Vernieuw de pagina
Deze livefeed wordt niet meer aangevuld. Vernieuw de pagina om de laatste updates te zien, of klik op deze link.
New York Times: 'VS heeft nu meeste besmettingen ter wereld'
Het epicentrum van de coronacrisis heeft zich vandaag verplaatst naar de Verenigde Staten, zo meldt The New York Times. Volgens gegevens die de toonaangevende krant verzamelde, telt het land nu de meeste vastgestelde besmettingen ter wereld. Met 81.321 gekende besmettingen laten de VS China en Italië achter zich.
Vooral de staat New York is hard getroffen. Daar nam het aantal doden de afgelopen 24 uur met 100 toe tot 385.
Van Ranst: 'Aantal kilometers maakt verschil niet'
Viroloog Marc Van Ranst is niet gewonnen voor het beperken van het aantal kilometers dat mensen mogen afleggen tijdens een fietstocht. "Het aantal kilometer maakt volgens mij het verschil niet. Als het risico op overdracht niet groter is, moet je zo'n maatregel niet nemen", zei hij in De afspraak op Canvas.
"Eigenlijk moeten we in deze crisis de virologische leer volgen", zegt Van Ranst. "Wat kan er niet? Dingen waarbij er gevaar is dat mensen bij elkaar komen en het virus overdragen van de ene op de andere persoon. Het aantal kilometer dat u fietst, maakt volgens mij het verschil niet." Afstand bewaren is belangrijker, aldus de viroloog.
Het zal evenwel de politiek zijn die een beslissing neemt. Minister De Crem sluit niet uit dat de Nationale Veiligheidsraad tijdens een nieuwe bijeenkomst morgen toch een afstandsbeperking oplegt voor uitstapjes in coronatijden.
Duitsland neemt 47 Italiaanse coronapatiënten over
Duitse ziekenhuizen nemen zeker 47 patiënten met het coronavirus over van Italië. "We steunen onze Italiaanse vrienden. We kunnen dit alleen samen doen", zei minister Heiko Maas van Buitenlandse Zaken in een korte verklaring.
Italië is zwaar getroffen door de pandemie. Meerdere deelstaten zullen daarom patiënten uit het schiereiland opnemen.
Eerder deze week kwam al een groep van zes Italiaanse patiënten in deelstaat Saksen aan. Ook zal het aan België grenzende Noord-Rijnland-Westfalen de komende dagen naar verwachting nog eens tien Italiaanse patiënten opvangen.
De Crem: 'Ziet ernaar uit dat maatregelen verlengd zullen worden'
Alles wijst erop dat de huidige coronamaatregelen, die tot 5 april gelden, verlengd worden. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem gezegd in VTM Nieuws. "Ik denk dat de indicaties zo zijn dat men daar niet zal aan kunnen ontsnappen. Maar de beslissing is nog niet genomen."
Ook zegt De Crem dat de Belgische zomerfestivals zo goed als zeker niet zullen kunnen doorgaan. Ook na de "uitvlakking van de curve" zal het virus niet verdwenen zijn. Massa-evenementen zijn dan een broeihaard voor de verspreiding, aldus De Crem. "We moeten met de overheid daarover duidelijkheid creëren. Maar ik meen op basis van de informatie die we nu hebben, dat ze met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid uitgesteld zullen moeten worden."
De Block: 'Fiets zover je wilt, zolang je afstand houdt'
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block vindt dat mensen kunnen fietsen zover als ze willen zolang ze de nodige afstand houden. Dat heeft ze gezegd in Het journaal op VRT, nadat minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem eerder had gezegd niet uit te sluiten dat de Nationale Veiligheidsraad morgen een afstandsbeperking zal opleggen.
"Waar het eigenlijk om gaat, is dat de mensen niet allemaal samen op hetzelfde moment op de dijk moeten gaan fietsen", aldus De Block. Wel moeten de regels over de afstand tussen mensen in acht worden genomen. "En dan kan je in feite fietsen zover als je wilt. Maar ik begrijp dat de politie dat wil controleren." Ook benadrukte ze dat "wandelen en fietsen gezond is voor de mensen".
Het onderwerp zal morgen ter sprake komen op de Nationale Veiligheidsraad. "Laten we het wat leefbaar houden", aldus de minister. "In andere landen mag je soms zelfs niet meer de deur uit. Wij willen dat mensen toch nog hun vrijheid hebben om te bewegen, om met de kinderen te gaan wandelen, om een fietstocht te doen."
Vandaag belangrijk
• De afgelopen 24 uur zijn in België 42 nieuwe doden gevallen door het coronavirus. Dat brengt het totaal op 220 doden. Ruim 2.652 mensen liggen in het ziekenhuis, van wie 605 op intensieve zorgen.
