Dodental overstijgt dat van Sars
Het nieuwe coronavirus dat in China is uitgebroken, heeft inmiddels meer mensen het leven gekost dan het Sars-virus in 2002 en 2003. In totaal heeft het coronavirus nu 805 mensen het leven gekost. Op één persoon na vielen alle doden in China.
Veruit de meeste mensen bezweken aan het virus in de Chinese provincie Hubei, die zaterdagavond (Nederlandse tijd) met nieuwe cijfers kwam. Het dodental staat er op 780, het aantal bevestigde besmettingen op 27.100. (ANP)
In Frankrijk bij vijf Britten coronavirus vastgesteld
De vijf, waaronder een kind, verbleven in een skioord in Les Contamines-Montjoie in de Franse Alpen met een groep waarvan een persoon in Singapore is geweest en het virus heeft meegebracht. De Franse autoriteiten zijn op zoek naar mensen die ook met de man in contact zijn geweest. Volgens de Franse minister van Gezondheid, Agnès Buzyn, is de conditie van de vijf patiënten goed en is er geen reden tot bezorgdheid. In totaal zijn nu elf mensen in Frankrijk besmet met het virus geraakt.
Wall Street sluit week af in mineur
Na dagen met oplopende koersen is de beurs van New York vrijdag in mineur gesloten. Zorgen over de economische impact van het coronavirus kregen toch weer de overhand op Wall Street.
De 60-jarige Amerikaan die als eerste buitenlander in China is overleden aan het coronavirus is volgens Amerikaanse media een vrouw – in eerdere berichten werd gesproken over een man. In China verblijven volgens de Chinese autoriteiten op dit moment 17 buitenlanders in quarantaine vanwege besmetting door het coronavirus.
Buitenlander in China aan coronavirus bezweken
Een 60-jarige Amerikaan is in China overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Het is voor het eerst dat een buitenlander in China aan de aandoening bezwijkt. De Amerikaanse ambassade in Peking bevestigde zaterdag het overlijden van de landgenoot. De man is in de stad Wuhan besmet geraakt en overleed donderdag.
Sinds het virus, dat tot ernstige longaandoeningen kan leiden, eind december in Wuhan opdook, zijn bijna 35.000 mensen besmet. Ongeveer 15 procent van de patiënten is er slecht aan toe. Ruim 2000 patiënten zijn volledig hersteld. Het dodental staat op 724. Bijna alle sterfgevallen waren in de Chinese provincie Hubei waar Wuhan de hoofdstad van is.
Drie nieuwe gevallen coronavirus op cruiseschip bij Japan
Op het cruiseschip de Diamond Princess is het nieuwe coronavirus bij nog drie mensen vastgesteld. Dat meldt het Japanse ministerie van Gezondheid bij de omroep NHK. Bij 64 mensen op het schip is het longvirus nu vastgesteld. Het schip ligt voor de Japanse kust bij de stad Yokohama.
Op de Diamond Princess zitten vijf Nederlanders. Zij zijn voor zover bekend niet besmet met het virus. Er zitten 3700 mensen op het cruiseschip, 279 van hen zijn gecheckt omdat ze ziektesymptomen vertoonden. De mensen met het virus zijn van het schip gehaald en naar een ziekenhuis in Japan gebracht.
De passagiers zitten op het schip sinds woensdag veertien dagen in quarantaine.
Controles om Poetin te beschermen tegen virus
Het Kremlin heeft nieuwe veiligheidsmaatregelen ingesteld om te voorkomen dat president Poetin wordt besmet met het corona-virus. Op alle officiële bijeenkomsten van Poetin zal de temperatuur van functionarissen en journalisten worden gecontroleerd. Op donderdag werd voor het eerst de temperatuur gemeten van journalisten die het Kremlin bezochten.
‘Dit is een voorzorgsmaatregel’, aldus Kremlin-woordvoerder Dimitri Peskov. De woordvoerder van Poetin zag zich gedwongen te reageren nadat verbaasde journalisten op sociale media hadden gemeld dat hun temperatuur was gecontroleerd door Kremlin-beveiligers. Dit was vlak voor een bijeenkomst van de Staatsraad, een officieel orgaan. In Rusland is bij twee personen vastgesteld dat ze het virus hebben. Het gaat om Chinezen die worden verpleegd in ziekenhuizen in Siberië.
5 Nederlandse passagiers in quarantaine op cruiseship bij Yokohama
Er verblijven vijf Nederlandse passagiers aan boord van het cruiseschip Diamond Princess bij de Japanse kust. Bij twintig mensen aan boord is het coronavirus aangetoond. Die zijn woensdag en donderdag van het schip gehaald en naar een ziekenhuis gebracht.
Alle 3.700 opvarenden zijn uit voorzorg in quarantaine geplaatst. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zitten er vijf Nederlandse passagiers aan boord. Eerder werd uitgegaan van drie Nederlanders op het schip, maar het ministerie meldt donderdag dat de ambassade in Japan contact heeft met vijf bezoekers uit Nederland. Over hun persoonlijke situatie doet het ministerie geen mededelingen.
