1. 18/11/2019

    Turkije dreigt met nieuwe militaire acties in Noord-Syrië

    Turkije zal een nieuwe militaire operatie in Noord-Syrië beginnen als het gebied niet tijdig is vrijgemaakt van Koerdische YPG-strijders. Dit dreigement uitte de Turkse minister van Buitenlandse Zaken maandag, meldde staatspersbureau Anadolou.

    Minister Mevlüt Çavuşoğlu zei dat de Verenigde Staten en Rusland niet hadden gedaan wat nodig was volgens overeenkomsten van vorige maand. Een Turks offensief tegen de Koerden in Noordoost-Syrië was daardoor stopgezet. De overeenkomsten bepaalden dat de YPG-milities zich zouden terugtrekken uit een strook land grenzend aan Turkije.

    Çavuşoğlu riep Washington en Moskou maandag op te doen wat nodig is onder de deal. "Als we geen resultaat krijgen, zullen we doen wat nodig is", dreigde hij.

  2. 15/11/2019

    Vluchtelingen in Istanboel terug naar toegewezen provincie

    Turkije heeft 42.888 vluchtelingen die in Istanboel woonden teruggestuurd naar de provincies waar ze zijn geregistreerd. Onder hen zijn zeker zesduizend Syriërs, meldden de autoriteiten vrijdag. Over andere nationaliteiten is niets bekendgemaakt.

    De teruggestuurde vluchtelingen mogen alleen met een speciale pas korte tijd in Turkse steden blijven. Omdat duizenden zich daar niet aan hielden, werden ze teruggestuurd. Ze zijn tussen juli en oktober opgepakt door de politie en teruggestuurd naar hun toegewezen provincies.

    In totaal leven er ruim 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen in Turkije.

  3. 11/11/2019

    Doden door aanslagen in grensstad Noord-Syrië

    Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen door bomaanslagen in het Noord-Syrische Qamishli. Ook raakten 26 personen gewond toen twee autobommen en explosieven op een motor ontploften, melden de regionale autoriteiten.

    De bommen ontploften in de buurt van een café en een kerk in de stad bij de Turkse grens. Daar zijn Syrisch-Koerdische strijders en troepen van het Assad-regime samen verantwoordelijk voor de veiligheid. Het is nog onduidelijk wie de explosieven heeft geplaatst, maar vergelijkbare aanslagen in de stad zijn eerder opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat.

    Hoewel het 'kalifaat' van IS ten val is gekomen, zouden de jihadisten nog steeds aanslagen plegen. IS zegt onder meer achter de moord te zitten op een Armeens-katholieke priester uit Qamishli. De geestelijke is volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten doodgeschoten met zijn vader. Zij waren naar verluidt onderweg naar Deir al-Zor om de restauratie van een kerk te inspecteren.

  4. 11/11/2019

    ‘Turkije begint met terugsturen buitenlandse IS-strijders'

    Turkije heeft een begin gemaakt met het terugsturen van buitenlandse IS-strijders. Minimaal twee gevangenen zijn het land uitgezet. Volgens persbureau Reuters gaat het om een Duitser en een Amerikaan. Het is onbekend waar zij naartoe zijn gestuurd.

    Reuters baseert zich op uitspraken van een regeringswoordvoerder. Ook persbureau AP maakt gewag van het terugsturen van IS-strijders, maar volgens de bron van dat bericht gaat het om een Amerikaan en een Deen.

    Het terugsturen komt niet als een verrassing: vorige week kondigden de Turken al aan dat ze ertoe zouden overgaan, wat tot spanningen met NAVO-partners leidde. Die zitten niet te wachten op de terugkeer van de mannen die in het verleden naar Syrië en Irak trokken om te vechten.

    Ook Nederland heeft dat standpunt. Wel oordeelde de rechter in Den Haag vandaag dat 56 kinderen van IS-vrouwen door de Nederlandse staat moeten worden teruggehaald. Nederland moet er alles aan doen om de kinderen van IS’ers terug te halen naar Nederland. Voor de IS-vrouwen zelf geldt daartoe geen verplichting, en dus ook voor mannelijke IS-strijders niet.

    Lees hier verder hoe de uitspraak van de rechter de coalitiepartijen verdeelt. 

  5. 10/11/2019

    Acht doden bij bomaanslag in noorden Syrië

    In het door Turkse troepen ingenomen grensgebied in het noorden van Syrië zijn zondag bij een bomaanslag acht mensen om het leven gekomen. Dat hebben lokale hulpverleners en het Turkse ministerie van Defensie in Ankara bevestigd. De Turken hebben de Koerdische YPG-milities verantwoordelijk gesteld voor de aanslag.

    De bom zat verstopt in een vrachtwagen, die in de plaats Suluk bij een lokale bakkerij geparkeerd stond. Suluk ligt 10 kilometer zuidelijk van de grens van Syrië met Turkije, maar binnen de veiligheidszone van 20 kilometer die Turkije heeft ingesteld en van waaruit de YPG-milities van Koerdische strijders zijn verdreven.