Iraanse president noemt Trump 'mondiale onruststoker'
De Iraanse president Hassan Rohani heeft zijn Amerikaanse collega Donald Trump afgeschilderd als een 'mondiale onruststoker' en hem verweten de toestand in veel delen van de wereld te hebben verslechterd. Er zijn veel meer crisishaarden dan voor Trump aan de macht kwam, zei Rohani zaterdag tijdens een toespraak in Zahedan, in het zuidoosten van Iran.
"In de afgelopen twee jaar hebben hij en de Amerikaanse regering wereldwijd alleen onrust gestookt. Niet alleen in Iran, maar ook in Irak, Syrië, Libanon, Afghanistan, overal heeft hij slechts voor meer ergernis gezorgd," aldus Rohani. Hij benadrukte dat Iran bewezen heeft niet alleen tot verzet in staat te zijn maar ook diplomatieke initiatieven te willen nemen. "We zullen elke gelegenheid blijven benutten om verschillen te overbruggen en oplossingen te vinden".
Deze week vergeleek Rohani Trump al met een 'pestkop op de middelbare school'. Ayatollah Ali Khamenei betitelde de Amerikaanse president en diens minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo vrijdag als 'clowns'. Trump waarschuwde de hoogste Iraanse leider via Twitter dat hij op zijn woorden moet passen.
Iran belooft Oekraïne zwarte dozen gecrasht vliegtuig
Iran zal Oekraïne de zwarte dozen overhandigen van het vliegtuig dat anderhalve week geleden uit de lucht werd geschoten. Dat heeft het Iraanse persbureau Tasnim zaterdag gemeld.
Oekraïne had Teheran verzocht de zwarte dozen te geven van het toestel van Ukraine International Airlines dat kort na vertrek uit Teheran door Iran was neergehaald. Volgens Teheran was er geen opzet in het spel.
Trump waarschuwt Iran: ‘Khamenei moet op zijn woorden letten’
De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwt Iran ervoor dat Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van het land, moet opletten wat hij zegt. Trump reageerde daarmee op de harde woorden die Khamenei sprak richting de VS tijdens het vrijdaggebed, waarbij hij voor het eerst sinds 2012 als voorganger optrad.
"De zogenoemde ‘Hoogste Leider’ van Iran, die de laatste tijd niet zo Hoog is geweest, heeft enkele nare dingen gezegd over de Verenigde Staten en Europa", schreef Trump in een tweet. "Hun economie stort in elkaar en hun mensen zien af. Hij moet heel goed op zijn woorden letten!"
"De raketaanval op de Amerikanen in Irak was een slag in het gezicht van een arrogante macht en het bewijs dat God met ons is", zei Khamenei (80) vrijdag tijdens zijn eerste sermoen in acht jaar tijd. De ayatollah noemde de dag waarop Iran Amerikaanse doelen aanviel "een dag van God".
Ook sprak de hij zijn steun uit voor de Revolutionaire Garde, het Iraanse militaire elitekorps. Khamenei zei tegen de aanwezigen, die onder meer ‘Dood aan Amerika’ scandeerden, dat de Garde hun strijd nu ook buiten de Iraanse landsgrenzen mag voeren, aangezien de VS de hooggeplaatste Iraanse generaal Qassem Soleimani hebben gedood. Hij riep de Amerikaanse troepen op om de regio te verlaten.
Nederlandse trainingsmissie Irak wordt hervat
De Nederlandse trainingsmissie in Irak wordt in de komende dagen hervat. De missie was begin deze maand stilgelegd in verband met de oplopende spanningen tussen het Iraakse buurland Iran en de Verenigde Staten.
In Erbil, in het noorden van Irak, trainen ongeveer veertig mariniers Koerdische strijders en bij de hoofdstad Bagdad geven drie tot twaalf commando's les aan Iraakse speciale eenheden.
De Nederlandse militairen maken deel uit van de internationale coalitie tegen terreurgroep IS. Door de aanval van de Verenigde Staten op de Iraanse generaal Qassem Soleimani bij Bagdad liepen de spanningen in de regio hoog op.
Ayatollah Khamenei gaat voor in het vrijdaggebed
Voor het eerst in bijna acht jaar gaat de Iraanse opperbevelhebber Ali Khamenei vrijdag voor in het nationaal gebed. Er wordt rekening mee gehouden dat de ayatollah het moment zal aangrijpen voor een belangrijke aankondiging.
