1. 19/10/2019

  Liveblog afgesloten

  We sluiten deze liveblog af. Herlees hieronder wat er vandaag beslist is in het Britse parlement en wat er nu verder zal gebeuren.

 2. 19/10/2019

  Dit is er vandaag gebeurd in het Britse parlement

  De geplande stemming in het Britse Lagerhuis over het brexit-akkoord dat premier Boris Johnson met de Europese Unie heeft gesloten, is uitgesteld. Middels een amendement van parlementslid Oliver Letwin hebben EU-gezinde parlementsleden Johnson gedwongen om voor het einde van de dag een brief naar Brussel te sturen met een uitstelverzoek - iets wat Johnson vooralsnog niet van plan is te gaan doen. 

  Dankzij steun van Labour, de Liberaal-democraten, de Schotten en andere remainers kreeg het Letwin-amendement 322 stemmen, een meerderheid van zestien. De Noord-Ierse DUP stemde ook met Letwin mee, mogelijk uit wraak tegen Johnson, die volgens hen Noord-Ierland heeft verraden. Een stemming over het akkoord zou daardoor niet meer dan indicatief zijn, iets waar Johnson geen zin in had. Voor hem is het een vervelende nederlaag na zijn triomftocht in Brussel.

  © AFP — Brits premier Boris Johnson.

  Volgens een eerder aangenomen wet, de zogeheten Benn Bill, moet Johnson nu een verzoek aan de Europese leiders doen om de brexit te verplaatsen naar eind januari. Johnson is naar eigen zeggen echter niet van plan uitstel te vragen aan de EU. Hij kan ook een brief sturen met de mededeling dat hij gewoon van plan is om de EU eind deze maand met een deal te verlaten. Bij het beantwoorden van de brief zal de EU mogelijk wachten op de uitkomst van de stemming begin komende week.

  Waarschijnlijk zal het Lagerhuis dinsdag stemmen over het brexit-akkoord.

 3. 19/10/2019

  Zitting beëindigd

  De zitting in het Britse Lagerhuis is beëindigd na een debat over hoe het nu precies verder moet na de goedkeuring van het Letwin-amendement.

 4. 19/10/2019

  'Bijkomend uitstel is in niemands belang'

  "Een bijkomend uitstel is in niemands belang." Zo luidde de reactie in de omgeving van de Franse president Emmanuel Macron nadat het Britse parlement besloot om de stemming over het echtscheidingsakkoord met de EU uit te stellen.

  "Er is een akkoord onderhandeld. Het komt nu het Britse parlement toe om te zeggen of het dat akkoord goedkeurt of verwerpt. Er is een stemming over de inhoud nodig."

  Het Britse vertrek uit de EU vindt plaats op 31 oktober. Die deadline kan opgeschoven worden indien alle andere lidstaten ermee instemmen. Johnson lijkt vooralsnog echter niet zinnens om uitstel te vragen.

  © AFP — Frans president Emmanuel Macron.
 5. 19/10/2019

  Corbyn: 'Premier moet nu de wet naleven'

  De socialistische oppositieleider Jeremy Corbyn heeft premier Boris Johnson opgeroepen om de wet te respecteren en uitstel van het Britse vertrek uit de Europese Unie te vragen. "De premier moet nu de wet naleven", zo beet Corbyn de premier toe.

  Na Corbyn riep ook de liberale oppositieleider Jo Swinson Johnson op om "zo snel mogelijk de wet na te leven". De leider van de Schotse nationalistische SNP, Ian Blackford, zei dat Johnson "denkt dat hij boven de wet staat". Hij zal voor de rechter gedaagd worden indien hij deze wet niet respecteert, waarschuwde Blackford.

  © EPA — Labour-leider Jeremy Corbyn.