1. 18/03/2020

    Liveblog afgesloten

    Dit liveblog is afgesloten. U kunt de nieuwste ontwikkelingen rondom het coronavirus in ons nieuwe liveblog volgen.

  2. 18/03/2020

    Amazon sluit pakhuizen tijdelijk voor prullen en luxe

    Amazon gaat de komende weken de opslag verminderen van niet-essentiële producten om aan de vraag naar huishoudelijke en medische artikelen te kunnen voldoen. De maatregel geldt in elk geval tot 5 april, meldt de BBC. Hij is van toepassing op de pakhuizen van de Amerikaanse webwinkel in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

    De beperkte toegang tot de magazijnen is een streep door de rekening van wederverkopers, die van Amazons distributienetwerk gebruikmaken. Zij moeten nu zelf een oplossing bedenken om bestellingen bij hun klanten geleverd krijgen. Op het discussieplatform hekelen sommige verkopers het besluit. ‘Mijn verkopen waren net verdubbeld en nu staakt Amazon al mijn leveringen.’

    De beslissing heeft vergaande gevolgen. In de VS neemt Amazon volgens sommige tellingen 40 procent van de onlineverkopen voor zijn rekening, bij de Britten is dat 30 procent, en een groot deel wordt verhandeld door derden.

    Peter van Ammelrooy

  3. 18/03/2020

    KLM en bonden eens over reddingsplan

    De KLM en de vakbonden zijn het woensdag eens geworden over de maatregelen die de luchtvaartmaatschappij wil nemen om de coronacrisis het hoofd te bieden. Zo is onder meer besloten om de winstuitkering niet al in april uit te betalen, zoals de bedoeling was, maar pas in oktober. Zo heeft KLM in de zomer meer cash bij de hand.

    Het bedrijf en de bonden zouden de afgelopen dagen onderhandelen over een werktijdverkorting voor het voltallige personeel – 33 duizend man en vrouw sterk. Maar steeds werden de beraadslagingen door de actualiteit ingehaald. De situatie verslechterde zo'n beetje met het uur.

    De bonden eisten onder meer dat de KLM de lonen tot 100 procent zou aanvullen, als de werknemers voor een deel onder de WW zouden vallen. Die vergoedt slechts 70 procent van het laatstverdiende loon, wat er op zou neerkomen dat werknemers het met circa 10 procent minder inkomsten zouden moeten doen.

    Het kabinet kondigde echter dinsdag aan dat de regeling voor werktijdverkorting zou worden vervangen door een ruimhartiger Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), dat zeker drie maanden geldt. Daar is wel de voorwaarde aan verbonden dat een werkgever niemand ontslaat. De KLM wil evenwel 1.500 tot 2.000 banen schrappen. Dat zal moeten gebeuren door natuurlijk verloop en het schrappen van inhuurkrachten.

    Peter van Ammelrooy

    Instanews image
    © ANP — De KLM ontvangt van zijn Chinese partnermaatschappijen mondkapjes en handschoenen. Die gaan naar het Erasmus MC en andere zorginstellingen waar tekorten zijn.
  4. 18/03/2020

    Kritiek op Ruttes ‘groepsimmuniteit’, Wiebes vindt ouderenuurtje sympathiek idee

    Mark Rutte was een aanzienlijk deel van het coronadebat bezig met het wegnemen van de onrust die zijn tv-toespraak had veroorzaakt. In die toespraak deelde de premier maandag mee dat hij het virus ‘maximaal wilde controleren’ door het ‘beheerst’ te verspreiden onder de gezondste Nederlanders. Het resultaat zou groepsimmuniteit zijn, een ‘beschermende muur’ om de kwetsbare ouderen en mensen met een zwakke gezondheid.

    Vlak na de speech kwam de lof, iets later volgden de vragen. Bedoelde Rutte dat hij een onbekend aantal zieken en doden op de koop toenam in de hoop groepsbescherming op te bouwen?

    In een ongewoon lege plenaire zaal, waarin voorlopig alleen over coronakwesties wordt gepraat, probeerde Jaap van Dissel van het RIVM woensdagochtend helderheid te scheppen. In de dagen na de speech is onterecht veel aandacht uitgegaan naar de groepsimmuniteit, zei het hoofd infectiebestrijding. Die moet je vooral zien als ‘extra bescherming’. Voor het uitbannen van het virus blijft Nederland met de rest van de wereld ‘afhankelijk van de komst van een vaccin’. De premier sprak in zijn beantwoording van een misverstand. Immuniteit is niet het doel, maar slechts bijvangst.

    Tijdens hetzelfde debat zei minister Eric Wiebes (Economische Zaken) dat supermarkten er goed aan zouden doen hun winkel dagelijks een uur te reserveren voor bijvoorbeeld oudere klanten. Die durven nu soms geen boodschappen te doen uit angst in de supermarkt het coronavirus op te lopen.

    Supers in België en het VK hebben al zo'n ‘ouderenuurtje’ ingesteld. Dat bracht D66 en 50PLUS ertoe het kabinet te vragen om ook in Nederland op zo'n geste voor ouderen en andere kwetsbare groepen aan te dringen. Wiebes gaat het ‘sympathieke idee’ onder de aandacht van de supermarkten brengen, belooft hij.

    Wiebes hield eerst de boot af, omdat gezondheidsexperts zo'n ouderenuurtje niet nodig vinden en hij het niet beter wil weten dan zij. Maar het kan ouderen ook over de streep trekken toch op pad te gaan en zo de eenzaamheid tegengaan die op de loer ligt nu ze door de coronamaatregelen minder onder de mensen komen, beaamt hij.

    Dion Mebius

    Instanews image
    © Freek van den Bergh / de Volkskrant — Rutte en de betrokken ministers deden ook in Vak K aan social distancing.
  5. 18/03/2020

    Beeldkwaliteit Netflix mogelijk omlaag

    De oproep tot sociale afstand heeft zelfs gevolgen voor de beeldkwaliteit van streamingplatforms als Netflix. Een lagere kwaliteit moet overbelasting van het internet voorkomen, zo heeft de Europese Commissie in Brussel met Netflix besproken. De Commissie roept de streamingplatforms op met internetaanbieders samen te werken en hun doorvoer van data aan te passen.

    Het idee is om de scherpe HD-kwaliteit, die meer capaciteit vergt, automatisch naar standaard te verlagen als er op het net te veel data worden gebruikt. Brussel maakt zich zorgen dat het groeiende gebruik van videostreamingsdiensten het internet kunnen ‘verstoppen’.

    Door allerlei maatregelen, bijvoorbeeld de sluiting van bioscopen, cafés en theaters, nemen veel mensen hun toevlucht tot online-vertier. Daarnaast werken steeds meer mensen thuis en maken daarbij gebruik van het internet (zoals voor videoconferenties).

    Instanews image
    © Getty Images — Door de sluiting van bioscopen, cafés en theaters zoeken meer mensen online-vertier.