• Overal in ons land wordt extra politie ingezet om de lockdownmaatregelen te controleren. 'De tijd van waarschuwen is voorbij, nu komen de boetes.'
• De UGent en de VUB maken zich sterk dat ze in juni hun studenten op de campussen zullen examineren, met respect voor social distancing.
• In Italië zijn vandaag opnieuw 662 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt de dodentol in het land op 8.165. In de zwaar getroffen regio Lombardije is het aantal besmettingen nog sterker dan de afgelopen dagen gestegen.
• Ook in de Verenigde Staten loopt het aantal coronabesmettingen snel op. In de staat New York steeg het aantal doden de afgelopen 24 uur met 100 tot 385.
• Wereldwijd staat de teller nu op meer dan 510.000 besmettingen en bijna 23.000 sterfgevallen.
• Op de hoogte blijven? Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
365 nieuwe sterfgevallen in Frankrijk, 115 in Groot-Brittannië
In Frankrijk zijn op een dag tijd in ziekenhuizen nog eens 365 mensen aan het nieuwe coronavirus overleden, zo heeft het hoofd van de gezondheidsdienst, Jérôme Salomon, bekendgemaakt. Er is voor het eerst ook een tienermeisje van 16 jaar, uit Ile-de-France, bij de overledenen. De pandemie heeft in Frankrijk al 1.696 mensenlevens geëist.
In Groot-Brittannië staat de teller op 578, nadat er de afgelopen 24 uur 115 mensen overleden zijn. Het is de eerste keer dat er in Groot-Brittannië meer dan 100 doden op een dag te betreuren zijn.
Nieuwsbrief
Wij sturen zo dadelijk onze avondnieuwsbrief uit. Wilt u op de hoogte blijven van het laatste coronanieuws? Schrijf u dan nu in voor deze nieuwsbrief:
Meer dan 510.000 besmettingen en bijna 23.000 sterfgevallen
Over heel de wereld zijn 510.108 mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt, zo staat te lezen op de website van de befaamde Johns Hopkins-universiteit in de VS. Die telde ook 22.993 sterfgevallen.
Volgens de inschattingen van Johns Hopkins zijn er in China 81.782 besmettingen geregistreerd. Tweede staat Italië met 80.539 gevallen, en ten derde de VS met 75.233 besmettingen. Daarna komen Spanje (56.197), Duitsland (43.646) en Iran (29.406).
Italië kende met 8.165 de meeste sterfgevallen, China (Hubei) telde 3.169 doden en Spanje 4.145 mensen die aan het virus zijn bezweken. Frankrijk staat na Iran (2.234) op de vijfde plaats met 1.331 dodelijke slachtoffers.
In totaal zijn 120.983 mensen ter wereld genezen, van wie 61.201 in China (Hubei). Italië staat derde met 10.361 weer fitte patiënten en Spanje vierde met 7.015 genezingen.
In de ranglijst staat België wat betreft besmettingen dertiende in de wereld met 6.235 patiënten. Met 220 dodelijke slachtoffers staat het tiende op de wereldranglijst. Johns Hopkins registreerde 675 genezingen in België.
Lees ook: wat is het aantal huidige besmettingen, hoeveel mensen zijn overleden, en hoeveel patiënten zijn weer genezen verklaard? Deze cijfers en kaarten zetten een en ander in perspectief.
Examens aan de VUB gaan gewoon door in juni
De examens aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) die gepland waren voor juni, gaan gewoon door. Dat maakt de VUB bekend. De maatregelen om ook tijdens die examens de sociale afstand te respecteren worden nu verder uitgewerkt.
Op maandag 8 juni zal de zittijd van het tweede semester openen en de sluiting van de tweede examenperiode is voor alle faculteiten voorzien op 4 juli. Omwille van de maatregelen rond het coronavirus sluit de VUB wel niet uit dat de zittijd met een week verlengd wordt en dat er mogelijk ook examens in het weekend plaatsvinden.
Uitbraken in zorginstelling in Oudenaarde en rusthuis in Hasselt
In de zorginstelling Heuvelheem in Oudenaarde hebben tien bewoners positief getest op het coronavirus. Twee van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht.
In Hasselt zijn in het woonzorgcentrum Katharinadal negen personeelsleden en acht bewoners mogelijk met corona besmet. Dat bevestigt Joris Moonens van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid. "De bewoners van het woonzorgcentrum in Hasselt zijn geïsoleerd op hun kamers, de zieke personeelsleden blijven thuis", zegt Moonens.
De woordvoerder van Zorg en Gezondheid verwacht de komende dagen nog meer uitbraken in woonzorgcentra.
