1. 13/02/2020

  Trump richt nu vizier op Bloomberg: ‘Mini Mike is een loser’

  President Trump richt zijn pijlen steeds meer op Michael Bloomberg, nu de miljardair stijgt in de peilingen. Trump, die oud-vicepresident Joe Biden tot voor kort als zijn voornaamste Democratische concurrent zag, stapte donderdag uit bed en opende in twee tweets frontaal de aanval op de oud-burgemeester van New York. 

  De boodschap van de president, verpakt in een reeks snoeiharde beledigingen, was simpel: Bloomberg is een lichtgewicht die zal proberen de Democratische voorverkiezingen te kopen met een deel van zijn vermogen van 53 miljard euro.

  De aandacht die Trump steeds meer aan zijn collega-miljardair schenkt, geeft aan dat de president hem toch begint te zien als een mogelijke tegenstander in november. Bloomberg steeg donderdag in een gemiddelde van peilingen met 14,2 procent naar de derde plaats in de Democratische strijd. Achter Bernie Sanders (23,6) en Biden die 19,2 procent scoort. 

  ‘Mini Mike’

  De oud-burgemeester, die al 205 miljoen euro heeft uitgegeven aan zijn campagne, hoopt op 3 maart op Super Tuesday toe te slaan als 14 staten tegelijk stemmen. Op het spel staan bijna 1.400 gedelegeerden van de 1.991 die nodig zijn voor de Democratische nominatie. Een bijnaam heeft Trump al voor de slechts 1,73 meter lange Bloomberg: Mini Mike. De miljardair zal een kist nodig hebben, aldus Trump, als hij binnenkort in Nevada deelneemt aan zijn eerste Democratische debat. 

  Trump: ‘Mini Mike is een hoopje verspilde energie die niet op het debatpodium wil staan naast deze professionele politici. Alsjeblieft, geen kisten. Mini Mike Bloomberg is een mislukkeling die geld heeft maar die niet kan debatteren en geen charisma heeft. Hij doet mij denken aan een kleine versie van Jeb ‘Slampamper’ Bush.’ Jeb was de broer van oud-president George W. Bush die in 2016 probeerde de Republikeinse nominatie te winnen.


 2. 12/02/2020

  Bernie Sanders wint in New Hampshire

  Bernie Sanders wint de voorverkiezingen in New Hampshire, melden verschillende Amerikaanse media. De 78-jarige Sanders wisselde in deze staat van plek met Pete Buttigieg, die in Iowa met een nipte voorsprong van hem won.

  Op de derde plek verrast Amy Klobuchar. Elizabeth Warren en Joe Biden staan op de teleurstellende vierde en vijfde plek.

 3. 12/02/2020

  Eerste uitslagen New Hampsire: Sanders aan kop

  De eerste uitslagen van de voorverkiezingen in de staat New Hampshire lijken te gaan uitdraaien op een overwinning voor senator Bernie Sanders. Daarachter deden Pete Buttigieg en senator Amy Klobuchar het ook goed. Senator Elizabeth Warren en voormalig vicepresident Joe Biden blijven in de exitpolls ver achter.

  Met 40 procent van de stemmen geteld staat Sanders op 27,6 procent van de stemmen. Buttigieg, die de winnaar was van de eerste voorverkiezingen in de staat Iowa, staat voorlopig op 23,4 procent van de stemmen. Klobuchar staat in de tussenstand op 19,7 procent. Warren en Biden staan met respectievelijk 9,5 en 8,6 procent op grote achterstand.

 4. 12/02/2020

  Yang en Bennett geven op in New Hampshire

  Zakenman Andrew Yang is uit de race om de kandidatuur van de Democraten voor de presidentsverkiezingen gestapt. Een teleurgestelde Yang dat liet na de eerste exitpolls van de voorverkiezingen in de staat New Hampshire aan zijn medewerkers weten. De eerste uitkomsten waren 'niet het resultaat zijn waar we zo hard voor hebben gevochten', aldus Yang.

  De 45-jarige Yang, die geen politieke achtergrond heeft, viel de afgelopen weken extra op om dat hij langer in de race wist te blijven dan meer ervaren politici en zich goed staande hield tijdens debatten. De zoon van Taiwanese migranten had zijn kandidatuur in 2017 gesteld met als belangrijkste boodschap een basisinkomen van 1000 dollar per maand voor iedere volwassen Amerikaan.

  Ook senator Michael Bennet staakte zijn campagne voor de nominatie van de Democraten. De 55-jarige senator uit Colorado maakte dat kort na de exitpolls bekend. Tijdens de voorverkiezingen in Iowa haalde hij volgens de officiële resultaten nul procent van de stemmen binnen.

 5. 11/02/2020

  Kandidatuur Bloomberg vergroot kans dat niemand meerderheid krijgt

  New Hampshire is dinsdag pas de tweede staat die stemt, maar nu al wordt geroepen dat de kans groot is dat geen enkele Democratische kandidaat in de zomer een meerderheid van de stemmen zal hebben. De strijd zal dan moeten worden uitgevochten in juli op de Democratische conventie in Milwaukee. Zo’n brokered ofwel open conventie is al lange tijd niet voorgekomen.

  De kans op zo’n Democratisch gevecht terwijl de hele wereld meekijkt, is toegenomen omdat Iowa geen duidelijke winnaar opleverde. Ook de opmars van miljardair Michael Bloomberg, die pas na de voorverkiezingen in de eerste vier staten meedoet, vergroot de kans dat geen van de kandidaten de vereiste 1.991 gedelegeerden haalt. Bloomberg, die al zo’n 200 miljoen euro heeft uitgegeven, staat in een gemiddelde van diverse peilingen nu op de vierde plek, met 12,7 procent van de stemmen.

  Instanews image
  © AP — Michael Bloomberg tijdens een campagnebijeenkomst, begin februari.

  De miljardair beschikt over een vermogen van 53 miljard dollar en hij heeft al laten doorschemeren dat hij veel geld wil uitgeven om de Democratische nominatie te winnen. ‘Riemen vast, Amerika, want de Democratische race kan behoorlijk woest worden’, waarschuwde de Republikeinse oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich, maandag op Fox News.

  Als tijdens de eerste stemming geen enkele kandidaat de 1.991 stemmen verwerft, zullen de partijbonzen en parlementariërs de knoop moeten doorhakken. Deze bijna achthonderd ‘supergedelegeerden’ mogen pas in de tweede stemming meedoen. 

  Zo’n scenario voorspelt weinig goeds voor Bernie Sanders. Nu al zijn er geluiden dat de partijtop flink bezorgd is dat de progressieve Sanders goed scoort en een kans maakt op de nominatie. Sanders zou te links zijn om president Trump te verslaan op 3 november, is de gedachte.