Bekijk alle updates
  1. 19/03/2020

    Bloedbanken onderzoeken immuniteit tegen het coronavirus

    Bloedbank Sanquin begint een landelijk onderzoek om uit te zoeken hoe het nieuwe coronavirus zich door Nederland verspreidt en welk deel van de bevolking weerstand heeft opgebouwd tegen het virus. Lees hier meer.

  2. 19/03/2020

    Een ziekenhuis binnenkomen is zo makkelijk niet meer

    Tenten voor de ingang met toegangscontrole, lege gangen, gesloten afdelingen. Ziekenhuizen draaien in crisismodus. Door onze verslaggever Marco Visser.

  3. 19/03/2020

    Minister De Jonge: bezoek aan verpleeghuizen niet meer toegestaan

    De deuren van verpleeghuizen en instellingen voor ouderenzorg gaan dicht voor bezoekers. Dat meldde minister Hugo de Jonge donderdagmiddag na afloop van een crisisberaad van het kabinet. De maatregelen gelden in ieder geval tot 6 april. Er is een uitzondering voor mensen die stervende zijn. De bedoeling is om kwetsbare ouderen extra te beschermen tegen het coronavirus. De Jonge: “Dit is een heel ingrijpende maatregel. Bezoek, dat kan even niet meer.” 

    De Jonge stond de pers te woord na het aftreden van minister Bruno Bruins eerder op de middag. Bruins was oververmoeid. Volgens Rutte was het onduidelijk hoe lang Bruins moet uitrusten van zijn werk in de coronacrisis, en was dat de reden dat Bruins zijn werk neerlegde. Bruins had de premier gebeld en zelf gezegd dat er een bewindspersoon moest zijn die er ‘vol voor kan gaan’. De premier prees de kei- en keihard werkende Bruins daarna uitvoerig.

  4. 19/03/2020

    Minister Bruno Bruins treedt af

    Minister van Medische Zorg Bruno Bruins heeft donderdag de koning zijn ontslag aangeboden. De minister is oververmoeid nadat hij wekenlang de corona-aanpak in Nederland coördineerde. Zijn taken worden voorlopig overgenomen door minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. 

    Bruins, vaak de onverstoorbare en onderkoelde minister, was de man die Nederland de afgelopen weken door de coronacrisis moest loodsen. Woensdagavond zakte hij tijdens een debat in de Tweede Kamer achter het spreekgestoelte in elkaar. Hij werd naar huis gebracht, waarvandaan hij de komende dagen zou werken. Hij liet nog weten dat het goed met hem ging, maar donderdag besloot de man die sporters feliciteerde met tekeningen toch zijn ontslag in te dienen. Het werd hem ‘op de meest eervolle manier verleend’, aldus een bericht van het kabinet van de koning.

  5. 19/03/2020

    18 patiënten overleden, 409 nieuwe positief geteste personen

    Tussen woensdag- en donderdagmiddag zijn nog eens achttien mensen overleden aan het coronavirus. Inmiddels zijn 76 aan Covid-19 gestorven, aldus het RIVM donderdagmiddag. In ziekenhuizen zijn 81 nieuwe patiënten opgenomen.

    Het totaal aan positief geteste mensen komt op 2460. Onder hen zijn 594 mensen die in de zorg werken; zij worden vaker dan andere groepen getest, aldus het RIVM. Van 89 patiënten is de woonplaats nog onbekend.