1. 26/09/2019

Promes geeft wedstrijdbal aan jongste zoontje

Met de wedstrijdbal vol met handtekeningen onder een bovenarm wandelde Quincy Promes na de zege van Ajax op Fortuna Sittard (5-0) door de catacomben van de Johan Cruijff Arena. "Dat mag toch als je driemaal scoort?," lachte hij. "Ik geef 'm aan mijn tweejarige zoontje. Leuk voor op zijn kamer toch?"

"Siem de Jong had een viltstift bij zich in de kleedkamer," vertelde Promes. "Daarna ben ik naar mijn medespelers gelopen voor een krabbel. Zo vaak scoor ik niet driemaal. In Nederland nog nooit eerder. In Rusland voor Spartak Moskou wel eenmaal. Maar meestal stopt het bij mij met een of twee doelpunten."

Na een moeizame start met fysiek ongemak en enkele invalbeurten lijkt de 27-jarige Promes zijn draai aardig te hebben gevonden bij Ajax, de club waar hij vlak voor zijn zestiende verjaardag werd weggestuurd. Tegen Fortuna Sittard opende hij voor het derde duel op rij de score. Begin deze maand maakte hij ook al de 1-0 in het uitduel met Sparta Rotterdam.

"Het is leuk om te scoren, maar ik wil vooral belangrijk zijn voor de ploeg," zei Promes. "Nu krijg ik veel aandacht, Maar Dusan Tadic bereidt twee van mijn drie doelpunten fantastisch voor. We doen het met z'n allen. Dat is ook de enige manier om kampioen te worden."

Promes scoorde driemaal na rust, nadat hij door trainer Erik ten Hag van de linkerflank naar de positie achter de centrumspits was gedirigeerd. Donny van de Beek maakte plaats voor hem en zakte een positie naar achteren op het middenveld. "Zo kregen we nog meer mensen in hun strafschopgebied," zei de 39-voudig international. "Er moest ook iets veranderen, want 0-0 bij rust tegen Fortuna mag eigenlijk niet. Dat moet beter."

"Er is veel over mij gezegd en geschreven," zei Promes. "Maar ik denk dat ik de laatste duels mijn waarde heb bewezen. Ik hoef niet lang te wennen. Ik kom hier vandaan, ik ben Amsterdammer. Ik krijg misschien sneller kritiek dan anderen omdat mensen mij niet hebben zien spelen bij Spartak Moskou," doelt hij op een serie van 135 duels in Rusland met maar liefst 66 doelpunten en 34 assists. "Hier wil ik ook belangrijk zijn, als spits of rechterspits."

Promes mist in de Nederlandse media wel eens waardering, die hij na afloop van het duel met Fortuna Sittard wel kreeg van Bassala Sambou, de spits van de bezoekers uit Limburg. De oud-aanvaller van Coventry City en Everton stond ruim een half uur na de wedstrijd nog geduldig te wachten. Hij wilde graag het shirt van de man van de wedstrijd. "Tuurlijk 'brother," zei Promes voordat hij zijn shirt overhandigde en met de wedstrijdbal voor zijn zoontje naar huis ging.

2. 26/09/2019

Ten Hag baalt van eerste helft Ajax

Erik ten Hag liep geen polonaise na de zege van Ajax op Fortuna Sittard (5-0). Daarvoor was het spel van zijn ploeg in de eerste helft te matig.

"In de rust was ik niet blij," zei de trainer die maandag nog als vierde eindigde in de verkiezing van de FIFA voor werelds beste coach van het jaar. "Ons spel was stroperig en het tempo was te laag. We kregen wel vijf kansen, maar we waren toch erg ontevreden."

Ten Hag bracht in de rust Klaas-Jan Huntelaar en liet Donny van de Beek in een controlerende rol op het middenveld voetballen. Zo kon Quincy Promes weer achter de spits spelen. De van Sevilla overgekomen Amsterdammer scoorde driemaal. "We hebben het goed omgezet," concludeerde Ten Hag. "En ik ben blij voor Promes, al wisten wij wel dat hij scorend vermogen heeft."

