1. 29/07/2019

  Hitteplan niet meer actief

  Het hitteplan van het RIVM is niet meer van kracht omdat het in de meeste delen van het land weer is afgekoeld.

  Het Nationaal Hitteplan werd vorige week dinsdag voor heel Nederland ingesteld. Nog nooit eerder was het zo heet in Nederland, met temperaturen van boven de 40 graden.

  Het hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico's die dit met zich mee kan brengen. Het is ook een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby's, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen is de hitte gevaarlijk.

 2. 28/07/2019

  Code oranje in heel Nederland opgeheven

  Het KNMI heeft iets na 22.30 uur code oranje opgeheven voor de provincies Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Geldeland. 

  Voor de drie laatste provincies geldt nog wel code geel omdat daar zondag de maximumtemperatuur kan oplopen tot 30 graden.

  In heel Nederland, behalve in het Waddengebied, was sinds dinsdag code oranje van kracht wegens de extreme hitte. In het zuiden van het land was het zaterdag in het begin van de dag al code geel, omdat het na stevige regenbuien een stuk koeler werd.

  Nederland had deze week te maken met een historische hitte. Woensdag en donderdag werden voor het eerst sinds het begin van de metingen temperaturen van boven de 40 graden vastgesteld.

 3. 27/07/2019

  Regionale 'superhittegolf' een feit

  Doordat het kwik in het Gelderse Hupsel zaterdag aan het eind van de ochtend is gestegen naar 30 graden, is een zogenoemde 'superhittegolf' een feit. Dat meldt Weeronline.

  Van een superhittegolf is sprake als het minstens vijf dagen op rij 30 graden of meer wordt, waarbij het kwik op drie dagen zelfs stijgt naar 35 graden of meer. De term is in het leven geroepen door Weeronline, om onderscheid te kunnen maken tussen 'gewone' en extreme hittegolven.

  In De Bilt komt de temperatuur zaterdag uit rond de 30 graden. Wordt dat inderdaad gehaald, dan is ook daar sprake van een superhittegolf. Het zou de eerste officiĆ«le - in De Bilt gemeten - superhittegolf betekenen. 

  Vorig jaar beleefde Arcen van 23 tot en met 27 juli een superhittegolf. Superhittegolven zijn daarvoor alleen in 2003 en 2015 regionaal voorgekomen en niet in De Bilt.

 4. 27/07/2019

  Nog steeds code oranje in delen van het land

  Hoewel zaterdag de temperaturen niet meer zo hoog zijn als de afgelopen dagen is wegens de aanhoudende hitte in een groot deel van het land nog steeds code oranje van kracht, meldt het KNMI.

  De waarschuwing geldt voor de provincies Noord-Holland, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Friesland, Drenthe en Groningen. In het westen en noorden van het land wordt het 30 graden. In het oosten kunnen de temperaturen oplopen tot 34 graden, aldus het weerinstituut.

  In het zuiden van het land is het zaterdag na stevige regenbuien een stuk koeler met maxima tussen de 22 en 28 graden. Het KNMI waarschuwt zaterdagmiddag en -avond voor stevige onweersbuien in het zuiden met kans op windstoten van circa 60 kilometer per uur met hagel en veel regen in korte tijd. Hiervoor is code geel van kracht.

 5. 26/07/2019

  Zaterdag minder intercity's om hitte

  De Nederlandse Spoorwegen zetten ook zaterdag minder intercity's in vanwege de hitte. Door de hoge temperaturen is er vaker en langer onderhoud nodig aan treinen. Donderdag en vrijdag reden daarom op een aantal trajecten minder treinen.

  Volgens de NS wordt het zaterdag ook nog zeer warm. De intercity's op de trajecten Amsterdam-Alkmaar, Amsterdam-Eindhoven-Sittard en Amsterdam-Haarlem-Den Haag Centraal rijden minder vaak dan normaal op zaterdag. Dat geldt ook voor de intercity direct tussen Amsterdam en Rotterdam.

  De NS adviseert reizigers de reisplanner te raadplegen.