De nakende toespraak van Khamenei komt op het moment dat het regime de grootst mogelijke moeite heeft om boze Iraniërs van de straat te houden. Begin deze maand doodden de Verenigde Staten de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Ter vergelding had de Revolutionaire Garde van het Iraanse leger Amerikaanse doelen willen beschieten met een raket, maar raakte het per abuis een Oekraïens passagiersvliegtuig.
Khamenei heeft sinds 1989 de hoogste macht in Iran en heeft het laatste woord over ieder besluit dat de regering van president Hassan Rouhani maakt. Hij laat echter zelden uitgebreid van zich horen. Tijdens de uitvaartceremonie van Soleimani had hij ook al een opmerkelijk prominente rol. Hevig geëmotioneerd stond hij toen voor de kist van de vermoorde generaal.
De laatste keer dat Khamenei het vrijdaggebed leidde, was in februari 2012, op de 33ste verjaardag van de Islamitische Republiek. Toen omschreef hij onder meer Israël als een ‘tumor’ en sprak hij zijn steun uit aan alles en iedereen die de aartsvijand aan zou vallen.
Toch Amerikaanse militairen gewond door Iraanse raketaanval
Bij de Iraanse raketaanvallen op Amerikaanse bases in Irak zijn wel degelijk militairen gewond geraakt. Het Amerikaanse leger meldde donderdag dat elf militairen zijn behandeld aan een hersenschudding. Zij zijn voor hun herstel naar Amerikaanse faciliteiten in Duitsland en Koeweit gebracht.
In eerste instantie gaven de Amerikanen aan dat niemand gewond was geraakt bij de Iraanse vergeldingsactie voor de moord op Qassem Soleimani. De Iraanse generaal werd door een Amerikaanse droneaanval nabij Bagdad gedood.
De Iraniërs voerden raketaanvallen uit op twee Amerikaanse militaire bases. Een van de aanvallen was gericht tegen een basis bij Erbil, waar de meeste Nederlandse militairen verblijven. De ander tegen een luchtmachtbasis in Ain al-Asad.
President Iran verwerpt idee nieuwe nucleaire 'Trump-deal'
De Iraanse president Hassan Rohani heeft een voorstel voor een nieuwe 'Trump-deal' voor het oplossen van de ruzie over het atoomakkoord uit 2015 afgewezen. Hij zei dat het een 'vreemd' aanbod was en de Amerikaanse president Donald Trump zijn beloften altijd had verbroken.
In een op televisie uitgezonden toespraak zei Rohani tegen Washington terug te willen keren naar het nucleaire pact van 2015 tussen Teheran en de wereldmachten. Hij voegde eraan toe dat Iran de stappen om zijn verplichtingen uit het akkoord af te schalen, kan terugdraaien.
Hij bekritiseerde Europese partijen bij de deal die naar de geschillencommissie zijn gestapt, en zei dat ze hun verplichtingen niet waren nagekomen. Teheran heeft herhaaldelijk geweigerd om over een nieuwe deal te onderhandelen zolang Amerikaanse sancties van kracht zijn.
De Europese landen benadrukten dinsdag dat ze de nucleaire deal nog steeds willen redden. Daarin is afgesproken dat Iran de nucleaire activiteiten aan banden legt in ruil voor verlichting van economische sancties.
Oekraïne vraagt Iran om zwarte dozen
Oekraïne heeft Iran gevraagd de zwarte dozen te overhandigen van het vliegtuig dat vorige week woensdag met een of twee raketten uit de lucht werd geschoten. Justitie in Kiev liet dat weten.
Volgens een Oekraïense veiligheidsfunctionaris wordt een belangrijke Iraanse onderzoeker in Kiev verwacht om te bekijken of een Oekraïens laboratorium geschikt is om de dozen te analyseren.
Arrestaties in Iran in verband met crash Boeing
In Iran zijn arrestaties verricht van mensen die verdacht worden van betrokkenheid bij het per ongeluk neerhalen van het Oekraïens passagiersvliegtuig vorige week. Dat meldt een Iraanse justitiewoordvoerder. Over het aantal arrestanten en hun identiteit zijn geen mededelingen gedaan.
