1. 09/03/2020

  Opdracht Dewael en Laruelle verlengd

  Koning Filip heeft de opdracht van Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) verlengd. De koninklijke opdrachthouders zijn gevraagd om "verder de nodige initiatieven te nemen om snel een regering te vormen". Dewael en Laruelle zullen uiterlijk op 16 maart een eindverslag uitbrengen

  Instanews image
  © Photo News
 2. 09/03/2020

  Koninklijke opdrachthouders bij koning

  Koninklijke opdrachthouders Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR) zijn zonet op het paleis ontvangen om verslag uit te brengen bij de koning. 

 3. 09/03/2020

  Groen: 'Geen ernstige manier van werken'

  Groen betreurt de houding van CD&V bij de formatie. “Dit is geen ernstige manier van werken”, luidt het oordeel van voorzitter Meyrem Almaci. “Ik doe een oproep tot ernst en sérieux van de politieke klasse. Iedereen beseft dat er geen gemakkelijke oplossingen zijn maar in het belang van de gezondheidstoestand van onze burgers, onze economie, ons klimaat is de situatie dringend.”

  Volgens Almaci is het tijd om verder te kijken dan paars-geel: “De paars-gele piste werd 8 maanden lang zonder resultaat geprobeerd.

  De partij pleit voor een Vivaldicoalitie met liberalen, socialisten, christendemocraten en groenen. Die coalitie vertegenwoordigt meer dan 49 procent van de Vlamingen en heeft een meerderheid in heel het land, luidt het. 

  Instanews image
  © BELGA — Groen-voorzitter Meyrem Almaci.
 4. 09/03/2020

  Analyse

  Neen, CD&V is niet van plan om N-VA te lossen. Meer zelfs: als N-VA niet volwaardig mag participeren aan de formatiegesprekken, dan moeten de koninklijke opdrachthouders ook niet meer op CD&V rekenen. De partij verhardt haar toon na een bemoedigende ledenbevraging.

  Lees hier de analyse: CD&V dwingt koninklijke opdrachthouders tot plan B

  Instanews image
  © Photo News — CD&V-voorzitter Joachim Coens.
 5. 09/03/2020

  Coens wil dat N-VA betrokken wordt bij formatie

  'De ledenbevraging toont aan dat onze partijkoers wordt gesteund door onze leden', heeft CD&V-voorzitter Joachim Coens tijdens een persconferentie gezegd. ‘Onze inhoudelijke prioriteiten zijn koopkracht, rechtvaardige fiscaliteit en betaalbare zorg.’

  CD&V wil enkel samenzitten over een nieuwe federale regering als N-VA ook bij die gesprekken mag zijn. Een duidelijke boodschap naar de koninklijke opdrachthouders Patrick Dewael (Open Vld) en Sabine Laruelle (MR).

  Instanews image
  © Tim Dirven — Joachim Coens.