Afsluiting
Dit liveblog over het coronavirus sluiten we af. Het nieuwe liveblog is hier te vinden.
11 nieuwe besmettingen China, 13 doden
In China zijn de afgelopen 24 uur tijd 11 nieuwe gevallen van het coronavirus geregistreerd. Het gaat om allemaal buitenlanders, maar hun nationaliteit is niet bekendgemaakt. Vier van de elf nieuwe gevallen in China zijn vastgesteld in de provincie Hubei, waar het virus in december uitbrak. De Chinese Gezondheidscommissie meldde verder dat sinds vrijdag 13 mensen zijn overleden.
In China zijn nu in totaal 80.824 besmettingen gemeld. Meer dan 65.000 mensen, of 80 procent, zijn al genezen. Het dodental staat op 3189.
In Zuid-Korea is sprake van het laagste aantal besmettingen in bijna drie weken tijd. Het gaat om 107 nieuwe besmettingen en 5 sterfgevallen. Zuid-Korea telt in totaal 8.086 besmettingen, 72 mensen overleden aan het virus. Het merendeel van de gevallen is vastgesteld in de stad Daegu en de nabijgelegen provincie North Gyeongsang, meldt het Korea Centers for Disease Control and Prevention (KCDC).
Bonaire sluit luchtruim
Bonaire sluit vanaf zaterdag zijn luchtruim voor alle vluchten uit Europa vanwege het nieuwe coronavirus. De maatregel geldt tot 30 maart. Dat heeft gezaghebber Edison Rijna van het eiland tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Voor cruiseschepen geldt een aanmeerverbod van 30 dagen. Rijna zei dat er nog geen besmettingen zijn en evenmin verdachte gevallen.
Curaçao maakte vrijdag al bekend alle vluchten van en naar Nederland te schrappen. De KLM blijft voorlopig vluchten van en naar het eiland uitvoeren, ondanks het besluit van de regering in Willemstad om het luchtruim grotendeels te sluiten voor vliegtuigen uit Nederland en andere Europese landen.
Aruba kondigde eerder al aan de toestroom te willen beperken van mensen die onlangs in Europa zijn geweest. Dat geldt niet voor Arubanen die vanuit het buitenland terug willen komen. Van 15 tot en met 31 maart worden alle binnenkomende cruise- en luchtvaartpassagiers gecontroleerd. Twee bewoners van het eiland zijn besmet met het longvirus. Het gaat om een Amerikaan die voor een overheidsorganisatie werkt en een Arubaan die onlangs naar New York is geweest. De Amerikaan is onlangs op vakantie geweest in Egypte en in New York. Beiden zijn geïsoleerd, maar niet ernstig ziek.
G7 houdt videoconferentie
De Amerikaanse president Donald Trump zal begin volgende week een videoconferentie over de corona-uitbraak houden met de leiders van de G7. Dat heeft het Witte Huis laten weten in een mededeling.
Trump heeft dat afgesproken met de Franse president Emmanuel Macron. De twee hadden een telefoongesprek waarin ze ook de situatie in het Midden-Oosten bespraken.
Coronavirus breidt zich uit in Latijns-Amerika
Het aantal landen in Midden- en Zuid-Amerika dat te maken heeft met coronabesmettingen groeit gestaag. Guatemala, Paraguay, Venezuela, Uruguay en Suriname hebben vrijdag hun eerste ziektegevallen gemeld. In Ecuador is de eerste dode gevallen, terwijl in Argentinië het dodental op twee staat. In Latijns-Amerika zijn tot nu toe vijf mensen overleden.
Diverse landen, waaronder Argentinië, hebben het luchtruim gesloten voor vluchten vanuit Europa. Guatemala legt die beperking ook op voor reizigers uit De Verenigde Staten en Canada. Paraguay heeft de noodtoestand uitgeroepen op gezondheidsgebied en een gedeeltelijke sluiting van de grenzen voor onbepaalde tijd afgekondigd nadat bij vier mensen het coronavirus werd vastgesteld. De Uruguayaanse president Luis Lacalle Pou zei tijdens een persconferentie dat is besloten tot een "verplichte quarantaine" voor mensen die uit negen risicolanden (Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland, China, Zuid-Korea, Japan, Singapore en Iran) komen, "het verbod op het uitstappen van cruiseschepen" en "de schorsing van alle openbare optredens".
Santiago (Chili) en Buenos Aires (Argentinië) hebben hun festivals tot november uitgesteld.
Een rockfestival in de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo, waar 40.000 mensen bijeen zouden komen, is afgeblazen. El Salvador heeft in een poging om te longvirus te bestrijden het leger ingeschakeld om een ieder aan te houden die het land illegaal probeert binnen te komen.
De Colombiaanse president Ivan Duque maakte bekend dat Colombia vanaf zaterdagochtend de grens met buurland Venezuela, waar vrijdag het eerste twee coronabesmettingen werden gemeld, zal sluiten om verspreiding naar Colombia tegen te gaan. Duizenden inwoners uit het door een zware economische en sociale crisis getroffen Venezuela trekken dagelijks de grens over op zoek naar eten en medicijnen in Colombia. Meer dan 4,5 miljoen Venezolanen vertrokken de afgelopen jaren al permanent uit het land, velen van hen naar Colombia.
Fastfoodketen McDonald's neemt maatregelen in alle restaurants in Nederland vanwege het nieuwe coronavirus. Het aantal zitplaatsen wordt beperkt en de frequentie van het schoonmaken van het interieur verhoogd. Betalen bij de McDrive kan vanaf nu alleen nog maar contactloos. Medewerkers dragen handschoenen bij elke betaling en vermijden fysiek contact.
Directeur Erwin Dito van McDonald's Nederland kondigt de maatregelen aan in een paginagrote advertentie in de zaterdageditie van De Telegraaf. "Ook in deze onzekere tijden kunt u op ons rekenen. We volgen nauwlettend de adviezen van het RIVM. Daarom nemen we een aantal maatregelen, ter bevordering van uw veiligheid en die van onze medewerkers, waarbij we uw medewerking vragen."
Hij roept klanten op zoveel mogelijk gebruik te maken van de McDrive of McDelivery en een bestelling in het restaurant mee te nemen en niet ter plekke op te eten. Ook dienen bezoekers aan het restaurant zoveel mogelijk contactloos te betalen.
Braziliaanse president in isolatie
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro gaat een week in zelf-isolatie vanwege mogelijke besmetting met het coronavirus. Aan het eind van die periode wordt hij opnieuw getest. Dat berichten Braziliaanse media.