Op het cruiseschip zitten meer dan 2.600 passagiers en 1.100 personeelsleden. Het schip ligt momenteel voor anker in de haven van de Japanse stad Yokohama.
Baby besmet met coronavirus, jongste slachtoffer in China
Een baby in China is besmet met het coronavirus. Dit melden de Chinese staatsmedia. De baby, bij wie dertig uur na de geboorte de besmetting werd vastgesteld, is het jongste slachtoffer tot nu toe. Er zijn nu 28.018 personen in China besmet met het virus. Het totaal aantal doden is gestegen tot 563.
De baby werd geboren op 2 februari in Wuhan, de miljoenenstad waar de corona-uitbraak begon. Het is nog onduidelijk hoe de baby is besmet. Dat kan zijn gebeurd in de baarmoeder of na de geboorte. Bij de moeder was al vastgesteld dat ze het virus had.
Volgens het staatspersbureau Xinhua was de situatie van de baby stabiel. Bij slechts een handvol kinderen in China is vastgesteld dat ze zijn besmet met het coronavirus.
Aantal besmettingen op cruiseschip in Japan stijgt
Bij nog eens tien mensen aan boord van het cruiseschip Diamond Princess in Japan is het nieuwe coronavirus vastgesteld. Dat meldt het Japanse ministerie van Volksgezondheid volgens omroep NHK. Op het schip zitten ook drie Nederlanders.
De Diamond Princess heeft ongeveer 3.700 mensen aan boord. Bij tien andere passagiers is het virus eerder al vastgesteld. Zij zijn naar het ziekenhuis overgebracht.
Het schip ligt voor anker bij de stad Yokohama. Passagiers en bemanningsleden mogen twee weken lang niet van boord. De Nederlandse ambassade in Tokio staat in nauw contact met de drie Nederlanders.
Apple en Tesla waarschuwen voor vertragingen door virus, anderen overwegen gedeeltelijke herstart productie
Sommige Tesla’s die begin februari geleverd zouden worden vanuit de ‘gigafabriek’ in Shanghai komen later. Dat zei de vicepresident van Tesla, Tao Lin, woensdag op Weibo, de Chinese versie van Twitter. Door het coronavirus ligt de productie in de fabriek sinds 25 januari stil. De eerste Tesla’s afkomstig uit de spiksplinternieuwe fabriek gingen in januari naar Chinese klanten. Tesla verwacht de productie spoedig te hervatten als het virus wordt ingedamd.
Het aandeel Tesla ontketende een hype op de beurzen doordat het de afgelopen zeven dagen met 50 procent steeg naar een recordhoogte van 969 dollar (881 euro). Woensdag kelderde de prijs naar ruim 700 dollar (636 euro) rond 20.00 uur Nederlandse tijd (14.00 uur EST). Het was het grootste koersverlies op één dag ooit, voor Tesla.
Apple vreest – vooralsnog beperkte – problemen met de levering van de iPhone 11 doordat werknemers van toeleveranciers in China verplicht thuis moeten blijven. Dat meldt de doorgaans goed ingevoerde Japanse zakenkrant Nikkei Asian Review op gezag van bronnen bij de leveranciers. Electronicafabrikanten Foxconn en Pegatron, met respectievelijk 430 duizend en 200 duizend werknemers aan de assemblagelijn in China, zijn de grootste toeleveranciers van Apple. Vooral de iPhone 11 loopt gevaar, doordat de voorraden daarvan beperkt zijn en de vraag groot is.
Grote delen van de Chinese industrie zijn stilgelegd om verspreiding van het virus via werknemers tegen te gaan. Vooralsnog zegt de Chinese overheid dat de productie vanaf maandag 10 februari weer hervat kan worden. Autofabrikanten Nissan en Toyota, die veel in China produceren, overwegen de productie die dag gedeeltelijk te herstarten. Nissan wil de fabrieken buiten de miljoenenstad Wuhan, het epicentrum van de epidemie, weer openen. Toyota zegt maandag een beslissing te nemen. Ook Tesla hoopt de productie maandag te kunnen hervatten.
Cruiseschip met Nederlanders vaart richting open zee
Het cruiseschip Diamond Princess dat voor de Japanse kust in qarantaine is geplaatst, zette woensdag koers richting open zee. Aan boord zijn drie Nederlandse toeristen. Volgens online satelliettracker MarineTraffic vaart het cruiseschip weg van de haven van Yokohama. Het lijkt onduidelijk waar het naar toe gaat. Een Nederlands echtpaar aan boord liet aan De Telegraaf weten dat zij ‘doelloos ronddobberen’.
De afgelopen twee weken heeft het schip havens aangedaan in onder meer Hong Kong, Taiwan en Japan. Vanwege het relatief grote bereik en grote aantal opvarenden zijn cruiseschepen gevoelig voor het virus. In de haven van Hong Kong ligt op dit moment een ander cruiseschip voor anker, met ongeveer 1800 passagiers in quarantaine. En vorige week lag een cruiseschip met 6000 opvarenden stil voor de Italiaanse kust, nadat men dacht dat een Chinees echtpaar het coronavirus had. Dit bleek loos alarm.
