1. Lagerhuis: geen brexit deze maand

  Het Britse Lagerhuis heeft tegen het voorstel van de regering gestemd om de behandeling van de nieuwe brexitwetgeving in korte tijd af te ronden. Dat is een forse nederlaag voor premier Boris Johnson, die dreigde de wetgeving helemaal in te trekken als het parlement op de rem trapt.

  De regering wilde eigenlijk dat de brexitwetgeving deze week nog door het Lagerhuis zou worden geloodst. Critici vinden dat veel te kort. Parlementariërs stemden eerder op de avond voor de verdere behandeling van de brexitwetgeving, maar keerden zich vervolgens tegen het tijdschema van de regering waar de snelle behandeling in was vastgelegd.

  Het tijdschema kreeg 322 stemmen tegen en 308 voor. De premier waarschuwde eerder op dag voor de gevolgen als het tijdschema voor de snelle behandeling van de wetgeving zou worden verworpen. Als het parlement de brexit dwarsboomt en 'alles tot januari of zelfs langer uitstelt', zou hij zich genoodzaakt voelen de wetgeving in te trekken en om nieuwe verkiezingen te vragen. Hij heeft overigens wel steun van de oppositie nodig om die uit te schrijven.

 2. Meerderheid Lagerhuis stemt voor Johnsons brexitwet

  De Britse premier Boris Johnson heeft een belangrijke overwinning geboekt in het Lagerhuis. Dat keurde zijn nieuwe brexitwetgeving in een eerste stemming goed. Er moet later nogmaals over worden gestemd en zou dan alsnog kunnen stranden.

  De zogeheten 'withdrawal agreement bill' (WAB) zet de nieuwe brexitdeal om in Britse wetgeving. Dat is nodig om de EU met een deal te kunnen verlaten. Parlementariërs hebben nu met 329 tegen 299 stemmen besloten dat de wetgeving verder kan worden behandeld, maar die is daarmee nog niet definitief goedgekeurd.

  De regering wil de wetgeving in enkele dagen door het Lagerhuis loodsen. De oppositie is daar niet blij mee en zegt dat meer tijd nodig is. Daardoor kunnen de brexitplannen van de premier later op de avond alsnog stranden. Parlementariërs moeten namelijk ook nog stemmen over het tijdsschema dat de regering heeft opgesteld voor de snelle behandeling van de brexitwetgeving.

 3. Johnson: verkiezingen bij verwerping schema

  Als het Britse Lagerhuis niet instemt met het tijdschema van drie dagen om de brexitwetgeving goed te keuren, zal de regering de hele wetgeving intrekken.

  Verkiezingen moeten dan een oplossing bieden voor de politieke impasse waar het Verenigd Koninkrijk zich in bevindt. Dat zei de Britse premier Boris Johnson dinsdag voorafgaand aan twee cruciale stemmingen.

  Johnson opende het debat voordat parlementariërs over zijn deal gaan stemmen en waarschuwde het Lagerhuis: “Ik zal hier in geen geval nog maanden mee doorgaan”. Johnson: “Als het parlement weigert de brexit goed te keuren en in plaats daarvan zijn weg gaat en besluit om alles uit te stellen tot januari of mogelijk langer, moet ik met grote spijt zeggen dat de wet moet worden ingetrokken en we verder gaan naar een algemene verkiezing.”

  Om verkiezingen mogelijk te maken moet daar een tweederdemeerderheid van de parlementariërs mee instemmen. De vorige twee keer dat daarover werd gestemd, werd dat bij lange na niet gehaald. Oppositiepartijen willen pas verkiezingen als de EU uitstel heeft verleend aan de brexit.

 4. Tusk: verzoek brexituitstel serieus bekijken

  EU-president Donald Tusk twijfelt er niet aan dat het verzoek van de Britse premier Johnson 'in alle ernst' moet worden behandeld. Hij zei dat in een debat met het Europees Parlement. 

  Johnson stuurde het verzoek afgelopen weekend met tegenzin aan Tusk. Hij ondertekende de brief niet, in tegenstelling tot een andere brief waarin hij zei dat uitstel een vergissing zou zijn. 

  Tusk is bezig de regeringsleiders te raadplegen over hun reactie op het verzoek. Hij verwacht 'in de komende dagen' een besluit te nemen. Welke kant dat op gaat is in hoge mate afhankelijk van welk besluit het Britse parlement neemt over het brexitakkoord, aldus Tusk. "We moeten klaar zijn voor elk scenario."

  Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie zei dat de brexit de afgelopen jaren veel tijd en energie van zijn team heeft verspild. Het college heeft volgens hem al het mogelijke gedaan om een orderlijk vertrek van de Britten te verzekeren. 

  © AFP
 5. Lagerhuis aan de slag met brexitwetgeving

  Britse parlementariërs mogen zich dinsdag buigen over de nieuwe brexitwetgeving. De regering wil die in drie dagen tijd door het Lagerhuis loodsen, maar moet die planning nog wel voorleggen aan parlementariërs.

  De regering van premier Boris Johnson maakt veel haast met het doorvoeren van de wetgeving, omdat ze vasthoudt aan vertrek uit de EU op 31 oktober. Het Conservatieve parlementslid Jacob Rees-Mogg, die de regering vertegenwoordigt in het Lagerhuis, heeft bekendgemaakt dat de behandeling van de zogeheten 'withdrawal agreement bill' (WAB) in het Lagerhuis donderdag moet worden afgerond.

  Die WAB zet de nieuwe brexitdeal met de EU om in Britse wetgeving. Er mag dinsdag voor het eerst over worden gestemd. Daarna moet de regering formeel het tijdsschema ('programme motion') presenteren voor de verdere behandeling van de wetgeving. Het zou een flinke nederlaag voor Johnson zijn als die wordt weggestemd. De oppositie mort echter dat drie dagen veel te weinig tijd is om dergelijke complexe wetgeving te behandelen.

  Een andere potentiële valkuil voor Johnson is dat ook nog amendementen kunnen worden ingediend. Dat betekent dat tegenstanders deze week met voorstellen kunnen komen die voor de regering onacceptabel zijn. Na de gang door het Lagerhuis gaat het wetsvoorstel ook nog naar het Hogerhuis, het House of Lords. Dat moet volgens de regering vrijdag gebeuren.