Eerder vrijdag meldden twee Braziliaanse kranten en ook de Amerikaanse nieuwszender Fox News dat Bolsonaro positief getest zou zijn op het virus. Fox News baseerde zich daarbij op Bolsonaro's zoon Eduardo als bron. Die ontkende dat hij met journalisten had gesproken. Kort daarop schreef Jair Bolsonaro op zijn Facebook-pagina en via Twitter dat uit een test was gebleken dat hij niet besmet is met het virus.
Braziliaanse media schrijven nu dat minister van Gezondheid Luiz Henrique Mandetta Bolsonaro heeft aangeraden toch een nieuwe test te laten doen, aan het eind van zijn zelf-isolatie of zoveel eerder als hij symptomen van besmetting mocht vertonen.
Bij een van de naaste medewerkers van de Braziliaanse president, communicatiechef Fábio Wajngarten, werd het virus eerder deze week geconstateerd. Hij maakte samen met Jair Bolsonaro deel uit van een Braziliaanse delegatie die vorig weekend in Florida was voor een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump. Wajngarten is inmiddels in quarantaine.
Braziliaanse media melden vrijdagavond dat ook bij een senator die deel uitmaakte van het Braziliaanse gezelschap is het virus inmiddels vastgesteld, evenals bij Nelson Forster, de interim-ambassadeur van Brazilië in de VS. Forster, die in afwachting is van zijn definitieve benoeming als ambassadeur, verbleef gedurende drie dagen in de nabijheid van de Braziliaanse president, die hij op al zijn afspraken begeleidde. Zaterdagavond dineerde hij met Bolsonaro en Trump. Hij zou met beide presidenten aan een tafel gezeten hebben met verder Trumps dochter Ivanka en haar man Jared Kushner, Bolsonaro's zoon Eduardo en drie Braziliaanse ministers.
Brazilië telt momenteel 98 gevallen van het coronavirus, voornamelijk in de steden São Paulo (56) en Rio de Janeiro (19). Daar gaan vanaf maandag de scholen op slot. In Rio de Janeiro zullen ook bioscopen en theaters sluiten en bijeenkomsten met veel mensen zoals shows en concerten worden verboden. Het voetbal in beide steden vindt, evenals in de deelstaten Minas Gerais en Rio Grande do Sul, voorlopig zonder publiek plaats.
Een cruiseschip van de Bahama's met aan boord 600 mensen is door de autoriteiten in de noord-oostelijke stad Recife in quarantaine gedaan nadat een 78-jarige Canadese passagier virusverschijnselen vertoonde.
VN-personeel naar huis
Het personeel in het hoofdkantoor van de Verenigde Naties (VN) in New York is vrijdag vanwege het nieuwe coronavirus naar huis gestuurd. De medewerkers moeten de komende weken van huis uit werken tenzij hun aanwezigheid essentieel is.
Secretaris-generaal António Guterres zei in een boodschap aan de staf dat het plan is "de fysieke aanwezigheid op het VN-hoofdkwartier te reduceren, terwijl we ons werk blijven doen. Jullie gezondheid en welzijn blijven mijn grootste zorg". Bij de VN werken 3000 mensen.
Een diplomaat uit de Filipijnen bleek deze week geïnfecteerd te zijn met het longvirus en werd zo het eerste besmettingsgeval in het kantoor van de VN.
Geen cruises meer vanuit de VS
De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat grote cruisemaatschappijen alle reizen vanuit havens in de VS voor een periode van 30 dagen hebben opgeschort. De maatregel volgt nadat meerdere cruiseschepen te maken hebben gekregen met besmette passagiers aan boord.
De maatschappijen hadden eerder al een pauze ingelast. De op een na grootste cruiserederij ter wereld, Princess Cruises, schortte eerder deze week al zijn trips op voor 60 dagen.
'Op mijn verzoek, met ingang van middernacht, zijn Carnival, Royal Caribbean, Norwegian en MSC akkoord gegaan met het opschorten van cruises voor dertig dagen. Het is een geweldige en belangrijke industrie, dat zal zo blijven!', liet Trump via Twitter weten.
Oekraïne, Cyprus en Kosovo sluiten grenzen
In Cyprus worden alleen nog Cyprioten en mensen uit de Europese Unie toegelaten. In Oekraïne en Kosovo worden alle buitenlanders geweerd. Kosovo meldde vrijdag de eerste besmetting en in Oekraïne overleed vrijdag de eerste patiënt aan de gevolgen van het longvirus.
"Kosovaren die terug willen, moeten vijftien dagen in quarantaine blijven na terugkomst. Vanaf 16 maart worden alle vluchten geannuleerd," aldus de Kosovaarse premier Albin Kurti.
"De Oekraïense grenzen blijven twee weken lang dicht voor alle buitenlanders," aldus de minister van Veiligheid en Defensie Danilov. De maatregel gaat over 48 uur in. "Over drie dagen worden alle reguliere vluchten van en naar Oekraïne geschrapt." Oekraïners die op vakantie zijn of op zakenreis wordt geadviseerd terug te keren.
Catalonië volledig in quarantaine wegens coronavirus
De Spaanse regio Catalonië gaat volledig in quarantaine vanwege het nieuwe coronavirus. Dat heeft de Catalaanse leider Quim Torra bekendgemaakt. In Catalonië wonen ongeveer 7,4 miljoen mensen.
Torra heeft hulp gevraagd aan de Spaanse regering om de maatregel goed te kunnen toepassen. Er kunnen geen vliegtuigen, treinen of boten meer naar Catalonië komen.
Het aantal besmettingen in de regio is vrijdag omhooggeschoten van 20 naar 58. Drie mensen zijn overleden. Eerder werden in Catalonië 70.000 mensen in quarantaine geplaatst.
Hongarije sluit alle scholen vanwege coronavirus
Hongarije sluit vanaf maandag alle scholen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te vertragen. Dat heeft premier Viktor Orbán vrijdag bekendgemaakt in een video op Facebook.
© EPA — Viktor Orbán. Het onderwijs gaat wel door, maar dan via digitale kanalen. De Hongaarse economie komt volgens de premier waarschijnlijk stil te liggen. "Die moeten we dan opnieuw opstarten. Daar moet de regering een rol in spelen."
In Hongarije zijn negentien besmettingen vastgesteld.
Trump: ik word binnenkort waarschijnlijk getest op coronavirus
De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij binnenkort waarschijnlijk wordt getest op het nieuwe coronavirus. Dat zei hij tijdens een persconferentie waar hij werd gevraagd naar een mogelijke besmetting.