'Ook jongere mensen op intensieve zorgen'
De coronapatiënten die in de ziekenhuizen op intensieve zorgen belanden, zijn niet alleen oudere mensen, benadrukt viroloog Steven Van Gucht, die in VTM Nieuws een profiel van de patiënten schetste. "Het gaat vooral om mensen van boven de 60, maar soms ook om jongere mensen, tussen de 40 en 60 jaar. Bijna allemaal hebben ze onderliggende aandoeningen."
Opvallend is ook dat 60 procent van de patiënten die op intensive care liggen mannen zijn, tegenover 40 procent vrouwen. "Hoe dat komt, is nog niet bekend", zegt Van Gucht.
Viroloog Marc Van Ranst bevestigt, ook in de studio van VTM Nieuws, dat verschillende jongeren die deelnamen aan de lockdownfeesten besmet raakten en in het ziekenhuis belandden. Ook personen die meededen aan carnavalsfeesten hebben het virus opgelopen.
We moeten er overigens zeker rekening mee houden dat het nieuwe coronavirus na deze crisis zal blijven opduiken. "Dit is een virus dat zich goed voelt bij de mens", zegt Van Ranst.
Grote kans op vaccin met langdurige werking
We leven vooral op hoop in deze coronatijden. En die is er ook. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het nieuwe coronavirus trager muteert dan andere respiratoire virussen zoals de griep. Dat heeft twee positieve effecten. Eén: het ziet er niet naar uit dat het virus gevaarlijker wordt. Twee: een eventueel vaccin zou een langdurige werking kunnen hebben. Simpel gezegd: het vaccin zou de richting uitgaan van een vaccin zoals dat tegen de mazelen, eerder dan dat tegen de seizoensgriep. Lees meer.
662 nieuwe overlijdens in Italië
In Italië zijn vandaag opnieuw 662 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt de dodentol in het land op 8.165. Er werden ook 6.153 nieuwe besmettingen gerapporteerd, waardoor er nu officieel 80.539 mensen het virus hebben. Al ligt het reële cijfer hoogstwaarschijnlijk fors hoger.
Het aantal geconstateerde besmettingen in de zwaar getroffen regio Lombardije is weer flink gestegen met 2.500 patiënten in 24 uur. De gouverneur van de regio, Attilio Fontana, zei dat dit "geen goed nieuws" is. Dit is een sterkere stijging dan de afgelopen dagen, aldus Fontana. Gisteren kwamen er circa 1.640 gevallen bij.
Lombardije, met de financiële hoofdstad van het land Milaan, geldt als het epicentrum van de verspreiding van het virus in Italië.
Aldi, Carrefour en Lidl verkorten openingsuren
Na Lidl hebben nu ook Aldi en Carrefour beslist om hun openingsuren aan te passen zolang de coronamaatregelen gelden. Colruyt, Delhaize en Albert Heijn blijven momenteel bij hun gebruikelijke openingsuren.
Lidl is sinds woensdag 's avonds een uur minder lang open: tot 19 uur in plaats van 20 uur en op zaterdag tot 18 uur in plaats van 19 uur.
Carrefour zal de winkels die het in eigen beheer uitbaat op vrijdagavond een uur vroeger dichtdoen. Dat betekent dat ze op vrijdagavond om 20 uur in plaats van 21 uur sluiten.
Aldi-winkels zullen dan weer op zaterdag een uur vroeger dichtgaan: om 18 uur in plaats van 19 uur. In de week blijft Aldi open van 8.30 uur tot 19 uur.
Colruyt, Delhaize en Albert Heijn blijven bij hun gewone openingsuren.
Duitsland: ruim 41.300 besmettingen, 230 doden
In Duitsland zijn er tot dusver ruim 41.300 besmettingen met het nieuwe coronavirus geregistreerd. Dat blijkt uit een telling van het Duitse nieuwsagentschap dpa, op basis van de cijfers die de verschillende bondstaten meedelen.
In het hele land, met zijn ruim 80 miljoen inwoners, zouden 230 mensen overleden zijn aan een SARS-CoV-2-infectie. Twee andere Duitsers overleden op reis in Egypte, zegt het Robert Koch Instituut, de Duitse federale gezondheidsinstelling voor infectieziekten en niet-overdraagbare ziekten.
Ter vergelijking: in België overleden officieel al 220 mensen aan het nieuwe coronavirus. Het aantal bevestigde patiënten bedraagt er ruim 6.200, maar dit is een onderschatting omdat niet breder getest wordt. Eén mogelijke verklaring voor het relatief lage aantal dodelijke slachtoffers in Duitsland is dat er breed getest wordt, waardoor ook veel patiënten met milde symptomen in de cijfers vervat zijn.
