1. 11/03/2020

  Advocaat VS besmet in korte tijd vijftig personen

  Hoe één persoon in korte tijd zeker vijftig anderen kan besmetten met het coronavirus, bewijst de uitbraak in het stadje New Rochelle bij New York. Gouverneur Mario Cuomo probeert met man en macht, inclusief de inzet van de Nationale Garde, de besmettingen in het plaatsje onder controle te krijgen.

  Een 50-jarige advocaat blijkt de bron van de besmetting te zijn. De man, die in Manhattan werkt, bleek op 2 maart het virus te hebben waarna hij werd opgenomen. Twee dagen later hadden ook zijn zoon, dochter en vrouw het virus. De buurman die hem naar het ziekenhuis had gebracht en een vriend en diens echtgenote en drie kinderen waren eveneens besmet.

  De volgende dag wezen testen uit dat acht andere personen het coronavirus hadden opgelopen. In twee dagen waren 17 personen besmet. Op de derde dag kwamen er nog eens elf bij. Het ging onder andere om leden van de synagoge van de advocaat, twee vrienden en bezoekers van een feestje dat de raadsman had bezocht.

  In de dagen daarna maakte de gouverneur bekend dat nog eens 35 personen het virus hadden. Op dinsdag was het aantal besmettingen in New Rochelle, dat op zo’n veertig kilometer van miljoenenstad New York ligt, opgelopen tot 108. Zeker de helft van hen had een directe of indirecte relatie met de advocaat.

 2. 11/03/2020

  Polen sluit maandag alle scholen voor twee weken

  Polen sluit vanaf maandag alle scholen in het land voor twee weken om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dit maakte de Poolse premier Mateusz Morawiecki woensdag bekend. Ook universiteiten, musea en bioscopen gaan tijdelijk op slot.

  Morawiecki meldde dat in zijn land inmiddels 26 besmettingen met het virus zijn vastgesteld. Er is nog niemand aan overleden.

 3. 11/03/2020

  KLM schrapt vluchten naar drie grote Italiaanse steden

  Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt vanwege het coronavirus alle vluchten naar Venetië, Milaan en Napels tot en met 3 april. 

  Sinds maandag deed KLM de luchthavens van Venetië en Milaan al niet meer aan. Maar volgens een woordvoerder werd de situatie sindsdien elke dag opnieuw bekeken. Nu is de knoop doorgehakt om voorlopig helemaal niet meer op de bestemmingen te vliegen. Ook is Napels aan het lijstje toegevoegd. Naar andere Italiaanse bestemmingen blijft KLM nog wel vliegen. De maatschappij houdt de situatie in de gaten.

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken riep mensen al eerder op om alleen naar Italië te reizen wanneer dit noodzakelijk is. In bepaalde regio’s van Noord-Italië, waaronder de omgeving van Milaan en Venetië, wordt geadviseerd om helemaal niet te reizen.

  De Italiaanse overheid heeft verregaande maatregelen genomen om de schade van de corona-epidemie in het land te beperken. Heel Italië ligt plat.

  Dinsdag kregen vliegtuigmaatschappijen toestemming van de Europese Commissie om vluchten te schrappen. Normaal gesproken zou een afname van het aantal vluchten kunnen leiden tot het verlies van vliegrechten op bepaalde routes. De commissie heeft hier een uitzondering op gemaakt om een einde te maken aan halflege 'spookvluchten'.

 4. 11/03/2020

  Thailand beperkt visumvrij reisverkeer

  Thailand stopt voorlopig met visa bij aankomst op de luchthaven voor negentien landen met corona-uitbraken, waaronder Rusland, Mexico en China.

  Ook moeten reizigers uit Korea, Italië en Hongkong die voorheen visumvrij het Zuidoost-Aziatische koninkrijk konden bezoeken, vanaf vandaag eerst bij een Thaise ambassade een visum aanvragen. Daar wordt onder meer naar medische verklaringen gevraagd.  ‘Onze ambassades zullen voorkomen dat zieke mensen naar Thailand reizen’, aldus minister van binnenlandse zaken Anupong Paochinda. 

  Thailand, waar de uitbraak van corona met slechts 56 bekende gevallen nog beperkt is, wil vermijden door bezoekende reizigers coronagevallen te importeren. De Thaise economie is zeer afhankelijk van inkomsten uit toerisme. 

 5. 11/03/2020

  Eerste overlijdensgeval door corona in België

  In België is voor het eerst iemand overleden als gevolg van het coronavirus. Het gaat om een mannelijke patiënt van 90 jaar. De man werd verpleegd in een ziekenhuis in Brussel.

  Maandag werd ten onrechte al melding gemaakt van een eerste coronadode. Het bleek te gaan om een 74-jarige man die in een ziekenhuis in Brussel ligt en er zeer slecht aan toe is. Het aantal besmettingen in België lag dinsdag op 267, nadat er 28 nieuwe besmettingen waren vastgesteld.