Liveblog afgesloten
We sluiten deze liveblog af. Herlees hieronder wat er vandaag beslist is in het Britse parlement en wat er nu verder zal gebeuren.
Dit is er vandaag gebeurd in het Britse parlement
De geplande stemming in het Britse Lagerhuis over het brexit-akkoord dat premier Boris Johnson met de Europese Unie heeft gesloten, is uitgesteld. Middels een amendement van parlementslid Oliver Letwin hebben EU-gezinde parlementsleden Johnson gedwongen om voor het einde van de dag een brief naar Brussel te sturen met een uitstelverzoek - iets wat Johnson vooralsnog niet van plan is te gaan doen.
Dankzij steun van Labour, de Liberaal-democraten, de Schotten en andere remainers kreeg het Letwin-amendement 322 stemmen, een meerderheid van zestien. De Noord-Ierse DUP stemde ook met Letwin mee, mogelijk uit wraak tegen Johnson, die volgens hen Noord-Ierland heeft verraden. Een stemming over het akkoord zou daardoor niet meer dan indicatief zijn, iets waar Johnson geen zin in had. Voor hem is het een vervelende nederlaag na zijn triomftocht in Brussel.
© AFP — Brits premier Boris Johnson. Volgens een eerder aangenomen wet, de zogeheten Benn Bill, moet Johnson nu een verzoek aan de Europese leiders doen om de brexit te verplaatsen naar eind januari. Johnson is naar eigen zeggen echter niet van plan uitstel te vragen aan de EU. Hij kan ook een brief sturen met de mededeling dat hij gewoon van plan is om de EU eind deze maand met een deal te verlaten. Bij het beantwoorden van de brief zal de EU mogelijk wachten op de uitkomst van de stemming begin komende week.
Waarschijnlijk zal het Lagerhuis dinsdag stemmen over het brexit-akkoord.
Zitting beëindigd
De zitting in het Britse Lagerhuis is beëindigd na een debat over hoe het nu precies verder moet na de goedkeuring van het Letwin-amendement.
'Bijkomend uitstel is in niemands belang'
"Een bijkomend uitstel is in niemands belang." Zo luidde de reactie in de omgeving van de Franse president Emmanuel Macron nadat het Britse parlement besloot om de stemming over het echtscheidingsakkoord met de EU uit te stellen.
"Er is een akkoord onderhandeld. Het komt nu het Britse parlement toe om te zeggen of het dat akkoord goedkeurt of verwerpt. Er is een stemming over de inhoud nodig."
Het Britse vertrek uit de EU vindt plaats op 31 oktober. Die deadline kan opgeschoven worden indien alle andere lidstaten ermee instemmen. Johnson lijkt vooralsnog echter niet zinnens om uitstel te vragen.
© AFP — Frans president Emmanuel Macron. Corbyn: 'Premier moet nu de wet naleven'
De socialistische oppositieleider Jeremy Corbyn heeft premier Boris Johnson opgeroepen om de wet te respecteren en uitstel van het Britse vertrek uit de Europese Unie te vragen. "De premier moet nu de wet naleven", zo beet Corbyn de premier toe.
Na Corbyn riep ook de liberale oppositieleider Jo Swinson Johnson op om "zo snel mogelijk de wet na te leven". De leider van de Schotse nationalistische SNP, Ian Blackford, zei dat Johnson "denkt dat hij boven de wet staat". Hij zal voor de rechter gedaagd worden indien hij deze wet niet respecteert, waarschuwde Blackford.
© EPA — Labour-leider Jeremy Corbyn. Juncker wacht op brief van Johnson
De Europese commissie heeft de gebeurtenissen in het Britse Lagerhuis op de voet gevolgd, blijkt uit een tweet van de woordvoerder van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.
Video: Johnson weigert om uitstel te vragen bij EU
Feest op 'People's Vote'-mars
Wat betekent dit?
Dat het Letwin-amendement is aangenomen, wil niet zeggen dat de brexitdeal van Johnson is afgewezen. Het amdemenent stipuleert enkel dat de deal moet worden uitgesteld tot alle wetgeving die de brexit mogelijk maakt, goedgekeurd is door het parlement. In tussentijd zou Johnson om uitstel moeten vragen bij de EU tot 31 januari.
Maar dat laatste is Johnson dus niet van plan. Hij houdt vast aan een brexit op 31 oktober.