De Iraanse president Hassan Rohani zei op de Iraanse televisie dat 'één persoon niet alleen verantwoordelijk kan zijn voor de vliegtuigcrash'. Hij herhaalde dat de alle betrokkenen zullen worden gestraft. Rohani noemde de ramp 'een onvergeeflijke fout'.
© AFP — De Iraanse president Hassan Rohani. Justitieminister Barr verdedigt Trumps liquidatie van Soleimani
President Trump was gerechtigd de aanval te bevelen waarmee een topfiguur van de Iraanse strijdkrachten en van het regime in Teheran, generaal Soleimani, uit de weg is geruimd. Minister van Justitie William Barr heeft maandag beklemtoond dat zijn ministerie vooraf over de aanval is geraadpleegd en dat de president 'duidelijk de bevoegdheid had zo te handelen'. Qassem Soleimani was 'een legitiem doelwit', aldus Barr.
De in zijn land populaire generaal Soleimani werd 3 januari op het luchthaventerrein van Bagdad (Irak) met behulp van drones samen met anderen gedood. Trump zei afgelopen vrijdag nadat er verwarring was ontstaan over de reden voor de aanval, dat Soleimani op het punt stond aanvallen uit te voeren op waarschijnlijk vier Amerikaanse ambassades.
Maar zondag wist defensieminister Mark Esper niets van concrete aanwijzingen voor aanvalsplannen zoals die waar Trump over sprak, meldden Amerikaanse media. Esper dacht wel dat 'er een grote aanval op Amerikaanse doelen aan zat te komen en dat ambassades natuurlijk een doelwit vormen'. Trump zou zeven maanden geleden al hebben ingestemd met het plan Soleimani te doden als die op een gegeven moment Amerikaanse levens zou bedreigen.
Londen roept Iraanse ambassadeur op matje
Het Verenigd Koninkrijk roept de ambassadeur van Iran op het matje. Londen protesteert zo tegen de aanhouding van de Britse gezant in Teheran. Dat was volgens de woordvoerder van premier Boris Johnson 'een onacceptabele inbreuk' op het diplomatieke protocol.
De Iraanse autoriteiten hielden de Britse ambassadeur Rob Macaire afgelopen weekend korte tijd vast in de hoofdstad. De diplomaat schreef later op Twitter dat hij niet meedeed aan de demonstraties in de Iraanse hoofdstad. Hij zei naar een activiteit te zijn gegaan die was gepresenteerd als een herdenkingsceremonie. "Ik vertrok na 5 minuten, toen sommige mensen leuzen begonnen te scanderen."
De Iraanse autoriteiten stelden zondag dat Macaire als 'onbekende buitenlander' was aangehouden bij een 'illegale bijeenkomst'. Hij zou snel zijn vrijgelaten toen duidelijk werd dat hij een diplomaat was. In Teheran wordt al dagen gedemonstreerd. De protesten volgen op het neerhalen van een passagiersvliegtuig met 176 mensen aan boord door de Iraanse luchtverdediging.
Raketten afgevuurd op legerbasis Irak
Zeven raketten zijn zondag neergekomen op de Iraakse legerbasis Balad, waar ook Amerikaanse troepen zijn gestationeerd. Vier Irakese militairen zouden daardoor gewond zijn geraakt, meldden militaire bronnen. Verdere details werden niet gegeven.
Onduidelijk is wie achter de aanval zit. De basis die werd aangevallen ligt ongeveer 80 kilometer ten noorden van de Irakese hoofdstad Bagdad.
Eerder werden raketaanvallen uitgevoerd op Amerikaanse doelen in Irak. In totaal ging het om 22 projectielen.
Iraanse militie protesteert bij Britse ambassade
De Iraanse paramilitaire militie Basij heeft zondag een demonstratie georganiseerd bij de Britse ambassade in Teheran. Leden van de militie eisen dat de ambassade haar deuren sluit nadat de Britse ambassadeur Rob Macaire zaterdag werd opgepakt bij een demonstratie.
Die demonstratie volgde op een herdenking voor de slachtoffers van de vliegtuigcrash, woensdag bij Teheran. Het Oekraïense toestel werd per ongeluk door Iran neergehaald. Alle 176 inzittenden kwamen om het leven.
