Vernieuw de pagina
Deze livefeed wordt niet meer aangevuld. Vernieuw de pagina om de laatste updates te zien, of klik op deze link.
New York Times: 'VS heeft nu meeste besmettingen ter wereld'
Het epicentrum van de coronacrisis heeft zich vandaag verplaatst naar de Verenigde Staten, zo meldt The New York Times. Volgens gegevens die de toonaangevende krant verzamelde, telt het land nu de meeste vastgestelde besmettingen ter wereld. Met 81.321 gekende besmettingen laten de VS China en Italië achter zich.
Vooral de staat New York is hard getroffen. Daar nam het aantal doden de afgelopen 24 uur met 100 toe tot 385.
Van Ranst: 'Aantal kilometers maakt verschil niet'
Viroloog Marc Van Ranst is niet gewonnen voor het beperken van het aantal kilometers dat mensen mogen afleggen tijdens een fietstocht. "Het aantal kilometer maakt volgens mij het verschil niet. Als het risico op overdracht niet groter is, moet je zo'n maatregel niet nemen", zei hij in De afspraak op Canvas.
"Eigenlijk moeten we in deze crisis de virologische leer volgen", zegt Van Ranst. "Wat kan er niet? Dingen waarbij er gevaar is dat mensen bij elkaar komen en het virus overdragen van de ene op de andere persoon. Het aantal kilometer dat u fietst, maakt volgens mij het verschil niet." Afstand bewaren is belangrijker, aldus de viroloog.
Het zal evenwel de politiek zijn die een beslissing neemt. Minister De Crem sluit niet uit dat de Nationale Veiligheidsraad tijdens een nieuwe bijeenkomst morgen toch een afstandsbeperking oplegt voor uitstapjes in coronatijden.
Duitsland neemt 47 Italiaanse coronapatiënten over
Duitse ziekenhuizen nemen zeker 47 patiënten met het coronavirus over van Italië. "We steunen onze Italiaanse vrienden. We kunnen dit alleen samen doen", zei minister Heiko Maas van Buitenlandse Zaken in een korte verklaring.
Italië is zwaar getroffen door de pandemie. Meerdere deelstaten zullen daarom patiënten uit het schiereiland opnemen.
Eerder deze week kwam al een groep van zes Italiaanse patiënten in deelstaat Saksen aan. Ook zal het aan België grenzende Noord-Rijnland-Westfalen de komende dagen naar verwachting nog eens tien Italiaanse patiënten opvangen.
De Crem: 'Ziet ernaar uit dat maatregelen verlengd zullen worden'
Alles wijst erop dat de huidige coronamaatregelen, die tot 5 april gelden, verlengd worden. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem gezegd in VTM Nieuws. "Ik denk dat de indicaties zo zijn dat men daar niet zal aan kunnen ontsnappen. Maar de beslissing is nog niet genomen."
Ook zegt De Crem dat de Belgische zomerfestivals zo goed als zeker niet zullen kunnen doorgaan. Ook na de "uitvlakking van de curve" zal het virus niet verdwenen zijn. Massa-evenementen zijn dan een broeihaard voor de verspreiding, aldus De Crem. "We moeten met de overheid daarover duidelijkheid creëren. Maar ik meen op basis van de informatie die we nu hebben, dat ze met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid uitgesteld zullen moeten worden."
De Block: 'Fiets zover je wilt, zolang je afstand houdt'
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block vindt dat mensen kunnen fietsen zover als ze willen zolang ze de nodige afstand houden. Dat heeft ze gezegd in Het journaal op VRT, nadat minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem eerder had gezegd niet uit te sluiten dat de Nationale Veiligheidsraad morgen een afstandsbeperking zal opleggen.
"Waar het eigenlijk om gaat, is dat de mensen niet allemaal samen op hetzelfde moment op de dijk moeten gaan fietsen", aldus De Block. Wel moeten de regels over de afstand tussen mensen in acht worden genomen. "En dan kan je in feite fietsen zover als je wilt. Maar ik begrijp dat de politie dat wil controleren." Ook benadrukte ze dat "wandelen en fietsen gezond is voor de mensen".
Het onderwerp zal morgen ter sprake komen op de Nationale Veiligheidsraad. "Laten we het wat leefbaar houden", aldus de minister. "In andere landen mag je soms zelfs niet meer de deur uit. Wij willen dat mensen toch nog hun vrijheid hebben om te bewegen, om met de kinderen te gaan wandelen, om een fietstocht te doen."
Vandaag belangrijk
• De afgelopen 24 uur zijn in België 42 nieuwe doden gevallen door het coronavirus. Dat brengt het totaal op 220 doden. Ruim 2.652 mensen liggen in het ziekenhuis, van wie 605 op intensieve zorgen.
• Overal in ons land wordt extra politie ingezet om de lockdownmaatregelen te controleren. 'De tijd van waarschuwen is voorbij, nu komen de boetes.'
• De UGent en de VUB maken zich sterk dat ze in juni hun studenten op de campussen zullen examineren, met respect voor social distancing.
• In Italië zijn vandaag opnieuw 662 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt de dodentol in het land op 8.165. In de zwaar getroffen regio Lombardije is het aantal besmettingen nog sterker dan de afgelopen dagen gestegen.
• Ook in de Verenigde Staten loopt het aantal coronabesmettingen snel op. In de staat New York steeg het aantal doden de afgelopen 24 uur met 100 tot 385.
• Wereldwijd staat de teller nu op meer dan 510.000 besmettingen en bijna 23.000 sterfgevallen.
• Op de hoogte blijven? Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
365 nieuwe sterfgevallen in Frankrijk, 115 in Groot-Brittannië
In Frankrijk zijn op een dag tijd in ziekenhuizen nog eens 365 mensen aan het nieuwe coronavirus overleden, zo heeft het hoofd van de gezondheidsdienst, Jérôme Salomon, bekendgemaakt. Er is voor het eerst ook een tienermeisje van 16 jaar, uit Ile-de-France, bij de overledenen. De pandemie heeft in Frankrijk al 1.696 mensenlevens geëist.
In Groot-Brittannië staat de teller op 578, nadat er de afgelopen 24 uur 115 mensen overleden zijn. Het is de eerste keer dat er in Groot-Brittannië meer dan 100 doden op een dag te betreuren zijn.
Nieuwsbrief
Wij sturen zo dadelijk onze avondnieuwsbrief uit. Wilt u op de hoogte blijven van het laatste coronanieuws? Schrijf u dan nu in voor deze nieuwsbrief:
Meer dan 510.000 besmettingen en bijna 23.000 sterfgevallen
Over heel de wereld zijn 510.108 mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt, zo staat te lezen op de website van de befaamde Johns Hopkins-universiteit in de VS. Die telde ook 22.993 sterfgevallen.
Volgens de inschattingen van Johns Hopkins zijn er in China 81.782 besmettingen geregistreerd. Tweede staat Italië met 80.539 gevallen, en ten derde de VS met 75.233 besmettingen. Daarna komen Spanje (56.197), Duitsland (43.646) en Iran (29.406).
Italië kende met 8.165 de meeste sterfgevallen, China (Hubei) telde 3.169 doden en Spanje 4.145 mensen die aan het virus zijn bezweken. Frankrijk staat na Iran (2.234) op de vijfde plaats met 1.331 dodelijke slachtoffers.
In totaal zijn 120.983 mensen ter wereld genezen, van wie 61.201 in China (Hubei). Italië staat derde met 10.361 weer fitte patiënten en Spanje vierde met 7.015 genezingen.
In de ranglijst staat België wat betreft besmettingen dertiende in de wereld met 6.235 patiënten. Met 220 dodelijke slachtoffers staat het tiende op de wereldranglijst. Johns Hopkins registreerde 675 genezingen in België.
Lees ook: wat is het aantal huidige besmettingen, hoeveel mensen zijn overleden, en hoeveel patiënten zijn weer genezen verklaard? Deze cijfers en kaarten zetten een en ander in perspectief.
Examens aan de VUB gaan gewoon door in juni
De examens aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) die gepland waren voor juni, gaan gewoon door. Dat maakt de VUB bekend. De maatregelen om ook tijdens die examens de sociale afstand te respecteren worden nu verder uitgewerkt.
Op maandag 8 juni zal de zittijd van het tweede semester openen en de sluiting van de tweede examenperiode is voor alle faculteiten voorzien op 4 juli. Omwille van de maatregelen rond het coronavirus sluit de VUB wel niet uit dat de zittijd met een week verlengd wordt en dat er mogelijk ook examens in het weekend plaatsvinden.
Uitbraken in zorginstelling in Oudenaarde en rusthuis in Hasselt
In de zorginstelling Heuvelheem in Oudenaarde hebben tien bewoners positief getest op het coronavirus. Twee van hen zijn naar het ziekenhuis gebracht.
In Hasselt zijn in het woonzorgcentrum Katharinadal negen personeelsleden en acht bewoners mogelijk met corona besmet. Dat bevestigt Joris Moonens van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid. "De bewoners van het woonzorgcentrum in Hasselt zijn geïsoleerd op hun kamers, de zieke personeelsleden blijven thuis", zegt Moonens.
De woordvoerder van Zorg en Gezondheid verwacht de komende dagen nog meer uitbraken in woonzorgcentra.
'Ook jongere mensen op intensieve zorgen'
De coronapatiënten die in de ziekenhuizen op intensieve zorgen belanden, zijn niet alleen oudere mensen, benadrukt viroloog Steven Van Gucht, die in VTM Nieuws een profiel van de patiënten schetste. "Het gaat vooral om mensen van boven de 60, maar soms ook om jongere mensen, tussen de 40 en 60 jaar. Bijna allemaal hebben ze onderliggende aandoeningen."
Opvallend is ook dat 60 procent van de patiënten die op intensive care liggen mannen zijn, tegenover 40 procent vrouwen. "Hoe dat komt, is nog niet bekend", zegt Van Gucht.
Viroloog Marc Van Ranst bevestigt, ook in de studio van VTM Nieuws, dat verschillende jongeren die deelnamen aan de lockdownfeesten besmet raakten en in het ziekenhuis belandden. Ook personen die meededen aan carnavalsfeesten hebben het virus opgelopen.
We moeten er overigens zeker rekening mee houden dat het nieuwe coronavirus na deze crisis zal blijven opduiken. "Dit is een virus dat zich goed voelt bij de mens", zegt Van Ranst.
Grote kans op vaccin met langdurige werking
We leven vooral op hoop in deze coronatijden. En die is er ook. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het nieuwe coronavirus trager muteert dan andere respiratoire virussen zoals de griep. Dat heeft twee positieve effecten. Eén: het ziet er niet naar uit dat het virus gevaarlijker wordt. Twee: een eventueel vaccin zou een langdurige werking kunnen hebben. Simpel gezegd: het vaccin zou de richting uitgaan van een vaccin zoals dat tegen de mazelen, eerder dan dat tegen de seizoensgriep. Lees meer.
662 nieuwe overlijdens in Italië
In Italië zijn vandaag opnieuw 662 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt de dodentol in het land op 8.165. Er werden ook 6.153 nieuwe besmettingen gerapporteerd, waardoor er nu officieel 80.539 mensen het virus hebben. Al ligt het reële cijfer hoogstwaarschijnlijk fors hoger.
Het aantal geconstateerde besmettingen in de zwaar getroffen regio Lombardije is weer flink gestegen met 2.500 patiënten in 24 uur. De gouverneur van de regio, Attilio Fontana, zei dat dit "geen goed nieuws" is. Dit is een sterkere stijging dan de afgelopen dagen, aldus Fontana. Gisteren kwamen er circa 1.640 gevallen bij.
Lombardije, met de financiële hoofdstad van het land Milaan, geldt als het epicentrum van de verspreiding van het virus in Italië.
Aldi, Carrefour en Lidl verkorten openingsuren
Na Lidl hebben nu ook Aldi en Carrefour beslist om hun openingsuren aan te passen zolang de coronamaatregelen gelden. Colruyt, Delhaize en Albert Heijn blijven momenteel bij hun gebruikelijke openingsuren.
Lidl is sinds woensdag 's avonds een uur minder lang open: tot 19 uur in plaats van 20 uur en op zaterdag tot 18 uur in plaats van 19 uur.
Carrefour zal de winkels die het in eigen beheer uitbaat op vrijdagavond een uur vroeger dichtdoen. Dat betekent dat ze op vrijdagavond om 20 uur in plaats van 21 uur sluiten.