In recordtempo gebouwde ziekenhuizen operationeel
De wereld keek in de afgelopen tien dagen toe, onder andere via een live-cam, hoe bij Wuhan in recordtempo twee prefab-ziekenhuizen uit de grond werden gestampt voor patiënten die het corona-virus hebben. Nadat het eerste ziekenhuis, met in totaal duizend bedden, maandag al in gebruik werd genomen, zal donderdag het tweede gebouw operationeel worden. Dit ziekenhuis heeft plek voor 1.600 bedden.
Het Chinese leger begon zondag met het overbrengen van 1.400 artsen en verplegers om de twee ziekenhuizen te bemannen. Ook werd 58 ton aan medisch materiaal naar Wuhan gevlogen. De militaire artsen en verplegers moeten 450 militaire collega’s gaan bijstaan die al naar Wuhan waren gestuurd om de uitbraak van het corona-virus onder controle te krijgen.
Het stadsbestuur van Wuhan richt ook sportcomplexen en gymzalen in om dienst te doen als ziekenhuizen. Hier moeten zo’n tienduizend personen worden ondergebracht die het virus hebben of symptomen van de ziekte hebben.
Duizenden Chinese toeristen zitten vast op Bali
Op Bali dreigen duizenden Chinese toeristen in problemen te komen omdat hun vluchten naar China worden geschrapt. Vanaf woensdagnacht zullen alle vluchten van Indonesië naar Chinese bestemmingen worden geannuleerd om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Op het populaire vakantie-eiland verblijven nu zo’n vijfduizend Chinese toeristen.
Jakarta, dat het schrappen van de vluchten dinsdag bekendmaakte, zegt dat de gestrande Chinezen een verlenging van hun toeristenvisum kunnen krijgen tot maximaal een maand. Hoe ze daarna naar huis moeten terugkeren, als de crisis nog aanhoudt, is onduidelijk. De toeristen zijn door het schrappen van de vluchten gedwongen langer in Indonesië te blijven. Een andere optie is om via Maleisië en Thailand terug te keren naar China.
Vorige week werd al bekend dat zo’n tienduizend Chinese toeristen hun vakantie naar Indonesië hadden geannuleerd. Indonesië is een populaire bestemming voor Chinese toeristen. Vorig jaar bezochten 2,1 miljoen Chinezen het land. In Indonesië zijn tot nu toe, in tegenstelling tot andere Aziatische landen, geen personen ontdekt die besmet zijn met het coronavirus.
WHO ontkent doorbraak vinden vaccin
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft woensdag ontkend dat er sprake is van een ‘doorbraak’ in de zoektocht van wetenschappers naar een middel tegen het coronavirus. De WHO zag zich gedwongen te reageren op een Chinese televisiezender die had gemeld dat een onderzoeksteam van de universiteit van Zhejiang had ontdekt hoe het virus effectief kon worden bestreden.
Het Britse Sky News meldde op basis van bronnen dat onderzoekers een ‘aanzienlijke doorbraak’ hadden bereikt in de ontwikkelingen van een vaccin.
In twintig landen zijn nu personen besmet met het virus, de meesten in China. ‘Er zijn tot op heden geen effectieve middelen tegen dit virus’, aldus WHO-woordvoerder Tarik Jasarevic.
Correspondent Jeroen Visser over hoe Azië reageert
In Zuid-Korea werd een minister met eieren bekogeld, maar in Cambodja vindt de premier het dragen van mondkapjes grote onzin. Hoe reageren de landen in Azië op de corona-crisis in China? Wij bellen met Volkskrant-correspondent Jeroen Visser in Azië.
'Tekenend voor de voorzichtigheid hier in Zuid-Korea is dat bij de ingang van de bussen desinfecterende gel is geplaatst om verspreiding van het virus te voorkomen', aldus Visser die in de hoofdstad Seoul woont. 'Er zijn landen die heftig reageren op de gevaren van het virus, zoals Zuid-Korea. Aan de andere kant zijn er landen die rustiger reageren en die China niet voor het hoofd willen stoten.’
Adidas en Nike sluiten fors aantal winkels China
Sportfabrikant Adidas gaat een ‘behoorlijk aantal’ van de winkels in China sluiten vanwege de uitbraak van het corona-virus. Dit maakte het bedrijf woensdag bekend. Hoeveel winkels dichtgaan, wil Adidas niet zeggen. Op dinsdag werd bekend dat concurrent Nike de helft van de Chinese winkels tijdelijk zou sluiten. De verkopen bij beide bedrijven in China zijn fors gekelderd omdat de klanten de winkels even mijden vanwege de angst voor besmettingen.