Politie gaat harder optreden
Overal in het land wordt extra politie ingezet om de lockdownmaatregelen te controleren. Vooral jongeren blijken hardleers en moeten iedere dag opnieuw weggestuurd worden van de straat. ‘De tijd van waarschuwen is voorbij, nu komen de boetes.’ Lees meer.
Vandaag belangrijk
• De afgelopen 24 uur zijn in België 42 nieuwe doden gevallen door het coronavirus. Dat brengt het totaal op 220 doden. Ruim 2.652 mensen liggen in het ziekenhuis, van wie 605 op intensieve zorgen.
• Als we de maatregelen volhouden, wordt er een piek begin april verwacht. Daarna zou het aantal besmettingen moeten dalen.
• De UGent wil vanaf 1 juni examens organiseren op haar campussen, voor meer dan 40.000 studenten. Er zal bijzondere aandacht gaan naar social distancing.
• Dat wil niet zeggen dat het leven vanaf dan weer normaal zal verlopen. Experts verwachten dat we de rest van het jaar moeten rekenen op vergaande maatregelen en sociale beperkingen.
• In de Verenigde Staten loopt het aantal coronabesmettingen snel op. In de staat New York steeg het aantal doden de afgelopen 24 uur met 100 tot 385.
• Azië krijgt intussen af te rekenen met een nieuwe besmettingsgolf. Dat wijst erop dat de maatregelen veel langer moeten worden volgehouden.
• Op de hoogte blijven? Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws
100 nieuwe doden in New York
In de staat New York zijn in de afgelopen 24 uur 100 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt het totaal op 385. In New York City zijn 3.537 nieuwe besmettingen vastgesteld. Daar staat de teller intussen op 21.393 vastgestelde gevallen.
Het gezondheidssysteem in de staat komt zwaar onder druk te staan, zo zegt gouverneur Andrew Cuomo. "Bijna elk scenario zal de ziekenhuizen overweldigen."
4 scenario's
Wie denkt dat het coronavirus het land uit is als we ons nog een tweetal maanden aan de maatregelen van de overheid houden: vergeet het maar, corona is here to stay. Experts verwachten dat we de rest van het jaar moeten rekenen op vergaande maatregelen en sociale beperkingen. Zo is het hele jaar geen handen schudden een reële optie. Ook is het nog maar zeer de vraag er na de zomer in volle stadions gevoetbald kan worden.
Lees meer: 4 ongemakkelijke prognoses voor de rest van 2020.
Kamercommissie geeft fiat aan staatswaarborg van 50 miljard euro
De Kamercommissie Financiën heeft het licht op groen gezet voor het wetsvoorstel dat een staatswaarborg van 50 miljard euro in het leven roept voor kredieten aan bedrijven, zelfstandigen en non-profitorganisaties. Dat gebeurde quasi unaniem. Enkel PVDA stemde tegen. De wettekst krijgt normaliter later op de dag nog het akkoord van de plenaire Kamer.
Ook betalingsuitstel mogelijk voor verzekeringen
Na de banksector gaat ook de verzekeringssector een inspanning leveren om de negatieve impact van de coronacrisis te verzachten voor mensen die hierdoor in de financiële problemen zijn gekomen. Sectororganisatie Assuralia bereikte hierover een akkoord.
Rentebetalingen en kapitaalaflossingen van hypothecaire kredieten aangegaan bij verzekeringsondernemingen worden opgeschort tot eind september, als de verzekerde kan aantonen dat hij in financiële moeilijkheden is beland. Ook de betaling van de premies voor de schuldsaldoverzekering kunnen tot dan worden opgeschort. Voor de premie van de brandverzekering kan eveneens uitstel worden verleend, maar enkel voor wie werkloos is geworden.
De Crem wil duidelijke regels: ‘Geen fietstocht van 50 kilometer’
Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wil dat er meer duidelijkheid komt rond buitenactiviteiten in deze coronatijden. "Onze omgeving moet geen openluchtgevangenis worden, maar verplaatsingen moeten binnen de perken blijven. Een fietstocht van 50 kilometer kan niet meer", aldus De Crem. Lees meer.
'Nooit meer zieke kinderen naar de grootouders brengen'
Volgens viroloog Marc Van Ranst zal de huidige coronacrisis bepaalde gedragsveranderingen met zich meebrengen. ‘Zieke kinderen naar de grootouders brengen, gaan we wellicht nooit meer doen. En misschien is dat wel een heel goede zaak’, zei hij in het VRT-journaal. Lees meer.
In Zuid-Korea zijn coronatests een alledaags tafereel
Geen land test rigoureuzer op het coronavirus dan Zuid-Korea. Even 10 minuutjes vanuit de auto, of direct nadat je uit een vliegtuig uit Europa stapt. Het nadeel: één moment verslappen en het virus slaat alsnog toe. Lees de reportage.