Trump heeft afgelopen zaterdag een diner gehad met de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en een communicatiemedewerker van hem. Die medewerker heeft het longvirus. Bolsonaro heeft ook een test gedaan, maar hij heeft het virus niet, bleek vrijdag.
Het Witte Huis liet eerder weten dat Trump en vicepresident Mike Pence zich goed voelen en dat er geen reden is voor hen om zich te laten testen.
KLM schrapt tot 2000 banen om coronavirus
Luchtvaartmaatschappij KLM vraagt deeltijdverlof aan voor al haar werknemers en wil 2000 banen schrappen vanwege de gevolgen van de coronacrisis.
© AFP 112-centrale Noord-Holland overbelast door vragen over virus
De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft mensen vrijdagavond via sociale media opgeroepen het alarmnummer 112 alleen te bellen bij levensbedreigende situaties. De meldkamer Noord-Holland raakte na 20.00 uur overbelast door mensen die belden met vragen over koorts en verkoudheid naar aanleiding van het coronavirus.
Verder wees de veiligheidsregio erop dat het bij de huisartsenposten heel druk is. Daarom is opgeroepen om de huisartsenposten alleen te bellen voor acute medische hulp.
Wat als er te weinig bedden zijn voor alle Nederlandse coronapatiënten?
Nederland heeft nu meer dan 800 vastgestelde coronabesmettingen. Het acute zorgsysteem kan zo’n 20.000 besmettingen aan. Als die grens wordt overschreden, moeten artsen harde keuzes maken.
Datingapps waarschuwen hun gebruikers
Eerder deed Tinder het al, maar nu ook Happn. De datingapps waarschuwen hun gebruikers om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. 'Twijfel je aan je gezondheid? Stel je date uit. Die kan echt wel even wachten,' schrijft Happn.
Onderwijs in coronatijd: prioriteit groep 8 en eindexamenklassen
Scholen blijven in principe open, maar mogen in uitzonderlijke gevallen hun deuren sluiten. Bij het geven van onderwijs krijgen groep 8, eindexamenklassen en kinderen van ouders met een baan in de zorg de prioriteit.
Aruba bevestigt twee coronabesmettingen
De Arubaanse regering heeft vrijdagmiddag (lokale tijd) bekendgemaakt dat er twee personen op het eiland positief zijn getest op het coronavirus. Het gaat om een Amerikaan die voor een overheidsorganisatie werkt en een Arubaan die onlangs naar New York is geweest. De Amerikaan is onlangs op vakantie geweest in Egypte en in New York. Beiden zijn geïsoleerd, maar niet ernstig ziek.
Als gevolg hiervan heeft Aruba besloten om alle publieke activiteiten in de rest van de maand niet door te laten gaan. Ook gaan vanaf maandag alle scholen op het eiland dicht.
De regering heeft verder aangekondigd de toestroom te willen beperken van mensen die onlangs in Europa zijn geweest. Dat geldt niet voor Arubanen die vanuit het buitenland terug willen komen. Van 15 tot en met 31 maart worden alle binnenkomende cruise- en luchtvaartpassagiers gecontroleerd.
Sterkste winst Wall Street in jaren na ingreep Trump
De aandelenbeurzen in New York kregen vrijdag een flinke steun in de rug van de Amerikaanse president Donald Trump. Die riep voor heel de Verenigde Staten de noodtoestand uit, om geld vrij te maken voor de strijd tegen het nieuwe coronavirus. Die ingreep werd op Wall Street begroet met de sterkste dagwinst van de S&P 500 sinds oktober 2008.
© AFP De breed samengestelde graadmeter sloot 9,3 procent hoger op 2710,95. De Dow-Jonesindex eindigde met een plus van 9,4 procent op 23.185,62 punten. De Nasdaq won 9,3 procent tot 7874,23 punten. Donderdag waren er nog minnen tot 10 procent te zien.
Delta schrapt alle vluchten naar Europese vasteland
Delta Air Lines schort voor een periode van dertig dagen alle vluchten naar Europese bestemmingen op, met uitzondering van Londen. Daarnaast verlaagt de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij haar aanbod van vliegreizen met 40 procent. Dat is de grootste capaciteitsreductie ooit in de geschiedenis van het concern, schrijft topman Ed Bastian in een memo aan het personeel.
Brabantse ziekenhuizen nemen extra maatregelen in coronacrisis
Zorgmedewerkers van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in 's-Hertogenbosch hebben te horen gekregen dat ze voorlopig geen verlof kunnen opnemen door de drukte rond het coronavirus. Het is een van de maatregelen uit de fase rood die de ziekenhuizen in Noord-Brabant met elkaar hebben afgesproken.
© ANP — Het Jeroen Bosch Ziekenhuis. In een videoboodschap vragen bestuursvoorzitter Piet-Hein Buiting en internist Linda Kemink, voorzitter van de specialistenvereniging van het ziekenhuis in Den Bosch, het personeel om flexibiliteit in de 'uitzonderlijke situatie voor het ziekenhuis'. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis is er op dit moment geen sprake van een personeelstekort, maar is het een voorzorgsmaatregel.
Ziekenhuizen in Noord-Brabant, de Nederlandse provincie die het hardst is getroffen door het coronavirus, hebben in het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) afgesproken qua organisatie over te gaan tot fase rood, waarin er een grote druk is op de regionale continuïteit van de zorg. Sommige van de ziekenhuizen hebben geplande niet-acute operaties en poliklinische afspraken afgezegd.
De ziekenhuizen hebben daarnaast afspraken gemaakt om waar nodig patiënten van elkaar over te nemen. Het Elisabeth-TweeSteden-ziekenhuis heeft de capaciteit van de intensive care uitgebreid, laat de woordvoerder weten.
10 vragen over het coronavirus en de impact op je dagelijks leven
De nieuwe maatregelen tegen het coronavirus hebben verstrekkende gevolgen. Waar moeten we in het dagelijks leven rekening mee houden?
Trump roept noodtoestand uit om geld vrij te maken voor aanpak coronavirus
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de noodtoestand uitgeroepen voor de aanpak van het nieuwe coronavirus. Hierdoor komt er 50 miljard dollar vrij voor staten om maatregelen te treffen tegen het longvirus.
© AFP — Donald Trump. "De minister van Gezondheidszorg heeft extra bevoegdheden gekregen om sneller maatregelen te kunnen treffen," aldus Trump. De president heeft ook alle ziekenhuizen opgeroepen om over te gaan tot noodmaatregelen.
