1. 27/12/2019

  Ierland geeft recordaantal paspoorten uit

  Ierland heeft dit jaar een recordaantal paspoorten uitgegeven. Er kwamen veel meer paspoortaanvragen binnen van mensen uit het Verenigd Koninkrijk. Daar bestaat relatief veel interesse in de Ierse nationaliteit in verband met alle onzekerheid rond de brexit.

  De Ierse overheid kreeg in totaal zo'n 94.000 aanvragen van mensen geboren in het Verenigd Koninkrijk. Alles bij elkaar zijn er meer dan 900.000 Ierse paspoorten verstrekt. Dat is 7 procent meer dan in 2018. Volgens de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney was 2019 daarmee een uitzonderlijk jaar.

  Ierland krijgt eigenlijk al sinds de Britten in een referendum voor een vertrek uit de Europese Unie stemden, meer paspoortaanvragen binnen vanuit het buurland. Iedereen met een Ierse grootouder en iedereen die in Noord-Ierland is geboren, kan aanspraak maken op een Iers paspoort. De drukste maanden voor de Britse paspoortaanvragen in Ierland waren dit jaar februari en maart, voorafgaand aan de oorspronkelijke brexitdeadline eind maart.

 2. 27/12/2019

  Von der Leyen: 'Deadline voor handelsakkoord met Britten te krap'

  De overgangsperiode om tot een handelsdeal tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk te komen na de brexit is te krap. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen spreekt in de Franse krant Les Echos over het mogelijk moeten verleggen van de deadline van eind 2020 die de Britse premier Boris Johnson heeft gesteld.

  De Britten verlaten de EU als alles goed gaat op 31 januari. Daarna volgt een overgangsperiode waarin ze zich nog tot eind komend jaar aan de Europese regels moeten houden. Er is afgesproken dat die periode met twee jaar kan worden verlengd, maar Johnson wil dat voorkomen. 

  Volgens Von der Leyen is het niet mogelijk om tegen die tijd een allesomvattend handelsakkoord te hebben uitonderhandeld. "Dat is te optimistisch," aldus de Duitse.

  De onderhandelaars doen er volgens Von der Leyen verstandig aan halverwege het jaar te beoordelen waar ze staan. "En indien nodig moeten ze een akkoord bereiken over een verlening van de overgangsperiode," aldus de commissievoorzitter. De Britten hebben sowieso tot eind juni de tijd om hun standpunt over verlenging van de overgangsperiode te herzien.

  © AFP
 3. 20/12/2019

  Britse regering wint brexitstemming in Lagerhuis

  De Britse regering heeft in het Lagerhuis een stemming gewonnen over de brexitdeal van premier Boris Johnson. Parlementariërs gaven met 358 tegen 234 stemmen groen licht voor de verdere behandeling van de wetgeving die nodig is voor een vertrek uit de Europese Unie.

  De behandeling van het wetsvoorstel in het Lagerhuis moet begin januari worden afgerond. Daarna gaat de wet naar het Hogerhuis. Johnson kan de brexitdeal waarschijnlijk zonder problemen door het parlement loodsen. Zijn Conservatieve Partij boekte bij de landelijke verkiezingen van vorige week een grote overwinning. Daardoor heeft hij in het Lagerhuis weinig meer te vrezen van de oppositie.

  De premier wil dat zijn land op 31 januari de EU verlaat. Daarna begint een overgangsperiode van elf maanden. Het Verenigd Koninkrijk houdt zich dan nog aan EU-regels zodat onderhandeld kan worden over een handelsakkoord. De premier laat in zijn brexitwetgeving onder meer vastleggen dat die overgangsperiode niet verlengd kan worden.

 4. 19/12/2019

  Johnson past brexitwet aan

  De Britse premier Boris Johnson heeft wetsvoorstel voor de brexit flink aangepast voor de eerste zitting van het nieuwe parlement donderdag. Allerlei compromissen die Johnson in eerste aanleg aan de wet had toegevoegd om aan oppositiepartijen tegemoet te komen heeft de premier eruit gehaald, schrijft The Guardian.

  In de nieuwe versie heeft Johnson de mogelijkheid om de overgangsfase te verlengen eruit gehaald. Als er voor het einde van 2020 geen handelsdeal is gesloten met de Europese Unie, dan vertrekt het Verenigd Koninkrijk en dreigt alsnog een chaotische breuk. Het Verenigd Koninkrijk vertrekt op 31 januari uit de EU, daarna volgt een overgangsperiode van 11 maanden.

  De brexitwet wordt vrijdag besproken in het Britse Lagerhuis. Johnson wil de wet op 9 januari door het Lagerhuis loodsen.

 5. 17/12/2019

  Johnson wil einde overgangsperiode brexit vastleggen

  De Britse premier Boris Johnson wil met zijn nieuwe brexitwet iedere verlenging van de overgangsperiode na 2020 na het Britse vertrek uit de EU voorkomen. Volgens verschillende Britse media als The Times en de televisiezender ITV staat in de wet een verbod op verdere verlenging van de transitieperiode na 31 december 2020.

  De regering van Johnson wil vrijdag de wetgeving die nodig is voor het Britse vertrek uit de Europese Unie voorleggen aan het parlement. Als Groot-Brittannië op 31 januari de EU verlaat, begint een overgangsperiode waarin de EU-regels nog gelden voor de Britten, maar waarin ze geen zeggenschap meer hebben over nieuwe EU-zaken. In de elf maanden die resteren tot 31 december 2020 onderhandelen de Britten en de EU dan over een nieuw handelsverdrag.

  De transitieperiode die is is opgenomen in de deal die Johnson met de EU sloot, loopt tot december 2020. De periode kan daarna nog eens met twee jaar worden verlengd. De premier had tijdens de verkiezingscampagne al beloofd de overgangsperiode niet te zullen verlengen.

  Michael Barnier die namens de EU de onderhandelingen met de Britten leidt, had al gewaarschuwd dat elf maanden te kort is om een uitgebreide handelsdeal te sluiten.