1. Voetballen

  Wat vervelend dat er niet meer kan worden gevoetbald op de gemeentelijke voetbalvelden. Ze zijn afgesloten en er wordt gehandhaafd.

  Het is juist een plek waar je nog een beetje de ruimte op kunt zoeken en waar ik met mijn tienjarige zoon ­tegen een bal kan schoppen. Ik ­begrijp dat het te druk neigt te ­worden met groepen pubers of ­volwassenen, maar kunnen we niet leren dat dat dan gewoon niet mag? Op de stoep hadden we het ook snel door en de parken houdt de ­burgemeester wel toegankelijk.

  Ivo van Loon, Amsterdam

 2. Politieke verbinding

  Het stoort me al langer: in elke maatschappelijke discussie wordt gezocht naar een zondebok. Heeft iedereen last van een dwangmatige controlebehoefte? Worden we gedreven door het idee van de maakbaarheid van het leven en moet iets dus altijd aan iemand liggen?

  De druppel die mijn emmer deed overlopen was een fragment van het kamerdebat van woensdag. Daarin is te zien hoe oppositiepartijen (Geert Wilders, Jesse Klaver, Lodewijk Asscher) van leer trekken over wat er allemaal niet goed zou gaan in de pogingen van de regering de ­verspreiding van het coronavirus te beheersen. Hoezo?

  Als deze ­oppositiepartijen alle­ ­energie die ze nu in het voeren van strijd steken, zouden besteden aan een gezamenlijke aanpak van ­corona... opbouwend, samen­werkend, constructief. Dat zou ­schelen! In tijden van sociale afstand lijkt enige politieke verbinding mij welkom.

  Anneke van Dobbenburgh, Vreeland

 3. Boekenloket

  Het is begrijpelijk dat de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) is gesloten en dat op de site wordt ­verwezen naar de online service. Maar met het langer duren van de coronamaatregelen gaat het beleid van de bieb wringen en vragen ­oudere lezers als ik zich af waarom het kennelijk onmogelijk is echte (papieren) boeken uit te lenen. ­Visuele ­problemen maken digitaal lezen voor mij lastig, en ik ben daarin niet de enige.

  Wat is er voor de OBA op tegen om een coronaproof loket te openen, waar je als kaarthouder de door jouw bestelde boeken kunt ophalen? ­Boeken zijn net zo belangrijk als ­primaire levensbehoeften uit de supermarkt. De naar gemakzucht neigende online service van de OBA volstaat in dit stadium van Covid-19 niet voor lezers zoals ik. Laat onze bieb doen wat verkopers van eerste levensbehoeften ook doen: hun waar op veilige en goed geoutilleerde wijze fysiek aan de klant aanbieden.

  Joost van der Vaart, Amsterdam

 4. Gisteren

  Europese stabiliteit

  Richard Huizinga uit in zijn ingezonden brief van dinsdag op Het Hoogste Woord zijn ongenoegen over het feit dat Nederland een miljard wil stoppen in wat hij een noodfonds noemt. Hij wijst dan met het vingertje naar mede-EU landen in Zuid-­Europa.

  Huizinga begrijpt het niet helemaal, maar dat is niet erg, want een perfecte uitleg hoe solidariteit de ­Europese stabiliteit van morgen zal bevorderen en waarborgen wordt gegeven in het stuk ‘Wij jongeren willen wél een solidaire EU’ op dezelfde ­pagina.

  Hoite van der Velden, Krommenie

 5. Gisteren

  Gehak op Nederland

  Het gehak op Nederland begint behoorlijk vervelend te worden. 

  Dinsdag stond op Het Hoogste Woord in de brief van jongeren van Rethinking Economics dat ze Europese solidariteit willen nastreven. Wat ze er niet bij zeggen, is dat Nederland ook behoort tot de hardst getroffen landen en dat de zuidelijke lidstaten al jaren worden geholpen door de ECB. Die heeft onder de Italiaan Mario Draghi de rente zodanig verlaagd dat die intussen negatief is.

  Een situatie die heel gunstig is voor de landen in het zuiden, maar heel ongunstig voor de noordelijke lidstaten. Het heeft invloed op onze pensioenen, waar al jaren geen indexatie heeft plaatsgevonden. En ook voor de jongere generaties heeft het invloed op hun pensioenopbouw.

  Met eurobonds of, zo je wilt, coronabonds, zullen de Noord-Europeanen voortaan de Zuid-Europeanen stelselmatig subsidiëren. Een situatie die de zuidelijke lid­staten al veel langer nastreven en waarvoor ze nu de coronacrisis aangrijpen, onder het motto never waste a good crisis.

  F. Markestein, Bussum