1. 20/09/2019

    'Rechtsstaat krachtiger dan ooit'

    "Onze rechtsstaat is krachtiger dan ooit. We zullen de rechtsstaat verdedigen met vastberadenheid." Dat zei minister Ferd Grapperhaus van Justitie vrijdag in Arnhem gezegd bij de 75-jarige herdenking van de Slag om Arnhem. Grapperhaus verwees naar de moord op de Amsterdamse advocaat Derk Wiersum, volgens hem een vaandeldrager van de rechtsstaat.

    Grapperhaus is de geallieerde strijders uit de Tweede Wereldoorlog dankbaar, zei hij, omdat nadat zij de oorlog hadden gewonnen, mensenrechten zijn vastgelegd. "Wie die rechten schendt, moet er rekening mee houden dat hij zich daarvoor vroeg of laat zal moeten verantwoorden," aldus de bewindsman.

    Ook vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie maakt zich zorgen over de aantasting van normen en waarden, zei hij in Arnhem. "Haatzaaien, vreemdelingenhaat en nationalisme tieren welig op sociale media en vinden hun weg naar het politieke discours. Alweer."

    Burgerlijke moed is nodig om op te staan tegen leugens. Timmermans: "We zullen het niet altijd eens zijn, maar we moeten het samen rooien. In Nederland, en in de Europese Unie. Dat vergt wederzijds respect in plaats van vernedering."

    Vele duizenden mensen hebben de herdenking in Arnhem vrijdagavond bijgewoond.

  2. 20/09/2019

    'Verdachte moord op Wiersum tussen 20 en 25'

    De verdachte van de moord op advocaat Derk Wiersum is vermoedelijk tussen de 20 en 25 jaar oud. Dat meldde de politie vandaag. 

    Eerder zei de politie dat de vermoedelijke schutter een jonge man van tussen de 16 en 20 jaar oud was, maar op basis van nieuwe getuigenverklaringen heeft de politie de vermoede leeftijd bijgesteld.  

    De politie roept mensen die meer informatie hebben over de nog altijd voortvluchtige schutter contact op te nemen. 

  3. 20/09/2019

    Verzet tegen weren pers bij liquidatieproces

    De journalistenvakbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren verzetten zich tegen het weren van de pers bij de zaak tegen de voortvluchtige Ridouan Taghi. De journalisten zijn het principieel oneens met het besluit dat vandaag werd genomen door de rechtbank, pers en publiek te weren bij de zittingen. 

    "De omstandigheden waarin een advocaat het uitvoeren van zijn werk met zijn leven moet bekopen zijn ongehoord", zegt Freek Staps, hoofdredacteur van het ANP. "Juist daarom is het elementair dat de rechtsgang openbaar blijft voor de pers om het Nederlandse publiek zo betrouwbaar mogelijk te informeren."

    NOS-hoofdredacteur en voorzitter van het Genootschap Marcel Gelauff wordt geciteerd op de site van de NOS: "Het gaat om de verdediging van de rechtsstaat. Vrije nieuwsgaring is daarvan een van de fundamenten."

  4. 20/09/2019

    Zittingen niet toegankelijk voor pers en publiek

    De aanstaande zittingen in het proces tegen de moordbende van Taghi, op 24 en 26 september, zijn niet toegankelijk voor pers en publiek. Dat maakt de rechtbank in Amsterdam vrijdag bekend.

    "De geplande pro formazitting vindt plaats zeer kort nadat afgelopen woensdag een van de advocaten die bij de strafzaak betrokken was op straat werd doodgeschoten. De implicaties van deze gebeurtenis zijn op dit moment nog niet volledig te overzien," meldt de rechtbank in een korte verklaring.

    De zitting vindt plaats in het zwaarbeveiligde Justitieel Complex Schiphol. Het gaat om een pro formazitting, er zal dus geen inhoudelijke behandeling van de zaak plaatsvinden.

    Voor zover bekend is het nog nooit eerder voorgekomen dat een rechtbank hele zittingen in een proces afschermt voor pers en publiek, om vergelijkbare (veiligheids)redenen. 

    Is Nederland überhaupt wel opgewassen tegen een crimineel als Taghi? Lees het profiel over deze bloeddorstige vijand hier.

  5. 20/09/2019

    Orde prijst moed potentiële advocaat Nabil B.

    De Nederlandse Orde van Advocaten vindt het aanbod van advocaat Peter Schouten om bijstand te verlenen aan kroongetuige Nabil B. een zeer moedig besluit.

    Schouten maakte vrijdag in de media bekend dat hij de rechtbank in Amsterdam heeft gemeld bereid te zijn de verdediging van B. op zich te nemen. B.'s advocaat Derk Wiersum werd woensdag in Amsterdam doodgeschoten.

    Het is goed om te zien dat advocaten nog steeds bereid zijn om de kroongetuige bij te staan, aldus een woordvoerder van de orde. De moord op Derk Wiersum heeft een schok door de balie doen gaan. Advocaten moeten in alle vrijheid en veilig hun werk kunnen doen. De advocatuur zal niet buigen voor dit soort geweld. Het initiatief van Peter Schouten is dan ook zeer te waarderen.

    Met vrouw en kinderen besproken
    De orde in Amsterdam laat weten bezig te zijn te inventariseren hoe en met wie de verdediging van B. georganiseerd kan worden. De orde bemiddelt erin dat er verdediging komt, aldus waarnemend deken Simeon Burmeister vrijdag. Op het initiatief van Schouten heeft hij vooralsnog geen commentaar. Volgens Burmeister heeft de rechtbank er begrip voor als het vinden van een advocaat voor B. langer duurt.

    Schouten heeft zijn initiatief besproken met zijn vrouw en kinderen, zegt hij in BN De Stem. Hij vindt dat hij een daad moet stellen. Het is niet gratis of pijnloos om in een mooie rechtsstaat te wonen. Het is ervoor zorgen dat gedaan wordt, wat gedaan moet worden. De strafpleiter hoopt dat veel advocaten eenzelfde aanbod gaan doen.

    Op 24 en 26 september houdt de rechtbank inleidende zittingen in het zogeheten Marengo-proces, dat draait om een reeks liquidaties die in opdracht van de voortvluchtige Ridouan Taghi gepleegd zouden zijn. In maart vorig jaar werd, kort nadat justitie bekend had gemaakt dat B. als kroongetuige in het proces fungeert, diens broer doodgeschoten.