"We hebben een nieuwe test goedgekeurd, normaal duurt dat weken, maar nu is het veel sneller gedaan," aldus Trump. "Zo kunnen we 1,5 miljoen mensen extra testen. Het is echter niet nodig voor iedereen om getest te worden. Laat je niet testen als dat niet nodig is."
De Amerikaanse overheid gaat samenwerken met Google, zodat voor mensen sneller duidelijk wordt of ze getest moeten worden en waar dat kan. Google maakt een website waarop te vinden is wanneer je getest moet worden en waar dat kan.
Albert Heijn: onze distributiecentra liggen vol
De distributiecentra van Albert Heijn liggen vol en momenteel worden meer mensen ingezet in winkels en bij de bevoorrading. Consumenten worden opgeroepen 'boodschappen te doen zoals u dat normaal ook doet'. Dat staat onder meer in een e-mail die Albert Heijn vrijdagavond heeft gestuurd aan klanten.
© ANP Aangekondigd met 'Belangrijk nieuwsbericht Albert Heijn' legt de supermarktketen uit wat er voor en achter de schermen allemaal gebeurt zodat mensen gewoon hun boodschappen kunnen doen. Er wordt hard gewerkt om de schappen goed gevuld te houden, schrijft directeur Marit van Egmond van Albert Heijn in de e-mail.
Fotoserie: Lege musea in Amsterdam
Het is een unicum: een vrijwel uitgestorven Rijksmuseum op een vrijdagmiddag in maart. Nadat premier Mark Rutte donderdag adviseerde om evenementen met meer dan 100 mensen af te gelasten en musea, poppodia en theaters tot het eind van de maand te sluiten ondernam het Rijksmuseum direct actie.
© Jakob van Vliet Luchtruim Suriname dicht na eerste besmetting coronavirus
In Suriname is vrijdag het eerste geval van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Vicepresident Ashwin Adhin heeft direct na de bekendmaking laten weten dat het luchtruim vanaf zaterdag dichtgaat.
De besmette persoon is woensdag met het vliegtuig vanuit Nederland in Suriname aangekomen en wordt thuis verpleegd. De patiënt was voornamelijk in Rotterdam en Delft geweest. Een andere maatregel die de regering heeft genomen, is dat sociale bijeenkomsten waar meer dan honderd mensen zouden komen, niet door mogen gaan.
KLM blijft vliegen op Curaçao om reizigers naar huis te brengen
KLM blijft voorlopig vluchten van en naar Curaçao uitvoeren, ondanks het besluit van de regering in Willemstad om het luchtruim grotendeels te sluiten voor vliegtuigen uit Nederland en andere Europese landen. KLM liet in een reactie weten dat de vluchten blijven doorgaan om klanten van Curaçao naar Nederland te brengen.
Voor het eerst voorverkiezingen VS uitgesteld om virus
De Amerikaanse staat Louisiana stelt de voorverkiezingen van de Democraten en Republikeinen uit. Het is voor het eerst dat een staat zo'n besluit neemt vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus, bericht zender CNBC.
De voorverkiezingen zijn bedoeld om de officiële presidentskandidaten van de partijen te kiezen. In Louisiana had eigenlijk op 4 april gestemd moeten worden, maar kiezers moeten nu ruim twee maanden langer wachten.
Komende dinsdag staan voorverkiezingen op het programma in Arizona, Illinois, Ohio en Florida. Die staten hebben laten weten de stembusgang gewoon door te laten gaan. Er worden wel extra maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de stemhokjes schoon blijven.
GP van Zandvoort houdt serieus rekening met uitstel
De organisatoren van de Grote Prijs van Nederland op het circuit van Zandvoort houden er serieus rekening mee dat de Formule 1-race begin mei niet doorgaat. Op dit moment zijn gesprekken gaande met de internationale autosportfederatie FIA en het Formula One Management.
De organisatoren in Zandvoort baseren zich ook op een vrijdag uitgebrachte verklaring van de FIA. "We verwachten het Formule 1-seizoen eind mei in Europa te kunnen beginnen, maar gezien de sterke toename van het aantal Covid-19-gevallen in Europa de afgelopen dagen, zal dit regelmatig worden herzien," stelt de autosportfederatie in een verklaring.
Polen sluit tijdelijk de grenzen voor vlieg- en treinverkeer
Polen sluit tijdelijk de grenzen voor trein- en vliegverkeer vanwege het nieuwe coronavirus. Dat heeft de premier Mateusz Morawiecki bekendgemaakt.
© EPA — Premier Mateusz Morawiecki. In Polen zijn bijeenkomsten met meer dan vijftig mensen vanaf vrijdag verboden. Restaurants, kroegen en casino's moeten allemaal dicht. Eten mag nog wel bezorgd worden.
Het land telt zeker 68 besmettingen met het virus. Er is één dode gemeld.
Meer dan 3000 coronabesmettingen in Duitsland
In Duitsland zijn weer honderden nieuwe besmettingen met het nieuwe coronavirus aan het licht gekomen. Het Robert Koch-Institut, het Duitse RIVM, meldt dat bij 3062 mensen is vastgesteld dat ze het virus hebben: 671 meer dan een dag eerder.
Het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen is het zwaarst getroffen. Daar zijn ruim 1800 besmettingen vastgesteld. In Duitsland zijn tot dusver vijf patiënten met het virus overleden.
Dodental coronavirus in Frankrijk opgelopen tot 79
Het aantal doden door het nieuwe coronavirus in Frankrijk is gestegen van 61 naar 79. Dat maakten de autoriteiten bekend. Het aantal besmettingen is met ongeveer 800 gestegen tot 3661.
In Frankrijk zijn strenge maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Zo zijn alle grote musea gesloten en zijn veel sportevenementen afgelast.
Denemarken sluit tijdelijk de lansgrenzen
Denemarken sluit zaterdag tijdelijk de grenzen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. "Alle toeristen, alle reizen, vakanties en buitenlanders die geen geldige reden hebben om naar Denemarken te gaan, worden tegengehouden aan de grens," maakte premier Mette Frederiksen bekend.
© AFP — Premier Mette Frederiksen. Deense burgers mogen hun land nog wel binnengaan. Het inreisverbod heeft ook geen betrekking op het goederenvervoer, zei de premier. Dat betekent dat voedsel, medicijnen en andere producten nog kunnen worden ingevoerd.
GVB neemt maatregelen tegen coronavirus
Het GVB neemt maatregelen tegen het coronavirus. Zo rijden er minder bussen, trams en metro's in de spits. Ook moeten passagiers in bussen achter instappen en gelden er ook speciale instapregels in trams. Lees meer informatie hier.