‘Wij zien nu een negatieve invloed op onze verkoop in China, maar het is nog te vroeg om te zeggen hoe groot deze zal zijn’, aldus een Adidas-woordvoerder. De Nike-winkels die nog wel open blijven, zullen niet de hele dag open zijn. De Chinese markt was in het laatste kwartaal van vorig jaar goed voor zo’n 18 procent van de Nike-inkomsten. Net als Adidas, laat Nike een deel van de collectie maken in fabrieken in China.
Drie Nederlanders in quarantaine op Japans cruiseschip
Onder de meer dan 3.700 opvarenden van het cruiseschip dat voor de Japanse kust in quarantaine is geplaatst, zijn drie Nederlanders. Dit meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een groep van tien toeristen die besmet is met het coronavirus is van het schip gehaald en overgebracht naar ziekenhuizen in de havenstad Yokohama.
Volgens het ministerie zijn er geen aanwijzingen dat de Nederlanders het virus hebben. De 2.666 passagiers en 1.045 bemanningsleden mogen tien tot veertien dagen niet van het schip, de Diamond Princess. Zo’n driehonderd personen die symptomen hebben van de ziekte of die contact hadden met een passagier die in Hongkong het schip verliet, worden onderzocht op besmetting. Nadat de passagier het schip had verlaten, werd vastgesteld dat hij het virus had.
Onder de passagiers bevinden zich verder ruim vierhonderd Amerikaanse toeristen, 251 Canadezen en 538 Filipino’s.
Tien passagiers op cruiseschip Japan besmet
Op een cruiseschip met aan boord 3700 mensen in Japan zijn tien mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. Dat melden Japanse media op basis van de autoriteiten.
De mensen op het schip werden in quarantaine geplaatst, nadat het virus opdook bij een man uit Hongkong, die een aantal dagen op het cruiseschip verbleef. Medici zijn sinds maandagavond bezig om de gezondheidstoestand van de passagiers en bemanning van de Diamond Princess te controleren.
In Japan zijn nu tientallen mensen met het virus besmet, het grootste aantal ziektegevallen buiten China. Daar gaat het inmiddels om meer dan 23.500 besmettingen. In de zwaar getroffen provincie Hubei zijn dinsdag nog eens 65 mensen aan de gevolgen van het virus overleden. Het dodental in China is daardoor opgelopen tot zeker 490.
Chinezen krijgen advies: ‘Huil flink een paar minuten’
Chinezen krijgen dagelijks volop advies, van de overheid tot deskundigen, omdat miljoenen thuis moeten blijven en het openbare leven wordt getroffen door de uitbraak van het coronavirus. In sommige provincies, zoals Anhui, zijn hotlines in het leven geroepen waar bewoners 24 uur geestelijke bijstand kunnen krijgen van psychologen en psychiaters.
Op sociale media worden volop filmpjes en adviezen gedeeld van bewoners die zich thuis stierlijk vervelen. Eentje, getiteld ‘Pappa is eindelijk gek geworden’, werd maar liefst 440 miljoen keer bekeken. Te zien is ook hoe families thuis badminton spelen met chirurgische maskers op. ‘Dit is de tiende dag dat ik thuis zit en ik weet niet meer welke dag het is en of het dag of nacht is’, aldus een bewoner op Weibo, de Chinese versie van Twitter.
Een advies van een deskundige van het HuiLongGuan-ziekenhuis in Beijing om een rustige plek op te zoeken ‘en om een paar minuten flink te huilen’ voor wie het allemaal teveel wordt, kon niet iedereen waarderen. ‘Daarna zal je je veel beter voelen’, aldus Yang Fude van het ziekenhuis. Het advies was onder andere bedoeld voor de duizenden hulpverleners die de crisis proberen te bezweren. ‘We kunnen toch niet allemaal de hele dag door huilen?’, vroeg een bewoner op Weibo zich af.
Op straat krijgen de Chinezen ook volop advies van de overheid. ‘Blijf kalm, geloof in de wetenschap en verspreid geen geruchten’, is te lezen op een spandoek bij een treinstation in Beijing.
Gevolgen coronacrisis: veiling nertsenvachten afgezegd, olieprijs daalt
De wereldwijde handel met China wordt dagelijks getroffen door de coronacrisis, van de bonthandel in Denemarken tot de toeristensector in Thailand. Nertsenfokkers in Denemarken annuleerden dinsdag een veiling omdat Chinese kopers vanwege de vliegrestricties en annuleringen niet naar Europa kunnen reizen. Op de veiling zouden 2 miljoen vachten worden verhandeld.
Het overgrote deel van de export van Kopenhagen Fur, een coöperatie van 1.500 fokkers, gaat elk jaar naar China en Hongkong. De coöperatie is goed voor 40 procent van de wereldwijde productie van nertsenvachten.
Volgens de laatste gegevens zijn 25 duizend vluchten in en naar China geschrapt vanwege de corona-uitbraak. Omdat China de tweede economie ter wereld is en een belangrijke automarkt, bezorgt de uitbraak ook de auto-industrie problemen. General Motors en andere autofabrikanten hebben hun personeel opdracht gegeven reizen naar China te beperken. China is hun grootste afzetmarkt.
