Bekijk alle updates
  1. 27/01/2020

    'Mogelijk al meer dan 40.000 mensen besmet'

    Meer dan 40.000 mensen zouden nu al besmet kunnen zijn met het coronavirus. Dat zeggen wetenschappers van de Universiteit van Hongkong (HKU) op basis van berekeningen.

    In totaal zijn in China 2.744 gevallen officieel bevestigd. Maar volgens de onderzoekers kan het werkelijke aantal vele malen hoger liggen. Op het Chinese Nieuwjaar, afgelopen zaterdag, zou het aantal besmettingen tussen de 25.000 en 26.000 liggen. Rekening houdend met de incubatieperiode zouden dat er theoretisch gezien al 44.000 kunnen zijn.

    "We moeten ons voorbereiden op het feit dat dit een wereldwijde epidemie wordt", zegt Gabriel Leung, hoofd van het onderzoeksteam. Volgens Leung zou het aantal besmettingen bovendien elke zes dagen kunnen verdubbelen.

    Volgens Leung volstaan de maatregelen van de Chinese overheid niet. "Er moeten zo snel mogelijk drastische maatregelen komen om de volksverhuizingen te beperken."

    Instanews image
    © AP — Onderzoeker Gabriel Leung.
  2. 27/01/2020

    Cambodja bevestigt eerste besmetting

    Cambodja heeft een eerste geval van het coronavirus in het land bevestigd. Dat heeft minister van Volksgezondheid Mam Bunheng verklaard.

    De patiënt is een Chinees staatsburger in de kuststad Sihanoukville.

  3. 27/01/2020

    Burgemeester van Wuhan slaat mea culpa

    Burgemeester Zhou Xianwang heeft tegenover de Chinese staatstelevisie CCTV toegegeven fouten gemaakt te hebben. Dat meldt de krant 'China Daily'.

    De burgervader zei in te zien dat de bevolking "ontevreden" is over de communicatie van de plaatselijke regering. Zhou zei te hebben "gefaald in het tijdig geven van relevante informatie" en "onvoldoende waardevolle informatie te hebben gebruikt om ons werk te verbeteren".

    Als verzachtende factor voegde Zhou eraan toe dat hij slechts relevante informatie mag geven als er daarvoor "toestemming" is.

    De burgemeester zei dat de plaatselijke leiders desnoods ontslagen willen worden als dat zou helpen om greep te krijgen op de ziekte, en om de verontwaardiging bij de bevolking te verzachten. 

    Instanews image
    © AFP
  4. 27/01/2020

    Maleisië bant bezoekers uit Wuhan

    Maleisië heeft een tijdelijk inreisverbod opgelegd aan mensen uit Wuhan en de provincie Hubei. Het land hoopt op die manier de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

    Tot nu toe zijn in Maleisië 4 gevallen van het nieuwe virus vastgesteld.

    Instanews image
    © EPA — Een infobord waarschuwt voor het coronavirus in de luchthaven van Kuala Lumpur, Maleisië.
  5. 27/01/2020

    China maakt 8 miljard euro vrij voor bestrijding coronavirus

    China trekt ruim 60 miljard yuan (bijna 8 miljard euro) uit voor de bestrijding van het coronavirus. Dat maakte het Chinese ministerie van Financiën maandag bekend.