Aldi-winkels zullen dan weer op zaterdag een uur vroeger dichtgaan: om 18 uur in plaats van 19 uur. In de week blijft Aldi open van 8.30 uur tot 19 uur.
Colruyt, Delhaize en Albert Heijn blijven bij hun gewone openingsuren.
Duitsland: ruim 41.300 besmettingen, 230 doden
In Duitsland zijn er tot dusver ruim 41.300 besmettingen met het nieuwe coronavirus geregistreerd. Dat blijkt uit een telling van het Duitse nieuwsagentschap dpa, op basis van de cijfers die de verschillende bondstaten meedelen.
In het hele land, met zijn ruim 80 miljoen inwoners, zouden 230 mensen overleden zijn aan een SARS-CoV-2-infectie. Twee andere Duitsers overleden op reis in Egypte, zegt het Robert Koch Instituut, de Duitse federale gezondheidsinstelling voor infectieziekten en niet-overdraagbare ziekten.
Ter vergelijking: in België overleden officieel al 220 mensen aan het nieuwe coronavirus. Het aantal bevestigde patiënten bedraagt er ruim 6.200, maar dit is een onderschatting omdat niet breder getest wordt. Eén mogelijke verklaring voor het relatief lage aantal dodelijke slachtoffers in Duitsland is dat er breed getest wordt, waardoor ook veel patiënten met milde symptomen in de cijfers vervat zijn.
Politie gaat harder optreden
Overal in het land wordt extra politie ingezet om de lockdownmaatregelen te controleren. Vooral jongeren blijken hardleers en moeten iedere dag opnieuw weggestuurd worden van de straat. ‘De tijd van waarschuwen is voorbij, nu komen de boetes.’ Lees meer.
© Photo News Vandaag belangrijk
• De afgelopen 24 uur zijn in België 42 nieuwe doden gevallen door het coronavirus. Dat brengt het totaal op 220 doden. Ruim 2.652 mensen liggen in het ziekenhuis, van wie 605 op intensieve zorgen.
• Als we de maatregelen volhouden, wordt er een piek begin april verwacht. Daarna zou het aantal besmettingen moeten dalen.
• De UGent wil vanaf 1 juni examens organiseren op haar campussen, voor meer dan 40.000 studenten. Er zal bijzondere aandacht gaan naar social distancing.
• Dat wil niet zeggen dat het leven vanaf dan weer normaal zal verlopen. Experts verwachten dat we de rest van het jaar moeten rekenen op vergaande maatregelen en sociale beperkingen.
• In de Verenigde Staten loopt het aantal coronabesmettingen snel op. In de staat New York steeg het aantal doden de afgelopen 24 uur met 100 tot 385.
• Azië krijgt intussen af te rekenen met een nieuwe besmettingsgolf. Dat wijst erop dat de maatregelen veel langer moeten worden volgehouden.
• Op de hoogte blijven? Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws
100 nieuwe doden in New York
In de staat New York zijn in de afgelopen 24 uur 100 mensen overleden aan het coronavirus. Dat brengt het totaal op 385. In New York City zijn 3.537 nieuwe besmettingen vastgesteld. Daar staat de teller intussen op 21.393 vastgestelde gevallen.
Het gezondheidssysteem in de staat komt zwaar onder druk te staan, zo zegt gouverneur Andrew Cuomo. "Bijna elk scenario zal de ziekenhuizen overweldigen."
4 scenario's
Wie denkt dat het coronavirus het land uit is als we ons nog een tweetal maanden aan de maatregelen van de overheid houden: vergeet het maar, corona is here to stay. Experts verwachten dat we de rest van het jaar moeten rekenen op vergaande maatregelen en sociale beperkingen. Zo is het hele jaar geen handen schudden een reële optie. Ook is het nog maar zeer de vraag er na de zomer in volle stadions gevoetbald kan worden.
Lees meer: 4 ongemakkelijke prognoses voor de rest van 2020.
Kamercommissie geeft fiat aan staatswaarborg van 50 miljard euro
De Kamercommissie Financiën heeft het licht op groen gezet voor het wetsvoorstel dat een staatswaarborg van 50 miljard euro in het leven roept voor kredieten aan bedrijven, zelfstandigen en non-profitorganisaties. Dat gebeurde quasi unaniem. Enkel PVDA stemde tegen. De wettekst krijgt normaliter later op de dag nog het akkoord van de plenaire Kamer.
Ook betalingsuitstel mogelijk voor verzekeringen
Na de banksector gaat ook de verzekeringssector een inspanning leveren om de negatieve impact van de coronacrisis te verzachten voor mensen die hierdoor in de financiële problemen zijn gekomen. Sectororganisatie Assuralia bereikte hierover een akkoord.
Rentebetalingen en kapitaalaflossingen van hypothecaire kredieten aangegaan bij verzekeringsondernemingen worden opgeschort tot eind september, als de verzekerde kan aantonen dat hij in financiële moeilijkheden is beland. Ook de betaling van de premies voor de schuldsaldoverzekering kunnen tot dan worden opgeschort. Voor de premie van de brandverzekering kan eveneens uitstel worden verleend, maar enkel voor wie werkloos is geworden.
De Crem wil duidelijke regels: ‘Geen fietstocht van 50 kilometer’
Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wil dat er meer duidelijkheid komt rond buitenactiviteiten in deze coronatijden. "Onze omgeving moet geen openluchtgevangenis worden, maar verplaatsingen moeten binnen de perken blijven. Een fietstocht van 50 kilometer kan niet meer", aldus De Crem. Lees meer.
'Nooit meer zieke kinderen naar de grootouders brengen'
Volgens viroloog Marc Van Ranst zal de huidige coronacrisis bepaalde gedragsveranderingen met zich meebrengen. ‘Zieke kinderen naar de grootouders brengen, gaan we wellicht nooit meer doen. En misschien is dat wel een heel goede zaak’, zei hij in het VRT-journaal. Lees meer.
In Zuid-Korea zijn coronatests een alledaags tafereel
Geen land test rigoureuzer op het coronavirus dan Zuid-Korea. Even 10 minuutjes vanuit de auto, of direct nadat je uit een vliegtuig uit Europa stapt. Het nadeel: één moment verslappen en het virus slaat alsnog toe. Lees de reportage.
© REUTERS Luchtvervuiling neemt sterk af in Europese steden
De luchtvervuiling daalt sterk in Europese steden waar sprake is van een (gedeeltelijke) lockdown. Concentraties van schadelijke stikstofioxiden (NOx) zijn lager doordat er veel minder dieselauto’s op de weg zijn, meldt het Europese Milieuagentschap EEA.
De afname is zichtbaar in onder meer Milaan (24 procent lager vergeleken met een jaar geleden), Bergamo (-47 procent), Barcelona en Madrid (-55 en -41 procent).
De EEA baseert zijn berekeningen op gegevens van 4.000 meetstations verspreid over Europa. Overigens heeft het weer ook invloed op de concentratie luchtvervuiling. In welke mate dat de afgelopen dagen het geval is, meldt EEA niet.
UGent rekent op 'on campus' examens vanaf 1 juni
De UGent heeft haar aangepaste academische kalender bekendgemaakt. Zoals geweten vinden tot het einde van het academiejaar geen lessen met fysieke aanwezigheid van studenten en lesgevers meer plaats. De aangepaste kalender heeft als uitgangspunt dat 'on campus' examens mogelijk zijn vanaf 1 juni. Daarbij wordt social distancing in alle situaties gegarandeerd.
Inhaalexamens worden vervolgens gepland op 2, 3 en 4 juli. De punten worden bekendgemaakt op 6 juli.
De start van de tweede zit wordt niet aangepast. Die vangt zoals gepland aan op 17 augustus.
Studenten ontvangen ten laatste op 15 april hun examenrooster.
Nederland: 78 patiënten overleden in laatste 24 uur
Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid meldt 78 nieuwe sterfgevallen door het nieuwe coronavirus in de laatste 24 uur. Er zijn 1.019 besmettingen bijgekomen. In totaal zijn er nu 7.431 bekende besmettingen in Nederland, waarvan 434 mensen overleden zijn.
"Het aantal in het ziekenhuis opgenomen patiënten en het aantal overledenen neemt minder snel toe dan je zonder maatregelen zou verwachten", stelt het RIVM. "Dit zou er mogelijk op kunnen wijzen dat de genomen maatregelen invloed krijgen op de snelheid van verspreiding van het virus. Eind deze week of begin volgende week zijn deze effecten beter te duiden."
De aan België grenzende provincie Noord-Brabant blijft de grootste besmettingshaard. Vooral het noordoosten van de provincie, de omgeving van Uden en Veghel, telt relatief veel zieken.
Sterke twijfels over officiële sterftecijfers in Italië
Politici in Noord-Italië uiten steeds openlijker hun twijfels over het sterftecijfer door het nieuwe coronavirus. Ze vermoeden dat de officiële cijfers een sterke onderschatting zijn.
Bijna drie vierde van coronapatiënten in ziekenhuis heeft al aandoening
Van de patiënten die met COVID-19 in het ziekenhuis liggen, heeft bijna drie vierde al een eerdere aandoening. Dat blijkt uit het epidemiologisch bulletin van het Belgisch gezondheidsinstituut Sciensano.
Niet verrassend stijgt het voorkomen van eerdere aandoeningen met de leeftijd. Terwijl in de groep tot en met 44 jaar (172 patiënten) 60,5 procent geen eerdere aandoening had, daalt dat aandeel tot 41,4 procent bij de 45- tot 64-jarigen (355 patiënten) en tot slechts 11,5 procent bij de 65-plussers (740 patiënten).
Zowel bij de 45- tot 64-jarigen als bij de 65-plussers vormen hypertensie, hart- en vaatziekten en diabetes de top drie van voorafbestaande comorbiditeiten. Bij de patiënten jonger dan 45 jaar komen chronische longziekten op de eerste plaats (8,1 procent), gevold door hypertensie (7 procent) en diabetes (6,4 procent).
Nieuwe besmettingsgolf Azië maakt duidelijk dat lichte maatregelen veel langer moeten worden volgehouden
In Azië maakt een nieuwe golf van covid-19-gevallen duidelijk dat succesvolle lichte maatregelen als sociale onthouding over een veel langere periode moeten worden volgehouden, omdat anders nieuwe uitbraken snel de kop opsteken.
© Getty Images Dokters en verplegers in de vuurlinie: ‘Ik zou liegen als ik zeg dat ik níét bang ben’
De oorlog is begonnen. In de loopgraven om ons te beschermen tegen het coronavirus: spoedartsen, ambulanciers, verpleegkundigen, anesthesisten, infectiologen, huisdokters. Duizenden zorgverleners, van stagiairs tot ouderdomsdekens, vormen samen de witte frontlinie. ‘Met een crisis als deze worden we maar eens in de honderd jaar geconfronteerd.’
© AP Het belangrijkste nieuws vandaag
-Er zijn de afgelopen 24 uur in België 42 nieuwe doden gevallen door het coronavirus. Dat brengt het totaal op 220 doden.
-Momenteel liggen ruim 2.652 mensen vanwege het coronavirus in het ziekenhuis, van wie 605 op intensieve zorgen.
-Indien we de maatregelen volhouden, wordt er een piek begin april verwacht. Daarna zou het aantal besmettingen moeten dalen.
-De coronacrisis doet het tekort op de Belgische begroting exploderen tot 7 procent van het bbp, of meer dan 30 miljard euro.
-In de Verenigde Staten loopt het aantal coronabesmettingen snel op. 70.000 mensen testen er al positief. Er vielen ook al meer dan 1.000 doden.
-In Spanje is het aantal doden door het coronavirus gestegen tot boven de 4.000.
• Download de gratis app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijke updates.
Aantal doden door coronavirus in Spanje boven 4.000
Het aantal doden door het coronavirus in Spanje is gestegen tot boven de 4.000. Het ministerie van Volksgezondheid meldt 655 nieuwe sterfgevallen waarmee het totaal naar 4.089 stijgt.
Er bezweken de afgelopen 24 uur wel minder mensen dan in de periode daarvoor. In Spanje zijn inmiddels 56.188 besmettingen vastgesteld. Dat waren er gisteren nog 47.610.