Ook de toeristensector in Thailand en andere landen in Azië krijgt flinke klappen. In sommige van deze landen maken Chinezen zo’n 30 procent uit van het totaal aantal toeristen. Beijing heeft groepsreizen geannuleerd. Zakenmensen wordt opgedragen buitenlandse bezoeken af te zeggen. Ook de wereldwijde handel in olie wordt getroffen. China is een van de grootste olie-importeurs. Mede door de verminderde vraag uit China is de olieprijs gedaald van 70 tot 56 dollar.
Chinese arts die alarm sloeg, is nu zelf besmet
Een arts in Wuhan die al eind december meldde dat het coronavirus in de stad was gevonden, is nu zelf besmet. De 30-jarige Li Wenliang bevestigde zaterdag, vanuit het ziekenhuis waar hij is opgenomen, tegenover CNN dat hij het virus heeft.
Li liet op 30 december via de populaire app WeChat vroegere studiegenoten weten dat zeven bezoekers van een vismarkt in quarantaine waren geplaatst in zijn ziekenhuis. Uit tests die hij had gezien, bleek dat ze het dodelijke coronavirus hadden. Hij waarschuwde zijn studiegenoten en hun familieleden om voorzichtig te zijn.
Binnen enkele uren gingen screenshots van zijn berichten viraal. ‘Toen ik ze online zag, realiseerde ik mij dat ik waarschijnlijk gestraft zou worden’, aldus Li. Kort daarna werd de arts door de politie van Wuhan ervan beschuldigd paniek te zaaien. Diezelfde dag waarschuwden de gezondheidsautoriteiten van de stad ziekenhuizen dat enkele bewoners een ‘onbekende longontsteking’ hadden opgelopen. De autoriteiten waarschuwden dat informatie hierover niet naar buiten mocht worden gebracht.
Li werd in zijn ziekenhuis aan de tand gevoeld hoe hij wist van de besmettingen. Pas op 31 december maakte Wuhan de uitbraak bekend en werd de wereldgezondheidsorganisatie WHO ingelicht. Op 3 januari moest Li op het politiebureau komen, waar hij een veeg uit de pan kreeg omdat hij online ‘geruchten’ had verspreid. Ook werd hij ervan beticht dat hij de ‘sociale orde had verstoord’.
Gokstad Macao wil sluiting casino’s
Het bestuur van Macao, ’s werelds grootste gokstad, heeft de casino’s dinsdag opgeroepen twee weken te sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De oproep van Macao-leider Ho Lat Seng kwam terwijl bekend werd dat in de vroegere Portugese kolonie nu tien personen besmet zijn met het virus.
Wanneer de casino’s zullen sluiten, is nog onduidelijk. Ho zei dat hij snel ging overleggen met de casino-eigenaren. Het bestuur van Macao heeft de bevolking opgeroepen zoveel mogelijk binnen te blijven. Net als de vroegere Britse kroonkolonie Hongkong maakt Macao deel uit van China.
Eerste besmetting in België
Een van de negen Belgen die vanuit Wuhan zijn gerepatrieerd, is besmet met het coronavirus. Dat meldt de Belgische minister van Volksgezondheid, Maggie de Block, dinsdag. De andere acht zouden niet geïnfecteerd zijn, hun testuitslag is negatief.
De besmette persoon verkeert in goede gezondheid en vertoont geen ziektesymptomen, melden verschillende Belgische media. De patiënt is overgeplaatst naar het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel.
Eerste dode in Hongkong
In Hongkong is een 39-jarige man overleden aan het coronavirus. Dat meldt de lokale nieuwszender TVB. Het is het tweede dodelijke slachtoffer buiten China. Hongkong heeft tot nu toe vijftien gevallen van besmetting met het virus bevestigd.
China geeft fouten toe
China heeft toegegeven dat het land niet adequaat heeft gereageerd op de uitbraak van het coronavirus. Het permanente comité van het politbureau, het dagelijkse bestuur van China, zegt dat er voortaan beter moet worden ingegrepen als zich een nationale noodsituatie voordoet.
De Chinese president Xi Jinping zei dat het land een ‘race tegen de klok’ is begonnen om de verspreiding van het virus te beteugelen. Degenen die hun plichten verwaarlozen, zullen worden gestraft, zo meldde de staatsomroep CCTV.
Zijn uitspraak is een reactie op de kritiek in het land dat de overheid te laat en niet daadkrachtig zou hebben ingegrepen. Chinese topambtenaren van de Communistische Partij hebben toegegeven dat ze tekort zijn geschoten, schrijft BBC News. Volgens de topambtenaren moeten de protocollen ‘verbeterd worden’.
Medische teams van het Volksbevrijdingsleger zijn inmiddels in Wuhan gearriveerd om de overwerkte en zwaarbelaste gezondheidsmedewerkers daar te ontlasten. Ook zullen zij het nieuwe ziekenhuis met 1.000 bedden, ver buiten het stadscentrum, gaan bemannen.
