1. Eergisteren

  Ajaxshirt verkozen tot mooiste aller tijden

  Het voetbaltijdschrift France Football, ook het brein achter de prestigieuze Gouden Bal-verkiezing, heeft het shirt dat Ajax droeg van 1971 tot 1973 uitgeroepen tot mooiste aller tijden. In de jaren dat Ajax het minimalistische shirt met een rode baan en witte mouwen droeg, won de club de Europa Cup I driemaal op rij (1971-1973). Ook het shirt waarin Oranje de WK-finale van 1974 verloor, haalde de top drie. Het tenue van Oranje in 1988, toen het EK werd gewonnen, eindigde op de veertigste plek. Het shirt van Ajax in het succesvolle seizoen 2018/2019 werd door France Football ingedeeld op plaats 49.

  Instanews image
  © Ajax Images — Ajax in 1971.
 2. 06/04/2020

  Van der Sar: 'Voor mijn gevoel juist warm contact met familie Nouri'

  Directeur Edwin van der Sar kan zich niet vinden in het eenzijdige beeld waarmee hij soms wordt geconfronteerd sinds de uitzending van DWDD over Abdelhak Nouri, de voetballer die in de zomer van 2017 tijdens een oefenwedstrijd in elkaar zakte en zwaar hersenletsel heeft opgelopen.

  "We hebben voor mijn gevoel juist heel warm en goed contact met de familie Nouri," zegt Van der Sar. "We hebben aansprakelijkheid erkend en willen tot een oplossing komen. We willen dat netjes en respectvol doen."

  Khalid Kasem, schrijver van een boek over Nouri, opperde tijdens de bewuste tv-uitzending dat het misschien beter is dat derden een oordeel gaan geven. "Het klopt dat dit een optie is," erkent Van der Sar. "Maar het zou erg zonde zijn als we er niet samen uitkomen."

  Van der Sar is zo'n zes weken geleden nog op bezoek geweest bij Nouri, die verpleegd wordt in een nieuw huis vlakbij zijn ouderlijke woning. "Nee, ik ga niet vertellen hoe het met hem gaat, net zoals ik geen uitspraken doe over bedragen", zegt de algemeen directeur van Ajax. "Dat zou niet netjes zijn, lijkt me. Maar Ajax is gelukkig meer dan Edwin van der Sar. Er gaan meerdere mensen van Ajax langs bij Abdelhak en we zijn de familie dankbaar dat ze die mogelijkheid geven. Ik heb sowieso heel veel respect voor ze hoe ze met Abdelhak en de hele situatie omgaan."

  Instanews image
  © ANP — Abdelhak Nouri.
 3. 04/04/2020

  Oproep Ajaxfans: zing zondagavond Bob Marley

  Het is inmiddels een van Ajax' lijfliederen geworden: Three Little Birds, van Bob Marley. Het nummer wordt in de Johan Cruijff Arena steevast luidkeels meegezongen door duizenden fans.

  Maar vanwege de coronamaatregelen zitten die fans thuis. En hoewel voetbal slechts bijzaak is, kan Ajax - of specifiek: Three Little Birds - in deze tijden voor een positieve noot zorgen. 

  Dat dachten althans de Ajaxfans achter deze Facebookpagina. Zij roepen iedereen op om zondagavond 5 april om 19.00 uur de speakers uit het raam te richten en Three Little Birds te draaien. 

  Dat kan via www.wildfm.nl (Amsterdam 93.6 fm), zodat iedereen tegelijk hetzelfde nummer draait én hoort - net als in de Arena.

 4. 02/04/2020

  Tobiasen verlengt contract bij Almere

  Oud-Ajacied Ole Tobiasen begint na de zomer voor het eerst in zijn carrière als hoofdtrainer bij een profclub. Hij heeft zijn contract bij Almere City met een jaar verlengd. 

  Bij die club was hij tweemaal interim-hoofdtrainer. Vorig seizoen nam hij de taken over van Michele Santoni, dit seizoen begon als rechterhand van Robert Molenaar, die in november zijn taken neerlegde.

  Tobiasen is 44 jaar oud en speelde tussen 1997 en 2002 bij Ajax. 

  Instanews image
  © BSR Agency
 5. 01/04/2020

  Boek Nouri direct op nummer 1 bestsellerslijst

  Het boek Abdelhak Nouri: een onvervulde droom van Khalid Kasem heeft een week nadat het is verschenen de koppositie behaald van de Bestseller top 10.

  Auteur Kasem volgde, als vertrouwenspersoon en belangenbehartiger, de familie en vrienden van dichtbij. 'Er is over Appie zoveel meer te vertellen dan de tragiek van zijn geknakte droom,' zei Kasem over het boek.

  Nouri zakte op 8 juli 2017 tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen in elkaar. Niet veel later werd duidelijk dat hij een hartstilstand heeft gehad met ernstige hersenschade tot gevolg.

  Onder anderen Steven Bergwijn, Donny van de Beek en Frenkie de Jong komen in het boek aan het woord. Zij waren vorige week ook aanwezig bij een speciale avond van De Wereld Draait Door, die in het teken stond van Nouri.

  Lees hier een voorpublicatie van het boek. En lees hier onze recensie.