Luchtvervuiling neemt sterk af in Europese steden
De luchtvervuiling daalt sterk in Europese steden waar sprake is van een (gedeeltelijke) lockdown. Concentraties van schadelijke stikstofioxiden (NOx) zijn lager doordat er veel minder dieselauto’s op de weg zijn, meldt het Europese Milieuagentschap EEA.
De afname is zichtbaar in onder meer Milaan (24 procent lager vergeleken met een jaar geleden), Bergamo (-47 procent), Barcelona en Madrid (-55 en -41 procent).
De EEA baseert zijn berekeningen op gegevens van 4.000 meetstations verspreid over Europa. Overigens heeft het weer ook invloed op de concentratie luchtvervuiling. In welke mate dat de afgelopen dagen het geval is, meldt EEA niet.
UGent rekent op 'on campus' examens vanaf 1 juni
De UGent heeft haar aangepaste academische kalender bekendgemaakt. Zoals geweten vinden tot het einde van het academiejaar geen lessen met fysieke aanwezigheid van studenten en lesgevers meer plaats. De aangepaste kalender heeft als uitgangspunt dat 'on campus' examens mogelijk zijn vanaf 1 juni. Daarbij wordt social distancing in alle situaties gegarandeerd.
Inhaalexamens worden vervolgens gepland op 2, 3 en 4 juli. De punten worden bekendgemaakt op 6 juli.
De start van de tweede zit wordt niet aangepast. Die vangt zoals gepland aan op 17 augustus.
Studenten ontvangen ten laatste op 15 april hun examenrooster.
Nederland: 78 patiënten overleden in laatste 24 uur
Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid meldt 78 nieuwe sterfgevallen door het nieuwe coronavirus in de laatste 24 uur. Er zijn 1.019 besmettingen bijgekomen. In totaal zijn er nu 7.431 bekende besmettingen in Nederland, waarvan 434 mensen overleden zijn.
"Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten", stelt het RIVM. "Dit zou er mogelijk op kunnen wijzen dat de genomen maatregelen invloed krijgen op de snelheid van verspreiding van het virus. Eind deze week of begin volgende week zijn deze effecten beter te duiden."
De aan België grenzende provincie Noord-Brabant blijft de grootste besmettingshaard. Vooral het noordoosten van de provincie, de omgeving van Uden en Veghel, telt relatief veel zieken.
Sterke twijfels over officiële sterftecijfers in Italië
Politici in Noord-Italië uiten steeds openlijker hun twijfels over het sterftecijfer door het nieuwe coronavirus. Ze vermoeden dat de officiële cijfers een sterke onderschatting zijn.
Bijna drie vierde van coronapatiënten in ziekenhuis heeft al aandoening
Van de patiënten die met COVID-19 in het ziekenhuis liggen, heeft bijna drie vierde al een eerdere aandoening. Dat blijkt uit het epidemiologisch bulletin van het Belgisch gezondheidsinstituut Sciensano.
Niet verrassend stijgt het voorkomen van eerdere aandoeningen met de leeftijd. Terwijl in de groep tot en met 44 jaar (172 patiënten) 60,5 procent geen eerdere aandoening had, daalt dat aandeel tot 41,4 procent bij de 45- tot 64-jarigen (355 patiënten) en tot slechts 11,5 procent bij de 65-plussers (740 patiënten).
Zowel bij de 45- tot 64-jarigen als bij de 65-plussers vormen hypertensie, hart- en vaatziekten en diabetes de top drie van voorafbestaande comorbiditeiten. Bij de patiënten jonger dan 45 jaar komen chronische longziekten op de eerste plaats (8,1 procent), gevold door hypertensie (7 procent) en diabetes (6,4 procent).
Nieuwe besmettingsgolf Azië maakt duidelijk dat lichte maatregelen veel langer moeten worden volgehouden
In Azië maakt een nieuwe golf van covid-19-gevallen duidelijk dat succesvolle lichte maatregelen als sociale onthouding over een veel langere periode moeten worden volgehouden, omdat anders nieuwe uitbraken snel de kop opsteken.
Dokters en verplegers in de vuurlinie: ‘Ik zou liegen als ik zeg dat ik níét bang ben’
De oorlog is begonnen. In de loopgraven om ons te beschermen tegen het coronavirus: spoedartsen, ambulanciers, verpleegkundigen, anesthesisten, infectiologen, huisdokters. Duizenden zorgverleners, van stagiairs tot ouderdomsdekens, vormen samen de witte frontlinie. ‘Met een crisis als deze worden we maar eens in de honderd jaar geconfronteerd.’
Het belangrijkste nieuws vandaag
-Er zijn de afgelopen 24 uur in België 42 nieuwe doden gevallen door het coronavirus. Dat brengt het totaal op 220 doden.