Chinese provincie Hubei meldt 64 nieuwe doden
Het coronavirus heeft maandag opnieuw tientallen Chinezen het leven gekost. De Chinese staatstelevisie meldde op basis van de autoriteiten van Hubei dat 64 mensen aan de gevolgen van het virus zijn overleden. Het dodental in die provincie is opgelopen tot 414. Het totale aantal doden staat daarmee op 425.
In Hubei, waar het virus voor het eerst opdook, zijn verder 2345 nieuwe besmettingen vastgesteld. Ruim 13.500 mensen zijn in die provincie besmet geraakt. Het totale aantal besmettingen is tot boven de 20.000 gestegen.
© REUTERS — Een ziekenhuis in Wuhan, in de provincie Hubei. In China al meer doden door corona dan sars-virus
Met 361 doden zijn in China al meer mensen overleden aan het coronavirus dan tijdens de uitbraak van de sars-epidemie in 2002 en 2003. Het aantal besmettingen in China ligt nu op 17.238. Buiten China zijn nu 151 mensen besmet in 23 verschillende landen. Wel lijkt het virus minder dodelijk dan sars. Wereldwijd overleden toen zo'n 800 mensen, waarvan 349 in China. Inmiddels zijn 475 mensen in China ook weer opgekrabbeld. Volgens de Chinese Gezondheidscommissie wijst deze toename erop dat de epidemie onder controle te houden is. De kans op overlijden ligt nu op 2 procent, tegen 9,6 bij sars destijds.
De Filipijnse president Duterte heeft burgers opgeroepen anti-Chinese xenofobie te staken. Hij doelde daarbij onder meer op het weren van Chinese toeristen uit winkels, hetgeen ook elders in de wereld gaande is. Ook hekelde hij het online bespotten van bijvoorbeeld de Chinese consumptie van exotische dieren. Chinese toeristen zijn goed voor 22 procent van de jaarlijks 7,5 miljoen bezoekers aan de Filipijnen. ‘China is goed voor ons geweest, wij kunnen hen alleen maar dezelfde dienst bewijzen. Stop deze xenofobie’, aldus Duterte.
Vrijwilligers redden eenzame huisdieren in afgesloten Wuhan
Chinese vrijwilligers hebben een dagtaak aan het redden van huisdieren in de vanwege de coronavirusepidemie van de buitenwereld afgesloten miljoenenstad Wuhan. Op het moment dat de quarantainemaatregelen van kracht werden, bevonden zich zo'n vijf miljoen inwoners van Wuhan vanwege de nieuwjaarsvakantie buiten de stad. Naar schatting 50.000 huisdieren bleven alleen in woningen achter toen hun baasjes niet meer terug naar huis konden. Zonder hulp zullen die dieren verhongeren.
De 43-jarige Lao Mao ('Oude Kat') klom onlangs via een roestige regenpijp naar een balkon op de derde verdieping van een flatgebouw om twee uitgehongerde katten te redden die al 10 dagen alleen thuis waren. Hij was via sociale media door de eigenaren gealarmeerd. Die waren half januari voor een weekend de stad uit gegaan, en werden toen door de plotseling ingestelde reisbeperkingen verrast. De katten lagen bijna dood onder de bank, maar krabbelden al snel weer op, vertelde Lao Mao aan Reuters.
Baas WHO: geen onnodige reisbeperkingen tegen virus
De hoogste baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft landen maandag opnieuw opgeroepen het internationale reisverkeer niet onnodig aan banden te leggen. Topman Tedros Adhanom Ghebreyesus zei dat er geen enkele noodzaak is voor maatregelen 'die het internationale reisverkeer en de handel nodeloos verstoren'.
Tedros riep de wereld op in de bestrijding van het nieuwe coronavirus alleen maatregelen te nemen die 'wetenschappelijk gefundeerd en consistent' zijn. Hij herhaalde daarmee zijn oproep van vorige week, toen de WHO de uitbraak van het coronavirus in China tot een internationale noodsituatie bestempelde.
Steeds meer landen nemen noodmaatregelen om het virus buiten de deur te houden. Maandag maakte Tsjechië bekend dat het in navolging van talloze andere landen het vliegverkeer van en naar China staakt. Talloze landen weigeren passagiers die vanuit China inreizen, waaronder de Verenigde Staten en Australië.
Maandag werd ook bekend dat cruiseschepen passagiers en bemanningsleden gaan weigeren die recent in China zijn geweest. Brancheorganisatie Cruise Lines International Association (CLIA) zegt dat de rederijen deze extra voorzorgsmaatregel nemen om een uitbraak aan boord van de schepen te voorkomen.
De laatste ontwikkelingen rond het coronavirus op een rij
Een korte opsomming van de laatste ontwikkelingen rond de uitbraak van het nieuwe coronavirus:
- Er zijn volgens de John Hopkins-universiteit in totaal 17.459 mensen besmet geraakt met het virus. 362 mensen zijn eraan overleden, onder wie een 44-jarige man op de Filipijnen, vooralsnog de enige overledene buiten China.
