1. Gisteren

  Analyse: kiezers geven Johnson carte blanche

  Boris Johnson kan werk gaan maken van het door hem zo vurig gewenste vertrek uit de Europese Unie, maar zal alle zeilen moeten bijzetten om het Verenigd Koninkrijk bijeen te houden. Lees de volledige analyse. 

 2. Gisteren

  Ondernemers: uitslag VK geeft even rust

  De uitslag van de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk geeft Nederlandse ondernemers even rust, aldus ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland. De kans dat de Britten op 31 januari uit de unie vertrekken is nu met een parlementaire meerderheid aanzienlijk.

  Het is volgens de organisaties nog te vroeg om te juichen. Na een brexit beginnen namelijk de onderhandelingen met de Europese Unie over de toekomstige handelsrelatie met Groot-Brittannië. De ondernemers benadrukken dat er wat hen betreft snel een akkoord moeten komen over hun toekomstige handelsrelatie.

  De ondernemers pleiten er verder voor dat de onderhandelingen over de nieuwe handelsrelatie niet te overhaast gebeuren. Het is vooral belangrijk dat er een zo soepel mogelijke handels- en investeringsrelatie met de Britten volgt. Nederlandse bedrijven hebben namelijk al heel lang belangrijke handelsbetrekkingen met het Verenigd Koninkrijk.

 3. Gisteren

  Minister: landbouw goed voorbereid op brexit

  Het Britse vertrek uit de Europese Unie betekent wel wat voor de export, zegt landbouwminister Carola Schouten. Maar we weten wat ons te doen staat.

  Ze benadrukt dat het nogal een verschil maakt of je handelt met een EU-lidstaat of niet. Nu moeten er allemaal aparte afspraken worden gemaakt. We zullen de maatregelen nemen die genomen moeten worden om te zorgen dat producten wel naar de andere kant van de Noordzee kunnen.

  Schouten wijst erop dat er een lange voorbereidingstijd was. We wisten natuurlijk al wel langer dat de kans op een brexit aanwezig was. We kunnen ook wel een groot deel aan.

  Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) benadrukt dat het belangrijk is dat met de Britten snel een akkoord wordt bereikt. We moeten onderhandelen over de permanente toekomstige relatie. Een goede uitkomst is voor Nederland van groot belang.

  Johnson wil die nieuwe overeenkomst nog in 2020 bereiken. Blok: Dat betekent dat we minder dan een jaar hebben om een ingewikkeld akkoord met elkaar uit te onderhandelen. Dus we gaan dan meteen vol aan de slag.

 4. Gisteren

  EU-leider: uitslag is slecht voor Europa

  Verschillende EU-leiders hebben de Britse premier Boris Johnson en de Conservatieven gefeliciteerd met de overwinning bij de Britse verkiezingen. Maar de Tsjechische premier Andrej Babis, noemde de uitslag ook slecht nieuws voor Europa.

  De Europese leiders zijn in Brussel bijeen voor een EU-top. Voorzitter Charles Michel zei dat de EU klaarstaat om de brexitonderhandelingen te hervatten. Het is in ieders belang dat we zo spoedig mogelijk duidelijkheid krijgen over brexit, zei hij in reactie op de uitslag.

 5. Gisteren

  Britse kranten: uitslag is aardverschuiving

  De grote Conservatieve overwinning en het gevoelige verlies voor Labour bij de verkiezingen staat breed uitgemeten in de Britse kranten vrijdagochtend. Het woord dat vrijwel alle media gebruiken is landslide (aardverschuiving).

  ‘Meltdown voor Labour terwijl Johnson meerderheid grijpt’, kopt The Guardian boven een foto van de triomferende premier. Met de kop ‘Johnson ontketend’ onderstreept de krant dat Johnson nu geen coalitie meer nodig heeft om een meerderheid van het Lagerhuis achter zijn plannen te krijgen. De Financial Times spreekt over ‘genoegdoening’ voor de Britse premier.

  De krant die de brexit al jarenlang het meest nadrukkelijk steunt, de Daily Express, pakt het poëtischer aan. ‘De Britse leeuw brult voor Boris en brexit!’ De Daily Mirror spreekt juist van een nachtmerrie voor Kerstmis: ‘Het slechtste Labour-resultaat sinds 1935’.

  © The Independent
  © Daily Mail
  © The Guardian
  © The Sun