3. 26/09/2019

Van de Beek zoekt naar het juiste ritme

Na een maand van blessureleed keerde Donny van de Beek woensdag tijdens een thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard terug op het speelveld van de Johan Cruijff ArenA. "Het was wel even wennen," zei de blonde middenvelder na een zege van 5-0. "Ik moet weer even in het ritme komen."

Ajax nam na een doelpuntloze eerste helft afstand van Fortuna Sittard op het moment dat Van de Beek niet meer als meeste aanvallende middenvelder voetbalde. "Ik kan op tien spelen maar ook op de positie van de nummer acht," zei hij. "Dat was vorig seizoen ook zo, al speelde ik op het laatst vaak op tien. Mij maakt het niet zo veel uit, het is aan de trainer."

Van de Beek stond voor zijn blessure nog in de belangstelling van Real Madrid. Heeft hij ooit gedacht dat hij zijn laatste wedstrijd voor Ajax aan het spelen was? "Daar wil ik het liever niet over hebben," antwoordde hij. "Ik wil me concentreren op mijn spel. Ik zat er in het begin van het seizoen heerlijk in, maar toen blesseerde ik mijn hamstring na een hakbal op Neres op de training. Nu moet ik weer naar mijn oude niveau toe. Ik kan het niet verleerd zijn."

4. 25/09/2019

Ajax op halve kracht langs Fortuna

Op halve kracht heeft Ajax de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard tot een goed einde gebracht. De kampioen nam met twee doelpunten in de eerste acht minuten van de tweede helft afstand en liep vervolgens uit naar een zege van 5-0. Quincy Promes was met drie treffers de gevierde man.

De Johan Cruijff Arena was aardig volgelopen met supporters die dachten dat ze alleen maar kwamen controleren met hoeveel Ajax nu weer ging winnen. Niet alleen veel fans namen het duel met de nummer voorlaatst van de eredivisie makkelijk op. Ook sommige spelers van de thuisploeg namen voor rust een halve snipperdag op.

Hakim Ziyech ontbrak bij Ajax en ook Lisandro Martínez kreeg rust. Donny van de Beek keerde na een maand blessureleed weer terug in de basisformatie en Razvan Marin kreeg weer eens een kans op het middenveld. Wie de spelers van Fortuna Sittard zag arriveren in Amsterdam, die dacht dat ze zwaar onder de indruk waren. Ze namen foto's van elkaar en filmden het stadion voor de warming-up.

Na het eerste fluitsignaal deed Fortuna Sittard echter alles voor een goed resultaat. Ze verdedigden met z'n allen, rekten tijd en simuleerden soms blessures. Het was vooral aan doelman Alexei Koșelev te danken dat Ajax niet scoorde voor rust. Oog in oog met Quincy Promes bleef de Moldaviër driemaal overeind. De keeper had geluk dat Tadic rakelings over kopte en Van de Beek te laat kwam om een voorzet van Promes binnen te tikken.

Maar Fortuna Sittard kreeg ook kansen. Daley Blind voorkwam op de doellijn dat Bassala Sambou scoorde en rechtsback Felix Passlack schoot maar net naast. Trainer Erik ten Hag besefte in de rust dat er iets moest gebeuren en bracht spits Klaas-Jan Huntelaar voor middenvelder Edson Álvarez.

Was het die ene wissel of leefde Ajax op na een donderspeech van Ten Hag in de rust? Na acht minuten spelen in de tweede helft leidde de thuisclub al met 2-0. Promes maakte voor het derde duel op rij de openingstreffer op prachtig aangeven van Tadic. Neres verlengde een kopbal van Huntelaar doeltreffend: 2-0. Ajax liep uit naar 5-0. Promes scoorde opnieuw nadat doelman Koșelev een schot van Marin niet onder controle had gekregen. De ongelukkige Cian Harries werkte een trap van de ingevallen Ryan Gravenberch in eigen doel, waarna Promes met zijn derde treffer de eindstand bepaalde.