-Momenteel liggen ruim 2.652 mensen vanwege het coronavirus in het ziekenhuis, van wie 605 op intensieve zorgen.
-Indien we de maatregelen volhouden, wordt er een piek begin april verwacht. Daarna zou het aantal besmettingen moeten dalen.
-De coronacrisis doet het tekort op de Belgische begroting exploderen tot 7 procent van het bbp, of meer dan 30 miljard euro.
-In de Verenigde Staten loopt het aantal coronabesmettingen snel op. 70.000 mensen testen er al positief. Er vielen ook al meer dan 1.000 doden.
-In Spanje is het aantal doden door het coronavirus gestegen tot boven de 4.000.
• Download de gratis app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijke updates.
Aantal doden door coronavirus in Spanje boven 4.000
Het aantal doden door het coronavirus in Spanje is gestegen tot boven de 4.000. Het ministerie van Volksgezondheid meldt 655 nieuwe sterfgevallen waarmee het totaal naar 4.089 stijgt.
Er bezweken de afgelopen 24 uur wel minder mensen dan in de periode daarvoor. In Spanje zijn inmiddels 56.188 besmettingen vastgesteld. Dat waren er gisteren nog 47.610.
▶︎ Waarom het zo belangrijk is dat u in uw kot blijft
Bekijk de video
42 nieuwe doden door coronavirus in België
Er zijn de afgelopen 24 uur 1.298 nieuwe bevestigde coronagevallen bijgekomen in ons land. Ook het aantal sterfgevallen is verder gestegen, met 42 nieuwe doden. Dat brengt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 220.
Daarbij werden er de afgelopen 24 uur 536 extra ziekenhuisopnames gemeld. Op intensieve zorgen is er sprake van een stijging van 131 personen. Momenteel liggen ruim 2.652 mensen vanwege het coronavirus in het ziekenhuis, van wie 605 op intensieve zorgen.
Cijfers in stijgende lijn
Zowel het aantal ziekenhuisopnames in België, als het aantal bevestigde besmettingen gaat nog steeds in stijgende lijn. Gisteren was er sprake van een stijging van 434 extra ziekenhuisopnames op 24 uur tijd, vandaag waren dat er 536 (een stijging van 102). Verder werden er gisteren 668 extra bevestigde besmettingen gerapporteerd, vandaag waren dat er bijna dubbel zoveel.
Stijging van het aantal testen
Vanaf het begin van deze maand is het aantal dagelijks uitgevoerde coronatesten door de laboratoria gestegen. Op verschillende dagen zijn er al meer dan 2.000 testen per dag uitgevoerd.
Het percentage positieve testen toont een stijgende trend, met de laatste dagen een percentage rond de 30 procent. De stijgende trend kan worden verklaard door de combinatie van een verhoogde circulatie van het virus, samen met een meer striktere definitie van een verdacht geval, en het hanteren van triage systemen bij de laboratoria, waarbij de meest urgente stalen het eerst worden getest.
Op de hoogte blijven? Krijg onze nieuwsbrief
Wil je mee zijn met alle laatste ontwikkelingen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.
Piek verwacht begin april
De experts van het crisiscentrum benadrukken nogmaals het belang van de maatregelen: "Het is geen tijd om er creatief mee aan de slag te gaan. Respecteer ze, het gaat om de volksgezondheid". Hoe beter de maatregelen worden opgevolgd, hoe minder lang ze zullen duren, benadrukt viroloog Steven Van Gucht.
Indien we de maatregelen volhouden, wordt er een piek begin april verwacht. Daarna zou het aantal besmettingen moeten dalen. "Dat is op voorwaarde dat we met z'n allen onze contacten met 50 procent gereduceerd hebben, en we weten niet zeker met hoeveel procent we onze contacten verminderd hebben. Misschien is dat meer, misschien is dat minder."
In Wuhan weten ze: met een lockdown ga je het coronavirus niet verslaan
In Wuhan weten ze: met een lockdown, zelfs een heel intelligente, ga je het coronavirus niet verslaan. Besmette personen gezamenlijk isoleren in sporthallen is de remedie.
Poetshulpen terug laten werken? 'Geen goed idee'
Kristel Bracke, die met ‘Hulp in Huis’ van Partena Ziekenfonds 2.500 poetshulpen aanstuurt, heeft serieuze bedenkingen bij de uitspraken van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Die verklaarde gisteren in het Vlaams Parlement dat te veel beroepssectoren sinds de coronacrisis tijdelijke werkloosheid hebben ingevoerd en wees daarbij onder meer naar de dienstenchequebedrijven. Het liefst ziet de Vlaamse regeringsleider de poetshulpsector weldra opnieuw aan het werk.
