Bekijk alle updates
 1. 25/03/2020

  Kabinet besluit dinsdag hoe lange strenge maatregelen nog duren

  Op dinsdag 31 maart wordt door het kabinet bekeken hoe het verder moet met de strenge maatregelen na 6 april. Dat zei premier Mark Rutte na afloop van het crisisoverleg van het kabinet.

  Een heleboel maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn tot 6 april genomen zoals de sluiting van scholen. Hoe het daarna verder moet, is nu nog onduidelijk. Voor vergunningsplichtige evenementen is eerder deze week besloten dat ze tot 1 juni verboden zijn.

 2. 25/03/2020

  Nog zeker vijftienduizend gestrande reizigers in het buitenland

  Ruim vijftienduizend Nederlanders zitten op dit moment vast in het buitenland en hebben zich bij het ministerie van buitenlandse zaken gemeld omdat ze teruggehaald willen worden. Zij doen een beroep op een speciale regeling die maandag is ingesteld, aldus minister Stef Blok.

  Nederland stuurt vandaag een vliegtuig naar de Canarische eilanden om Nederlanders op te halen, zegt Blok. Op de planning staan volgens hem ook al repatriëringsvluchten van de Kaapverdische Eilanden en het Indonesische Bali.

  De negen Nederlandse passagiers die vastzaten op het cruiseschip Costa Luminosa zijn ondertussen in Nederland aangekomen. Ook tientallen passagiers van het cruiseschip MSC Splendida worden woensdag vanuit Marseille overgebracht naar Nederland.

 3. 25/03/2020

  RIVM heeft antimalariamiddel gekocht tegen coronavirus

  Het RIVM heeft uit voorzorg het malaria-medicijn chloroquine, een medicijn tegen malaria, ingekocht om het coronavirus te bestrijden. 

  Van chloroquine is nog niet wetenschappelijk bewezen dat het werkt tegen de ziekte Covid-19, die door het coronavirus wordt veroorzaakt. "Er loopt momenteel nog onderzoek naar de werkzaamheid van chloroquine tegen Covid-19. Mocht het middel effectief blijken te zijn tegen Covid-19 en in de toekomst niet meer op de markt beschikbaar zijn, dan kan het RIVM met de ingekochte chloroquine ziekenhuizen bevoorraden", zegt een woordvoerder.

 4. 25/03/2020

  80 nieuwe sterfgevallen

  Het aantal Nederlandse doden door coronavirus is woensdag gestegen met 80 naar 356, meldt het RIVM. Sinds dinsdag zijn er 852 nieuwe besmettingen bijgekomen, dat brengt het totaal aantal besmettingen in Nederland op 6412. 

  Meldingen over sterfgevallen komen soms pas na enkele dagen binnen, aldus het RIVM. Het aantal ziekenhuisopnamen is met 341 gestegen. Sinds het begin van de uitbraak zijn volgens de gegevens van het instituut in totaal 1836 mensen met het virus opgenomen in het ziekenhuis.

  Het RIVM herhaalt dat de toename van het aantal opnamen "lijkt af te vlakken". Dat is een "eerste signaal" waaraan nog geen harde conclusies verbonden kunnen worden, aldus de deskundigen. Directeur infectieziektebestrijding Jaap van Dissel zei dat woensdag ook al tegen de Tweede Kamer.

  Het RIVM verwacht de komende tijd een toestroom van coronapatiënten op de intensive cares. Daar liggen nu al zeker 583 patiënten, blijkt uit cijfers van de stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Ic-artsen houden hun adem in.

 5. 25/03/2020

  Intensive care-artsen vrezen voor te weinig bedden

  Het wordt "spannend" of er volgende week genoeg plaats is op de intensive care voor de toestroom van coronapatiënten. De 1600 bedden die naar verwachting nodig zijn, zijn er nu nog niet, zegt Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. "Alles kraakt op het moment. "

  Veel ic-patiënten uit de overbelaste Brabantse ziekenhuizen zijn overgebracht naar streken waar het virus minder huishoudt. Er liggen inmiddels meer ernstig zieke Brabantse coronapatiënten elders dan in de provincie zelf, zegt Gommers. Toch werkt de uitwisseling niet soepel genoeg en mist hij duidelijke aansturing. Ook verloopt de levering van beademingsapparaten volgens hem nog traag.