Bekijk alle updates
  1. 20/03/2020

    In de afgelopen 24 uur vielen er 30 corona-doden in Nederland; totaal nu op 106

    Het dodental en het aantal opnamen in Nederland lopen in rap tempo op. In Nederland zijn er daardoor sinds vandaag meer doden gevallen aan het coronavirus dan in Zuid-Korea. Het aantal doden liep in 24 uur tijd met 30 op naar 106 overleden patiënten. Het aantal ziekenhuisopnames steeg met 154 naar 643 personen, zo meldt de RIVM vrijdagmiddag.

    Met 106 doden staat Nederland op de achtste plaats van meest getroffen landen. In Zuid-Korea, waar het virus al langer rondwaart, zijn momenteel 94 patiënten overleden. Eerder deze week passeerde Italië met het stijgend dodenaantal China, het land waar de uitbraak van corona begon.

    Het aantal bevestigde besmettingen in Nederland is toegenomen met 534 personen, dit zijn er nu 2994 in totaal. De meeste besmettingen zijn nog steeds in Brabant, daar is bij 1012 patiënten het coronavirus vastgesteld.

    Uit cijfers van Stichting NICE blijkt dat er in totaal 236 van hen op een intensive care-afdeling zijn opgenomen. Op de Intensive Care zijn tot nog toe 19 personen overleden. De andere sterfgevallen zijn veelal oudere en zieke patiënten in verpleeghuizen die niet meer naar de IC gebracht worden.

    Xander van Uffelen en Serena Frijters

    Lees ook: Het coronavirus uitgelegd in 10 heldere vragen en antwoorden

  2. 20/03/2020

    Martin van Rijn volgt Bruno Bruins op als minister voor Medische Zorg

    Martin van Rijn wordt minister voor Medische Zorg. Hij volgt de afgetreden Bruno Bruins op. De zorgverzekeringswet wordt voor Van Rijn zijn hoofdtaak als minister voor Medische Zorg. De coronacrisis valt sinds gisteren onder minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

    De komst van Van Rijn is een heel bijzondere stap. Van Rijn is prominent PvdA’er en treedt nu toe tot het kabinet van VVD, CDA, D66 en CU.

    Van Rijn was in het kabinet Rutte II van VVD en PvdA staatssecretaris van Volksgezondheid. Hij was verantwoordelijk voor de nieuwe wet voor langdurige zorg WLZ, voor de wet die zorg aan thuiswonende hulpbehoevenden regels, de WMO, en voor de Jeugdwet.

    Voordat hij staatssecretaris werd was hij jarenlang topambtenaar op het ministerie van VWS. Hij was betrokken bij de invoering van de Zorgverzekeringswet die sinds 2006 de verplichte basisverzekering tegen ziektekosten regelt.