Buiten de Britse ambassade verzamelden zich volgens Iraanse staatsmedia zondag enkele honderden demonstranten. Zij staken onder meer een Britse vlag in brand en scandeerden 'Dood aan Groot-Brittannië'. De Basij-militie is gelieerd aan de Iraanse Revolutionaire Garde en werd in 1979 opgericht in opdracht van de toenmalige ayatollah Khomeini.
© EPA — Britse en Israëlische vlaggen worden verbrand. Opnieuw demonstratie in Teheran tegen regering
Tientallen demonstranten hebben zich voor de tweede dag op rij verzameld bij de universiteit in Teheran, waar ze leuzen roepen tegen de Iraanse regering. Ze maken zich boos over de manier waarop Iran is omgegaan met het neerhalen van een Oekraïense Boeing met 176 mensen aan boord. Het regime ontkende eerst alle betrokkenheid, maar maakte ineens een draai en gaf toe het toestel per ongeluk uit de lucht te hebben geschoten.
De demonstranten scanderen teksten als 'Ze liegen dat Amerika onze vijand is, onze vijand is gewoon hier'.
Zaterdag liep een herdenking voor de slachtoffers van de crash voor het eerst uit op demonstraties. Daarbij werd ook de Britse ambassadeur Rob Macaire gearresteerd. Die zei dat hij niets met de demo te maken had en alleen bij de wake was geweest om de Britse slachtoffers te gedenken.
Demonstreren tegen de regering is uiterst zeldzaam in Iran.
Ruim honderd mensen demonstreren op het Spui tegen oorlog Iran
Op het Spui in Amsterdam hebben zich zaterdagmiddag ruim honderd mensen verzameld voor een demonstratie tegen een oorlog met Iran. Volgens de demonstranten is de Amerikaanse president Donald Trump op oorlogspad en kiest hij voor escalatie, na de dodelijke aanslag op de Iraanse generaal Qassem Soleimani.
De Nederlandse regering schaart zich achter Trump, vinden de demonstranten, terwijl zij zich vooral tegen een oorlog zou moeten uitspreken.
Sprekers bij de demonstratie zijn onder anderen Sadet Karabulut, Tweede-Kamerlid voor de SP, en Femke Roosma, voorzitter van de Groen-Linksfractie in de Amsterdamse gemeenteraad.
'Raket ontplofte naast Oekraïens passagiersvliegtuig'
De Oekraïense Boeing die bij Teheran uit de lucht is geschoten, werd aangezien voor een vijandelijke kruisraket. Dat zegt de commandant van de Iraanse Revolutionaire Garde, die alle verantwoordelijkheid op zich neemt. De Boeing werd met een korteafstandsraket neergehaald. Deze raket ontplofte pal naast het passagiersvliegtuig, waarna het hoogte verloor en neerstortte.
Degene die de raket afvuurde, deed dat op eigen houtje, omdat de communicatielijnen werden gestoord. Hij had nog geen tien seconden om de beslissing te nemen, zegt commandant Amirali Hajizadeh.
Het incident gebeurde volgens hem tegen de achtergrond van de toegenomen spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten. Teheran was op dat moment voorbereid op een totale oorlog met de Amerikanen. Direct na het neerschieten van het toestel maakte Hajizadeh melding van het incident bij de autoriteiten.
De presidenten van Oekraïne en Iran spreken elkaar nog deze zaterdag over het neerhalen van het Oekraïense toestel.
Het conflict tussen de VS en Iran gaat een nieuwe fase in
Zowel de VS als Iran claimen de winnaar te zijn van de laatste confrontatie. Beide landen nemen grote risico’s.
Oekraïne verwacht gerechtigheid na crash Iran
President Volodimir Zelenski van Oekraïne verwacht dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van de Oekraïense Boeing bij Teheran, zullen worden gestraft. Ook gaat hij ervan uit dat er schadevergoedingen zullen worden uitgekeerd en dat de lichamen van de slachtoffers worden gerepatrieerd, zo schrijft hij op Facebook.
In het toestel zaten hoofdzakelijk buitenlanders - vooral tientallen Canadezen en Iraniërs met banden in Canada. Elf slachtoffers hadden de Oekraïense nationaliteit. Het toestel was van de nationale luchtvaartmaatschappij van Oekraïne.