KLM schrapt vluchten naar Italië en Korea na maatregel kabinet
KLM annuleert vanaf zaterdag de drie vluchten die ze dagelijks van en naar Italië uitvoert, nu het kabinet heeft besloten tijdelijk geen vluchten meer toe te staan uit een aantal risicogebieden vanwege het coronavirus. Ook de drie vluchten op Zuid-Korea worden tijdelijk geschrapt, aldus KLM in een verklaring.
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) meldde dat Nederland vanaf vrijdagavond 18.00 uur geen inkomende passagiersvluchten meer toestaat uit China, inclusief Hongkong, Iran, Zuid-Korea en Italië.
KLM laat weten dat het sinds het uitbreken van het coronavirus nog maar mondjesmaat op Italië en Zuid-Korea vloog. Vanuit Hongkong wordt alleen met vracht gevlogen. KLM schortte de vluchten naar China al eerder op. KLM vliegt niet op Iran.
Activiteiten met meer dan 100 mensen strafbaar in Brabant
Activiteiten met meer dan honderd personen zijn strafbaar gesteld in Noord-Brabant. Dit is geregeld in een zogeheten noodverordening, die vrijdag werd aangekondigd door de voorzitters van de drie veiligheidsregio's in de provincie.
De maatregel is een aanvulling op het donderdag genomen kabinetsbesluit om evenementen en bijeenkomsten met meer dan honderd personen te verbieden. De veiligheidsregio's zeggen te zien dat veel organisatoren en bezoekers hieraan gehoor geven en bijeenkomsten verzetten of afgelasten.
De noodverordening is toch nodig, aldus de veiligheidsregio's, omdat deze helpt bij het toezicht op naleving.
Vietnam weigert mensen uit Schengenlanden, dus ook Nederlanders
Vietnam stopt volgens staatsmedia zondag met het verstrekken van toeristenvisa aan inwoners van de 26 Schengenlanden, waaronder Nederlanders, en het Verenigd Koninkrijk.
De Britse ambassade in Hanoi is al met een nieuwe reiswaarschuwing gekomen. "Vanaf het middaguur plaatselijke tijd op 15 maart worden geen buitenlanders meer toegelaten door Vietnam als ze in de afgelopen 14 dagen in het het Verenigd Koninkrijk of een Schengenland zijn geweest, al was het maar op doorreis."
Vijf spelers van Sampdoria testen positief op nieuwe coronavirus
Bij Sampdoria hebben nog eens vier spelers positief getest op het nieuwe coronavirus. Het gaat om Omar Colley, Albin Ekdal, Antonino La Gumina en oud-Heerenveenspeler Morten Thorsby. Donderdag testte aanvaller Manolo Gabbiadini al positief op het virus.
Naast de vijf voetballers heeft ook teamarts Amedeo Baldari het virus. Sampdoria heeft de spelers en arts in quarantaine geplaatst. Het stadion en trainingscomplex zijn gesloten.
De competitie in Italië ligt vanwege het virus tot begin april stil.
Recordaantal van 250 nieuwe doden coronavirus in Italië
In Italië zijn de afgelopen dag 250 mensen gestorven door het nieuwe coronavirus. Dat is het hoogste aantal nieuwe doden op een dag. Het totale aantal komt daarmee op 1266.
Italië is het zwaarst getroffen land in Europa. Het openbare leven is totaal stilgelegd om de uitbraak zich niet verder te laten verspreiden. Er zijn in het land al 17.660 nieuwe besmettingen gemeld. Dat zijn er 2547 meer dan donderdag.
Geen bezoek en verlof meer voor gevangenen om coronavirus
Gedetineerden en tbs'ers mogen voorlopig geen bezoek ontvangen en niet meer op verlof.
© ANP — Sander Dekker. Die maatregel is bedoeld om het coronavirus buiten de gevangenissen en forensische klinieken te houden, zegt minister Sander Dekker. Het bezoek- en verlofverbod geldt in ieder geval voor de rest van de maand. Alleen voor advocatenbezoek en voor jeugdgevangenissen zijn uitzonderingen mogelijk.
Ziekenhuizen Noord-Holland en Flevoland stellen geplande operaties uit
De achttien ziekenhuizen in Noord-Holland en Flevoland maken zich op voor een toestroom van coronapatiënten. Ze stellen geplande operaties uit en schalen patiëntencontact af. Artsen doen poliklinische afspraken zo veel mogelijk af per telefoon of videoverbinding.
Beurs in Amsterdam verspeelt eerdere winsten
De AEX-index in Amsterdam is vrijdag met een minieme winst de handel uitgegaan, waarmee de hoofdgraadmeter zijn forse winsten van eerder op de dag verspeelde. Ook elders in Europa slonk daags na de historische koersdreun op de beurzen een groot deel van het aanvankelijke herstel.
© ANP De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,2 procent hoger op 432,85 punten, na plussen tot wel 7 procent eerder op de dag. Donderdag zakte de graadmeter bijna 11 procent, waarmee het grootste dagverlies in ruim drie decennia werd geleden. De MidKap steeg 3,2 procent tot 641,34 punten. Frankfurt en Parijs stegen respectievelijk 1,8 en 0,8 procent. Milaan dikte ruim 7 procent aan, na de koersval van 17 procent een dag eerder.
De Londense FTSE ging 1,7 procent vooruit. De Britse marktwaakhond verbood shortselling, waarbij beleggers speculeren op een koersdaling van een aandeel, om de markten te kalmeren. Ook de Italiaanse en Spaanse beursautoriteiten hebben een dergelijk verbod ingesteld.
Beleggers zijn wereldwijd zoekende naar duidelijkheid over de ingrepen van overheden en centrale banken tegen de economische schade van het coronavirus. Op Europese handelsvloeren verwerkten beleggers bovendien opmerkingen van wereldgezondheidsorganisatie WHO. Die noemde Europa nu het epicentrum van de virusuitbraak.
Canada beperkt in- en uitreizen vanwege coronavirus
Canada heeft alle inwoners aangeraden het land niet meer te verlaten vanwege het nieuwe coronavirus. Ook worden inkomende vluchten beperkt en omgeleid naar een beperkt aantal luchthavens in het land.
Minister van Gezondheid Patty Hajdu wil met deze maatregelen de verspreiding van het nieuwe coronavirus beperken. In Canada zijn zeker 158 gevallen van het virus gemeld en er is een persoon omgekomen.
