1. 12/06/2020

    Spieren masseren

    We horen en lezen steeds meer over de effecten op de gezondheid van de mensen die door corona op de ic aan de beademing hebben gelegen.

    Velen van hen zijn wekenlang, onder narcose en in buiklig, beademd. Na ‘herstel’ houden deze mensen nog vele klachten, waaronder snel moe worden en kortademigheid. Dit wordt onder meer veroorzaakt door schade (littekens) in de longen.

    Er is nog een andere oorzaak, waarover ik tot op heden niks heb gelezen of gehoord. Deze mensen hebben namelijk wekenlang stilgelegen. De spieren die betrokken zijn bij de ademhaling, zijn daardoor niet of nauwelijks gebruikt, omdat de beademingsapparatuur voor de benodigde zuurstof heeft gezorgd.

    Als specialist in blessurebehandelingen weet ik dat het niet gebruiken van spieren in het algemeen leidt tot achteruitgang en verstijving van de spieren rondom de ribbenkast. Dat bemoeilijkt de normale ademhaling, met als gevolg dat men veel minder diep kan ademhalen en dus minder zuurstof kan opnemen. Minder zuurstof betekent onder meer dat je sneller vermoeid raakt.

    Door de juiste spieren middels ­massage los te maken, in combinatie met rekoefeningen, kun je de ademhaling weer vergemakkelijken. Een betere zuurstofopname zal op velerlei gebied positieve effecten hebben op de gezondheid.

    Dus zeker de moeite waard om toe te passen!

    Felix Baas, Amsterdam

  2. 08/06/2020

    Goed nieuws

    Tussen alle ellende door die corona bracht, wil ik toch iets positiefs brengen. Zo zijn er drie verstokte rokers in mijn omgeving gestopt met roken! Nadat ze hun hele leven hadden gerookt, waren de beelden van de overvolle ic’s blijkbaar toch hét argument om voorgoed te stoppen. Ook neem ik een ander verschijnsel waar: veel mensen die voorheen de pollepel nooit aanraakten, zijn nu verwoed aan het thuiskoken geslagen. Veel gezonder en gezelliger!

    Marij Sloothaak, Amsterdam

  3. 05/06/2020

    Kriebelkapje

    Het is woensdag 3 juni. De eerste dag dat ik verplicht met mondkapje vanuit Diemen naar mijn werk in Utrecht ga. Ik wacht net zo lang met het mondkapje uit mijn tas halen tot ik de metro zie. Ik moet stiekem lachen om het ongemak van andere mensen. Ik zie stukjes baard onder sommige kapjes vandaan springen, en ook de mooi opgemaakte ogen van sommige vrouwen. Misschien valt het meer op omdat een deel van hun gezicht bedekt is. Misschien hebben ze vandaag extra hun best gedaan.

    Maar dan begint de ellende. Ik kan niet goed op mijn telefoon kijken, dus ik begin aan mijn kapje te friemelen. Het is warm. Ik heb mijn tanden gepoetst, maar de ochtend­adem – die tegen mijn eigen gezicht aanslaat – bevalt me niet. Ik zie andere mensen ook steeds in de weer met hun kapje. Kriebelen, afdoen, opzetten, aanraken, jeuken, aandachtig bestuderen, onder hun kin laten rusten, afdoen en de damp van hun adem over hun gezicht uitsmeren.

    Ik moet overstappen op de trein en een stem klinkt over het perron dat we afstand moeten houden en een mondkapje verplicht is in treinen.

    Op Utrecht Centraal staan mensen met zwart-gele bomberjackvesten en een bord in hun hand. ‘Vergeet je mond kapje niet,’ staat erop. Ze lachen vriendelijk, maar ik ben boos. Morgen werk ik gelukkig weer thuis.

    Merel Dirkse, Diemen

  4. 02/06/2020

    Demonstratierecht

    Zondagavond reageerde een deel van de landelijke politiek verbolgen op de demonstratie op de Dam en vermomde daarbij het eigen ongenoegen als het opkomen voor de zorg. Het is goed dat er (keurig, met mondkapjes op en buiten!) gedemonstreerd is, want racisme bestaat in Nederland ook. Zowel breed binnen de samenleving (rond sollicitaties en het verstrekken van stageplaatsen bijvoorbeeld) als bij de overheid (Belastingdienst afdeling Toeslagen) als binnen de politie (het lukt maar niet om het aantal allochtone politieagenten te verhogen en dubieuze profiling- methoden te staken). Of bestaat het demonstratierecht gewoon niet meer zolang we geen effectief vaccin vinden? En welke rechten gaan we dan nog meer inleveren? Het recht op samenkomst en vergadering?

    Jeroen Bos, Amsterdam

  5. 02/06/2020

    Recht op leven

    Het zal misschien komen doordat ik al meer dan twee maanden in een ‘intelligente lockdown’ zit, maar ik ben het na vandaag wel even helemaal kwijt. Met moeite kan ik het terras op sinds 1 juni, moet ik omzichtig boodschappen doen voor mijzelf en mijn ouders op leeftijd en was ik mijn handen stuk. Maar met duizenden op de Dam staan om te protesteren, maakt mij niet uit waar tegen of waar voor, kan ik niet rijmen. “Demonstratievrijheid is een groot goed,” zegt burgemeester Halsema. Het recht op leven lijkt me een nog groter goed. Wat een farce als ik om mij heen mensen letterlijk zie sterven, ondernemers kapot zie gaan en leraren, zoals ik, het schompes zie werken om iedereen veilig te houden maar toch onderwijs te geven. En dan heb ik het nog niet over het zorgpersoneel.

    Fjodor Gransjean, Amsterdam