'We hopen dat het onderzoek zonder opzettelijke vertragingen en hindernissen wordt uitgevoerd. Onze 45 onderzoekers moeten overal ongehinderd bij kunnen,' schrijft Zelenski.
Trudeau eist regeling aansprakelijkheid na erkenning Iran
Nu Iran heeft erkend dat het de Oekraïense Boeing woensdag per ongeluk heeft neergehaald, moet de zaak snel worden afgesloten en moet er een regeling komen voor de aansprakelijkheid. Dat zei de Canadese premier Justin Trudeau.
Hij dringt aan op transparantie en een diepgaand onderzoek naar het incident, dat in Canada wordt gevoeld als nationale tragedie. "De regering van Canada verwacht volledige medewerking van de Iraanse autoriteiten," aldus Trudeau.
Alle 176 inzittenden van het toestel kwamen om het leven toen het kort na het opstijgen uit Teheran neerstortte. Onder hen waren 57 Canadezen.
In eerste instantie ontkende Iran dat het iets met de crash te maken had, maar het bewijs van het tegendeel stapelde zich op. Zaterdagochtend gaven de Iraanse autoriteiten toe dat het toestel uit de lucht was geschoten omdat het werd aangezien voor een vijandelijk doelwit. "Dat gebeurde als gevolg van een menselijke fout en onopzettelijk," aldus een verklaring van het leger.
Iran geeft toe Boeing ‘onbedoeld’ te hebben neergehaald
Iran heeft zaterdag toegegeven dat het Iraanse leger ‘onbedoeld’ de Boeing heeft neergehaald vlak nadat het toestel met 176 inzittenden was opgestegen van het vliegveld in Teheran. Iraanse staatsmedia spreken over een ‘menselijke fout’.
Canada stelt aantal doden vliegtuigcrash bij
Het aantal Canadezen dat omkwam bij de crash van het Oekraïense passagierstoestel in Iran is teruggebracht van 63 naar 57. Dat maakte Francois-Philippe Champagne, de Canadese minister van Buitenlandse Zaken vrijdag bekend op een persconferentie.
Volgens de minister baseert de Canadese overheid zich op informatie die verkregen is uit reisdocumenten van de slachtoffers. Bij de vliegtuigcrash kwamen woensdag 176 inzittenden om het leven.
Oekraïne krijgt toegang tot de zwarte dozen
Oekraïne krijgt van Iran toegang tot de zwarte dozen van het neergestorte vliegtuig van Ukraine International Airlines.
Dat zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Vadym Prystaiko vrijdag. Volgens de bewindsman wordt in samenspraak met de Iraniërs bepaald waar de gegevensdragers worden geanalyseerd. Oekraïne wil het liefst dat dit in Kiev gebeurt.
Iran ontkent de claim van westerse landen, dat het toestel uit de lucht is geschoten door een Iraanse luchtafweerraket. Om bewijs daarvoor te verdoezelen, zou Iran met bulldozers te werk zijn gegaan op de plek waar het toestel neerstortte.
Prystaiko zegt niet te kunnen bewijzen dat de foto's waarop dat te zien is, ook echt zijn. Hij zei dat er vele versies zijn van wat de crash had kunnen veroorzaken, waardoor alle 176 mensen aan boord van het toestel om het leven kwamen. "Wij wijzen geen van die lezingen af," zei Prystaiko tijdens een op televisie uitgezonden persconferentie in Kiev. "We willen achter de waarheid komen."
'VS wilden nog een andere Iraanse topmilitair doden'
De Amerikaanse strijdkrachten voerden op de dag ze de Iraanse generaal Qassem Soleimani in Bagdad liquideerden, nog een geheime missie uit tegen een hoge Iraanse militair in Jemen. Dat schrijft The Washington Post vrijdag.
Het doelwit was Abdul Reza Shahlai, een belangrijke commandant van de Iraanse al-Quds-eenheid. De aanval resulteerde niet in zijn dood, zeggen vier Amerikaanse functionarissen tegen de Amerikaanse krant.
De Amerikaanse militaire operaties in Jemen, waar een burgeroorlog woedt, zijn in nevelen gehuld. De Amerikaanse functionarissen zeggen dat de aanval op Shahlai uiterst geheim was. Details willen ze daarom niet geven. Meer dan dat de missie niet succesvol was, wilden ze niet kwijt.