De vrouw van premier Justin Trudeau, Sophie Grégoire Trudeau, is ook besmet. Dat werd vrijdag bekend. De premier zegt dat hij zich goed voelt en geen symptomen vertoont. De Trudeau's zitten sinds donderdag in quarantaine.
Rutte: uitroepen noodtoestand om coronavirus niet nodig
Steeds meer landen roepen de noodtoestand uit om het nieuwe coronavirus te bestrijden. Premier Mark Rutte denkt niet dat het hier zover zal komen. "Dat is voor Nederland, taxeer ik, niet noodzakelijk," zei hij tijdens zijn wekelijke persconferentie.
De crisisorganisatie is volgens hem op dit moment in staat op basis van de bestaande wet- en regelgeving alle besluiten te nemen. "Er is nergens iets geweest in de afgelopen paar weken waar ik dacht; daar zit het staatsbestel of onze staatsinrichting ons in de weg."
De noodtoestand kan regeringen in landen extra volmachten geven om bijvoorbeeld meer geld uit te geven of sneller te kunnen ingrijpen in bepaalde situaties. Onder meer Spanje heeft de noodtoestand uitgeroepen in de strijd tegen het coronavirus.
Passagiers cruiseschepen niet meer van boord in Antwerpen
Antwerpen verbiedt passagiers van cruiseschepen in verband met het coronavirus de komende tijd aan land te gaan. De schepen worden wel bevoorraad.
Het eerstvolgende cruiseschip wordt woensdag verwacht in Antwerpen. Het komt aan vanuit het Verenigd Koninkrijk. "In het kader van de maatregelen genomen op federaal niveau is het zo dat cruiseschepen mogen aanmeren en bevoorraad worden, maar passagiers mogen niet ontschepen," zegt een woordvoerder van de Antwerpse wethouder van toerisme.
WHO: Europa nu epicentrum van uitbraak coronavirus
Europa is momenteel het epicentrum van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekendgemaakt. Tot vrijdag was dat China, waar de uitbraak is begonnen en ook de meeste besmettingen en doden zijn gemeld.
© AFP — Tedros Adhanom Ghebreyesus. Het aantal dagelijkse nieuwe gevallen in Europa is hoger dan het was in China op het hoogtepunt van de uitbraak daar. De baas van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, zei in een persconferentie die via een videoverbinding werd gehouden dat het aantal van 5000 doden wereldwijd een 'tragische mijlpaal' is.
Curaçao sluit luchtruim voor vluchten uit Nederland
Curaçao schrapt alle vluchten van en naar Nederland vanwege het nieuwe coronavirus. Dat heeft minister-president Eugene Rhuggenaath vrijdagochtend (lokale tijd) tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Tot nu toe waren er elke dag zeker twee vluchten naar Curaçao. Ook vluchten vanuit andere plekken in Europa worden opgeschort.
© ANP — Premier Eugene Rhuggenaath. Volgens Rhuggenaath is dat de beste manier om de bevolking van Curaçao te beschermen tegen corona-besmettingen. Vrijdag werd de eerste besmetting van een persoon met het corona-virus op het eiland bevestigd.
Turkije weert vliegtuigen uit Nederland en 8 andere landen
Turkije gaat tot 17 april vluchten uit Nederland en acht andere landen weren vanwege het nieuwe coronavirus. Dat heeft de minister van Transport bekendgemaakt. De andere landen zijn Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Noorwegen, Denemarken, Oostenrijk en Zweden.
Restaurants proberen coronacrisis op te vangen
Restaurants proberen op inventieve manieren de coronacrisis op te vangen. Zo gaat Dok du Nord, gelegen aan het IJ, over op take-away en bezorging.
Het aantal reservering is de afgelopen dagen drastisch omlaag gegaan en eigenaar Paul Wijnandts, die tevens in het UMC Amsterdam als IC-arts werkzaam is, verwacht dat zijn bistro binnenkort dicht zal gaan. “Mensen zijn nu terughoudend om uit eten te gaan, en mijden drukke plaatsen. Daarom hebben wij een speciaal coronamenu samengesteld voor thuis.”
Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben restaurants te maken met gemiddeld 33 procent omzetverlies door de virusuitbraak. Ook in België, waar alle restaurants en cafés vanuit overheidswege gesloten zijn, gaan veel restaurants over op take-away of brengen ze gerechten aan huis.
Cateraar Deli-caat in De Baarsjes adverteert al de hele week met ‘10%-coronakorting’ op alle diepvriesmaaltijden. ‘Hamster nu bij Deli-caat, gooi je eigen vriezer vol met lekkere maaltijden.’
Louvre sluit deuren opnieuw vanwege coronavirus
Het Louvre in Parijs, het drukst bezochte museum ter wereld, sluit opnieuw tot nader order zijn deuren vanwege de verspreiding van het nieuwe coronavirus. Eerder deze maand was het museum ook al gesloten, omdat bezorgde werknemers niet meer wilden werken vanwege het virus.
© EPA Na drie dagen ging het Louvre toen weer open, hoewel er minder tickets werden uitgegeven. Het gaat nu weer dicht, omdat de Franse overheid donderdag bijeenkomsten van meer dan honderd mensen heeft verboden.
In het museum zijn ruimten waar meer dan 5000 mensen per dag komen. Vorig jaar bezochten meer dan 9,6 miljoen mensen het Louvre, de meeste uit het buitenland.
Bolsonaro niet besmet met coronavirus volgens zoon
De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is niet besmet met het nieuwe coronavirus. Dat zegt zijn zoon tegen Fox News. Eerder kwam naar buiten dat Bolsonaro positief had getest.
Bolsonaro liet zelf direct al weten dat de test nog niet klaar was en dat er nog geen uitsluitsel was.
Bolsonaro ontmoette in het afgelopen weekeind in Mar-a-Lago in Florida zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump. Van de communicatiechef van Bolsonaro, Fabio Wajngarten, is afgelopen week vastgesteld dat hij de aandoening heeft opgelopen. Hij was mee met de Braziliaanse delegatie die Trump bezocht. Wajngarten staat op een van de foto's naast Trump. Die heeft laten weten hier niet bezorgd over te zijn.
Rutte: stop met 'onnodig en hinderlijk' hamsteren
Premier Mark Rutte roept Nederlanders op te stoppen met het hamsteren van bijvoorbeeld wc-papier en voedsel. Dat is niet alleen onnodig, het treft ook 'mensen die hard voor ons aan het werk zijn' en na een lange dag de schappen leeg aantreffen, zegt hij.
