1. 01/02/2020

    Brexit is een feit

    Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie verlaten. De brexit was om 23:00 uur plaatselijke tijd (middernacht in Nederland) een feit. Duizenden Britten verzamelden zich bij het parlement in Londen om dat te vieren.

    Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een lidstaat uit de EU stapt. De Unie verliest door het vertrek van de Britten 66 miljoen inwoners en ruim 5 procent van haar totale landmassa. Het Verenigd Koninkrijk blijft tot eind dit jaar wel gebonden aan EU-wetgeving. In de tussentijd wordt onderhandeld over de toekomstige relatie.

    De Britten traden in 1973 toe tot de Europese Economische Gemeenschap, de voorloper van de EU. Ze mochten zich daar twee jaar later al in een referendum over uitspreken. Toen besloten kiezers met grote meerderheid om lid te blijven. Bij een tweede referendum in 2016 stemden 17,4 miljoen kiezers alsnog voor een vertrek uit de EU, 16,1 miljoen kiezers wilden blijven.

    Instanews image
    © AP
  2. 01/02/2020

    Britten vieren brexit bij parlement

     Duizenden Britten vieren het naderende vertrek van hun land uit de EU buiten het parlement in Londen. Feestelijk uitgedoste mensen zwaaien op Parliament Square met Britse vlaggen. Op de ambtswoning van de premier in Downing Street wordt ondertussen een digitale klok geprojecteerd die aftelt naar de brexit.

    Een van de grootste pleitbezorgers van de brexit, politicus Nigel Farage, reageerde opgetogen. "Om 23:00 uur (lokale tijd) kunnen we niet meer terug. We worden een onafhankelijk land en ik zou niet blijer kunnen zijn", jubelde Farage bij Sky News.

    Niet alleen brexitfans komen af op de festiviteiten in bij het parlement. 'Remainer' Rose vertelde de BBC dat ze de bijeenkomst ziet als "feest voor de democratie". "Ik accepteer dat ik heb verloren", zegt de vrouw, wier partner wel voor een vertrek uit de EU stemde.

    Instanews image
    © AFP — Het aftellen naar Brexit.
  3. 01/02/2020

    Johnson: dit is het begin van een nieuw tijdperk

    De Britse premier Boris Johnson heeft zijn landgenoten een "nieuw tijdperk van vriendschappelijke samenwerking" met de Europese Unie in het vooruitzicht gesteld. Hij noemt de brexit "geen einde, maar een begin" van een nieuw hoofdstuk in de Britse geschiedenis.

    De Britse regering publiceerde een uur voor de brexit een filmpje met de speech van Johnson. Hij stelde dat veel mensen "dachten dat dit moment nooit zou komen", terwijl anderen ongerustheid of verdriet voelen. "En is er is een derde groep, waarschijnlijk de grootste, die begon te vrezen dat het politieke getouwtrek nooit zou eindigen."

    Johnson vertelde het land te willen verenigen en de toekomst in te willen leiden. Hij wil de "herwonnen soevereiniteit" van zijn land gebruiken om de veranderingen te realiseren waar mensen voor hebben gestemd. Hij noemde als voorbeelden onder meer het "controleren van de migratie" en het sluiten van handelsakkoorden.

    De premier stelde dat de EU zich, "ondanks al haar kwaliteiten", de afgelopen halve eeuw heeft ontwikkeld op een manier die niet meer past bij zijn land. "En dat oordeel hebben jullie, het volk, geveld in het stemhokje. Niet een, maar twee keer."

    Instanews image
    © REUTERS — Britain's Prime Minister Boris Johnson chairs a cabinet meeting at the National Glass Centre at the University of Sunderland, Sunderland, Britain January 31, 2020. Paul Ellis/Pool via REUTERS
  4. 31/01/2020

    Britse vlaggen gestreken in EU-gebouwen

    De Britse vlag is vrijdag gestreken bij de Europese Raad en gebouwen van het Europees Parlement in Brussel en Straatsburg. Dat gebeurde enkele uren voor het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

    Het Verenigd Koninkrijk is de eerste lidstaat die de EU verlaat. Dat gebeurt vrijdag om 23:00 uur lokale tijd in Londen na bijna een halve eeuw lidmaatschap. Het land trad in 1973 toe tot de toenmalige Europese Economische Gemeenschap.

    In het gebouw van de Europese Raad hadden twee medewerkers minder dan een minuut nodig om de zogenoemde Union Jack weg te halen. Ze pakten de mast, vouwden de vlag op en vertrokken in stilte. Bijna een half uur later werd ook een grotere Britse vlag gestreken bij het Europarlement in Brussel, waar de 73 Britse Europarlementariërs na vrijdag geen lid meer zijn.

    Instanews image
    © EPA
  5. 30/01/2020

    Brexit speelde rol bij keuze Renewi voor Amsterdam

    De aan de Londense beurs genoteerde afvalverwerker Renewi heeft voor een tweede beursnotering in Amsterdam gekozen. Op die manier wil het bedrijf beleggers trekken die in euro's willen of moeten beleggen. De brexit speelde daarbij ook een rol, gaf topman Otto de Bont toe. Sommige institutionele beleggers mogen namelijk niet beleggen op markten buiten de Europese Unie.

    De Amsterdamse notering werd daarmee vlak voor de brexitdeadline op vrijdag een feit, terwijl Renewi al langer plannen had. Dat uitstel had volgens De Bont te maken met wat uitdagingen die het bedrijf had. "We wilden met vertrouwen over de toekomst kunnen praten."

    Bij de notering in Amsterdam gaf Renewi, dat enkele jaren geleden ontstond uit een fusie tussen het Britse Shanks en het Nederlandse Van Gansewinkel, geen nieuwe aandelen uit. Ook de komende jaren heeft het bedrijf geen plannen voor een emissie, zegt De Bont. "Als er een CO2-taks komt, kan het gebruik van secundaire grondstoffen interessanter worden voor bedrijven. Wellicht dat we dan extra kapitaal nodig hebben voor investeringen," kijkt hij verder vooruit.

    De brexit heeft voor het Brits-Nederlandse bedrijf weinig gevolgen. De afvalstromen worden veelal verwerkt in het land waar ze zijn ontstaan. Wel denkt De Bont dat 'de afstand over het Kanaal iets groter' wordt.