1. 17/11/2019

    Voor de eerste keer bij de intocht

    De familie Herian uit India woont koud drie maanden in Nederland vanwege een nieuwe baan van vader Jojoe (43, IT-consultant), maar ze staan al bij de intocht. Ze hebben ook ‘die kleine bruine dingen die ze telkens uitdelen’ gegeten. “Best lekker.”

    Instanews image
    © Malika Sevil — De familie Herian uit India.
  2. 17/11/2019

    'Hoe oud bent u?'

    Op de Dam! Daar kunnen kinderen de sint interviewen. Een vraag aan Sinterklaas uit het publiek: hoe oud bent u? Sint: “Dat is een hele spannende vraag, omdat ik zelf niet weet hoe oud ik ben. Ik ben de tel kwijt geraakt.”

    Instanews image
    © Malika Sevil — Sinterklaas op de Dam
  3. 17/11/2019

    Urenlang achter de stoet aan, nu verkleumd naar huis

    Tomasz Swierzcwski (39) is met zijn zoon Antoni (3) naar de intocht van Sinterklaas gekomen en gaan na de intocht over het water én het land te hebben gevolgd toch enigszins verkleumd naar huis.  

    Instanews image
    © Malika Sevil — Vader Tomasz met zijn zoon Antoni.
  4. 17/11/2019

    Eén aanhouding in Den Bosch

    Demonstranten voor en tegen zwarte piet lieten vandaag luidkeels van zich horen tijdens de intocht van Sinterklaas in Den Bosch, Pro-pietengroepen riepen ‘Schaam je kapot!’ naar het Kick Out Zwarte Piet-vak en er werden rookbommen gegooid. 

    In de Brabantse hoofdstad zijn een paar honderd agenten op de been, onder wie leden van de Mobiele Eenheid. Er is één aanhouding verricht toen iemand een steen naar een politiebus gooide.

    Instanews image
    © ANP — Sinterklaas meert samen met zijn pieten aan.
    Instanews image
    © ANP — Leden van Den Bosch Kan Het, een lokale afdeling van Kick Out Zwarte Piet, voeren actie tegen Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas.
    Instanews image
    © ANP — Roetveegpieten tijdens de intocht van Sinterklaas. In Den Bosch lopen voor het eerst ook roetveegpieten mee.
    Instanews image
    © ANP — Voorstanders van Zwarte Piet.
  5. 17/11/2019

    Intocht Den Bosch: hoop kabaal, geen grote incidenten

    De intocht van Sinterklaas in Den Bosch is zonder veel incidenten verlopen. Wel werd over en weer veel kabaal gemaakt door zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. Voor zover bekend is niemand aangehouden, wel zijn volgens de politie een of meer rookbommetjes afgegaan van pro-piet-betogers.

    De anti-pietenbeweging Kick Out Zwarte Piet (KOZP) had betogers met bussen vanuit Amsterdam naar Den Bosch gebracht, maar tot confrontaties met voorstanders of publiek kwam het niet. Een paar honderd agenten waren naar de Brabantse hoofdstad gekomen om de intocht in goede banen te leiden.

    Op de intocht van Sinterklaas en zijn pieten kwamen zondag vele honderden mensen af, vooral kinderen met hun ouders. Bij de Wilhelminabrug, in het centrum, was een vak ingericht waar tegenstanders van Zwarte Piet konden protesteren. Volgens de actiegroep 'Den Bosch kan het' is hun demonstratie tegen Zwarte Piet met zo'n 150 man goed verlopen, maar waren ze vanuit hun vak niet goed genoeg te zien voor het publiek en was er ook enige dreiging van hooligans.

    Woensdag hielden enkele honderden mensen in Den Bosch een manifestatie voor Zwarte Piet. Op de Markt zongen ze sinterklaasliedjes.