© ANP — Premier Mark Rutte. "Stop daarmee," zei Rutte na een dag vol berichten over wc-papiertekorten en mensen die grootschalig eten en drinken inslaan. Hij noemt dat gedrag 'vervelend'. Het is 'niet aardig' voor hulpverleners en anderen die in touw zijn om de coronacrisis het hoofd te bieden, waarschuwt de premier. Die hebben geen tijd om te hamsteren en dreigen daardoor achter het net te vissen.
Sinds het kabinet donderdag nieuwe, veel ingrijpender maatregelen aankondigde om de opmars van het coronavirus te stuiten, maken supermarkten melding van hamsterende klanten. Veel gekochte producten zijn bijvoorbeeld handgels, zakdoekjes, zeep, reinigingsdoekjes, houdbare producten en toiletpapier.
Duitse voetbalbond schrapt alle wedstrijden
In alle grote Europese voetballanden ligt de competitie dit weekeinde stil. De Duitse bond besloot vrijdag als laatste alle duels te schrappen. Het gaat om de Bundesliga en de tweede Bundesliga. Tot vrijdag was nog het plan de wedstrijden zonder publiek te spelen.
© EPA In Italië, Spanje, Engeland en Frankrijk viel al eerder het besluit om vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus voorlopig niet te voetballen. Ook in Nederland, België en Portugal liggen de competities stil.
Coronavirus in steeds meer Afrikaanse landen
Het nieuwe coronavirus duikt op in steeds meer Afrikaanse landen. In Kenia, Ethiopië, Soedan en Guinee is vrijdag voor het eerst melding gemaakt van besmettingen.
Het virus heeft daarmee achttien landen op het Afrikaanse continent bereikt. Het kon zich daar verspreiden via buitenlanders of mensen die naar het buitenland waren geweest.
De eerste patient in Kenia is een 27-jarige vrouw die via Londen was teruggekeerd naar haar thuisland. In Ethiopië ging het om een 48-jarige Japanner. De eerste besmette persoon in Guinee was een medewerker van een EU-delegatie. Zij zou zich ziek hebben gevoeld nadat ze in Europa was geweest. Het coronavirus is in Soedan voor het eerst geconstateerd in een man die donderdag overleed in hoofdstad Khartoem. Hij had eerder deze maand een bezoek gebracht aan de Verenigde Arabische Emiraten.
Experts hebben gewaarschuwd voor de mogelijke gevolgen van een grote uitbraak in Afrika. In sommige landen daar is de gezondheidszorg zwak.
Spanje roept noodtoestand uit voor bestrijding virus
De Spaanse regering roept zaterdag de 'alarmtoestand' uit om de bestrijding van het coronavirus beter te kunnen aanpakken, zei premier Pedro Sánchez. De noodtoestand geldt in het hele land. Het is volgens Sánchez noodzakelijk omdat het aantal besmettingen heel sterk stijgt.
© EPA — Premier Pedro Sánchez. Hij vreest dat het aantal komende week al hoger is dan 10.000. Er zijn nu ruim 4200 gevallen vastgesteld, 120 mensen zijn inmiddels overleden. Donderdagavond werd in het noordoosten van Spanje voor het eerst een reeks gemeenten in quarantaine geplaatst.
Met de noodtoestand kan de overheid bijvoorbeeld burgers verplichten ergens te blijven of niet meer te komen. De overheid kan mensen ook tot dienstverlening verplichten. Ze kan bovendien ondernemingen of instellingen tijdelijk overnemen, producten rantsoeneren of andere ingrijpende maatregelen nemen om de voorziening van bijvoorbeeld voedsel of drinkwater veilig te stellen.
Wall Street veert op
De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag bij opening sterk omhoog, na de historische koersverliezen een dag eerder. Donderdag waren nog de grootste verliezen op Wall Street te zien sinds de beurscrash op Black Monday in 1987, door schrik bij beleggers voor het inreisverbod voor Europeanen naar de VS wegens het coronavirus.
© AFP — Johannes EISELE / AFP De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang een plus van 4,7 procent op 22.190 punten. De brede S&P 500 sprong 5,2 procent omhoog tot 2609 punten en de technologiebeurs Nasdaq steeg 5,1 procent tot 7572 punten. Donderdag waren minnen tot 10 procent te zien.
De luchtvaartsector kon deels herstellen van de recente afstraffing. Luchtvaartmaatschappijen als Delta Air Lines, American Airlines en United Airlines wonnen tot 13 procent.
Corona-maatregel: minder trams, bussen en metro's
Vervoersbedrijven in Nederland nemen tot en met 31 maart maatregelen vanwege het nieuwe coronavirus. Dat meldt OV-NL, de koepelorganisatie van openbaarvervoerbedrijven. Zo zullen dienstregelingen aangepast worden en gelden er speciale regels in bijvoorbeeld bussen.
© ANP Vervoerders HTM (Den Haag) en RET (Rotterdam) hebben al bevestigd dat de aangepaste dienstregeling maandag in gaat. Reizigers moeten rekening houden met minder trams, bussen en metro's. De aangepaste dienstregelingen en het moment waarop die ingaan kunnen per bedrijf en per regio verschillen.
OV-NL verzoekt reizigers ook om achter in de bus in te stappen en daar in te checken. De voorste deuren blijven dicht. Op die manier is er minder contact tussen reizigers en de chauffeur, waardoor de kans op virusverspreiding kleiner wordt. Vervoersbedrijven willen 'een juiste balans vinden tussen de gezondheid van onze medewerkers en de dienstverlening aan onze reizigers'.
De aanpassingen volgen op de maatregelen van de overheid om verspreiding van het virus tegen te gaan. Daardoor hebben veel medewerkers van vervoersbedrijven zich preventief ziek gemeld, waardoor minder personeel kan worden ingezet.
Nog geen druk op politie
Het coronavirus legt nog geen druk op de capaciteit van de politie. Het ziekteverzuim onder agenten is lager dan normaal en het afgelasten van voetbalwedstrijden en grote evenementen geeft zelfs even lucht in de roosters.
Mondkapjes en latex handschoenen liggen uit voorzorg klaar in elke politieauto. Maar tot nu toe heeft het coronavirus de politie nog niet in de greep. Waar agenten in Italië het druk hebben met rellen in supermarkten en het bewaken van afgezette gebieden, hebben Nederlandse agenten het zelfs rustiger dan normaal.
