1. 03/03/2020

  Dit liveblog is afgesloten

  Dit liveblog is afgesloten, voor alle updates in betrekking tot het nieuwe coronavirus kunt u ons nieuwe liveblog volgen.

 2. 03/03/2020

  Aantal mensen met coronavirus in Iran gestegen naar ruim 2300

  Het aantal doden als gevolg van het nieuwe coronavirus is in Iran gestegen tot 77. In totaal zijn 2336 mensen besmet, aldus het Iraanse ministerie van Volksgezondheid. Iran heeft na China, waar het dodelijk virus eind vorig jaar uitbrak, de meeste sterfgevallen gemeld.

  Wereldwijd stierven ruim 3000 mensen door het nieuwe coronavirus. Meer dan 90.000 personen raakten besmet. In Europa is Italië het hardst getroffen. Daar kwamen 52 mensen om en raakten zeker 2000 personen besmet. In Nederland zitten ook patiënten in quarantaine.

 3. 03/03/2020

  Extra maatregelen 'zeker' op tafel bij crisisberaad kabinet

  De ministers die dinsdag in crisisberaad bijeen zijn buigen zich 'zeker' over extra maatregelen om de opmars van het nieuwe coronavirus in Nederland te stuiten. We zitten 'midden in' de uitbraak van het virus, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg).

  Behalve Bruins, tot dusver de spil van de strijd tegen het virus, schuiven ook onder anderen premier Mark Rutte en de drie vicepremiers aan. Dat is belangrijk, omdat niet alleen de volksgezondheid, maar ook bijvoorbeeld het onderwijs en het bedrijfsleven worden geraakt nu het virus om zich heen grijpt.

  Zo maakt minister Eric Wiebes (Economische Zaken) zich 'wel een beetje' zorgen over de schade die de uitbraak aan de economie toebrengt.

  De ministers nemen deel aan de zogenoemde Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb) op het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ook de politie, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zijn aanwezig.

 4. 03/03/2020

  Uefa richt werkgroep op voor coronavirus maar waakt voor paniek

  De Uefa houdt de situatie rond het nieuwe coronavirus nauwlettend in de gaten. De Europese voetbalbond heeft samen met nationale voetbalbonden een werkgroep opgericht. Die werkgroep houdt zich onder meer bezig met scenario's bij het noodgedwongen afgelasten van wedstrijden of toernooien, aldus secretaris-generaal Theodore Theodoridis dinsdag tijdens het jaarlijkse congres van de Uefa, dit jaar gehouden in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

  Gianni Infantino, voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA, zei over het coronavirus: "Het is belangrijke om met instanties en autoriteiten samen te werken, maar we moeten niet in paniek raken."

  De Zwitserse voetbalbond heeft de nationale competitie tot zeker 23 maart stilgelegd. Daartoe werd besloten nadat de clubs niet akkoord gingen om tot die tijd de wedstrijden achter gesloten deuren te laten spelen. Dominique Blanc, voorzitter van de Zwitserse bond, waarschuwde dinsdag voor grote gevolgen voor de sport. "Door het coronavirus zijn we nu in een situatie beland die ons profvoetbal op zijn grondvesten kan doen laten schudden," vertelde hij tijdens het congres.

 5. 03/03/2020

  120 scholen in Frankrijk gesloten

  Frankrijk heeft zo'n 120 scholen gesloten vanwege het nieuwe coronavirus. Onderwijsminister Jean-Michel Blanquer zegt dat de komende dagen 'vergelijkbare maatregelen' kunnen volgen.

  Instanews image
  © AFP — Onderwijsminister Jean-Michel Blanquer.

  Onder meer basisscholen en middelbare scholen in het departement Oise, ten noorden van Parijs zijn dicht. Dat treft zo'n 35.000 leerlingen, zegt de minister. Ook kregen 9000 scholieren in het departement Morbihan het verzoek thuis te blijven.

  In Frankrijk zijn tot dusver 191 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Zeker drie patiënten zijn overleden. De autoriteiten hebben onder meer schoolreisjes naar het buitenland verboden en ook overdekte bijeenkomsten met meer dan 5000 mensen.