VS leggen Iran meer sancties op
De Verenigde Staten leggen Iran verdere sancties op vanwege de recente raketbeschietingen op Amerikaanse doelen in Irak. Het gaat om economische sancties en maatregelen tegen hooggeplaatste Iraniërs die betrokken waren bij de aanvallen.
De Amerikaanse minister Steven Mnuchin van Financiën en zijn collega van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, hebben dat vrijdag meegedeeld tijdens een persmoment in het Witte Huis. Pompeo is ervan overtuigd dat Iran de intentie had om Amerikaanse militairen te doden. "We willen dat Iran zich gedraagt als een normaal land," zo licht hij de maatregelen toe.
De nieuwe sancties zijn gericht tegen de staal- en maakindustrie van Iran, alsook de bouw, mijnbouw en de textielsector. Daarnaast worden acht regeringsmedewerkers gesanctioneerd.
Bijleveld: toestel bij Teheran waarschijnlijk neergeschoten
De militaire inlichtingendienst MIVD beschikt over informatie dat het het vliegtuig dat woensdag bij Teheran neerstortte vermoedelijk is neergehaald door een raket. Dat zei minister Ank Bijleveld van Defensie vrijdag na de ministerraad.
"De MIVD beschikt ook over eigenstandige informatie dat het waarschijnlijk is dat dit een luchtafweerraket is geweest," zei de bewindsvrouw.
Ook andere landen hebben al laten weten over informatie te beschikken dat de Boeing 737-800 van Ukraine International Airlines bij de Iraanse hoofdstad is neergeschoten, vermoedelijk per ongeluk. Iran ontkent dat ten stelligste. Bij de ramp kwamen alle 176 inzittenden om het leven.
Irak wil werk maken van terugtrekking troepen VS
Waarnemend premier Adel Abdul Mahdi van Irak wil werk maken van de terugtrekking van internationale troepen in zijn land. De minister-president vroeg de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, een delegatie te sturen om daar voorbereidingen voor te treffen. Dat meldt het kantoor van Mahdi in een verklaring.
In Irak bevinden zich ongeveer 5200 Amerikaanse militairen. Zij spelen een hoofdrol in de internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat. Het Iraakse parlement stemde zondag voor een niet-bindende resolutie waarin werd opgeroepen tot het vertrek van de buitenlandse troepen. Dat gebeurde nadat de VS een hoge Iraanse generaal hadden gedood in Bagdad.
Met het Amerikaanse team waar Mahdi om vraagt, moet volgens zijn kantoor vorm worden gegeven aan "mechanismen" om het besluit van het parlement uit te voeren.
© Kay Nietfeld/dpa Vliegtuigcrash volgens Iran niet door raket
De vliegtuigcrash woensdag nabij Teheran is volgens de baas van de Iraanse burgerluchtvaartautoriteit niet veroorzaakt door een raket.
De zwarte dozen van de vliegtuigen worden vrijdag uitgelezen, waarna de informatie daaruit kan worden geanalyseerd, meldt het Iraanse persbureau IRNA.
Het Verenigd Koninkrijk en Canada zeiden donderdag inlichtingen te hebben waaruit blijkt dat het vliegtuig met een raket is neergehaald. Ook zijn er videobeelden waarop te zien zou zijn dat een projectiel het vliegtuig raakt.
Maar de baas van de Iraanse burgerluchtvaartautoriteit Ali Abedzadeh zei: "Een ding is zeker. Dat toestel is niet geraakt door een raket."
"De informatie uit de zwarte dozen is essentieel in het onderzoek," zei Abedzadeh. "Alle conclusies die worden getrokken voordat de data uit de zwarte dozen is geanalyseerd, zijn voorbarig."
De Oekraïense president Volodimir Zelenski kan nog niet met zekerheid zeggen dat het toestel door een raket uit de lucht is gehaald. "Die versie sluiten we niet uit. Er staat nog niets vast. Gezien de recente uitlatingen van de overheden van Canada, de VS en het Verenigd Koninkrijk roepen wij onze internationale partners op om alle data aan te leveren en met bewijs te komen voor het onderzoek," aldus Zelenski.
Pro-Iraanse militieleden gedood in Syrië
Zeker acht leden van een pro-Iraanse militie zijn volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten in het oosten van Syrië gedood door een luchtaanval. Ook zouden meerdere paramilitairen gewond zijn geraakt.