▶︎ Waarom het zo belangrijk is dat u in uw kot blijft
Bekijk de video
42 nieuwe doden door coronavirus in België
Er zijn de afgelopen 24 uur 1.298 nieuwe bevestigde coronagevallen bijgekomen in ons land. Ook het aantal sterfgevallen is verder gestegen, met 42 nieuwe doden. Dat brengt het totaal aantal dodelijke slachtoffers op 220.
Daarbij werden er de afgelopen 24 uur 536 extra ziekenhuisopnames gemeld. Op intensieve zorgen is er sprake van een stijging van 131 personen. Momenteel liggen ruim 2.652 mensen vanwege het coronavirus in het ziekenhuis, van wie 605 op intensieve zorgen.
Cijfers in stijgende lijn
Zowel het aantal ziekenhuisopnames in België, als het aantal bevestigde besmettingen gaat nog steeds in stijgende lijn. Gisteren was er sprake van een stijging van 434 extra ziekenhuisopnames op 24 uur tijd, vandaag waren dat er 536 (een stijging van 102). Verder werden er gisteren 668 extra bevestigde besmettingen gerapporteerd, vandaag waren dat er bijna dubbel zoveel.
Stijging van het aantal testen
Vanaf het begin van deze maand is het aantal dagelijks uitgevoerde coronatesten door de laboratoria gestegen. Op verschillende dagen zijn er al meer dan 2.000 testen per dag uitgevoerd.
Het percentage positieve testen toont een stijgende trend, met de laatste dagen een percentage rond de 30 procent. De stijgende trend kan worden verklaard door de combinatie van een verhoogde circulatie van het virus, samen met een meer striktere definitie van een verdacht geval, en het hanteren van triage systemen bij de laboratoria, waarbij de meest urgente stalen het eerst worden getest.
Op de hoogte blijven? Krijg onze nieuwsbrief
Wil je mee zijn met alle laatste ontwikkelingen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.
Piek verwacht begin april
De experts van het crisiscentrum benadrukken nogmaals het belang van de maatregelen: "Het is geen tijd om er creatief mee aan de slag te gaan. Respecteer ze, het gaat om de volksgezondheid". Hoe beter de maatregelen worden opgevolgd, hoe minder lang ze zullen duren, benadrukt viroloog Steven Van Gucht.
Indien we de maatregelen volhouden, wordt er een piek begin april verwacht. Daarna zou het aantal besmettingen moeten dalen. "Dat is op voorwaarde dat we met z'n allen onze contacten met 50 procent gereduceerd hebben, en we weten niet zeker met hoeveel procent we onze contacten verminderd hebben. Misschien is dat meer, misschien is dat minder."
In Wuhan weten ze: met een lockdown ga je het coronavirus niet verslaan
In Wuhan weten ze: met een lockdown, zelfs een heel intelligente, ga je het coronavirus niet verslaan. Besmette personen gezamenlijk isoleren in sporthallen is de remedie.
© AFP Poetshulpen terug laten werken? 'Geen goed idee'
Kristel Bracke, die met ‘Hulp in Huis’ van Partena Ziekenfonds 2.500 poetshulpen aanstuurt, heeft serieuze bedenkingen bij de uitspraken van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Die verklaarde gisteren in het Vlaams Parlement dat te veel beroepssectoren sinds de coronacrisis tijdelijke werkloosheid hebben ingevoerd en wees daarbij onder meer naar de dienstenchequebedrijven. Het liefst ziet de Vlaamse regeringsleider de poetshulpsector weldra opnieuw aan het werk.
Bracke verklaarde in ‘De Ochtend’ op Radio 1 dat 2.500 poetshulpen meer dan 16.000 gezinnen bedienen. “Onze werkkrachten gaan van gezin naar gezin en poetsen zowel bij een familie met jonge kinderen als even later bij een bejaard ouderpaar in een serviceflat”, zegt ze.
Thuis achter de laptop vanwege het coronavirus? Zo hou je het ergonomisch
We moeten vanwege het coronavirus zo veel mogelijk thuiswerken, maar langer dan twee uur achter een laptop werken is ongezond. Hoe voorkom je een laptopbochel?
© Thinkstock Moody's verlaagt vooruitzichten Belgische banken
Ratingbureau Moody's heeft de vooruitzichten voor het Belgisch bankensysteem bijgesteld van stabiel naar negatief. Dat heeft de kredietbeoordelaar bekendgemaakt.
Aanleiding is het coronavirus, dat de economische activiteit in Europa zal impacteren. Ook de vooruitzichten van de Franse, Italiaanse, Spaanse, Deense en Nederlandse banken werden bijgesteld van stabiel naar negatief.
70.000 coronabesmettingen in VS: meer dan 1.000 doden
Het aantal Amerikaanse besmettingen stijgt hard: een week geleden werden er nog ruim 13.000 gevallen gemeld, vandaag zijn het er al 68.000. Ook zijn er 1.031 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus.
Ongeveer de helft van alle besmette personen in het land bevinden zich in de staat New York. Vooral de stad New York zelf is zwaar getroffen. Daar zijn bijna 18.000 mensen positief getest. Gouverneur Andrew Cuomo kondigde gisteren extra maatregelen aan, zoals een mogelijk verbod op groepsactiviteiten in parken en het sluiten van straten voor auto's, zodat voetgangers meer ruimte hebben om afstand te houden.
De Verenigde Staten is op dit moment het op twee na zwaarst getroffen land, na China en Italië.
In kaart: de verspreiding van het virus in de VS
▶︎ Troost in tijden van quarantaine: bekijk hier integraal drie spraakmakende documentaires
De Morgen biedt troost in tijden van quarantaine. Het documentairefestival Docville in Leuven werd uitgesteld door de corona-maatregelen, maar uw krant trakteert haar abonnees alvast op een selectie van drie spraakmakende films, geselecteerd door de redactie. Kijk nog tot 22 april gratis naar Sakawa, Third Act en Hollywood aan de Schelde.
© RV — Still uit 'Hollywood aan de Schelde'. Overheid betaalt meer dan de helft van Belgische beroepsbevolking
Door de explosieve toename van het aantal tijdelijk werklozen heeft sinds deze week meer dan de helft van de Belgische actieve beroepsbevolking recht op een loon of vervangingsinkomen van de overheid. Dat schrijft De Tijd vandaag. Het gaat om bijna 3 miljoen mensen.
Door de coronacrisis zijn er in ons land momenteel meer dan 1 miljoen tijdelijk werklozen. Tel je daar de 391.000 Belgen in klassieke werkloosheid bij, de 843.000 ambtenaren en leerkrachten en de 647.000 werknemers uit de zorgsector, dan kom je op bijna 3 miljoen mensen die betaald of gesubsidieerd zijn door de overheid. Op een totale beroepsbevolking van 5,45 miljoen Belgen is dat meer dan een op twee.
De Tour wacht op niemand
Roxana Maracineanu, de Franse minister van Sport, belooft er alles aan te doen om Tour de France ook dit jaar door te laten gaan. Ze houdt zelfs de optie van een Ronde van Frankrijk zonder publiek open.
De Tour is een van de weinige grote sportevenementen die nog niet is uitgesteld of afgelast wegens het coronavirus. De grootste wielerronde van het jaar moet op 27 juni in Nice van start gaan. Of dat gaat lukken, is zeer de vraag. Organisator ASO houdt zich voorlopig op de vlakte.
Maar de Franse minister van Sport is strijdbaar, "Momenteel liggen alle scenario's nog op tafel, De onderhandelingen met ASO lopen, maar het is nog te vroeg om iets naar buiten te kunnen brengen. Een wedstrijd achter gesloten deuren behoort tot de mogelijkheden."
Help, ik kan mijn woonlening niet meer afbetalen. Wat nu?
Vanaf vandaag kunt u bij uw bank uitstel van betaling vragen als u niet langer in staat bent om uw woonkrediet af te lossen. Maar de regeling geldt niet voor iedereen en roept ook vragen op bij consumentenorganisatie Test-Aankoop.
© Shutterstock Iran neemt extra maatregelen om een tweede besmettingsgolf te voorkomen
Iran neemt strengere maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Het toch al zwaar getroffen land vreest voor een tweede golf besmettingen. Vandaag gaat er een verbod van kracht voor het reizen met intercity's. Verder is de sluiting van de scholen verlengd en zijn bijeenkomsten verboden.
In Iran zijn meer dan 2.000 mensen door het virus overleden en zijn ruim 27.000 besmettingen vastgesteld.
Rusland legt alle burgervluchten stil
De Russische regering heeft vanaf vrijdag alle burgerluchtvaart van en naar het land verboden. Russische luchtvaartmaatschappijen mogen wel nog staatsburgers terughalen uit het buitenland, mits zij hier speciale toestemming voor hebben.
Rusland neemt steeds strengere maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen. Woensdag maakte president Vladimir Poetin bekend dat een referendum over uitgebreide grondwetswijzigingen, waaronder het afschaffen van het maximale aantal ambtstermijnen voor het presidentschap, wordt uitgesteld. Ook wordt er de komende week niet gewerkt en moeten bijna twee miljoen 65-plussers thuisblijven vanaf donderdag.
Wc-papier hebben we nu in overvloed. Maar wat hebben we nog gekocht in de hamsterperiode?
Onze toiletpapier- en pastahonger is gestild. Het hamsteren lijkt voorlopig eerder uitzondering dan regel. Maar wat hebben we nu precies gekocht? En is het hamsteren nu voorbij?
© Thomas Sweertvaegher Begrotingstekort duikt naar meer dan 30 miljard euro
De coronacrisis doet het tekort op de Belgische begroting exploderen tot 7 procent van het bbp, of meer dan 30 miljard euro. Dat schrijft De Tijd op basis van bronnen rond de Nationale Bank.
Vooral de impact van de verwachte recessie op de overheidsfinanciën weegt op de begroting. Een krimpende economie doet via uitkeringen de uitgaven stijgen en de belastinginkomsten dalen.
‘Bij de jongeren die nu in intensieve bedden liggen, zijn er verschillende die betrokken waren bij de lockdownparty’s’
“We bereiken sommige groepen nog onvoldoende met onze communicatie, zoals de jongeren.” Dat heeft professor Marc Van Ranst woensdagavond gezegd in De Afspraak. De viroloog zei ook dat bij de jongeren die vandaag op de diensten intensieve zorgen liggen en beademd worden, een aantal jongeren liggen die hebben deelgenomen aan de fameuze lockdownparty's van vrijdag 13 maart, net voor middernacht, toen de strenge maatregelen van kracht werden.
Zo beschermt u zichzelf en anderen tegen corona
Een op de vier coronabesmettingen in ons land in woonzorgcentra
In Vlaanderen hebben 1.266 ouderen in woon-zorgcentra het coronavirus opgelopen. “Dat zijn niet altijd mensen die geregistreerd staan”, zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke gisteren in het Vlaams Parlement. “Het zijn degenen waarvan men zegt: alles wijst erop dat ze het virus hebben.”
Lees nu: ‘Rusthuizen zijn tikkende tijdbommen’
Van de besmette personen in de woon-zorgcentra werden er 92 naar het ziekenhuis gebracht en zijn er 55 overleden. Het registratiesysteem werd op 18 maart opgestart. Van het zorgpersoneel is zowat 5 procent afwezig.
Amper nog reizigers op Zaventem. En wie aankomt, moet in quarantaine
Het lucht- en treinverkeer dooft uit. Op Zaventem landden gisteren amper 24 vluchten. Vanuit Parijs komen nog twee treinen aan – normaal zijn er dat twintig. De politie laat enkel nog mensen toe die een geldige reden hebben en reizigers krijgen de dwingende raad twee weken in isolement te gaan.
In kaart: de verspreiding van het virus in Europa
België neemt geen buitenlandse patiënten op
België gaat geen coronapatiënten uit andere landen opnemen om in onze ziekenhuizen te laten verzorgen. Vragen van Nederlandse ziekenhuizen en van Italië om patiënten over te nemen werden geweigerd. Dat heeft het kabinet van premier Sophie Wilmès (MR) bevestigd aan De Tijd.
Zes procent bevolking geeft wel nog hand of zoen
Over het algemeen wordt de richtlijn om geen handen of zoenen te geven aan niet-huisgenoten goed opgevolgd. Dat blijkt uit de tweede enquëte die de UAntwerpen organiseerde naar gedragsveranderingen bij de bevolking na de verstrengde coronamaatregelen.