Bracke verklaarde in ‘De Ochtend’ op Radio 1 dat 2.500 poetshulpen meer dan 16.000 gezinnen bedienen. “Onze werkkrachten gaan van gezin naar gezin en poetsen zowel bij een familie met jonge kinderen als even later bij een bejaard ouderpaar in een serviceflat”, zegt ze.
Thuis achter de laptop vanwege het coronavirus? Zo hou je het ergonomisch
We moeten vanwege het coronavirus zo veel mogelijk thuiswerken, maar langer dan twee uur achter een laptop werken is ongezond. Hoe voorkom je een laptopbochel?
Moody's verlaagt vooruitzichten Belgische banken
Ratingbureau Moody's heeft de vooruitzichten voor het Belgisch bankensysteem bijgesteld van stabiel naar negatief. Dat heeft de kredietbeoordelaar bekendgemaakt.
Aanleiding is het coronavirus, dat de economische activiteit in Europa zal impacteren. Ook de vooruitzichten van de Franse, Italiaanse, Spaanse, Deense en Nederlandse banken werden bijgesteld van stabiel naar negatief.
70.000 coronabesmettingen in VS: meer dan 1.000 doden
Het aantal Amerikaanse besmettingen stijgt hard: een week geleden werden er nog ruim 13.000 gevallen gemeld, vandaag zijn het er al 68.000. Ook zijn er 1.031 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
Ongeveer de helft van alle besmette personen in het land bevinden zich in de staat New York. Vooral de stad New York zelf is zwaar getroffen. Daar zijn bijna 18.000 mensen positief getest. Gouverneur Andrew Cuomo kondigde gisteren extra maatregelen aan, zoals een mogelijk verbod op groepsactiviteiten in parken en het sluiten van straten voor auto's, zodat voetgangers meer ruimte hebben om afstand te houden.
De Verenigde Staten is op dit moment het op twee na zwaarst getroffen land, na China en Italië.
In kaart: de verspreiding van het virus in de VS
▶︎ Troost in tijden van quarantaine: bekijk hier integraal drie spraakmakende documentaires
De Morgen biedt troost in tijden van quarantaine. Het documentairefestival Docville in Leuven werd uitgesteld door de corona-maatregelen, maar uw krant trakteert haar abonnees alvast op een selectie van drie spraakmakende films, geselecteerd door de redactie. Kijk nog tot 22 april gratis naar Sakawa, Third Act en Hollywood aan de Schelde.
Overheid betaalt meer dan de helft van Belgische beroepsbevolking
Door de explosieve toename van het aantal tijdelijk werklozen heeft sinds deze week meer dan de helft van de Belgische actieve beroepsbevolking recht op een loon of vervangingsinkomen van de overheid. Dat schrijft De Tijd vandaag. Het gaat om bijna 3 miljoen mensen.
Door de coronacrisis zijn er in ons land momenteel meer dan 1 miljoen tijdelijk werklozen. Tel je daar de 391.000 Belgen in klassieke werkloosheid bij, de 843.000 ambtenaren en leerkrachten en de 647.000 werknemers uit de zorgsector, dan kom je op bijna 3 miljoen mensen die betaald of gesubsidieerd zijn door de overheid. Op een totale beroepsbevolking van 5,45 miljoen Belgen is dat meer dan een op twee.
De Tour wacht op niemand
Roxana Maracineanu, de Franse minister van Sport, belooft er alles aan te doen om Tour de France ook dit jaar door te laten gaan. Ze houdt zelfs de optie van een Ronde van Frankrijk zonder publiek open.
De Tour is een van de weinige grote sportevenementen die nog niet is uitgesteld of afgelast wegens het coronavirus. De grootste wielerronde van het jaar moet op 27 juni in Nice van start gaan. Of dat gaat lukken, is zeer de vraag. Organisator ASO houdt zich voorlopig op de vlakte.
Maar de Franse minister van Sport is strijdbaar, "Momenteel liggen alle scenario's nog op tafel, De onderhandelingen met ASO lopen, maar het is nog te vroeg om iets naar buiten te kunnen brengen. Een wedstrijd achter gesloten deuren behoort tot de mogelijkheden."
Help, ik kan mijn woonlening niet meer afbetalen. Wat nu?
Vanaf vandaag kunt u bij uw bank uitstel van betaling vragen als u niet langer in staat bent om uw woonkrediet af te lossen. Maar de regeling geldt niet voor iedereen en roept ook vragen op bij consumentenorganisatie Test-Aankoop.
Iran neemt extra maatregelen om een tweede besmettingsgolf te voorkomen
Iran neemt strengere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Het toch al zwaar getroffen land vreest voor een tweede golf besmettingen. Vandaag gaat er een verbod van kracht voor het reizen met intercity's. Verder is de sluiting van de scholen verlengd en zijn bijeenkomsten verboden.
