/2020

  Helsinki gaat volledig op slot

  De Finse regering sluit vanwege de coronacrisis hoofdstad Helsinki en het omliggende gebied af van de rest van het land. ‘Het wordt verboden om van of naar Uusimaa te reizen’, zei premier Sanna Marin op een persconferentie. In dat gebied wonen 1,7 miljoen mensen, ongeveer een derde van de bevolking.

  In de regio Uusimaa zijn ruim 500 van de 880 coronabesmettingen in Finland vastgesteld. De regio wordt de komende weken niet compleet afgesloten van de buitenwereld. Het goederenvervoer gaat wel door en reizen is in sommige uitzonderlijke gevallen wel toegestaan, bijvoorbeeld als een familielid is overleden. Ook mag iedereen terugkeren naar zijn of haar woonplaats.

  Premier Marin zegt dat de beperkingen vrijdag ingaan en tot 19 april van kracht blijven. Ze moeten verdere verspreiding van het virus voorkomen.

  ANP

  Instanews image
  © EPA — Een vrijwel verlaten plein in Helsinki.