Dat heeft alles te maken met het afgelasten van voetbalwedstrijden en andere grote evenementen, waar normaliter veel politiecapaciteit naar uitgaat. De Rotterdamse politie zag plotseling de hoog-risicowedstrijd Feyenoord-Ajax afgelast worden. Daarnaast ging er een streep door de marathon van Amsterdam. De vrijgekomen capaciteit kan en moet nu anders worden ingezet.
Tijdelijk meer blauw op straat dus, waar vanuit de Nederlandse bevolking en politiek in het verleden vaak om is gevraagd. "Tegelijkertijd is het een stuk rustiger op straat, waardoor er naar verwachting ook minder aanrijdingen zullen plaatsvinden of incidenten in de horeca zullen zijn, omdat er minder mensen komen," zegt de Rotterdamse politiewoordvoerder Wim Hoonhout.
Daar komt bij dat het politiekorps zelf behoorlijk op de been blijft. Volgens woordvoerster Mireille Beentjes van de korpsleiding is het ziekteverzuim zelfs lager dan vorig jaar in dezelfde periode.
Het betekent niet dat de politie niet is voorbereid op ontwikkelingen rond de corona-uitbraak. "We hebben weken geleden al allerlei scenario’s voorbereid," zegt Beentjes. Er is al een Nationale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden actief die de ontwikkelingen rond het virus coördineert. Waar mogelijk werken politiemedewerkers thuis om verspreiding te voorkomen. De training ‘aanhouding en zelfverdediging voor agenten’ is vanwege het fysieke contact geannuleerd.
Vier bestemmingen VS van KLM vervallen
Luchtvaartmaatschappij KLM vliegt vanaf zaterdag tot en met 28 maart niet meer naar vier bestemmingen in de Verenigde Staten. Vluchten naar de luchthavens van Boston, Houston, Las Vegas en Minneapolis komen te vervallen.
© ANP De verbinding naar zes andere bestemmingen, waaronder New York en Los Angeles, blijven wel intact. KLM kondigde donderdag aan zijn netwerk naar de VS zo veel mogelijk in stand te willen houden. Eerder kondigde de Amerikaanse president Donald Trump een inreisverbod aan voor reizigers uit veel Europese landen, waarmee hij de verspreiding van het nieuwe coronavirus wil tegengaan.
KLM wijst erop dat klanten die de afgelopen twee weken in een Schengenland zijn geweest, niet daar de Verenigde Staten mogen reizen. Dat geldt voorlopig ook voor transferpassagiers, die op een Amerikaanse luchthaven overstappen op een andere vlucht.
Eerste persoon op Curaçao met coronavirus
Op Curaçao is officieel een besmetting geconstateerd van iemand met het coronavirus. Dat heeft de minister van Financiën Kenneth Gijsbertha vrijdagochtend (lokale tijd) gemeld. Volgens lokale media, op basis van bronnen bij de GGD, zou het gaan om een Nederlandse toerist die sinds afgelopen zaterdag op Curaçao op vakantie is in een vakantieresort.
Afgelopen zondag zou de man voor het eerst naar de dokter zijn gegaan met gezondheidsklachten. Later op de dag is op Curaçao een persconferentie waarin meer details bekend worden gemaakt.
Middelbare scholen sluiten de deuren
Een nog onduidelijk aantal middelbare scholen sluit de deuren in verband met het nieuwe coronavirus. Dat bevestigt de VO-raad, een organisatie van scholen in het voortgezet onderwijs. "Maar er zijn meer scholen die open blijven dan er dicht gaan." Ook bieden sommige scholen zoveel mogelijk digitaal les aan.
De meeste scholen volgen volgens de zegsman van de VO-raad keurig alle raadgevingen van het RIVM om besmetting te voorkomen. Middelbare scholen mogen wel zelf kiezen of ze sluiten in verband met de veiligheid. Het sluiten van instellingen voor voortgezet onderwijs levert ook weinig problemen op voor het thuisfront. Ouders hoeven voor de 12-plussers immers niet of nauwelijks opvang te regelen.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, LAKS, zegt dat er inmiddels petities onder middelbare scholieren rondgaan waarin wordt opgeroepen om scholen alsnog te sluiten. Het LAKS zelf 'voelt er met de huidige kennis echter niet veel voor om alle scholen de komende tijd dicht te gooien'.
"Het gevaar is dat het een onnodige maatregel is die ten koste kan gaan van zo’n 200.000 middelbare scholieren die de komende maanden eindexamen doen. Zij missen bij sluiting van de scholen essentiële voorbereidende lessen of komen in de knoop met het afronden van hun schoolexamens. Uiteraard staat de gezondheid van scholieren voor ons voorop, maar als deze niet op het spel staat lijkt het ons beter om zoveel mogelijk hinder te vermijden."
Nederland weert vluchten uit risicogebieden om coronavirus
Nederland zal vanaf vrijdagavond 18.00 uur geen inkomende passagiersvluchten meer toestaan uit risicogebieden vanwege het coronavirus. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).
Het gaat om vluchten uit China, inclusief Hongkong, Iran, Zuid-Korea en Italië. De regeling geldt in ieder geval voor twee weken. Het kabinet kijkt wat het kan regelen om Nederlanders op te halen die in deze gebieden zitten.
'Braziliaanse president Bolsonaro besmet met coronavirus'
Bij de Braziliaanse president Jair Bolsonaro is volgens Braziliaanse media na een eerste test het nieuwe coronavirus geconstateerd. De communicatiechef van Bolsonaro, Fabio Wajngarten, heeft de aandoening opgelopen.
© EPA — Trump en Bolsonaro in Florida. Dat bleek nadat hij in het afgelopen weekeinde met een Braziliaanse delegatie in Florida op bezoek was geweest bij president Trump. Wajngarten staat op een van de foto's naast Trump. Die heeft laten weten hier niet bezorgd over te zijn.
Brussel verwacht economische krimp in EU in 2020 door virus
De Europese Commissie verwacht dat de economie van de Europese Unie dit jaar met circa 1 procent zal krimpen onder druk van de negatieve gevolgen van de uitbraak van het nieuwe coronavirus. In februari werd door Brussel nog gedacht dat de economie van de EU dit jaar met 1,4 procent zou groeien. Ook voor de eurozone wordt momenteel krimp voorzien. Dat was bij de februariraming nog een groei van 1,2 procent.
De commissie baseert zich in de raming op een aantal veronderstellingen. Onder meer wordt erop gerekend dat de corona-epidemie zich in de loop van de tijd gelijkmatig zal verspreiden naar alle EU-landen en dat de ziekte- en sterftecijfers ongeveer hetzelfde zullen blijven.