- Steeds meer landen voeren een inreisverbod in voor mensen uit China. Vanmorgen besloot ook Nieuw-Zeeland dat buitenlanders die de afgelopen weken in China zijn geweest, het land niet in mogen. Voor het weekeinde voerden de Verenigde Staten als eerste een inreisverbod in. Maandagochtend gaf China de VS een veeg uit de pan omdat het land met haar maatregelen 'paniek' zou creëren.
- De Chinese beurs is maandag weer opengegaan, voor het eerst sinds het Chinese nieuwjaar op 23 januari werd gevierd. De beurs opende direct 9,1 procent lager.
- De vijftien Nederlanders die onderweg naar huis waren vanuit Wuhan, de door het nieuwe coronavirus getroffen regio in China, zijn kort na middernacht gearriveerd op vliegbasis Eindhoven. De groep is in Brussel nog getest op ziekteverschijnselen. Het lijkt er vooralsnog niet op dat de vijftien besmet zijn met het virus. Datzelfde geldt voor twee Chinese partners die bij hen zijn.
- In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het virus.
© REUTERS — Mensen dragen maskers in Jiujiang, China. Ziekenhuispersoneel Hongkong staakt wegens uitbraak van coronavirus: grens moet van hen volledig dicht
Honderden ziekenhuismedewerkers in Hongkong hebben het werk neergelegd vanwege de uitbraak van het coronavirus in China. Ze eisen dat de grens tussen Hongkong en het vasteland volledig wordt gesloten.
De hoogste bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, maakte maandag bekend meer grensovergangen te sluiten. Dit besluit is volgens haar niet genomen onder druk van de stakers, maar om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Twee van de dertien grensovergangen naar Hongkong blijven open.
Volgens de vakbond van het medische personeel, de HAEA, moet de grens helemaal dicht. ‘Anders hebben we straks niet voldoende personeel, beschermende apparatuur of isolatiekamers om een uitbraak te bestrijden’, aldus de voorzitter van de vakbond.
In Hongkong zijn tot dusver vijftien besmettingen met het nieuwe coronavirus gemeld. Carrie Lam noemt de staking ‘extreem gemeen’ tegenover patiënten. Zo zouden operaties uitgesteld of afgeblazen moeten worden.
Hongkong werd zeventien jaar geleden ook zwaar getroffen door de sarsepidemie. Toen overleden honderden patiënten in de miljoenenstad.
© REUTERS — Mensen staan in Hongkong in de rij om een gezichtsmasker te kopen. China: VS zaait angst en paniek
China heeft de Verenigde Staten een veeg uit de pan gegeven, omdat het land angst zou zaaien over het nieuwe coronavirus. ‘Het enige wat de VS hebben gedaan is angst zaaien en paniek creëren. Dat is een slecht voorbeeld’, aldus een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.
De VS waren het eerste land dat mensen terughaalde uit Wuhan, alle reizen naar China staakte en een reisverbod invoerde voor mensen uit China. ‘De VS hebben ons op geen enkele manier geholpen en enorm overspannen gereageerd. Wij hopen dat andere landen hun afwegingen maken op basis van wetenschappelijke argumenten’, aldus de woordvoerster van het ministerie. ‘Het heeft totaal geen nut om de grenzen te sluiten.’
China zegt mee te werken aan de evacuatie van buitenlanders uit Wuhan. Ook Nederland heeft vijftien Nederlanders en twee van hun Chinese partners teruggehaald. (ANP)
China test vaccin op mensen
China is begonnen een vaccin tegen het coronavirus op mensen te testen. Het middel remdesivir lijkt effectief en omdat er een gebrek aan alternatieven is, is sneller dan normaal besloten om over te gaan tot tests op mensen. Ook het hiv-medicijn Kaletra mag binnenkort worden getest op mensen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan.
De eerste tests worden uitgevoerd op ongeveer 270 mensen die besmet zijn in de stad Wuhan, maar nog geen ernstige symptomen vertonen. Ook de eerste man die het virus kreeg in de Verenigde Staten werd behandeld met remdesivir. Zijn ziekteverschijnselen werden snel minder, schrijven de artsen.
Beurs in China verliest 9 procent bij opening
De handel van Chinese aandelen, de CSI 300 Index is bij opening 9,1 procent lager geopend. De beurs ging maandag voor het eerst sinds 23 januari weer open, nadat het gesloten was vanwege de uitbraak van het coronavirus.
De daling is de grootste sinds 2015. De Chinese nationale bank (PBOC) had al op de daling geanticipeerd en stelde meer geld beschikbaar voor de financiële markten. Daarmee wil de bank voorkomen dat er financiële problemen ontstaan als beleggers massaal aandelen verkopen.
Vanwege de maatregelen die worden genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, krijgt de Chinese economie het zwaar te verduren. Analisten gaan uit van een verlies van 1 tot 2 procent van de economische groei in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat kan nog veel meer worden als, bijvoorbeeld, fabrieken langer gesloten blijven dan 9 februari zoals nu gepland staat.
