1. 20/09/2019

  Einde liveblog

  Hiermee beëindigen we dit liveblog.

 2. 20/09/2019

  Opkomst stemt boegbeeld Greta Thunberg 'heel hoopvol'

  De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is "heel hoopvol" door de hoge opkomst bij de wereldwijde klimaatprotesten. "Het is ongelofelijk wat we samen hebben bereikt. Dit is een historische dag", zo richtte ze zich vrijdag vanuit New York tot duizenden betogers in Stockholm.

  In haar toespraak tot haar jubelende Zweedse thuispubliek verwees de 16-jarige Thunberg naar de massale opkomst in Australië en Duitsland. Daar gingen vele honderdduizenden mensen de straat op. "Wij, mensen van alle leeftijden, hebben getoond waarvoor we staan. Nu moeten zij tonen dat ze geluisterd hebben", zo verwees ze naar de VN-klimaattop van de regeringsleiders die maandag in New York plaatsvindt.

  © AP
 3. 20/09/2019

  Rzoska: 'Vlaamse onderhandelaars zouden delegatie moeten ontvangen'

  De partijen die onderhandelen over een nieuwe Vlaamse regering (N-VA, CD&V en Open Vld) zouden een delegatie van de klimaatbetogers moeten ontvangen. Dat zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska. "De 15.000 tot 20.000 klimaatbetogers geven de onderhandelaars een duidelijk signaal dat men meer ambitie moet tonen op het vlak van klimaat", aldus Rzoska.

  "Critici dachten dat het gedaan was met de klimaatmarsen in ons land. Niets is minder waar. De 15.000 tot 20.000 mensen die vandaag op straat komen tonen aan dat men meer ambitie verwacht op het vlak van het klimaat. Het is ook een duidelijk signaal aan de Vlaamse regeringsonderhandelaars. Deze week bleek dat men via Vlaanderen de uitstap uit de kernenergie in vraag wil stellen. Dat is onrustwekkend. De mensen die nu op straat komen willen duidelijk een ander beleid. Daarom roep ik de Vlaamse regeringsonderhandelaars op een delegatie van de betogers te ontvangen", zegt Rzoska. 

 4. 20/09/2019

  Extinction Rebellion gaat tuin Paleis bezetten

  Klimaatbeweging Extinction Rebellion is ook aanwezig op de klimaatmars, en kondigt aan dat het op 12 oktober de tuin van het koninklijk paleis vlak bij het ­Warandepark gaat bezetten.

 5. 20/09/2019

  Kyra Gantois: 'Heb lang getwijfeld om te komen'

  Een opvallende aanwezige tussen de klimaatbetogers in Brussel is Kyra Gantois. De mede-oprichtster van Youth for Climate brak onlangs met de beweging. Toch is ze na lang twijfelen naar Brussel afgezakt, want ze blijft net zoals de andere betogers strijden voor het klimaat.

  "Ik heb Youth for Climate opgericht voor een reden, die is er nog steeds en daarom sta ik hier. Dat ik niet meer in de kerngroep zit, betekent niet dat ik niet meer voor het klimaat wil vechten. Ik word nog steeds begroet door de leden van de beweging en mensen langs de kant zeggen dat ze het fijn vinden dat ik er ben. Dat doet deugd", vertelt Gantois.

  Ze staat er zichtbaar met enige schroom en geeft toe dat ze toch wel stress had voor de reacties na haar dramatische afscheid van Youth for Climate. "Tot een uur geleden heb ik getwijfeld om te komen, maar dan heb ik toch de trein genomen. Voor mij maakt het niet uit waar ik sta. En ik ben van plan om zelf nog acties te organiseren in de toekomst. Al ga ik eerst wat afwachten zodat ik niet een actie organiseer die al bestaat", besluit Gantois. 

  © Photo News