© Getty Images/iStockphoto Onrust in het Nederlandse grensgebied: ‘Alsof de dodendraad binnenkort weer terug is’
In Zeeuws-Vlaanderen was een andere tongval of nummerplaat nooit een obstakel. Tot het coronavirus letterlijk blokkades opwierp en een laagje vernis van het grensgebied schraapte. ‘De Hollanders in de winkel moet je terugsturen, zei de politie.’
© Eric de Mildt Politie vraagt duidelijkere regels over hoever je nog van huis mag
De politie vraagt duidelijkere regels aan de nationale veiligheidsraad over wandelen, lopen en fietsen in deze coronatijden. Het advies luidt nu dat alles in de nabijheid van je huis moet gebeuren en dat het niet in groep mag.
Maar dat is veel te vaag, zegt Nicholas Paelinck, voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie. "Op basis hiervan kan de politie amper handhaven. Als we nu een wielertoerist aantreffen op 50 kilometer van zijn huis, hebben we niets in handen om te zeggen dat het niet mag. En wat met al die wandelaars? Als ze zeggen dat ze de wagen niet genomen hebben en van bij hun thuis al vijf kilometer gestapt hebben, kunnen we niets doen."
Daarom vraagt de politie concrete richtlijnen. Zoals in Frankrijk, waar alle niet-essentiële verplaatsingen beperkt zijn tot één uur per dag, één kilometer rond de woning. Paelinck wil zich niet uitspreken over de precieze afstand of tijdsduur. "Zolang het maar duidelijk is, niet alleen voor ons, maar ook voor de sporters", klinkt het.
© VTM — De politie vraagt duidelijke en concrete regels, zoals in Frankrijk. ‘Totale puinhoop’ in de distributie van mondmaskers aan thuisverplegers
De distributie van mondmaskers in thuisverplegingssector is gisteren niet van een leien dakje verlopen. Dat hekelt de Franstalige Belgische federatie van zelfstandige verplegers (FiiB). Die spreekt over een “totale puinhoop”.
Nog niet meteen terug naar school: onderwijs houdt rekening met drastische scenario’s
Scholen die na de paasvakantie weer opengaan? Het onderwijsveld lijkt er steeds meer aan te twijfelen en bereidt zich achter de schermen voor. ‘We hopen de komende dagen uitsluitsel te krijgen’, stelt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs.
© Wouter Van Vooren Meer dan 450.000 besmettingen en 20.500 sterfgevallen wereldwijd
Over heel de wereld zijn 454.398 mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt. Er zijn ook 20.550 mensen overleden.
Er zijn in China 81.661 besmettingen geregistreerd. Tweede staat Italië met 74.386 gevallen, en ten derde de VS met 61.167 besmettingen. Daarna komen Spanje (47.610), Duitsland (37.066) en Iran (27.017).
Italië kende met 7.503 het meeste sterfgevallen, China telde 3.163 doden en Spanje 3.434 mensen die aan het virus zijn bezweken. Frankrijk staat na Iran (2.077) op de vijfde plaats met 1.100 dodelijke slachtoffers.
In totaal zijn 112.982 mensen ter wereld genezen, van wie 60.811 in China. Italië staat derde met 9.362 weer fitte patiënten en Spanje vierde met 5.367 genezingen.
Coronavirus in cijfers en kaarten: het aantal besmettingen, doden en genezen patiënten
'De un-lockdown zal in schijfjes gebeuren'
"De un-lockdown zal in schijfjes gebeuren." Dat heeft viroloog Marc Van Ranst vanavond in De Afspraak gezegd. "Maar voor alles gaat normaliseren, moeten we wachten op een vaccin. Reken daarvoor zeker op een jaar."
In een interview eerder vandaag met onze krant zei Van Ranst dat hij denkt dat we enige greep op de epidemie krijgen. "Maar het gaat traag."
Lees - Marc Van Ranst over de nieuwe coronacijfers: ‘Het is niet zo negatief als het lijkt’
© Wouter Van Vooren — Marc Van Ranst. We sturen straks een Coronavirus Update uit
De Morgen wil u zo goed mogelijk informeren over het nieuwe coronavirus Covid-19. Daarom lanceren we een extra nieuwsbrief, Coronavirus Update, met duidelijk nieuws, duiding en de laatste ontwikkelingen over het virus.
We versturen straks de e-mail. Laat hieronder uw e-mailadres achter als u de nieuwsbrief ook wil ontvangen.
Taskforce breidt capaciteit van coronatesten in ons land fors uit: naar 10.000 per dag
Om de stijgende vraag naar testen op het coronavirus te coördineren, richtte minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) een taskforce op onder leiding van minister Philippe De Backer. Doel: de Belgische testcapaciteit significant uitbreiden.
© Photo News — Minister Philippe De Backer. In kaart: Hoe hard is uw provincie getroffen door het coronavirus?
Het nieuwe coronavirus Covid-19 treft de provincie Limburg op dit moment het hardst. Momenteel is er sprake van 683 gevallen. Hoe evolueert de situatie daar en wat met de andere provincies? We updaten deze kaart voortdurend.
Dodental in Frankrijk loopt op tot 1.331
Het nieuwe coronavirus heeft in Frankrijk al aan 1.331 mensen het leven gekost. Dat heeft het Franse departement Volksgezondheid vandaag meegedeeld. De voorbije 24 uur zijn in de Franse ziekenhuizen 231 bezweken aan Covid-19.
Het aantal patiënten op intensieve zorgen steeg vandaag met 311, tot 2.827. Er liggen in totaal 11.539 patiënten met het coronavirus in de Franse ziekenhuizen.
683 nieuwe doden in Italië
In Italië, het zwaar door het coronavirus getroffen land, kwamen er afgelopen etmaal 5210 nieuwe besmettingen bij. Dat is iets minder dan de dag daarvoor. Het aantal coronadoden de afgelopen 24 uur komt op 683, minder dan de 743 gemelde gevallen gisteren. Zaterdag was er nog een record van 793 sterfgevallen.
In totaal zijn er in Italië ruim 74.000 bevestigde gevallen en 7503 coronadoden geteld. De autoriteiten hopen dat de drastische maatregelen van de afgelopen weken om verspreiding van het virus tegen te gaan, hun vruchten beginnen af te werpen.
Jambon wil opnieuw meer mensen aan het werk
Vlaams minister-president Jan Jambon wil opnieuw meer mensen aan het werk. Onder meer in de bouw en bij de dienstenchequebedrijven wordt er soms te snel beroep gedaan op de regeling van technische werkloosheid, zei hij vanmiddag in de plenaire zitting van het Vlaams Parlement.
In de nieuwe maatregelen die de regering nog zal aankondigen, moet de focus liggen op meer activiteit, vindt Jambon. Als het in veilige omstandigheden kan, moeten er opnieuw meer mensen aan het werk. "Ik denk dat er te makkelijk naar technische werkloosheid gegrepen wordt. Het is vandaag ook goed burgerschap om te zorgen dat de maatschappij blijft draaien. Ik roep daar ook de privésector op om haar verantwoordelijkheid te nemen."
Jambon noemde de bouw en de dienstenchequebedrijven als sectoren waar de social distancing kan worden gerespecteerd. "De meeste mensen kunnen toch gerust boven gaan zitten als de poetsvrouw beneden bezig is? Ik ben het er niet mee eens om heel die sector stil te leggen. Ik denk dat daar meer gewerkt kan worden dan er vandaag gewerkt wordt."
© BELGA — Vlaams minister-president Jan Jambon. Nieuwe Belgische sneltest voor coronavirus geeft resultaat na kwartier
Naast de gekende tests op coronavirus die na een dag resultaat geven, is er nu een volledig nieuwe coronatest op de markt die binnen het kwartier resultaat geeft. Dat bericht de Franstalige openbare omroep RTBF. Het gaat om een “antigene” test, die reageert op antigenen, de moleculen die een reactie van het afweersysteem opwekken.
De detectie gebeurt via het luchtwegsecreet in de neus-keelholte van de patiënt.
Het is het bedrijf Coris BioConcept uit Gembloux dat de test heeft ontwikkeld, samen met het Universitair Laboratorium Brussel, LHUB-ULB, en andere partners. Afgelopen weekend werd de test getest bij 250 patiënten in verschillende ziekenhuizen. Bij zeven op de tien patiënten met een verhoogde virale lading van COVID-19 leverde de sneltest een positieve diagnose op.
© GI Op basis van die resultaten heeft het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) beslist om Coris BioConcept toelating te geven om de tests te verkopen en verdelen. Belangrijk om mee rekening te houden is dat de tests minder precies zijn dan de moleculaire diagnostische tests in de laboratoria. Toch zouden ze het mogelijk maken om in eerste instantie tijd te winnen en sneller een behandeling te starten.
Tachtig nieuwe sterfgevallen en meer dan 6.400 besmettingen in Nederland
In Nederland zijn op een dag tijd nog eens 80 mensen aan COVID-19 overleden, waardoor er in Nederland al 356 sterfgevallen zijn. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RVIM) vanmiddag bekendgemaakt, eraan toevoegend dat meldingen over sterfgevallen soms pas na enkele dagen binnenkomen.
Er zijn in totaal 6.412 mensen positief getest in Nederland, tegen 5.560 gisteren. Een toename van 852 dus. Er zijn 341 mensen meer in een ziekenhuis opgenomen (geweest), om op een totaal van 1.836 te komen.
Lees - Nederlands topviroloog Ab Osterhaus: ‘België is een voorbeeld’
'Dodental Lombardije fors lager'
Het dodental door de uitbraak van het coronavirus in de zwaar getroffen Italiaanse regio Lombardije viel woensdag veel lager uit dan een dag eerder. Een ingewijde zegt volgens het Nederlandse persagentschap ANP dat in een etmaal zo'n 296 patiënten met Covid-19 zijn overleden.
De autoriteiten maakten gisteren nog melding van ruim 400 sterfgevallen in de noordelijke regio. Daar zijn volgens de bron inmiddels 4474 mensen overleden aan de gevolgen van het virus: meer dan in zwaar getroffen landen als Spanje en China.
Het landelijke dodental in Italië stond gisteren op 6820. De autoriteiten maken rond 18.00 uur de nieuwe landelijke cijfers bekend.
'Twee procent van coronapatiënten belandt op intensieve zorgen'
Twee procent van de coronapatiënten belandt op intensieve zorgen. Dat zegt professor Eric Derom, longarts aan het UZ Gent. "Dat zijn mensen met een heel ernstige longaantasting, die in sommige gevallen evolueert naar ARDS (acute respiratory distress syndrome, waarbij vocht zich ophoopt in de longen, red.)", legt Derom uit.
Vooral bij ouderen is ARDS vaak dodelijk. Wie dit toch overleeft eindigt soms met longfibrose, waarbij zich littekenweefsel vormt in de long. Hierdoor kunnen de longen niet meer voldoende zuurstof opnemen en koolstofdioxide uitscheiden. "Vaak hebben deze patiënten in rust geen problemen, maar bij inspanningen riskeren ze last te hebben van kortademigheid", aldus Derom.
Beke: '1.266 mensen besmet in woonzorgcentra'
Bij 1.266 mensen in de woonzorgcentra is een besmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke vanmiddag in de plenaire zitting van het Vlaams Parlement.
Volgens de officiële cijfers van het crisiscentrum zijn er nu 4.937 mensen besmet met het virus in België. Vlaanderen heeft echter een eigen registratiesysteem voor de situatie in de woonzorgcentra. Daaruit blijkt dat er al 1.266 ouderen het virus hebben opgelopen. "Dat zijn niet altijd mensen die geregistreerd staan", zei Beke vanmiddag. "Het zijn degenen waarvan men zegt: alles wijst erop dat ze het virus hebben."
Van de besmette personen in de woonzorgcentra werden er 92 naar het ziekenhuis gebracht en 55 overleden.
© BELGA — Wouter Beke (CD&V), minister van Welzijn. Nederlands gezondheidsinstituut heeft antimalariamiddel gekocht tegen coronavirus
In Nederland heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit voorzorg het malariamedicijn chloroquine ingekocht om het coronavirus te bestrijden.
Van chloroquine is nog niet wetenschappelijk bewezen dat het werkt tegen de ziekte COVID-19, veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. "Er loopt momenteel nog onderzoek naar de werkzaamheid van chloroquine tegen COVID-19. Mocht het middel effectief blijken te zijn tegen COVID-19 en in de toekomst niet meer op de markt beschikbaar zijn, dan kan het RIVM met de ingekochte chloroquine ziekenhuizen bevoorraden", zegt de woordvoerster.