Over de eigenlijk brexitdeal is dus nog niet gestemd door het Britse lagerhuis en dat zal vandaag ook niet meer gebeuren.
Johnson strijdvaardig: "Ik zal géén uitstel vragen"
Helaas kunnen we nu geen betekenisvolle stemming meer hebben over de deal, zegt Boris Johnson, maar hij is geenszins van plan om de EU om een uitstel van de brexit te vragen. "Ik zal géén uitstel vragen aan de EU en er is ook geen wet die me daartoe verplicht."
De wetgeving die de brexit mogelijk moet maken, zal volgende week voorgelegd worden in het parlement, benadrukt Johnson. "Het beste voor het VK en de EU is een vertrek op 31 oktober."
Letwin-amendement is aangenomen
322 parlementsleden hebben voor het amedement gestemd. 306 tegen.
Bijzondere stemming
De stemming over het amendement verloopt overigens op een bijzondere manier. Speaker John Bercow vroeg zo net zowel de voor- als tegenstanders om hun voorkeur uit te roepen. Omdat er geen hoorbaar verschil was tussen de grootte van beide groepen en er een zogeheten "division" was, kwam het tot een stemming. Daarvoor moesten alle parlementsleden naar één van de twee kamers - de "division lobbies" - achter het parlement om hun stem te laten registreren.
Spanning stijgt
Het gros van de parlmentsleden heeft intussen gestemd, het parlement loopt stilaan weer vol. Het is nu afwachten of het Letwin-amendement aangenomen wordt, dan wel verworpen.
Stemming over amendement
Na vijf uur onafgebroken debatteren, gaan de Britse parlementsleden nu voor een eerste keer stemmen. Voorwerp van de stemming is het Letwin-amendement, dat de brexit nogmaals zou uitstellen. Letwin vindt namelijk dat de deal pas goedgekeurd kan worden, wanneer ook al het wetgevende werk gebeurd is én goedgekeurd is door het parlement.
Als het amendement wordt aangenomen, is de kans groot dat het vandaag niet meer tot een stemming over de eigenlijke deal komt.
Man probeert parlement binnen te dringen
Letwin krijgt steun
Sammy Wilson van de Democratic Unionist Party heeft laten verstaan dat de DUP-leden voor het Letwin-amendement zullen stemmen. De kans dat het amendement het haalt, vergroot daardoor.
De sprekers volgen elkaar nu in sneller tempo op. Speaker John Bercow heeft de spreektijd van de parlementsleden ingekort van vijf naar drie minuten per tussenkomst. Wellicht een verstandige ingreep, wanneer het parlement vandaag nog iets gestemd wil krijgen. Het einde van de zitting was oorspronkelijk voorzien omstreeks vier uur onze tijd, maar voorlopig ziet het ernaar uit dat ook die brexitdeadline niet gehaald zal worden.
'People's Vote'-mars: volk massaal op straat voor tweede referendum
© AFP © AFP © AP "Flagrant bedrog van het Britse volk"
Theresa May: "Ik heb een déjà vu"
"Ik heb een sterk déjà vu"-gevoel, zegt Theresa May wanneer ze voor het eerst vandaag het woord neemt. Meteen heeft ze de lachers op de hand. Wanneer ze eraan toevoegt: "Maar vandaag is een belangrijke dag", een zin die ze al wel eens eerder in de mond nam, kan ze ook zelf een lach niet onderdrukken.
May schaart zich achter haar opvolger Boris Johnson. "Hebben we echt een brexit nodig? Daarop is maar één antwoord: ja, dat doen we", zegt de gewezen Britse premier met veel nadruk. Als het parlement de brexitdeal niet sluit, dan maakt het zich schuldig aan "het meest flagrante bedrog van het Britse volk".
Een tweede referendum, iets waar tijdens de 'People's Vote'-mars toe wordt opgeroepen, vindt ze uit den boze. "Ik ben geen fan van referenda, maar als je er een houdt, moet je luisteren naar het resultaat. Je kan niet zo maar een tweede referendum organiseren, gewoon omdat er mensen zijn die het niet eens zijn met de uitslag van het eerste referendum."
"Als u wil dat dit land vooruitgaat, dan moet u vandaag voor deze deal stemmen." Voor deze deal stemmen is de enige manier om een no-deal te vermijden, aldus May.