1. Gisteren

  Nieuw blog

  Volg voor de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in ons nieuwe liveblog.

 2. Gisteren

  Eerste besmetting met coronavirus in Bahrein vastgesteld

  Het nieuwe coronavirus is voor het eerst vastgesteld in Bahrein. Dat heeft het ministerie van Gezondheidszorg bekendgemaakt. Het gaat om een inwoner van Bahrein die het virus heeft opgelopen in Iran.

  Instanews image
  © AFP

  Ook in Koeweit zijn drie mensen die vanuit Iran zijn gekomen besmet met het longvirus. Het gaat om twee mensen uit Koeweit en een uit Saudi-Arabië. Buurland Irak heeft op verzoek van Koeweit een grensovergang gesloten om verdere verspreiding tegen te gaan.

  Zondag sloten buurlanden de grenzen met Iran al, om te voorkomen dat mensen besmet met het coronavirus vanuit Iran zouden vertrekken. Bahrein en Koeweit grenzen niet direct aan Iran.

  In Iran zijn inmiddels acht mensen gestorven door het besmettelijke virus. Zeker 43 raakten volgens de autoriteiten besmet.

 3. Gisteren

  In China 150 patiënten binnen een dag overleden

  Het aantal sterfgevallen in China is opnieuw fors gestegen. De nationale gezondheidscommissie meldde dat maandag 150 patiënten aan het coronavirus zijn overleden. Dat is het hoogste aantal dat tot nu toe in een etmaal is geregistreerd. Sinds de uitbraak zijn er 2592 mensen omgekomen in China.

  Het aantal geïnfecteerden steeg met 409 en komt uit op ruim 77.000 gevallen. Het overgrote deel van de nieuwe sterfgevallen en besmettingen is vastgesteld in de provincie Hubei.

  Deskundigen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) hebben het afgelopen weekend de afgesloten Chinese stad Wuhan, het epicentrum van de dodelijke uitbraak van de virusziekte, bezocht. Het is de eerste keer dat de WHO in de stad met meer dan 11 miljoen mensen is geweest sinds het coronavirus toesloeg. Ze hebben onder meer twee ziekenhuizen geïnspecteerd.

  Niet-ingezetenen van Wuhan mogen de stad verlaten als ze geen symptomen van het virus vertonen en nooit in contact zijn geweest met patiënten. Dat hebben de autoriteiten maandag bekend gemaakt. De metropool is sinds 23 januari afgegrendeld en al het vervoer in en uit de stad is stilgelegd in een poging nieuwe virusuitbraken tegen te gaan. 

  Instanews image
  © EPA — Een patiënt die genezen is verklaard en uit het ziekenhuis in Wuhan is ontslagen wordt buiten gedesinfecteerd.
 4. Gisteren

  Opnieuw fors meer besmettingen in Zuid-Korea

  Het aantal doden in Zuid-Korea door het nieuwe coronavirus is gestegen naar zeven. In het land zijn nog eens 161 mensen besmet met het virus. In totaal zijn 763 ziektegevallen vastgesteld in het Oost-Aziatische land.

  Net als de andere gevallen, zijn de meeste nieuwe besmettingen (129) gelinkt aan een religieuze beweging in Daegu, de vierde stad van het land. De burgemeester van die metropool riep de 2,5 miljoen inwoners zaterdag op om binnen te blijven.

  President Moon Jae-in kondigde zondag aan dat wordt opgeschaald naar het hoogste alarmniveau voor dergelijke uitbraken: code rood. De regering heeft de schoolvakanties met een week verlengd en is van plan strakker toezicht te houden op het monitoren van mensen die vanuit China het land binnenkomen.

  Instanews image
  © AFP
 5. Gisteren

  Chinese provincies verlagen niveau noodtoestand

  Vier Chinese provincies, Yunnan, Guangdong, Shanxi en Guizhou, hebben het niveau van de noodtoestand vanwege het coronavirus naar beneden gebracht. Dat heeft de lokale gezondheidscommissie laten weten.

  Yunnan en Guizhou hebben de noodtoestand verlaagd van niveau I naar niveau III, terwijl Guangdong en Shanxi hun maatregelen hebben laten zakken tot niveau II.

  China heeft een uit vier lagen bestaand systeem in geval van noodsituaties in de gezondheidszorg die bepalen welke maatregelen er moeten worden uitgevoerd, met niveau I als meest serieuze bedreiging.

  De provincie Gansu was de eerste die zijn maatregelen vrijdag verlaagde, gevolgd door Liaoning op zaterdag.