Lees - Medicatie tegen coronavirus in zicht: ‘Mocht ik zelf Covid-19 hebben, dan zou ik dit nemen’
Wie aankomt op Zaventem, moet twee weken in quarantaine
Elke reiziger die aankomt op Brussels Airport, krijgt sinds vandaag een brief met instructies. Hij of zij moet veertien dagen in thuisquarantaine.
Lees - De grenzen sluiten, maar vluchten blijven toekomen op Zaventem: hoe kan dat?
© Photo News Vakbond wil supermarkten ‘s avonds vroeger dicht en sluit acties niet uit
Het vakbondsfront voor de voedingshandel stelt voor om winkels 's avonds vroeger te sluiten. Ook op zondag zouden de supermarkten voor de veiligheid dicht moeten kunnen blijven. Lidl sluit vanavond alvast om 19 uur in plaats van 20 uur de deuren. Andere supermarkten overleggen nu samen met Comeos.
Lees - Supermarkt mijden? Drie exotische takeaway-adresjes voor u getest
VN lanceren wereldwijd plan voor humanitaire respons
De Verenigde Naties lanceren vandaag een wereldwijd humanitair responsplan van 2 miljard dollar om in 51 landen in Zuid-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Azië het nieuwe coronavirus te bestrijden. Dat is nodig omdat miljoenen mensen in gevaar worden gebracht, indien we nu kwetsbare landen niet helpen en het virus vrij laten circuleren, klinkt het.
Lees - Nog niet veel slachtoffers, maar de angst groeit snel in Afrika
© Matthias Balk/dpa — António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Testte u positief op corona? Vertel ons uw verhaal
Het aantal vastgestelde coronabesmettingen in ons land zit in stijgende lijn, en te vrezen valt dat de piek nog niet bereikt is. Sommige mensen zijn na een positieve test op Covid-19, en soms heel zware ziektedagen, aan de beterhand.
Bent u in dat geval? Dan willen we graag van u horen. Geef gerust een seintje aan onze journaliste Ann Van den Broek.Het moest de zomer van hun leven worden. Het werd de zomer van corona
Dit had het jaar van hun leven moeten worden. De eindejaarsreis, het middelbaar afzwaaien en dan de wijde wereld in, op eigen benen. Niets van dat voor 'de klas van 2020'. Het coronavirus zet alle dromen op pauze. ‘Er gingen al veel mooie momenten verloren’, zeggen de laatstejaars zelf. Maar ook zij beseffen: ‘We zitten allemaal in hetzelfde schuitje.’
© Photonews — De vier gedupeerde laatstejaars, vlnr: Julie D'Hooge, Eline Klönhammer, Arno Kindt en Felix Rabou. Het belangrijkste nieuws van de ochtend in 6 punten
• Er zijn 56 nieuwe sterfgevallen gerapporteerd in ons land. Dat brengt het totaal aantal overlijdens in België op 178. Op dit moment liggen 2.152 mensen in het ziekenhuis.
• In Spanje zijn in totaal 3.434 mensen aan het coronavirus bezweken. Dat is meer dan het aantal doden dat China heeft geteld. In 24 uur tijd overleden er 738 patiënten.
• Gaan de Belgische scholen opnieuw open na de paasvakantie? Minister Weyts is ‘niet optimistisch’
• De Amerikaanse regering gaat een recordbedrag van 2 biljoen dollar (1.850 miljard euro) in de economie pompen in strijd tegen het virus.
• De woon-zorgcentra en hun zorgkundigen trekken aan de alarmbel: ‘Rusthuizen zijn tikkende tijdbommen’
• De Britse kroonprins Charles heeft positief getest op het coronavirus.
738 nieuwe overlijdens in Spanje
In Spanje zijn al 3.434 mensen aan het coronavirus bezweken. Dat is meer dan het aantal doden dat China heeft geteld. In 24 uur tijd overleden er 738 patiënten aan de gevolgen van het virus. Het land telt inmiddels 47.610 besmettingen.
De gezondheidsautoriteiten stellen echter ook een sterke stijging van het aantal genezingen vast. Meer dan 5.300 patiënten zijn weer helemaal beter.
De regering verwacht dat het hoogtepunt van het coronavirus nadert. In april zouden een aantal beperkingen kunnen worden opgegeven. Spanjaarden mogen momenteel nauwelijks nog hun huis uit. Vandaag stemt het Spaanse parlement over de verlenging van de lockdownmaatregelen tot 11 april. De meeste parlementariërs stemmen vanuit hun woning.
Verreweg de meeste coronapatiënten zijn vooralsnog in Italië bezweken. Daar stierven meer dan 6800 mensen aan de gevolgen van het virus.
Crisiscentrum: 'Het is duidelijk dat de piek nog niet bereikt is'
"Het is duidelijk dat de piek nog niet bereikt is", aldus interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht op de persconferentie van het crisiscentrum. Zowel het aantal nieuwe overlijdens als het aantal ziekenhuisopnames in ons land is alweer fors gestegen.
De 56 nieuwe gerapporteerde overlijdens zijn niet allemaal sterfgevallen van de voorbije 24 uur, legt Van Gucht uit. "Daar zit soms een vertraging op. Overlijdens uit hospitalen komen heel snel door, maar die vanuit rusthuizen komen soms later door. We werken aan een systeem om dit meer in real-time te rapporteren.”
'We hebben geen keuze'
"Deze cijfers tonen aan dat het van kapitaal belang is dat iedereen de maatregelen opvolgt de komende weken", zegt woordvoerder Yves Stevens. "We hebben geen keuze. Enkel zo kunnen we de gevolgen van het virus beperken."
"Het is nutteloos om een mondmasker te dragen op straat", waarschuwt van Gucht nog. "Je kan het virus niet krijgen door over straat te lopen en lucht in te ademen. Het heeft veel meer zin om de handen te wassen met water en zeep."
56 nieuwe sterfgevallen gerapporteerd in België
Er zijn de afgelopen 24 uur 56 nieuwe sterfgevallen door het coronavirus gerapporteerd in ons land, zo blijkt uit cijfers die het wetenschappelijk instituut Sciensano zonet publiceerde. Dat brengt het totaal aantal overlijdens in België op 178.
In de laatste 24 uur werden 434 patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen en verlieten 115 mensen het ziekenhuis. In totaal worden op dit moment 2.152 mensen verzorgd in de hospitalen.
Daarvan liggen 474 mensen op de afdeling intensieve zorgen, ook hier is er sprake van een forse toename.
Er zijn tevens 668 nieuwe besmettingen vastgesteld in ons land, wat het totaal op 4 937 brengt. Dat is zo goed als zeker een forse onderschatting, want lang niet iedereen met symptomen wordt getest.
Scholen opnieuw open na de paasvakantie? Minister Weyts is ‘niet optimistisch’
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) hoopt er niet op dat de scholen na de paasvakantie weer kunnen openen. ‘Ik denk niet dat de virologen ons gaan adviseren om de scholen onmiddellijk na de paasvakantie opnieuw te openen.’
Verspreiding in België
Er zijn 668 nieuwe besmettingen vastgesteld in ons land, wat het totaal op 4.937 brengt. Er waren 429 gevallen (64 procent) in Vlaanderen, 176 (26 procent) in Wallonië, en 57 (9 procent) in Brussel. De gegevens over locatie waren niet beschikbaar voor 6 gevallen (1 procent).
Opgelet: het aantal bevestigde gevallen is zo goed als zeker een onderschatting van de realiteit. Alleen wie zware symptomen heeft of zorgpersoneel wordt getest.
© Sciensano — De verspreiding van de bevestigde coronagevallen in België, gepubliceerd door Sciensano. ‘Britse kroonprins Charles test positief op coronavirus’
De Britse kroonprins Charles heeft positief getest op het coronavirus, meldt ITV. De prins is 71 jaar oud en troonopvolger van koningin Elizabeth II.
Hij zou slechts lichte symptomen vertonen, aldus Britse media.
© AP — De Britse prins Charles naast zijn moeder, koningin Elizabeth. Voka: ‘Coronacrisis wordt drie keer zo erg als financiële crisis 2008’
Uit een nieuwe bevraging van Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, blijkt dat de economische schade van de coronacrisis exponentieel stijgt. In een week verdubbelde het aantal bedrijven waarbij de omzet minstens halveerde. 30 procent van de bedrijven ziet zijn omzet bijna volledig wegvallen. Nu al heeft de helft van de bedrijven tijdelijke werkloosheid aangevraagd, en nog eens 10 procent zegt dit nog in de komende week te doen. De helft van de bedrijven ervaart ook al liquiditeitsproblemen.
“De schade bedraagt nu al 40 miljard euro. Er zal dit jaar een recessie van zo’n 7 procent komen als de maatregelen aanhouden tot eind april. Het gevolg is dat deze crisis zeker drie keer zo zwaar riskeert te worden als de financiële crisis van 2008-2009”, vreest Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka.
De VS kunnen het nieuwe corona-epicentrum worden
De Verenigde Staten zijn goed op weg om het nieuwe epicentrum van de uitbraak van het coronavirus te worden, voorspelt de Wereldgezondheidsorganisatie. Toch vindt president Donald Trump het voorlopig niet nodig een nationale lockdown af te kondigen. “Ons land is niet gebouwd om op slot te gaan”, sprak hij.
De 50 staten beslissen dan maar zelf welke maatregelen ze nemen en voor hoelang.
© AFP — Het spreekgestoelte van de Amerikaanse Senaatsvoorzitter wordt gedesinfecteerd. Wat met de examens? En eindigt het schooljaar wel in juni?
Nu duidelijk is welke opvang scholen moeten voorzien en docenten en leerkrachten steeds meer vertrouwd geraken met online lessen, dringen meer complexe vragen zich stilaan op.
Om die op te lossen, roept Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) de hulp van verschillende experts in. ‘We denken in stilte al na over enkele noodscenario’s.’
Amerikaanse overheid pompt recordbedrag in economie
De Amerikaanse regering heeft een akkoord bereikt met de Senaat over een steunpakket van ongeveer 2 biljoen dollar (1.850 miljard euro) om zowel de bevolking als de economie te helpen tijdens de uitbraak van het coronavirus.
Het bedrag (met 12 nullen) betekent de grootste economische injectie in de moderne geschiedenis van de Verenigde Staten en staat gelijk aan 9 procent van de Amerikaanse economie.
In het akkoord is onder andere een eenmalige uitbetaling van 1.200 dollar (1.100 euro) aan een groot deel van de inwoners vastgelegd. Ook komt er een speciaal fonds waar kleinere bedrijven kunnen bijlenen en is er geld opzijgezet om extra kosten in ziekenhuizen op te vangen.
Vijf dagen onderhandeld
Over het akkoord werd vijf dagen onderhandeld door Chuck Schumer en Mitch McConnell, respectievelijk de Democratische en Republikeinse leiders in de Senaat, en minister van Financiën Steven Mnuchin. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, was ook betrokken bij de onderhandelingen.
Democraten blokkeerden maandag een eerdere versie van het stimuleringspakket, onder meer omdat ze vonden dat het vooral bedrijven hielp en zich onvoldoende richtte op gezinnen en gezondheidszorg.
De Senaat stemt vandaag over het akkoord. Het pakket moet vervolgens nog langs het Huis van Afgevaardigden, voordat het op het bureau van president Donald Trump belandt.
Bel20 dikt bij opening 3,9 procent aan
De Brusselse beurs is opnieuw in het groen geopend. De Bel20 stond bij de openingsbel 3,9 procent hoger. Gisteren had de sterindex er met een stijging van 7,64 procent nog de beste beursdag opzitten in bijna tien jaar.
Vlaamse hogescholen geven digitaal les tot 18 mei
De dertien Vlaamse hogescholen hebben beslist om uitsluitend digitaal les te blijven geven tot 18 mei. Contactmomenten die niet door een digitale oplossing kunnen vervangen worden gaan wel door. Daaronder vallen practica, labo en stages.
“Door de rest van het academiejaar zo maximaal en flexibel mogelijk in te vullen, hopen we dat er ons op die manier nog voldoende tijd rest om voor zoveel mogelijk studenten een goeie oplossing te vinden voor de afwerking van hun jaar”, melden de hogescholen in een persbericht.
