Bekijk belangrijke updates
 1. 25/03/2020

  Noodwet zodat raads- en Statenleden thuis kunnen vergaderen

  Het kabinet komt met een noodwet om gemeenteraden en Provinciale Staten te ontslaan van de verplichting om ook in de coronacrisis bijeen te komen. Minister Knops van Binnenlandse Zaken wil hun tijdelijk de mogelijkheid geven digitaal te vergaderen en te stemmen. Nu mogen gemeenteraad en Provinciale Staten alleen stemmen als ze fysiek in vergadering bijeen zijn. 

  Knops raadde raadsleden en Statenleden al eerder aan alleen bijeen te komen als dat strikt noodzakelijk is en de vergaderingen zo kort mogelijk te houden. Maar het coronavirus heeft in de tussentijd alleen maar meer om zich heen gegrepen en de maatregelen om de pandemie te beteugelen zijn alleen maar strenger geworden.

 2. 25/03/2020

  Hoe lang de coronabeperkingen gelden, hangt af van ons gedrag

  De toename van het aantal opnames van patiƫnten met een coronabesmetting lijkt in Nederland "af te vlakken", meldde het RIVM woensdagmiddag. Maar hoe lang de strenge maatregelen in Nederland moeten blijven gelden, is nog onzeker.

  Houdt Nederland zich aan de regels, dan kan het virus in juli in het beste geval grotendeels zijn verdwenen, zegt het RIVM. Maar waarschijnlijker is dat het langer duurt.

 3. 25/03/2020

  Kerkklokken luiden in hele land voor 'hoop en troost'

  In het hele land hebben woensdag tussen 19.00 en 19.15 uur kerkklokken geluid, om "een boodschap van hoop en troost" te geven voor iedereen die te maken heeft met het coronavirus.

  Vorige week woensdag gebeurde dat ook al, na een oproep van de Raad van Kerken. Komende woensdag zullen de klokken opnieuw worden geluid. "Met deze 'klokken van hoop en troost' kunnen kerken mensen met elkaar verbinden over de grenzen van sociaal isolement heen", aldus de organisatie.

 4. 25/03/2020

  Kabinet besluit dinsdag hoe lange strenge maatregelen nog duren

  Op dinsdag 31 maart wordt door het kabinet bekeken hoe het verder moet met de strenge maatregelen na 6 april. Dat zei premier Mark Rutte na afloop van het crisisoverleg van het kabinet.

  Een heleboel maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn tot 6 april genomen zoals de sluiting van scholen. Hoe het daarna verder moet, is nu nog onduidelijk. Voor vergunningsplichtige evenementen is eerder deze week besloten dat ze tot 1 juni verboden zijn.

 5. 25/03/2020

  Gerechtsgebouwen ook na 6 april gesloten

  Gerechtsgebouwen blijven ook na 6 april gesloten, in verband met de coronacrisis. Dat heeft de Raad voor de Rechtspraak woensdag bekendgemaakt. Sinds 17 maart worden alleen urgente zaken behandeld, in principe zonder fysieke zitting. Publiek is sinds die datum niet meer welkom in de gerechtsgebouwen. Volgens de raad zal na 6 april het soort zaken dat inhoudelijk wordt behandeld wel worden uitgebreid. 

  Dat rechtbanken moeten sluiten vanwege de coronacrisis kan gevolgen hebben voor onze rechtsstaat, stelt politiek verslaggever Wendelmoet Boersema. Maar er is ook reden voor optimisme.