1. 18/01/2020

  Iraanse president noemt Trump 'mondiale onruststoker'

  De Iraanse president Hassan Rohani heeft zijn Amerikaanse collega Donald Trump afgeschilderd als een 'mondiale onruststoker' en hem verweten de toestand in veel delen van de wereld te hebben verslechterd. Er zijn veel meer crisishaarden dan voor Trump aan de macht kwam, zei Rohani zaterdag tijdens een toespraak in Zahedan, in het zuidoosten van Iran.

  "In de afgelopen twee jaar hebben hij en de Amerikaanse regering wereldwijd alleen onrust gestookt. Niet alleen in Iran, maar ook in Irak, Syrië, Libanon, Afghanistan, overal heeft hij slechts voor meer ergernis gezorgd," aldus Rohani. Hij benadrukte dat Iran bewezen heeft niet alleen tot verzet in staat te zijn maar ook diplomatieke initiatieven te willen nemen. "We zullen elke gelegenheid blijven benutten om verschillen te overbruggen en oplossingen te vinden".

  Deze week vergeleek Rohani Trump al met een 'pestkop op de middelbare school'. Ayatollah Ali Khamenei betitelde de Amerikaanse president en diens minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vrijdag als 'clowns'. Trump waarschuwde de hoogste Iraanse leider via Twitter dat hij op zijn woorden moet passen.

 2. 18/01/2020

  Iran belooft Oekraïne zwarte dozen gecrasht vliegtuig

  Iran zal Oekraïne de zwarte dozen overhandigen van het vliegtuig dat anderhalve week geleden uit de lucht werd geschoten. Dat heeft het Iraanse persbureau Tasnim zaterdag gemeld.

  Oekraïne had Teheran verzocht de zwarte dozen te geven van het toestel van Ukraine International Airlines dat kort na vertrek uit Teheran door Iran was neergehaald. Volgens Teheran was er geen opzet in het spel.

 3. 18/01/2020

  Trump waarschuwt Iran: ‘Khamenei moet op zijn woorden letten’

  De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwt Iran ervoor dat Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van het land, moet opletten wat hij zegt. Trump reageerde daarmee op de harde woorden die Khamenei sprak richting de VS tijdens het vrijdaggebed, waarbij hij voor het eerst sinds 2012 als voorganger optrad.

  "De zogenoemde ‘Hoogste Leider’ van Iran, die de laatste tijd niet zo Hoog is geweest, heeft enkele nare dingen gezegd over de Verenigde Staten en Europa", schreef Trump in een tweet. "Hun economie stort in elkaar en hun mensen zien af. Hij moet heel goed op zijn woorden letten!"

  "De raketaanval op de Amerikanen in Irak was een slag in het gezicht van een arrogante macht en het bewijs dat God met ons is", zei Khamenei (80) vrijdag tijdens zijn eerste sermoen in acht jaar tijd. De ayatollah noemde de dag waarop Iran Amerikaanse doelen aanviel "een dag van God".

  Ook sprak de hij zijn steun uit voor de Revolutionaire Garde, het Iraanse militaire elitekorps. Khamenei zei tegen de aanwezigen, die onder meer ‘Dood aan Amerika’ scandeerden, dat de Garde hun strijd nu ook buiten de Iraanse landsgrenzen mag voeren, aangezien de VS de hooggeplaatste Iraanse generaal Qassem Soleimani hebben gedood. Hij riep de Amerikaanse troepen op om de regio te verlaten.

 4. 17/01/2020

  Nederlandse trainingsmissie Irak wordt hervat

  De Nederlandse trainingsmissie in Irak wordt in de komende dagen hervat. De missie was begin deze maand stilgelegd in verband met de oplopende spanningen tussen het Iraakse buurland Iran en de Verenigde Staten.

  In Erbil, in het noorden van Irak, trainen ongeveer veertig mariniers Koerdische strijders en bij de hoofdstad Bagdad geven drie tot twaalf commando's les aan Iraakse speciale eenheden.

  De Nederlandse militairen maken deel uit van de internationale coalitie tegen terreurgroep IS. Door de aanval van de Verenigde Staten op de Iraanse generaal Qassem Soleimani bij Bagdad liepen de spanningen in de regio hoog op. 

 5. 17/01/2020

  Ayatollah Khamenei gaat voor in het vrijdaggebed

  Voor het eerst in bijna acht jaar gaat de Iraanse opperbevelhebber Ali Khamenei vrijdag voor in het nationaal gebed. Er wordt rekening mee gehouden dat de ayatollah het moment zal aangrijpen voor een belangrijke aankondiging.

  De nakende toespraak van Khamenei komt op het moment dat het regime de grootst mogelijke moeite heeft om boze Iraniërs van de straat te houden. Begin deze maand doodden de Verenigde Staten de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Ter vergelding had de Revolutionaire Garde van het Iraanse leger Amerikaanse doelen willen beschieten met een raket, maar raakte het per abuis een Oekraïens passagiersvliegtuig.

  Khamenei heeft sinds 1989 de hoogste macht in Iran en heeft het laatste woord over ieder besluit dat de regering van president Hassan Rouhani maakt. Hij laat echter zelden uitgebreid van zich horen. Tijdens de uitvaartceremonie van Soleimani had hij ook al een opmerkelijk prominente rol. Hevig geëmotioneerd stond hij toen voor de kist van de vermoorde generaal.

  De laatste keer dat Khamenei het vrijdaggebed leidde, was in februari 2012, op de 33ste verjaardag van de Islamitische Republiek. Toen omschreef hij onder meer Israël als een ‘tumor’ en sprak hij zijn steun uit aan alles en iedereen die de aartsvijand aan zou vallen.