Van Groot-Brittannië tot Servië: bijna heel Europa kiest voor vergrendeling
In heel Europa zijn ongeziene maatregelen genomen om het coronavirus in te dijken. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is het openbaar leven voor miljoenen Europeanen stilgelegd. Steeds meer Europese landen sluiten de grenzen, gaan in lockdown of hebben een uitreisverbod.
Een overzicht van de maatregelen in de Europese Unie:
Bijna helft van alle Amerikanen moet binnenblijven
Minstens dertien Amerikaanse staten en dertien gemeenten hebben hun inwoners –
meer dan 144 miljoen in totaal – de opdracht gegeven om thuis te blijven als gevolg van de coronapandemie. Dat is zo’n 44 procent van de volledige Amerikaanse bevolking.Nog minstens drie andere staten en acht gemeenten zullen later deze week eenzelfde verplichting doorvoeren. Dat zal het totaal op een goeie 162 miljoen inwoners brengen, oftewel 49 procent van de totale bevolking.
New York is hotspot
De stad New York is de hotspot geworden van het virus in de VS. Het aantal besmettingen verdubbelt er elke drie dagen. De Amerikaanse regering heeft burgers met klem aangeraden om zelf in quarantaine te gaan wanneer zij in de afgelopen twee weken de stad hebben bezocht. Ongeveer 60 procent van alle besmettingen in de VS zijn vastgesteld in New York.
In de stad zijn bijna 15.000 mensen besmet met het virus, meer dan 130 stierven als gevolg van de infectie.
Het aantal besmettingen loopt in het hele land in sneltempo op. Na Italië en China zijn de Verenigde Staten met ruim 50.000 besmettingen en 700 doden het zwaarst getroffen land.
In kaart: de verspreiding van het virus in de VS
Volksgezondheid start onderzoek naar hoge aantal coronagevallen in Sint-Truiden
Het ministerie van Volksgezondheid start een onderzoek om te achterhalen waarom Sint-Truiden zo zwaar getroffen wordt door het coronavirus. In het Sint-Trudo Ziekenhuis zijn 37 coronapatiënten opgenomen, van wie 9 mensen op intensieve zorg liggen. Acht patiënten zijn er overleden.
Het ziekenhuis en de stad bekijken samen met de overheid of potentiële besmettingshaarden gedetecteerd kunnen worden. Hotspots zijn er tot dusver niet aangetroffen, in tegenstelling tot in andere zwaar getroffen regio’s. Voorlopig is de conclusie dat de besmettingen via verschillende wegen de Truienaars hebben getroffen.
Dodental Duitsland loopt verder op
Het aantal doden in Duitsland is alweer opgelopen tot 149. De afgelopen 24 uur bezweken 35 mensen aan het virus.
Het aantal besmettingen groeide met ruim 4.100 naar 31.554. Daarmee was de groei van het aantal besmettingen wel minder groot dan gisteren.
In Duitsland circuleren ook andere, hogere cijfers. Volgens Duitse media gaat het daarin om ongeveer 33.000 besmettingen en 159 sterfgevallen.
Wallonië gaat zelf mondmaskers produceren
Een taskforce in Wallonië werkt aan de productie van eigen mondmaskers, zo melden Le Soir en L’Echo. Het doel is een productie-eenheid voor maskers in Wallonië te creëren en een proces in te voeren voor de ontsmetting van de gebruikte maskers.
Vier bedrijven zijn benaderd om naast hun huidige activiteiten een productielijn voor maskers op te zetten.
Bekaaide reiziger moet kunnen kiezen tussen voucher en cash
Consumenten die door corona hun pakketreis kwijtspelen, moeten de keuze krijgen tussen een reischeque of een terugbetaling door de touroperator. Dat zegt Europees commissaris voor Consumentenzaken Didier Reynders (MR), zo schrijven meerdere kranten.
Eind vorige week liet minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle weten dat mensen die een pakketreis hebben geboekt een reischeque zouden krijgen, als hun reis geannuleerd wordt omwille van het coronavirus. Als iedereen om een terugbetaling vraagt, zou dat een te grote impact hebben op de sector, was de redenering.
Maar dat strookt niet met de Europese regels, zegt Reynders. Reizigers kunnen zo’n voucher aanvaarden, maar ze hebben ook het recht op een terugbetaling als zij dat zouden willen. “Het is beter voor de sector dat we mensen stimuleren om te kiezen voor een voucher, maar het moet wel een vrije keuze zijn.” Om de risico’s voor de consument in te perken, wil Reynders met de lidstaten werken aan een garantieregeling.
‘Woon-zorgcentra worden tikkende tijdbommen’
De woon-zorgcentra en hun zorgkundigen trekken aan de alarmbel. Juist de kwetsbare ouderen in de rusthuizen hebben het meest te vrezen van het nieuwe coronavirus. Gebrek aan beschermingsmateriaal, gebrek aan langer opgeleid personeel én het advies om verzwakte ouderen niet meer op intensieve zorgen op te nemen, jagen de druk omhoog.
Zes op de tien Belgische bedrijven hebben telewerken ingevoerd
Zes op de tien bedrijven in België hebben de voorbije twee weken telewerk ingevoerd. Dat is bijna een verviervoudiging ten opzichte van voor de uitbraak van het virus, zo blijkt vandaag uit een bevraging van hr-dienstenleverancier Acerta.
Volgens Acerta heeft de coronacrisis de terughoudendheid rond telewerk grotendeels weggenomen en zou dat een blijvend effect kunnen hebben.
Bolsonaro eist dat Brazilië dagelijks leven weer oppakt
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro noemt de angst voor het coronavirus “hysterisch” en wil dat bestuurders coronamaatregelen weer terugdraaien. “We moeten terug naar de normale situatie”, zei de president dinsdag in een toespraak.
Eerder deed hij het virus af als “een fantasie”, vergelijkbaar met “een klein griepje”. De uitspraken kwamen Bolsonaro op veel kritiek te staan. In Brazilië zijn meer dan 2.000 mensen besmet en bijna 50 mensen stierven aan de gevolgen van het virus.
Nieuw-Zeeland roept noodtoestand uit
Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland heeft de noodtoestand uitgeroepen en aangekondigd dat het land in een complete lockdown gaat om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Inmiddels zijn 205 inwoners besmet met Covid-19. Er is nog niemand aan het longvirus overleden.
“Vergis je niet, het zal eerst slechter worden voordat het beter wordt. Het aantal gevallen zal in de komende week eerst toenemen. Daarna zullen we zien of onze maatregelen succes hebben gehad”, zei Ardern in het parlement.
Boetes tot 3.000 euro voor Italianen die zich niet houden aan lockdown
De Italiaanse regering komt met zwaardere boetes en gevangenisstraffen voor mensen die zich niet houden aan de regels rond de lockdown. In een pas goedgekeurd decreet staat dat die boetes variëren tussen de 400 en 3.000 euro, meldt premier Giuseppe Conte.
Mensen die positief testten op het virus en de verplichte thuisquarantaine negeren, riskeren een gevangenisstraf tot vijf jaar.
Alle nieuwe besmettingen in China komen uit het buitenland
In China zijn vandaag officieel 47 nieuwe gevallen van het coronavirus en 4 doden gemeld. Het gaat uitsluitend om Chinezen die terugkeerden uit het buitenland.
In China zijn er geen nieuwe gevallen in de provincie Hubei, waar de pandemie uitbrak. Daar worden vanaf vandaag de lockdownmaatregelen na twee maanden opgeheven. Wie gezond is, mag opnieuw buitenkomen. Enkel voor de inwoners van de stad Wuhan geldt die maatregel niet. Zij moeten nog geduld hebben tot 8 april.
Het belangrijkste nieuws van de dag in 8 punten
1. De Olympische Spelen worden uitgesteld tot 2021.
2. Er zijn 34 nieuwe doden te betreuren in ons land. 318 coronapatiënten liggen op intensieve zorgen.
3. Mensen met ernstige, niet-coronagerelateerde klachten stellen hun doktersbezoek te lang uit. Lees meer.
4. Kappers moeten vanaf morgenvroeg dan toch de deuren sluiten.
5. Het UZ Gent adviseert in een interne richtlijn zijn artsen over de opname van zwakke patiënten op intensieve zorg: de meest verzwakten worden niet meer opgenomen, of ze nu besmet zijn met Covid-19 of niet.
6. Het aantal doden en ziekenhuisopnames door het coronavirus is in Nederland alweer fors opgelopen. De afgelopen 24 uur steeg het aantal doden met 63 personen.
7. In Spanje zijn op een dag tijd nog eens 514 mensen aan het nieuwe coronavirus bezweken. Er zijn nu al 2.696 mensen aan de longziekte bezweken.
8. In Italië zijn de afgelopen 24 uur 743 doden gevallen. Dat brengt het totaal aantal coronadoden in het land op 6.820.
Congo roept noodtoestand uit en plaatst Kinshasa in afzondering
De Congolese president Félix Tshisekedi heeft de noodtoestand uitgeroepen, als gevolg van de coronapandemie. De hoofdstad Kinshasa wordt geïsoleerd van de rest van het land.
Tshisekedi maakte de beslissing bekend tijdens een tv-toespraak. Hij stelde een verbod in op "alle reizen" vanuit Kinshasa naar de rest van het land, en omgekeerd. Op die manier moet de hoofdstad, de haard van de corona-epidemie in Congo, worden afgezonderd.
In Congo zijn er 45 bevestigde besmettingen met het coronavirus. Drie mensen zijn er al aan COVID-19 overleden.
G20 houdt donderdag spoedzitting per videoconferentie
De G20-landen gaan een spoedzitting houden over de aanpak van de coronapandemie. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd. Het overleg zal via videoconferentie plaatsvinden.
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres had de twintig belangrijkste economieën ter wereld dinsdag nog opgeroepen tot "een respons zoals in oorlogstijd" tegen de huidige coronapandemie.
Franse experts vinden verlenging van lockdown-maatregelen 'noodzakelijk'
De wetenschappelijke raad die de Franse president Emmanuel Macron adviseert over de aanpak van het coronavirus, zegt dat het "noodzakelijk" is om de huidige lockdown-maatregelen te verlengen. Dat hebben de experts bekendgemaakt.
Sinds dinsdag 17 maart zijn niet-essentiële verplaatsingen in Frankrijk verboden. De maatregelen weden afgekondigd voor een periode van twee weken. Maar de experts in de Franse wetenschappelijk raad stellen nu dat er een langere lockdown nodig zal zijn om het virus aan te pakken. Ze pleiten voor een periode van minimaal zes weken, dus vier weken langer dan oorspronkelijk voorzien. Een concrete datum voor de opheffing van de maatregelen, kan niet worden gegeven wegens de onzekerheid over de manier waarop de epidemie zich verder zal ontwikkelen.
Volgens de wetenschappers moet er ook nagedacht worden over een versterking van de lockdown-maatregelen. Maar er wordt niet vermeld welke maatregelen genomen moeten worden.
▶︎ Waarom ‘blijf in uw kot’ zo’n belangrijke regel is
Blijf thuis, tenzij u echt niet anders kan. Hou afstand van anderen als u toch naar buiten moet. De maatregelen van de overheid zijn er niet zomaar: deze simulatie maakt duidelijk dat ‘social distancing’ werkt, op voorwaarde dat iedereen zich eraan houdt.
Hoe houdt u de moed erin in quarantaine? Toon het ons met een filmpje
Nu we met z’n allen verplicht thuis zitten, komen sommigen creatief uit de hoek om in contact te blijven met vrienden en familie. Voor anderen is het dan weer een zware, eenzame periode. Hoe voelt het voor u om verplicht ‘in uw kot’ te blijven? Wat doet u om de moed erin te houden? Vertel het ons met een filmpje.
VN-topman roept op tot 'respons zoals in oorlogstijd' tegen pandemie
VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft opgeroepen tot "een respons zoals in oorlogstijd" tegen de huidige corona-epidemie. Hij richtte zich hierbij tot de G20, de twintig belangrijkste economieën ter wereld.