© EPA — Een Chinese investeerder kijkt naar de beursprijzen. Nederlanders gearriveerd op vliegbasis Eindhoven
De vijftien Nederlanders die vanuit de door het nieuwe coronavirus getroffen regio Wuhan in China onderweg waren naar huis, zijn kort na middernacht gearriveerd op vliegbasis Eindhoven. Ook twee Chinese partners zijn meegekomen naar ons land, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
De groep is in Brussel nog getest op ziekteverschijnselen. Het lijkt er vooralsnog niet op dat de zeventien besmet zijn met het virus, meldt een woordvoerder van VWS.
De groep gaat met bussen naar een locatie van Defensie. Op die eerste opvangplek kunnen ze tot rust komen. Bij de aankomst op het vliegveld was geen pers en familie welkom.
© ANP — De Nederlandse reizigers arriveren per bus bij vliegbasis Eindhoven. Dodental stijgt naar 360, 16.600 mensen besmet
Het dodental door de uitbraak van het nieuwe coronavirus in China is volgens de Chinese gezondheidsautoriteiten opgelopen naar 360. Zondag kwamen er 56 nieuwe sterfgevallen en 2100 nieuwe besmettingen bij. Inmiddels zouden, verspreid over heel China, bijna 16.600 mensen zijn besmet met het virus.
Ongeveer 2100 van de besmette mensen zijn volgens de Chinese Gezondheidscommissie ernstig ziek en mogelijk in levensgevaar.
Buiten China viel tot nu toe 1 dode, een Chinees die naar de Filipijnen was afgereisd. Het totaal aantal ziektegevallen buiten China staat op 181, de meesten daarvan (20) in Japan.
Aantal coronapatiënten blijft stijgen, Chinese centrale bank pompt 157 miljard in economie
China neemt steeds ingrijpender maatregelen om de epidemie van het coronavirus te beteugelen. Het aantal besmettingen blijft echter stijgen, het aantal doden neemt toe (met dit weekend de eerste dode buiten China) en het land zit op slot door blokkades en reisbeperkingen. De angst groeit dat dit de tweede economie van de wereld danig kan gaan schaden. In dit nieuwsbericht maken we de balans op.
© EPA — Binnen 10 dagen is in Hubei in Wuhan een noodziekenhuis uit de grond gestampt dat plek bied aan 1.000 patiënten. Nederlandse Wuhan-groep geland in Brussel
De groep Belgen en Nederlanders die vanuit de door het nieuwe coronavirus getroffen regio Wuhan in China onderweg zijn naar huis, is geland op de militaire basis Melsbroek bij Brussel. De vlucht was eerder op zondagavond opgestegen vanuit Zuid-Frankrijk. Aan boord zijn ook nog Denen, Slowaken en Tsjechen.
De vijftien Nederlanders en twee Chinese partners worden op de Belgische militaire luchthaven eerst medisch onderzocht. Dan gaan ze per bus naar de vliegbasis Eindhoven.
Na aankomst in Eindhoven en controle op eventuele gezondheidsklachten worden de zeventien volwassenen eerst naar een centrale opvang gebracht. Waar is nog niet bekend. Daarna moeten ze veertien dagen in quarantaine.
© BELGA — Het vliegtuig arriveert in Melsbroek. Nederlandse Wuhan-groep met bus van Brussel naar Eindhoven
Vijftien Nederlanders en twee Chinese partners uit de door het nieuwe coronavirus getroffen regio Wuhan zullen zondagavond met de bus op vliegbasis Eindhoven aankomen. ‘Dat kan nachtwerk worden’, aldus een woordvoerster van het ministerie van Defensie.
© via REUTERS — De Franse minister van Volksgezondheid Agnes Buzyn ontvangt de geëvacueerde Fransen. Rond 18.00 uur verliet de groep het vliegtuig in Zuid-Frankrijk waar een tussenlanding was gemaakt. Vanuit Frankrijk gaan ze per vliegtuig naar Brussel om vervolgens per bus naar Eindhoven te rijden.
Na aankomst in Eindhoven en controle op eventuele gezondheidsklachten worden de zeventien volwassenen eerst naar een centrale opvang gebracht. Waar is nog niet bekend. Daarna moeten ze veertien dagen in quarantaine.
Mensen die thuis opvang hebben, kunnen die veertien dagen quarantaine in de eigen woning doorbrengen. Voorwaarde is wel dat ze in een eigen kamer verblijven en minstens 2 meter afstand jegens andere bewoners houden, aldus GGD-arts Ronald ter Schegget. Mensen die thuis niet terecht kunnen, gaan naar een aparte opvang. Waar die is, kon Ter Schegget niet zeggen.
Verslag van de evacuatie uit Wuhan: bij de douane loop je een rampenfilm binnen
Na dagen wachten konden de Nederlanders dit weekend eindelijk vertrekken uit Wuhan, na een uitvoerige medische controle. China-correspondent Leen Vervaeke reisde mee en sprak haar medepassagiers. ‘Dit is mijn enige kans om te vertrekken.’ Lees haar reportage hier.