Het in Groot-Brittannië gevestigde Observatorium, dat zich baseert op lokale bronnen, meldt dat onbekende toestellen aanvallen uitvoerden op wapendepots en voertuigen van de militie Hashed al-Shaabi. De internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat zegt de aanval niet te hebben uitgevoerd.
Leden van Hashed al-Shaabi waren betrokken bij de rellen bij de Amerikaanse ambassade in Bagdad vorige week. De groep zwoer ook wraak nadat hun adjunct-commandant omkwam bij de Amerikaanse raketaanval in Bagdad vorige week donderdag. Bij die aanval kwam ook de Iraanse generaal Qassem Soleimani om het leven.
Iran nodigt VS uit deel te nemen aan onderzoek
Iran heeft de Verenigde Staten formeel uitgenodigd deel te nemen aan het onderzoek naar het Oekraïense vliegtuig dat woensdag neerstortte bij Teheran. Dat zei een Iraanse overheidsfunctionaris donderdag. De uitnodiging was gericht aan de Amerikaanse vervoersveiligheidsraad NTSB, nadat eerst ook al vliegtuigbouwer Boeing was uitgenodigd. De NTSB bevestigde donderdag een onderzoeker te hebben toegewezen aan het onderzoek.
De uitnodiging aan de VS is opmerkelijk, omdat de spanning tussen beide landen enorm is opgelopen na de fatale aanslag op generaal Soleimani.
© REUTERS — Een gedenkplek voor de slachtoffers van de crash in Toronto. Iran vraagt Canada informatie over gecrasht Oekraïens vliegtuig
Iran heeft Canada donderdag opgeroepen om al zijn informatie over het gecrashte Oekraïense vliegtuig te delen. De oproep kwam nadat premier Justin Trudeau had gezegd dat Ottawa informatie uit verschillende bronnen had die aangaf dat het toestel was getroffen door een Iraanse raket.
"We roepen de Canadese premier en iedere andere regering die informatie heeft over de crash op om het over te dragen aan de onderzoekscommissie in Iran", zei woordvoerder Abbas Mousavi van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Eerder op de avond ontkende Iran nog in alle toonaarden dat het woensdag bij Teheran neergestorte toestel was geraakt door een raket. Het hoofd van de Iraanse burgerluchtvaartorganisatie noemde de berichten dat het vliegtuig is geraakt door een raket "onlogische geruchten".
Premier Trudeau vraagt Rutte naar ervaringen rond MH17
De Canadese premier Justin Trudeau heeft premier Mark Rutte gebeld om te vragen naar zijn ervaringen rond vlucht MH17. Daarbij heeft Rutte 'alle steun aangeboden die Nederland kan bieden', aldus zijn woordvoerder.
Trudeau belde naar aanleiding van het neerstorten van het vliegtuig van Ukraine International Airlines woensdag bij Teheran, dat mogelijk is neergeschoten. Alle 176 inzittenden van de Boeing 737-800 kwamen om het leven, onder wie 63 Canadezen.
De Canadese premier zei op een persconferentie dat Rutte hem onder meer had gewezen op het belang van het voortdurend op de hoogte houden van de nabestaanden en van het contact hebben met alle betrokken partijen. Rutte bood aan expertise en informatie te delen, aldus Trudeau.
Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd in juli 2014 boven oorlogsgebied in het oosten van Oekraïne neergeschoten. Volgens internationaal onderzoek was de Buk-raket afkomstig van een Russische legerbasis. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie bijna tweehonderd Nederlanders.
Ook Canada gaat uit van neerschieten Oekraïens vliegtuig
Na de crash van een Oekraïens passagiersvliegtuig in de buurt van Teheran, gaat ook de Canadese regering ervan uit dat het is neergeschoten. Er is informatie uit meerdere bronnen dat de Boeing werd getroffen door een Iraanse raket, zei de Canadese premier Justin Trudeau donderdag in een toespraak.
Hij voegde eraan toe dat het neerschieten van het vliegtuig onopzettelijk kan zijn geweest. Trudeau zei dan ook dat het te vroeg is om te kunnen zeggen wie verantwoordelijk is voor de ramp of om nu al conclusies te trekken. Meer dan 170 mensen kwamen om het leven bij de vliegramp op woensdag, onder wie 63 Canadezen.