"De leiders van die landen moeten massaal middelen in hun economie injecteren", staat in een brief van Guterres. "Biljoenen dollars van dat stimulusprogramma moeten dienen om de arme landen te helpen. We moeten de voorwaarden scheppen en voldoende middelen vrijmaken zodat ontwikkelingslanden dezelfde opportuniteiten hebben om deze crisis te lijf te gaan", klinkt het. "Alles wat hier niet aan beantwoordt, zal leiden tot een pandemie met apocalytische proporties die ons allemaal zal treffen."
‘Het coronavirus veroorzaakt de ziekte. De arrogantie veroorzaakt de pandemie’
Covid-19 zet individualisten die nog snel de laatste pintjes hijsen tegenover ‘de solidairen’ die zelfopoffering in naam van het collectief omarmen. Enkel hun veel duidelijker tonen wat de dreiging is, kan de individualisten meer solidair maken, weten psychologen. ‘Iedereen moet van de premier horen hoe het eigen hachje op het spel staat.’
In totaal al meer dan duizend doden in Frankrijk
Het nieuwe coronavirus heeft in Frankrijk in totaal al aan meer dan duizend personen het leven gekost. Dat blijkt uit de meest recente gegevens van het Franse departement Volksgezondheid.
Er werden 240 nieuwe doden gemeld, waarmee voor het eerst de kaap van duizend overlijdens wordt gerond. Het totale dodental door COVID-19 in Frankrijk staat nu op 1.100, meldt algemeen directeur van het departement Volksgezondheid Jérôme Salomon.
Nederlands topviroloog Ab Osterhaus: ‘België is een voorbeeld’
Nederland heeft sinds deze week nieuwe maatregelen aangekondigd. Ook onze noorderburen gaan nu grotendeels in lockdown. Maar voor de Nederlandse viroloog Ab Osterhaus zijn de maatregelen nog een beetje licht. En vooral nogal laat. ‘Ik denk dat er te lang geaarzeld is.’
Inbreuken op de coronamaatregelen vanaf nu bestraft met minstens 250 euro
Wie zich vanaf nu niet meer houdt aan de maatregelen die de federale regering heeft opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dreigt een gerechtelijke minnelijke schikking te moeten betalen die 250 euro zal bedragen voor particulieren en 750 euro voor handelaars. Een tweede inbreuk kan aanleiding geven tot een rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank.
We sturen straks een Coronavirus Update uit
De Morgen wil u zo goed mogelijk informeren over het nieuwe coronavirus Covid-19. Daarom lanceren we een extra nieuwsbrief, Coronavirus Update, met duidelijk nieuws, duiding en de laatste ontwikkelingen over het virus.
We versturen straks de e-mail. Laat hieronder uw e-mailadres achter als u de nieuwsbrief ook wil ontvangen.
Sterke toename van patiënten in Limburgse ziekenhuizen
Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt telt 74 coronapatiënten, waarvan 18 op de Intensieve Therapie-Eenheid. Het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk heeft 42 patiënten opgenomen, waarvan 6 op intensieve zorgen. In de twee grootste Limburgse ziekenhuizen ligt daarmee ongeveer de helft van het voorlopige aantal bedden vol.
Wie sterft aan het coronavirus? Vooral oudere mannen, zo blijkt
Mannen en vrouwen lopen evenveel kans om het coronavirus op te lopen, maar mannen worden zwaarder ziek en sterven vaker, zo blijkt uit cijfers voor ons land. Die lopen parallel met de tendensen in andere landen.
Na 2 dagen dalende cijfers: 743 nieuwe doden in Italië
In Italië zijn in 24 uur tijd alweer 743 mensen overleden aan het coronavirus. Dat is een opdoffer nadat het aantal overlijdens de afgelopen dagen licht begon te dalen.
In totaal zijn nu al 6.820 Italianen overleden aan het virus. Er zijn sinds gisteren ook 5.249 nieuwe vastgestelde besmettingen in het land, wat het totaal op 69,176 brengt. Ook het aantal nieuwe infecties stijgt dus weer na een daling in de afgelopen dagen.
Steven Van Gucht: 'Echte piek eind deze maand of begin april'
"Volgens de modellen zullen we de echte piek eind deze maand, begin april zien vallen. Ik hoop vroeger natuurlijk, gezien we onze contacten drastisch verminderd hebben", zegt viroloog Steven Van Gucht in de VTM NIEUWS-studio.
"Als we de piek bereiken, dan zitten we nog maar aan de helft. De andere helft van de gevallen moet dan nog komen. We zijn dan voor een aantal weken vertrokken, een maand, misschien iets langer. We kunnen de maatregelen pas afbouwen als de ziekte onder controle is en er nauwelijks nog gevallen zijn. We moeten dan ook nog waakzaam blijven voor het optreden van nieuwe gevallen."
© Photo News Trump: ‘Er zullen nog meer mensen sterven als maatregelen niet worden opgeheven’
De Amerikaanse economie lijdt enorm onder de coronaviruspandemie. Zolang er zulke strenge maatregelen van kracht blijven om de verspreiding van het virus in te dijken, kan de economie niet hervatten en dat baart Trump meer zorgen dan het steeds toenemende aantal besmettingen en doden in zijn land.
© AFP Bel20 beleeft beste beursdag in bijna tien jaar
Ondanks slechte cijfers over de economische toestand zijn de aandelenmarkten in heel Europa met flinke winsten gesloten. Op de Brusselse beurs dikte de Bel20-index liefst 7,64 procent aan tot 2.867,59 punten, meteen de grootste stijging sinds mei 2010. Van de twintig titels die meetellen voor de berekening van de graadmeter, wonnen er achttien terrein.
Bericht van het coronafront: ‘Onze laboranten gaven zich vrijwillig op’
Overal in Vlaanderen duiken de mooiste solidariteitsacties op. Van ‘de mis uitzenden via Facebook’ tot ‘gehaktballen voor gezondheidswerkers’. De Vlaming toont zijn groot hart. Iedere dag zetten we de mooiste initiatieven in de verf.
Aantal besmettingen in New York verdubbelt elke drie dagen
Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in de Amerikaanse staat New York verdubbelt elke drie dagen, aldus gouverneur Andrew Cuomo op een persconferentie. Hij spreekt van een dramatische toename, die erop wijst dat het hoogtepunt erger zal zijn en sneller dan verwacht komt.
Cuomo denkt dat New York het hoogtepunt van de coronacrisis binnen 14 tot 21 dagen zal zien. De staat telt momenteel 53.000 ziekenhuisbedden, maar schat dat er tussen de 110.000 en de 140.000 nodig zullen zijn.
In kaart: de verspreiding van het virus in de VS
Situatie in supermarkten normaliseert
De situatie in de supermarkten is opnieuw aan het normaliseren, na enkele pieken waar de verkoop twee tot drie maal zo hoog lag als anders. Dat meldt handelsfederatie Comeos.
Regering plant binnenkort nog repatriëringsvluchten
De Belgische regering plant de komende dagen vluchten vanuit Tenerife, Senegal, Gambia en Egypte om toeristen naar ons land te repatriëren. Er vindt ook overleg plaats met buitenlandse ambassades om landgenoten terug te halen.
27.000 Belgen zitten tijdelijk vast in het buitenland, als gevolg van de coronacrisis. Dat zijn de Belgen die zich hebben ingeschreven op Travelers Online. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin hoeven die niet allemaal te worden gerepatrieerd. Velen registreren zich in afwachting van hoe de situatie evolueert of zijn ondertussen al op eigen kracht terug in België geraakt.
‘Ik heb van mijn auto een mini-ambulance gemaakt’: dagboek van dokter Julie De Vos
Julie De Vos (29) werkt al drie jaar als huisarts in een groepspraktijk in Gentbrugge. De Morgen spreekt haar dagelijks tijdens deze stresserende coronatijden.
Apps dringen in China besmettingen terug, maar dat heeft ook een duister kantje
Een telefoonapp die het besmettingsrisico van Chinezen bepaalt, helpt de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar critici vrezen dat dit nieuwe surveillancesysteem niet meer verdwijnt. ‘De uitbraak van het coronavirus blijkt een mijlpaal te worden in de verspreiding van massasurveillance.’
Ook in paasvakantie moeten scholen opvang voorzien
Ook in de paasvakantie wordt er voorzien in opvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep, sociaal of medisch kwetsbare kinderen en kinderen met een moeilijke thuissituatie. Dat bleek na een breed overleg op initiatief van minister van Onderwijs Ben Weyts.
De lokale besturen wordt gevraagd de regierol op te nemen, in samenwerking met scholen en opvanginitiatieven. Het algemene principe blijft dat kinderen zo veel als mogelijk thuis worden opgevangen tijdens de paasvakantie. Maar voor kinderen voor wie dat niet kan, wordt er voorzien in vakantieopvang. Er worden geen lesopdrachten gegeven, maar wel spel en sport.
Nog voldoende capaciteit, maar hoeveel bedden zijn er nu echt beschikbaar op intensieve zorgen?
Momenteel liggen er in ons land 381 coronapatiënten op intensieve zorgen. Volgens de laatste berichten zou er nog voldoende capaciteit zijn om een piek in patiënten te kunnen opvangen, en zo scenario’s zoals in Spanje en Italië te vermijden.
Maar hoeveel bedden zijn er nu echt beschikbaar? En zijn al die bedden wel degelijk vrij voor mensen die besmet raken met het nieuwe coronavirus, of ligt het aantal in realiteit toch lager?
Vinden huisdieren het wel leuk dat de baasjes altijd thuis zijn?
Ook huisdieren hebben door de coronacrisis plots een pak meer gezelschap. Hoe fijn vinden onze viervoeters het om de godganse dag jengelende kinderen of telewerkers rond zich te hebben? Let op de lichaamstaal van dieren, zegt Christel Moons, hoofddocent toegepast dierengedrag en dierenwelzijn (UGent).
Aantal doden in Verenigd Koninkrijk stijgt naar 422
In het Verenigd Koninkrijk zijn op 24 uur tijd 87 mensen overleden aan COVID-19. Dat heeft de Britse overheid meegedeeld. Het totale dodental stijgt daarmee naar 422.
Het virus werd bij meer dan 8.000 Britten vastgesteld.
India in lockdown: een zesde van de wereldbevolking krijgt huisarrest
Alle 1,3 miljard Indiërs moeten de komende drie weken binnen blijven om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Premier Narendra Modi waarschuwde op televisie dat iedereen die naar buiten gaat, riskeert dat het virus zijn huis binnen kan komen.
"Om ons land en al haar inwoners te redden, is er een totaalverbod op het verlaten van jullie woningen", zei Modi. Met deze lockdown wordt bijna eenzesde van de totale wereldbevolking van de straat gehaald.
Olympische Spelen uitgesteld: sportzomer 2020 wordt sportzomer 2021
Uitstel was voor het IOC al een tijdje een optie. Nadat eerst de Amerikanen bijdraaiden en vervolgens de juristen eruit geraakten, mocht de Japanse eerste minister Abe het nieuws melden. De Olympische Spelen in Tokio worden een jaar uitgesteld.
‘Ik voel me kapot en we zitten nog maar in het begin’: zo zwaar wegen beschermende maskers die verplegers moeten dragen
De striemen van het chirurgisch masker en de beschermingsbril staan in hun gezicht gekerfd. De vermoeidheid valt af te lezen uit hun doffe ogen. Nog niet duidelijk genoeg wat voor opofferingen dokters en verplegers dagelijks brengen in de strijd tegen het coronavirus? Dan halen deze foto’s de laatste twijfelaars wel over de streep.
Ministers en experts vragen burgemeesters te stoppen met uitdelen mondmaskers aan burgers
Experts en de bevoegde ministers roepen in een gezamenlijke mededeling de burgemeesters op om te stoppen met het opeisen van mondmaskers bij bedrijven op hun grondgebied om ze dan uit te delen aan burgers.
"Het is belangrijk dat maskers beschikbaar blijven voor ons zorgpersoneel. Maskers uitdelen aan burgers op straat heeft weinig zin. Een goede basishygiëne blijft het belangrijkste, in combinatie met het opvolgen van de bijkomende maatregelen", stelt viroloog Steven Van Gucht van het wetenschappelijk comité.
Ook verschillende ministers sluiten zich hierbij aan. "Een oproep aan iedere burgemeester om de terbeschikkingstelling van maskers zo goed mogelijk te laten verlopen. Individuele opeisingen door enkele burgemeesters helpen de zaken niet vooruit", stelt federaal minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem.
