1. Zo'n duizend hotelgasten op Tenerife in quarantaine

  Ongeveer duizend gasten van een hotel op Tenerife zijn sinds maandagavond in quarantaine geplaatst. Ze mogen hun kamers niet verlaten, nadat een Italiaanse toerist die in hetzelfde hotel logeerde positief werd getest op het coronavirus.

  Onder de hotelgasten zijn minstens zeven Nederlanders. Vijf van hen reisden via de reisorganisatie Sunweb en twee via Corendon. Zij moeten veertien dagen in quarantaine blijven. Ook touroperator TUI biedt reizen aan naar dit hotel, maar kon dinsdag aan het begin van de middag nog niet zeggen hoeveel Nederlanders er op dit moment verblijven.

  De Italiaan is afkomstig uit de noordelijke regio van Italië waar momenteel een uitbraak van het virus woedt. Het gaat om een arts die met zijn vrouw op vakantie was op Tenerife. Hij werd met koorts opgenomen in een ziekenhuis op het eiland en is in isolatie geplaatst. Het is de derde besmetting met het virus in Spanje.

  Mensen die contact met hem kunnen hebben gehad worden nu getest op het virus. Daaronder bevinden zich dus ook de gasten van het H10 Costa Adeje Palace, een resort met zwembaden en palmbomen aan de zuidkust van Tenerife. Het hotel wordt bewaakt door agenten van de Nationale Politie, zodat niemand het kan verlaten.

 2. Zuid-Korea test leden religieuze beweging waarbinnen het coronavirus gedijt

  Zuid-Korea gaat meer dan 200 duizend leden van een religieuze beweging testen op het coronavirus, hebben de autoriteiten dinsdag bekendgemaakt.

  Meer dan de helft van de coronapatiënten in Zuid-Korea is lid van de Shincheonji-kerk. Binnen deze religieuze gemeenschap werd het virus verspreid door een 61-jarige vrouwelijke ‘superbesmetter’. Dat gebeurde met name in Daegu, een stad met 2,5 miljoen inwoners. De prioriteit ligt bij het testen van ongeveer 1.300 van de 9.200 leden van de kerkafdeling in Daegu.

  De operatie maakt deel uit van een imposante testoperatie van de Zuid-Koreaanse overheid. Sinds de uitbraak van het virus zijn meer dan 35 duizend mensen getest. Het gaat momenteel om meer dan 5.000 mensen per dag. In grote steden zijn pop-uptestcentra opengesteld waar mensen zich kunnen laten testen. Het totaal aantal besmettingen in Zuid-Korea staat nu op 977. 10 mensen overleden. 

  De Shincheonji-kerk is een van de vele christelijke afscheidingen in Zuid-Korea, waarvan de leider beweert de nieuwe messias te zijn. Hij moedigt zijn volgelingen aan om actief zieltjes te winnen, onder meer door studenten te benaderen op universiteiten en door andere geloofsgemeenschappen te infiltreren. Zondag liet een woordvoerder van de kerk weten dat alle afdelingen voorlopig zijn gesloten.

  Ook een andere religieuze groep kreeg de afgelopen dagen veel kritiek, omdat ze zondag ondanks een demonstratieverbod vanwege het virus toch bijeenkwam in het centrum van Seoul. Dominee Jun Kwang-hoon, de leider van de beweging en een populaire criticus van de regering, riep zijn volgers op ook te komen als ze ziek waren. ‘Zieke deelnemers zullen tijdens de rally beter worden’, aldus de dominee. ‘En anders is het niet erg, want dan wacht de hemel op ons.’ Het stadsbestuur van Seoul onderneemt juridische stappen tegen hem.

  Instanews image
  © AFP — Zuid-Koreaanse gezondheidsbeambten sproeien een desinfecterend middel voor een gebouw van de Shincheonji-kerk in Daegu.
 3. Rode Kruis: verkeerd gebruik mondkapjes vergroot besmettingsrisico

  Nederlanders moeten zich beter informeren over het gebruik van mondkapjes en andere maatregelen tegen het nieuwe coronavirus als zij op reis gaan, zegt het Rode Kruis. Zo weten te weinig mensen volgens de organisatie dat verkeerd gebruik van mondkapjes de kans op besmetting kan vergroten.

  Het Rode Kruis deed een steekproef onder 737 Nederlanders, waaruit bleek dat maar een derde van deze mensen zich bewust was van het risico van verkeerd gebruik van mondkapjes. 

  Zo kun je het kapje na dragen beter niet aanraken of hem vaker dragen  dit maakt de kans op besmetting juist groter dan als je geen mondkapje draagt. Ook dachten de meeste ondervraagden dat zij in landen waar het coronavirus is geconstateerd continu een mondkapje moesten dragen. Het Rode Kruis raadt dit alleen aan voor hulpverleners, mantelzorgers of mensen met koorts of luchtwegproblemen. 

  Het Rode Kruis noemt regelmatig handen wassen de belangrijke methode om besmettingen te voorkomen. Ook adviseert de organisatie afstand te houden van mensen en gedragen kleding te wassen na contact met iemand met ziekteverschijnselen. Het volledige advies is te lezen op de website van het Rode Kruis.

  Is het gebruik van mondkapjes überhaupt aan te raden? Bert Niesters, hoofd van de sectie klinische virologie aan het UMCG, is sceptisch of ze zin hebben. 

 4. VS raden reizen naar Zuid-Korea af, aantal besmettingen neemt hier toe

  In Zuid-Korea zijn zestig nieuwe gevallen van het coronavirus geregistreerd. Een patiënt kwam om het leven, waardoor het dodental stijgt naar acht. Volgens het Korea Center for Disease Control and Prevention (KCDC) zijn er nu 893 besmettingsmeldingen in het land, het grootste aantal buiten China.

  De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) raadt Amerikanen af om naar Zuid-Korea te reizen als dit niet absoluut noodzakelijk is.