Eerder op donderdag meldden Amerikaans media al dat de Boeing 737-800 mogelijk was getroffen door een Iraanse luchtafweerraket. Het Amerikaanse weekblad Newsweek haalde twee Pentagon-medewerkers aan, die zeiden dat dit waarschijnlijk niet met opzet was gebeurd.
Trump: Iraniërs wilden ambassade VS in Bagdad opblazen
De Amerikaanse president Donald Trump heeft opdracht gegeven tot het doden van de Iraanse generaal Soleimani in Irak omdat de Iraniërs de Amerikaanse ambassade in Bagdad wilden vernietigen. Dat zei Trump donderdag tegen verslaggevers in het Witte Huis.
"We hebben een vreselijk monster gepakt," aldus Trump. "We hebben hem uitgeschakeld. We hebben het gedaan omdat de Iraniërs onze ambassade wilden opblazen."
Trump gaf opdracht voor de aanval op 2 januari op generaal Qassem Soleimani na gewelddadige protesten bij de Amerikaanse ambassade in Bagdad. Die waren volgens de VS door Iran georkestreerd. Het Amerikaans ambassadepersoneel bleef ongedeerd.
Trump: "Dat was een volledig georganiseerd complot, en je weet wie het organiseerde - die man is er niet meer. Hij had meer dan die ambassade in gedachten."
© EPA 'Oekraïens vliegtuig per ongeluk neergehaald door Iran'
Het Oekraïense vliegtuig dat woensdag net buiten de Iraanse hoofdstad Teheran neerstortte, is geraakt door een Iraanse raket. Waarschijnlijk gebeurde dit niet met opzet. Dat hebben functionarissen van het Pentagon en medewerkers van de Amerikaanse en Iraakse inlichtingendiensten gezegd tegen het Amerikaanse nieuwsblad Newsweek.
De Amerikaanse president Donald Trump zei donderdag dat er sprake van een vergissing kan zijn. Hij voegde eraan toe dat hij een 'vreselijk gevoel' heeft over het neergestorte vliegtuig, maar dat hij geen bewijs heeft. "Iemand kan een fout gemaakt hebben", zei Trump tegen verslaggevers in het Witte Huis, eraan toevoegend dat hij zijn bedenkingen had over de crash. Hij gaf geen verdere details.
Vlucht 752 van Ukraine International Airlines, een Boeing 737-800 onderweg van Teheran naar Kiev, verloor het contact enkele minuten na de start en niet lang nadat Iran raketten had afgevuurd op militaire bases van de VS en geallieerde troepen in Irak. Het vliegtuig zou zijn neergehaald door een luchtafweerraket, vertelden de bronnen aan Newsweek. Geen van de 176 mensen aan boord overleefde de ramp.
Vermoedelijk had Iran het luchtafweergeschut geactiveerd uit vrees voor Amerikaanse aanvallen op doelen in Iran.
Het hoofd van de Iraanse burgerluchtvaartorganisatie noemt de berichten dat het vliegtuig is geraakt door een raket 'onlogische geruchten', aldus het Iraanse persbureau ISNA. "Wetenschappelijk gezien is het onmogelijk dat een raket het Oekraïense vliegtuig heeft geraakt, en dergelijke geruchten zijn onlogisch," citeerde ISNA Ali Abedzadeh.
Iran belooft 'spoedig hardere wraak' op VS
Abdollah Araghi, een bevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde, heeft donderdag opnieuw dreigende taal geuit richting de Verenigde Staten.
Hij zei dat Iran 'spoedig hardere wraak' zal nemen na de Amerikaanse raketaanval vorige week vrijdag in Irak. Daarbij kwam de belangrijke Iraanse generaal Qassem Soleimani om het leven. Araghi gaf geen details.
Woensdagochtend vuurde Iran meerdere raketten af op bases in Irak waar Amerikaanse militairen waren gelegerd Het ging om een vergeldingsaanval vanwege de dood van Soleimani. De Amerikaanse president Donald Trump beloofde woensdag geen nieuwe militaire acties uit te voeren tegen Iran. Wel legde hij per direct nieuwe 'zware economische sancties' op aan het land.
Door de dood van Soleimani is de toch al gespannen relatie tussen Iran en de VS verder verslechterd.