1. 14/03/2020

  Afsluiting

  Dit liveblog over het coronavirus sluiten we af. Het nieuwe liveblog is hier te vinden. 

 2. 14/03/2020

  11 nieuwe besmettingen China, 13 doden

  In China zijn de afgelopen 24 uur tijd 11 nieuwe gevallen van het coronavirus geregistreerd. Het gaat om allemaal buitenlanders, maar hun nationaliteit is niet bekendgemaakt. Vier van de elf nieuwe gevallen in China zijn vastgesteld in de provincie Hubei, waar het virus in december uitbrak. De Chinese Gezondheidscommissie meldde verder dat sinds vrijdag 13 mensen zijn overleden.

  In China zijn nu in totaal 80.824 besmettingen gemeld. Meer dan 65.000 mensen, of 80 procent, zijn al genezen. Het dodental staat op 3189.

  In Zuid-Korea is sprake van het laagste aantal besmettingen in bijna drie weken tijd. Het gaat om 107 nieuwe besmettingen en 5 sterfgevallen. Zuid-Korea telt in totaal 8.086 besmettingen, 72 mensen overleden aan het virus. Het merendeel van de gevallen is vastgesteld in de stad Daegu en de nabijgelegen provincie North Gyeongsang, meldt het Korea Centers for Disease Control and Prevention (KCDC). 

 3. 14/03/2020

  Bonaire sluit luchtruim

  Bonaire sluit vanaf zaterdag zijn luchtruim voor alle vluchten uit Europa vanwege het nieuwe coronavirus. De maatregel geldt tot 30 maart. Dat heeft gezaghebber Edison Rijna van het eiland tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Voor cruiseschepen geldt een aanmeerverbod van 30 dagen. Rijna zei dat er nog geen besmettingen zijn en evenmin verdachte gevallen.

  Curaçao maakte vrijdag al bekend alle vluchten van en naar Nederland te schrappen. De KLM blijft voorlopig vluchten van en naar het eiland uitvoeren, ondanks het besluit van de regering in Willemstad om het luchtruim grotendeels te sluiten voor vliegtuigen uit Nederland en andere Europese landen.

  Aruba kondigde eerder al aan de toestroom te willen beperken van mensen die onlangs in Europa zijn geweest. Dat geldt niet voor Arubanen die vanuit het buitenland terug willen komen. Van 15 tot en met 31 maart worden alle binnenkomende cruise- en luchtvaartpassagiers gecontroleerd. Twee bewoners van het eiland zijn besmet met het longvirus. Het gaat om een Amerikaan die voor een overheidsorganisatie werkt en een Arubaan die onlangs naar New York is geweest. De Amerikaan is onlangs op vakantie geweest in Egypte en in New York. Beiden zijn geïsoleerd, maar niet ernstig ziek.

 4. 14/03/2020

  G7 houdt videoconferentie

  De Amerikaanse president Donald Trump zal begin volgende week een videoconferentie over de corona-uitbraak houden met de leiders van de G7. Dat heeft het Witte Huis laten weten in een mededeling.

  Trump heeft dat afgesproken met de Franse president Emmanuel Macron. De twee hadden een telefoongesprek waarin ze ook de situatie in het Midden-Oosten bespraken.

 5. 14/03/2020

  Coronavirus breidt zich uit in Latijns-Amerika

  Het aantal landen in Midden- en Zuid-Amerika dat te maken heeft met coronabesmettingen groeit gestaag. Guatemala, Paraguay, Venezuela, Uruguay en Suriname hebben vrijdag hun eerste ziektegevallen gemeld. In Ecuador is de eerste dode gevallen, terwijl in Argentinië het dodental op twee staat. In Latijns-Amerika zijn tot nu toe vijf mensen overleden.

  Diverse landen, waaronder Argentinië, hebben het luchtruim gesloten voor vluchten vanuit Europa. Guatemala legt die beperking ook op voor reizigers uit De Verenigde Staten en Canada. Paraguay heeft de noodtoestand uitgeroepen op gezondheidsgebied en een gedeeltelijke sluiting van de grenzen voor onbepaalde tijd afgekondigd nadat bij vier mensen het coronavirus werd vastgesteld. De Uruguayaanse president Luis Lacalle Pou zei tijdens een persconferentie dat is besloten tot een "verplichte quarantaine" voor mensen die uit negen risicolanden (Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland, China, Zuid-Korea, Japan, Singapore en Iran) komen, "het verbod op het uitstappen van cruiseschepen" en "de schorsing van alle openbare optredens".

  Santiago (Chili) en Buenos Aires (Argentinië) hebben hun festivals tot november uitgesteld.

  Een rockfestival in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo, waar 40.000 mensen bijeen zouden komen, is afgeblazen. El Salvador heeft in een poging om te longvirus te bestrijden het leger ingeschakeld om een ieder aan te houden die het land illegaal probeert binnen te komen.

  De Colombiaanse president Ivan Duque maakte bekend dat Colombia vanaf zaterdagochtend de grens met buurland Venezuela, waar vrijdag het eerste twee coronabesmettingen werden gemeld, zal sluiten om verspreiding naar Colombia tegen te gaan. Duizenden inwoners uit het door een zware economische en sociale crisis getroffen Venezuela trekken dagelijks de grens over op zoek naar eten en medicijnen in Colombia. Meer dan 4,5 miljoen Venezolanen vertrokken de afgelopen jaren al permanent uit het land, velen van hen naar Colombia.