1. Gisteren

  Doden door aanslagen in grensstad Noord-Syrië

  Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen door bomaanslagen in het Noord-Syrische Qamishli. Ook raakten 26 personen gewond toen twee autobommen en explosieven op een motor ontploften, melden de regionale autoriteiten.

  De bommen ontploften in de buurt van een café en een kerk in de stad bij de Turkse grens. Daar zijn Syrisch-Koerdische strijders en troepen van het Assad-regime samen verantwoordelijk voor de veiligheid. Het is nog onduidelijk wie de explosieven heeft geplaatst, maar vergelijkbare aanslagen in de stad zijn eerder opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.

  Hoewel het 'kalifaat' van IS ten val is gekomen, zouden de jihadisten nog steeds aanslagen plegen. IS zegt onder meer achter de moord te zitten op een Armeens-katholieke priester uit Qamishli. De geestelijke is volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten doodgeschoten met zijn vader. Zij waren naar verluidt onderweg naar Deir al-Zor om de restauratie van een kerk te inspecteren.

 2. Gisteren

  ‘Turkije begint met terugsturen buitenlandse IS-strijders'

  Turkije heeft een begin gemaakt met het terugsturen van buitenlandse IS-strijders. Minimaal twee gevangenen zijn het land uitgezet. Volgens persbureau Reuters gaat het om een Duitser en een Amerikaan. Het is onbekend waar zij naartoe zijn gestuurd.

  Reuters baseert zich op uitspraken van een regeringswoordvoerder. Ook persbureau AP maakt gewag van het terugsturen van IS-strijders, maar volgens de bron van dat bericht gaat het om een Amerikaan en een Deen.

  Het terugsturen komt niet als een verrassing: vorige week kondigden de Turken al aan dat ze ertoe zouden overgaan, wat tot spanningen met NAVO-partners leidde. Die zitten niet te wachten op de terugkeer van de mannen die in het verleden naar Syrië en Irak trokken om te vechten.

  Ook Nederland heeft dat standpunt. Wel oordeelde de rechter in Den Haag vandaag dat 56 kinderen van IS-vrouwen door de Nederlandse staat moeten worden teruggehaald. Nederland moet er alles aan doen om de kinderen van IS’ers terug te halen naar Nederland. Voor de IS-vrouwen zelf geldt daartoe geen verplichting, en dus ook voor mannelijke IS-strijders niet.

  Lees hier verder hoe de uitspraak van de rechter de coalitiepartijen verdeelt. 

 3. Eergisteren

  Acht doden bij bomaanslag in noorden Syrië

  In het door Turkse troepen ingenomen grensgebied in het noorden van Syrië zijn zondag bij een bomaanslag acht mensen om het leven gekomen. Dat hebben lokale hulpverleners en het Turkse ministerie van Defensie in Ankara bevestigd. De Turken hebben de Koerdische YPG-milities verantwoordelijk gesteld voor de aanslag.

  De bom zat verstopt in een vrachtwagen, die in de plaats Suluk bij een lokale bakkerij geparkeerd stond. Suluk ligt 10 kilometer zuidelijk van de grens van Syrië met Turkije, maar binnen de veiligheidszone van 20 kilometer die Turkije heeft ingesteld en van waaruit de YPG-milities van Koerdische strijders zijn verdreven.

 4. 08/11/2019

  Turkije begint maandag met terugsturen IS'ers

  Turkije gaat maandag beginnen met het terugsturen van opgepakte strijders van Islamitische Staat (IS) naar hun land van herkomst. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken vrijdag aangekondigd.

  De Turkse regering hekelt de passiviteit van Europese landen bij het terughalen van Syriëgangers. Minister Süleyman Soylu herhaalde vorige week andermaal al dat Ankara de strijders wilde terugsturen. “We gaan ze niet voor altijd houden,” sprak hij verslaggevers toe. “We zijn geen hotel voor IS."

 5. 04/11/2019

  Turkije meldt aanhouding zus overleden IS-leider al-Baghdadi: ‘Goudmijn aan informatie’

  Turkse autoriteiten zouden erin geslaagd zijn de oudere zus van de onlangs overleden IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi aan te houden. Dat zegt een bron tegen persbureau AP. De zus zou in het noordwesten van Syrië gevangen zijn en wordt gezien als een 'goudmijn aan informatie'.

  Volgens AP is er maar weinig bekend over de zus van de voormalig IS-leider. Ze is 65 jaar en heet Rasmiya Awad. Ze werd vandaag aangehouden tijdens een bestorming van een container vlakbij de Syrische stad Azaz, in het gebied dat nu in handen is van de Turken. Daar leefde ze met haar gezin. 

  Volgens de bron van het persbureau was de zus van al-Baghdadi samen met haar man, vijf kinderen en een schoondochter. De volwassenen worden verhoord. De autoriteiten hopen dat Awad hen meer kan vertellen over haar broer en zijn extremistische groepering.