Vier procent van bevestigde besmette Belgen werkt in zorgsector
Ongeveer vier procent van de bevestigde coronabesmettingen in ons land is vastgesteld bij mensen met een zorgberoep. Die besmetting hoeft niet noodzakelijk gelinkt te zijn aan het beroep, stelt viroloog Steven Van Gucht.
Het coronavirus in cijfers en kaarten: het aantal besmettingen, doden en genezen patiënten
Het nieuwe coronavirus Covid-19 houdt de wereld in zijn greep. Wat is het aantal huidige besmettingen, hoeveel mensen zijn overleden? En hoeveel patiënten zijn weer genezen verklaard? Deze cijfers en kaarten, die we voortdurend updaten, zetten een en ander in perspectief.
Te veel mensen stellen doktersbezoek uit: ‘Bel je huisarts, ook als je andere klachten hebt’
Mensen met ernstige, niet-coronagerelateerde klachten stellen de noodzakelijke zorg te lang uit, zo meldt Domus Medica, de vereniging van huisartsen in Vlaanderen en Brussel. Huisartsen roepen op om niet te aarzelen en sneller de huisarts telefonisch te contacteren, ook bij niet-coronaklachten. Ook het UZ Brussel doet die oproep.
Doden en ziekenhuisopnames stijgen fors in Nederland
Het aantal doden en ziekenhuisopnames door het coronavirus is in Nederland alweer fors opgelopen, zo blijkt uit nieuwe cijfers . Het aantal doden door het coronavirus steeg de afgelopen 24 uur met 63 personen, waardoor het totale dodental momenteel 276 personen bedraagt. Gisteren was het aantal sterfgevallen nog lager dan de dag ervoor.
In totaal zijn er in Nederland 1.495 besmette patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis, 478 daarvan op intensieve zorgen.
Het aantal vastgestelde besmettingen nam met 811 personen toe naar 5.560 personen. Aangezien niet iedere zieke patiënt meer een test krijgt, zal het aantal besmette personen in de praktijk aanzienlijk hoger liggen.
Trump blijft malariamedicijn aanprijzen als geheim wapen in de strijd tegen corona
De Amerikaanse president Trump blijft ondanks kritiek het malariamedicijn chloroquine aanprijzen als middel in de strijd tegen het coronavirus. ‘Een prachtig eerste resultaat’, twitterde Trump triomfantelijk na gelezen te hebben dat een patiënt in Florida was hersteld na gebruik van het middel.
Inbreuken op de coronamaatregelen vanaf nu bestraft met minstens 250 euro
Wie zich vanaf nu niet meer houdt aan de maatregelen die de federale regering heeft opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dreigt een gerechtelijke minnelijke schikking te moeten betalen die 250 euro zal bedragen voor particulieren en 750 euro voor handelaars.
Een tweede inbreuk kan aanleiding geven tot een rechtstreekse dagvaarding voor de correctionele rechtbank. Dat meldt het College van procureurs-generaal, dat een uitgebreide omzendbrief heeft opgesteld.
Olympische Spelen worden uitgesteld
De Olympische Spelen worden uitgesteld tot 2021. IOC-voorzitter Thomas Bach is daar zojuist mee akkoord gegaan, meldt de Japanse premier Shinzo Abe.
Het IOC hield lang vol dat de Spelen 'gewoon' zouden doorgaan, maar besloot zondag onder grote druk toch om uitstel te gaan onderzoeken.
Madrid vormt ijspiste om tot gigantisch lijkenhuis voor coronadoden
Het aantal doden door het nieuwe coronavirus in Spanje blijft oplopen en omdat de crematoria in Madrid de toestroom van lichamen niet aankunnen, heeft het bestuur van de Spaanse hoofdstad beslist om een ijspiste te gebruiken als lijkenhuis.
‘De Britse zorg is al fragiel: elke winter zorgt een griepgolf dat patiënten op de gang slapen’
Ondanks de scherpere maatregelen is de Nederlandse aanpak nog steeds de zachtste van Europa. Zeker nu de Britten maandag wel kozen voor een lockdown. We bellen erover met correspondent Patrick van IJzendoorn.
Hoe houdt u de moed erin in quarantaine? Toon het ons met een filmpje
Nu we met z’n allen verplicht thuis zitten, komen sommigen creatief uit de hoek om in contact te blijven met vrienden en familie. Voor anderen is het dan weer een zware, eenzame periode. Hoe voelt het voor u om verplicht ‘in uw kot’ te blijven? Wat doet u om de moed erin te houden? Vertel het ons met een filmpje.
Kapperszaken dan toch gesloten vanaf morgenvroeg
Na luid geroep van de sector mogen kapperszaken vanaf morgenvroeg 8 uur dan toch de deuren sluiten, zeker tot en met 5 april. Tot nu mochten ze openen op voorwaarde dat ze slechts één klant per keer ontvingen in hun zaak.
Uw hulp gevraagd in corona-onderzoek
De Universiteit Antwerpen wil experts helpen om de levensbelangrijke evolutie van de coronacurve correct in te schatten. Eerder deden burgers massaal mee aan de bevraging, en ook nu vraagt de universiteit om een korte vragenlijst in te vullen over hoe u omgaat met corona.
Daarnaast wil Het Kenniscentrum Gezinswetenschappen van de Odisee Hogeschool onderzoekt de impact van de coronacrisis op gezinnen. Kinderen kunnen geen les volgen op school, veel ouders moeten thuis werken. Hoe past u zich aan, welke steun heeft u, en voor welke oplossingen kiest u? (Groot)ouders of mensen die momenteel met iemand samenwonen, kunnen de vragenlijst hier invullen.
Meer dan 380.000 besmettingen en 16.000 sterfgevallen wereldwijd
Over heel de wereld zijn 387.382 mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt. 16.767 mensen zijn overleden.
Volgens de inschattingen van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit zijn er in China 81.588 besmettingen geregistreerd. Tweede staat Italië met 63.927 gevallen, en ten derde de VS met 46.450 besmettingen. Daarna komen Spanje (35.212), Duitsland (30.081) en Iran (24.811).
Italië kent met 6.077 het meeste sterfgevallen, China telt 3.160 doden en Spanje 2.318 mensen die aan het virus zijn bezweken. Frankrijk staat na Iran (1.934) op de vijfde plaats met 860 dodelijke slachtoffers.
In totaal zijn 101.987 mensen ter wereld genezen, van wie 60.323 in China. Italië staat derde met 7.432 weer fitte patiënten en Spanje vijfde met 3.355 genezingen.
Het belangrijkste nieuws van de ochtend:
- Er zijn 34 nieuwe doden te betreuren in ons land. 318 coronapatiënten liggen op intensieve zorgen.
- "Onze ziekenhuizen beginnen aardig vol te lopen", zegt viroloog Marc Van Ranst, "maar voorlopig kan ons land nog wel wat aan."
- Elders in Europa blijft het virus om zich heen grijpen: in Spanje zijn er 514 nieuwe doden geteld, in Duitsland meer dan 100.
- Het UZ Gent adviseert in een interne richtlijn zijn artsen over de opname van zwakke patiënten op intensieve zorg: de meest verzwakten worden niet meer opgenomen, of ze nu besmet zijn met Covid-19 of niet.
Triest record in Spanje: 514 doden in 24 uur
In Spanje zijn op een dag tijd nog eens 514 mensen aan het nieuwe coronavirus bezweken. Er zijn nu al 2.696 mensen aan de longziekte bezweken, zo is officieel meegedeeld.
Op een dag tijd is het aantal besmettingen met 20 procent toegenomen tot zowat 40.000 gevallen, zo citeerde de krant El Pais de autoriteiten. De dag ervoor waren 33.089 personen besmet.
Spanje is na Italië het ergst getroffen in Europa door de uitbraak van het virus. De regering heeft de noodtoestand afgekondigd om de crisis te bestrijden. Hierdoor kunnen de Spanjaarden alleen naar buiten als ze boodschappen moeten doen.
34 nieuwe doden in België
Er vallen in ons land 34 nieuwe doden te betreuren. Dat meldt Sciensano, het Belgisch instituut voor Volksgezondheid, vandaag op een persconferentie. Dit brengt het totaal aantal overlijdens ten gevolge van het coronavirus in ons land op 122.
381 mensen liggen op intensieve zorg. In totaal liggen nu 1.859 mensen in het ziekenhuis. De voorbije 24 uur werden 265 bijkomende patiënten opgenomen. Dat is een tweede daling op rij.
Steven Van Gucht roept op om geen bevolkingsgroepen te stigmatiseren in de huidige crisis: "Virussen zijn nooit iemands fout. Ze maken geen onderscheid tussen taal, religie of afkomst. Ze zijn een verschijnsel van de natuur en we moeten daar samen tegen vechten."
Iedereen moet zijn verantwoordelijkheid nemen, klinkt het. "Het is ongehoord om vast te stellen dat sommigen deze periode zien als een alternatieve vakantie. We begrijpen dat iedereen wil genieten van de eerste lentezon, maar dit is niet het moment. Het is niet het moment om met vrienden rond te hangen in het park of een aperitief te organiseren met de buren. Alleen door zo veel mogelijk thuis te blijven kunnen we de verspreiding van dit virus stoppen. We hebben maar één kans, en die kans is nu."
Hoe dodelijk is corona? Kan het virus nog muteren?
Van een ‘wat zwaarder griepje’ is het coronavirus in geen tijd uitgegroeid tot een globale bedreiging. Hoe is het zover kunnen komen? Wat ís dat verdoemde virus nu juist? En zal de wereld in de toekomst nog vaker onder dit soort ontwrichtende pandemieën kreunen?
De antwoorden op deze en andere prangende vragen leest u hier.
Nieuwe corona-enquête van UAntwerpen
Opnieuw komt de Universiteit Antwerpen met een enquête over het coronavirus. Hoe gaat u om met de epidemie? Vul de vragenlijst in voor 22 uur, en help de universiteit zo het effect in te schatten van de genomen maatregelen.
WHO: 'Pandemie versnelt nog steeds'
De pandemie van het coronavirus groeit nog steeds, maar het traject van het virus kan wel worden ingeperkt. Dat zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hij roept de landen op "in de aanval" te gaan door alle verdachte gevallen te testen en hun nauwe contacten in quarantaine te plaatsen.
Wereldwijd zijn nu meer dan 300.000 gevallen van het coronavirus geregistreerd. En Sars-CoV-2 verspreidt zich steeds sneller, zei Tedros maandag tijdens een virtuele persconferentie vanuit Genève. Het duurde 67 dagen voor de eerste 100.000 gevallen, 11 dagen voor de tweede 100.000 en nauwelijks 4 dagen voor de derde golf van 100.000 gevallen, stelde hij.
"We moeten het virus aanvallen met agressieve en gerichte tactieken. We moeten elk verdacht geval testen en isoleren, en elk bevestigd geval verzorgen", zei de WHO-baas. "Bovendien moeten we alle nauwe contacten in quarantaine plaatsen."
Van Ranst: 'Kunnen het voorlopig nog aan'
Voorlopig kan ons land de coronacrisis nog aan. Dat heeft viroloog Marc Van Ranst gezegd op Radio 1. “Onze ziekenhuizen beginnen aardig vol te lopen”, aldus Van Ranst, zeker in de steden. “Maar als we naar ons hele land kijken, dan is de capaciteit nog niet getest.” Ook op intensieve zorg is er voorlopig voldoende plaats: “We hebben het geluk dat we in een land wonen waar veel bedden beschikbaar zijn. Ons land kan wel nog wat aan.”
Intussen zijn er ook extra mondmaskers toegeleverd, “net op tijd om de meubelen te redden”. Die ladingen zijn vliegensvlug verspreid over ziekenhuizen en de sectoren die er nood aan hebben. “We hebben nooit genoeg, maar we kunnen voorlopig verder.”
Meer dan 100 doden in Duitsland
In Duitsland zijn op een dag tijd nog eens 28 mensen aan het nieuwe coronavirus overleden, waardoor de kaap van de 100 is overschreden, zo heeft het Robert Koch-Institut dinsdag meegedeeld.
In Duitsland zijn nu al 114 mensen aan de longziekte bezweken. Er kwamen ook 4.764 besmettingen bij om op een totaal van 27.436 te komen.
Maandag was er voorzichtig optimisme over een afvlakkende groei: 4.062 bijkomende besmettingen en 31 bijkomende sterfgevallen. Dinsdag ontstond een wat ander beeld.