1. Gisteren

  Demonstratierecht

  Zondagavond reageerde een deel van de landelijke politiek verbolgen op de demonstratie op de Dam en vermomde daarbij het eigen ongenoegen als het opkomen voor de zorg. Het is goed dat er (keurig, met mondkapjes op en buiten!) gedemonstreerd is, want racisme bestaat in Nederland ook. Zowel breed binnen de samenleving (rond sollicitaties en het verstrekken van stageplaatsen bijvoorbeeld) als bij de overheid (Belastingdienst afdeling Toeslagen) als binnen de politie (het lukt maar niet om het aantal allochtone politieagenten te verhogen en dubieuze profiling- methoden te staken). Of bestaat het demonstratierecht gewoon niet meer zolang we geen effectief vaccin vinden? En welke rechten gaan we dan nog meer inleveren? Het recht op samenkomst en vergadering?

  Jeroen Bos, Amsterdam

 2. Gisteren

  Recht op leven

  Het zal misschien komen doordat ik al meer dan twee maanden in een ‘intelligente lockdown’ zit, maar ik ben het na vandaag wel even helemaal kwijt. Met moeite kan ik het terras op sinds 1 juni, moet ik omzichtig boodschappen doen voor mijzelf en mijn ouders op leeftijd en was ik mijn handen stuk. Maar met duizenden op de Dam staan om te protesteren, maakt mij niet uit waar tegen of waar voor, kan ik niet rijmen. “Demonstratievrijheid is een groot goed,” zegt burgemeester Halsema. Het recht op leven lijkt me een nog groter goed. Wat een farce als ik om mij heen mensen letterlijk zie sterven, ondernemers kapot zie gaan en leraren, zoals ik, het schompes zie werken om iedereen veilig te houden maar toch onderwijs te geven. En dan heb ik het nog niet over het zorgpersoneel.

  Fjodor Gransjean, Amsterdam

 3. 25/05/2020

  Buiten bewegen

  Sportscholen lobbyen voor snellere openstelling, omdat bewegen zo belangrijk is. Nederland heeft een unieke infrastructuur, bestaande uit duizenden fiets- en wandelpaden. Daarin kun je gratis mateloos bewegen met, naar verluidt, veel minder besmettingsgevaar dan tussen vier muren.

  Arko van Setten, Amsterdam

 4. 22/05/2020

  ‘Behoudend beleid betekent gegarandeerd verliezen’

  Toen het met Pasen hier en daar te druk was, was er paniek, we zouden twee weken later een piek zien. ­­

  Is niet gebeurd. Met Koningsdag was het soms te druk, we zouden een piek zien, is niet gebeurd. In de week na Koningsdag ging men zich ‘te normaal’ gedragen, dat zou een piek geven, ook niet gebeurd. Ondertussen is zowel de ic-bezetting als het aantal ziekenhuisopnames zeer sterk ­gedaald.

  Wat heeft dit goede nieuws opgeleverd? De lagere scholen zijn weer ­gestart en de kappers zijn weer opengegaan. En de horeca gaat straks ‘open’, maar onder zulke strenge ­restricties dat het eigenlijk geen openen is. Het ov gaat rijden, maar wil ­eigenlijk bijna niemand vervoeren.

  De trage versoepeling is het gevolg van de incubatietijd van het virus, maar ook van het gebrek aan testen en beschermende middelen. De gevolgen van de tekorten zijn, gecombineerd met het niet durven nemen van gecalculeerde risico’s, helaas ­gigantisch.

  Als nú geen écht perspectief wordt geboden voor de komende maanden zal eind juni blijken dat de steunmaatregelen voor niets zijn geweest: bedrijven vallen alsnog om of ontslaan alsnog een flink deel van hun medewerkers.

  De toekomst van een hele generatie staat op het spel en te behoudend handelen, betekent gegarandeerd verliezen.

  Jeroen Bos, Amsterdam

 5. 22/05/2020

  Drukte? Geen paniek

  Maurice de Hond laat zien dat er weinig reden is voor de paniek over de drukte op Hemelvaartsdag. Recente onderzoeken tonen aan dat besmetting met het coronavirus niet plaatsvindt in de buitenlucht, waar het virus vervliegt, maar door langdurige blootstelling in slecht geventileerde binnenruimten waar droge lucht met het virus blijft hangen en/of circuleert via het ventilatie­systeem. Daarom bleken met name carnaval, kerkdiensten, koorrepetities en cruiseschepen haarden van infectie. Het beleid van Rutte is gestoeld op oude inzichten en is door nieuwe onderzoeken ingehaald. Zijn strategie is niet aangepast voor risicogroepen en ondernemers. De ­1,5 meterregel biedt schijnveiligheid.

  Paul Schermers, Apeldoorn