1. 31/01/2020

    EU-leiders zien ‘nieuwe dageraad voor Europa’

    Het Britse vertrek uit de EU markeert 'een nieuwe dageraad voor Europa'. Dat schrijven EU-president Charles Michel en de voorzitters Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en David Sassoli van het Europees Parlement in een opinieartikel. Om middernacht is de brexit een feit. Voor het trio is vrijdag onvermijdelijk een dag van 'reflectie en gemengde emoties, zoals voor zoveel mensen.'

    De EU-leiders betreuren het Britse besluit om te vertrekken nog steeds, maar zijn vastbesloten om het nieuwe partnerschap ambitieus vorm te geven. Hoe hecht dat zal worden is afhankelijk van besluiten die nog moeten worden genomen, schrijven ze. Hoe minder gelijk het speelveld wordt op het gebied van milieu, arbeid, belasting en staatssteun, hoe minder toegang de Britten zullen hebben tot interne markt, aldus de drie.

    Alleen door hun krachten te bundelen kunnen de EU-landen uitdagingen als klimaat, digitalisering en internationale concurrentie het hoofd bieden, vervolgen ze. 'Dat kunnen we omdat we de grootste interne markt van de wereld hebben.' Die geeft volgens hen macht die Europa zal inzetten in de relatie met de VS, Afrika , China en India.

    De leiders spreken van een 'hernieuwd gevoel van een gedeeld doel en een gezamenlijke visie', met als hoofdpunten een klimaatneutraal Europa in 2050 en leiderschap in digitale technologieën. 'Wij geloven dat alleen de Europese Unie dit kan doen. Het werk gaat verder zodra de zon morgen opgaat.'

    Instanews image
    © AFP — Van links naar rechts: Charles Michel, Ursula von der Leyen en David Sassoli.
  2. 31/01/2020

    Minister Blok haalt op brexitdag het brexitbeest weer van stal

    Op de dag dat de Britten om middernacht afscheid nemen van de Europese Unie duikt het blauwe beest weer op in het kantoor van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. De boodschap is dit keer niet gericht aan Nederlandse ondernemers, maar aan de Britten zelf.  

  3. 26/01/2020

    Groot-Brittannië presenteert speciale brexitmunt

    Groot-Brittannië heeft zondag een nieuwe munt van 50 pence gepresenteerd ter gelegenheid van het vertrek van het land uit de Europese Unie. De munt heeft de inscriptie 'Vrede, welvaart en vriendschap met alle naties' en draagt de brexitdatum van 31 januari 2020.

    Ongeveer drie miljoen van de munten zullen vanaf vrijdag worden uitgedeeld door banken, postkantoren en winkels, aldus de regering. Nog eens 7 miljoen andere exemplaren worden later in het jaar in omloop gebracht.

    De minister van Financiën Sajid Javid kreeg zondag de eerste partij munten aangeboden. "Het verlaten van de Europese Unie is een keerpunt in onze geschiedenis en deze munt markeert het begin van dit nieuwe hoofdstuk," zei hij.

    De munt van 50 pence zou worden uitgegeven als een gelimiteerd verzamelobject op de oorspronkelijke EU-terugtrekkingsdatum van 29 maart. Maar de brexit werd meerdere malen uitgesteld, omdat het parlement het niet eens kon worden over de terugtrekkingsovereenkomst waarover met de EU was onderhandeld. 

    Javid gaf later opdracht tot productie van de munt met de inscriptie van de nieuwe deadline van 31 oktober. Toen die niet doorging moesten ongeveer een miljoen munten worden omgesmolten.

  4. 24/01/2020

    Britse premier Johnson tekent brexit-document

    De Britse premier Boris Johnson heeft in Londen zijn handtekening gezet onder het verdrag over de Britse terugtrekking uit de EU, nadat eerder deze vrijdag EU-president Charles Michel en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen het al ondertekenden. De Britse regering deelde dat vrijdagavond mee.

    Johnson zelf plaatste op Twitter een foto waarop te zien is dat hij het document ondertekent. 'Deze handtekening luidt een nieuw hoofdstuk in, in de geschiedenis van onze natie,' schrijft hij erbij. Dergelijke woorden gebruikte ook Michel, die in Brussel namens de 27 EU-landen tekende. "Ik kan niet wachten om samen deze nieuwe pagina's te schrijven."

    Het verdrag wordt nu weer teruggestuurd naar Brussel. Woensdag zal het Europees Parlement het naar verwachting goedkeuren en ten slotte geven de 27 EU-regeringen er schriftelijk nog een laatste klap op. Dan is de weg vrij voor de Britten, die deze week hun procedures afrondden om op 31 januari uit de EU te kunnen stappen.

  5. 24/01/2020

    EU-president: vriendschap na brexit blijft

    EU-president Charles Michel en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hebben in Brussel het verdrag over de Britse terugtrekking uit de EU ondertekend. "Dingen zullen onvermijdelijk veranderen maar onze vriendschap zal blijven. We beginnen aan een nieuw hoofdstuk als partners en bondgenoten," aldus Michel, die namens de 27 EU-landen tekende. "Ik kan niet wachten om samen deze nieuwe pagina's te schrijven."

    Het was voor het eerst in het bestaan van de EU dat een uittredingsverdrag werd getekend. Bij de korte ceremonie in Brussel was EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier aanwezig. De Fransman gaat ook de onderhandelingen leiden over de nieuwe (handels-)relatie die nog dit jaar moeten worden afgerond. Tot die tijd blijft Londen de EU-regels volgen.

    Het verdrag wordt in Londen nog door de Britse regering getekend en teruggestuurd. Woensdag zal het Europees Parlement het naar verwachting goedkeuren en ten slotte geven de 27 EU-regeringen er schriftelijk nog een laatste klap op. Dan is de weg vrij voor de Britten, die deze week hun procedures afrondden om op 31 januari uit de EU te kunnen stappen.