In Iran zijn meer dan 2.000 mensen door het virus overleden en zijn ruim 27.000 besmettingen vastgesteld.
Rusland legt alle burgervluchten stil
De Russische regering heeft vanaf vrijdag alle burgerluchtvaart van en naar het land verboden. Russische luchtvaartmaatschappijen mogen wel nog staatsburgers terughalen uit het buitenland, mits zij hier speciale toestemming voor hebben.
Rusland neemt steeds strengere maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen. Woensdag maakte president Vladimir Poetin bekend dat een referendum over uitgebreide grondwetswijzigingen, waaronder het afschaffen van het maximale aantal ambtstermijnen voor het presidentschap, wordt uitgesteld. Ook wordt er de komende week niet gewerkt en moeten bijna twee miljoen 65-plussers thuisblijven vanaf donderdag.
Wc-papier hebben we nu in overvloed. Maar wat hebben we nog gekocht in de hamsterperiode?
Onze toiletpapier- en pastahonger is gestild. Het hamsteren lijkt voorlopig eerder uitzondering dan regel. Maar wat hebben we nu precies gekocht? En is het hamsteren nu voorbij?
Begrotingstekort duikt naar meer dan 30 miljard euro
De coronacrisis doet het tekort op de Belgische begroting exploderen tot 7 procent van het bbp, of meer dan 30 miljard euro. Dat schrijft De Tijd op basis van bronnen rond de Nationale Bank.
Vooral de impact van de verwachte recessie op de overheidsfinanciën weegt op de begroting. Een krimpende economie doet via uitkeringen de uitgaven stijgen en de belastinginkomsten dalen.
‘Bij de jongeren die nu in intensieve bedden liggen, zijn er verschillende die betrokken waren bij de lockdownparty’s’
“We bereiken sommige groepen nog onvoldoende met onze communicatie, zoals de jongeren.” Dat heeft professor Marc Van Ranst woensdagavond gezegd in De Afspraak. De viroloog zei ook dat bij de jongeren die vandaag op de diensten intensieve zorgen liggen en beademd worden, een aantal jongeren liggen die hebben deelgenomen aan de fameuze lockdownparty's van vrijdag 13 maart, net voor middernacht, toen de strenge maatregelen van kracht werden.
Zo beschermt u zichzelf en anderen tegen corona
Een op de vier coronabesmettingen in ons land in woonzorgcentra
In Vlaanderen hebben 1.266 ouderen in woon-zorgcentra het coronavirus opgelopen. “Dat zijn niet altijd mensen die geregistreerd staan”, zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke gisteren in het Vlaams Parlement. “Het zijn degenen waarvan men zegt: alles wijst erop dat ze het virus hebben.”
Lees nu: ‘Rusthuizen zijn tikkende tijdbommen’
Van de besmette personen in de woon-zorgcentra werden er 92 naar het ziekenhuis gebracht en zijn er 55 overleden. Het registratiesysteem werd op 18 maart opgestart. Van het zorgpersoneel is zowat 5 procent afwezig.
Amper nog reizigers op Zaventem. En wie aankomt, moet in quarantaine
Het lucht- en treinverkeer dooft uit. Op Zaventem landden gisteren amper 24 vluchten. Vanuit Parijs komen nog twee treinen aan – normaal zijn er dat twintig. De politie laat enkel nog mensen toe die een geldige reden hebben en reizigers krijgen de dwingende raad twee weken in isolement te gaan.
In kaart: de verspreiding van het virus in Europa
België neemt geen buitenlandse patiënten op
België gaat geen coronapatiënten uit andere landen opnemen om in onze ziekenhuizen te laten verzorgen. Vragen van Nederlandse ziekenhuizen en van Italië om patiënten over te nemen werden geweigerd. Dat heeft het kabinet van premier Sophie Wilmès (MR) bevestigd aan De Tijd.
Zes procent bevolking geeft wel nog hand of zoen
Over het algemeen wordt de richtlijn om geen handen of zoenen te geven aan niet-huisgenoten goed opgevolgd. Dat blijkt uit de tweede enquëte die de UAntwerpen organiseerde naar gedragsveranderingen bij de bevolking na de verstrengde coronamaatregelen.
Onrust in het Nederlandse grensgebied: ‘Alsof de dodendraad binnenkort weer terug is’
In Zeeuws-Vlaanderen was een andere tongval of nummerplaat nooit een obstakel. Tot het coronavirus letterlijk blokkades opwierp en een laagje vernis van het grensgebied schraapte. ‘De Hollanders in de winkel moet je terugsturen, zei de politie.’