1. Gisteren

  Raadsels rond vertrek Dennis uit Tour

  Rohan Dennis heeft donderdag de ploegleiding van wielerploeg Bahrain behoorlijk in verlegenheid gebracht. De Australiër, favoriet voor de individuele tijdrit in Pau van vrijdag, verliet de Tour de France zonder enige toelichting. "Het heeft in ieder geval niets met zijn fysieke conditie te maken," zei teambaas Gorazd Stangelj na afloop van de twaalfde etappe, belaagd door journalisten.

  Tristan Hoffman, een van de ploegleiders van het team, bleef graag buiten de discussie. "Ik weet niets, dit komt voor mij ook als een verrassing. Er waren zeker geen problemen met de renners onderling," hield Hoffman vol om vervolgens toch maar weer te verwijzen naar Stangelj. "Hij is de grote baas."

  De Sloveen zei 'verward en teleurgesteld' te zijn. "We hadden hoge verwachtingen van Rohan in de tijdrit. Het is zijn beslissing om te stoppen. We hebben hem nog aan de telefoon gehad maar hij wilde niets zeggen. Ik weet verder niets."

  Dennis is de regerend wereldkampioen tijdrijden. Er zou sprake zijn geweest van onvrede bij de renner over zijn tijdritpak en -fiets. "Hij wil alles 100 procent in orde hebben. Dat is niet altijd even makkelijk," zei Stangelj. Dennis kwam afgelopen winter over van het opgedoekte BMC en boekte dit seizoen pas één overwinning: de korte openingstijdrit van de Ronde van Zwitserland. In de Tour had hij maar één doel: de 27 kilometer lange tijdrit van vrijdag in Pau. Een dag eerder stapte Dennis echter bij de bevoorrading af om ook na afloop geen toelichting te geven.

  Ook Bauke Mollema keek op van het vertrek van Dennis. "Ik had hem eigenlijk nog gespeeld als winnaar. Het schijnt dat-ie niet zo blij was met alles op tijdritgebied," vertelde de Groninger van Trek. "Maar zelfs dan heeft hij nog kans die tijdrit te winnen. Ik weet het niet, je stapt in de Tour niet zomaar af. Hij schijnt een aparte gast te zijn, maar dit doe je niet. Dan kun je voortaan beter thuis blijven."

 2. Gisteren

  Yates wint eerste Pyreneeënrit

  Simon Yates heeft de twaalfde etappe van de Tour de France gewonnen. Het was de eerste Pyreneeënrit maar de top van de laatste col lag op 30 kilometer voor de finish. De Brit van Mitchelton-Scott was in de sprint te sterk voor zijn twee medevluchters. De Spanjaard Pello Bilbao werd tweede, de Oostenrijker Gregor Mühlberger derde.

  Het peloton, met geletruidrager Julian Alaphilippe, kwam een kleine 10 minuten later binnen. Voor de top van het klassement bracht de rit geen verandering. Alaphilippe begint vrijdag aan de individuele tijdrit over ruim 27 kilometer in Pau met een voorsprong van 1.12 op de Brit Geraint Thomas. Steven Kruijswijk staat vierde.

  De rit begon met tal van pogingen een ontsnapping op gang te zetten. Uiteindelijk slaagde een veertigtal renners erin zich af te scheiden. Onder hen renners die goed bergop kunnen rijden, maar ook sprinters als Dylan Groenewegen en Peter Sagan, de laatste op jacht naar de punten bij de tussensprint.

  De Slowaak pakte de punten en haakte aan het begin van de beklimming van de Peyresourde af, net als onder anderen Groenewegen, Cees Bol en de Noor Edvald Boasson Hagen. De Fransman Lilian Calmejane was de eerste aanvaller. De renner van Direct Energie leek als eerste boven te komen maar de Belg Tim Wellens, de drager van de bollentrui, sprintte hem nog voorbij.

  In de afdaling ging Simon Clarke er alleen vandoor. De Australiër begon met een minuut voorsprong op de Italiaan Matteo Trentin aan de beklimming van de Hourguette d'Ancizan. Vanuit de groep overgebleven vluchters werkte Yates zich in de klim naar voren. De Brit was na een mislukte Giro op jacht naar zijn eerste ritzege ooit in de Tour. 2 kilometer onder de top had hij alleen nog Mühlberger in zijn wiel hangen, terwijl Bilbao probeerde aan te sluiten. De klassementsrenners hielden ondertussen slechts elkaar in de gaten.

  Na een lange afdaling was Yates de snelste in de spurt. De 26-jarige Brit heeft nu ritzeges in Giro (3), Vuelta (2) en Tour achter zijn naam. Hij won de Vuelta vorig jaar ook, maar na de achtste plaats in de Giro maakte hij zich over het klassement in de Tour geen illusies.

 3. Gisteren

  Kruijswijk: Ineos gaat controleren

   Steven Kruijswijk denkt niet dat de klassementsmannen in de eerste Pyreneeënrit van deze Tour de France al voor tijdwinst gaan. Daarvoor acht de kopman van Jumbo-Visma de ritten van komende weekeinde - met zaterdag de aankomst op de flanken van de Tourmalet - meer geschikt. "Ik denk dat het vandaag de minst geschikte dag is om actie te verwachten. Ik denk dat Ineos het initiatief houdt. Ze zullen gecontroleerd en hard naar de finish willen rijden om vrijdag goed aan de tijdrit te kunnen beginnen," zei Kruijswijk voor de start van de twaalfde etappe in Toulouse.

  Zaterdag en zondag, met eveneens een aankomst bergop, rekent Kruijswijk wel op Geraint Thomas of Egan Bernal, de favorieten van Ineos. "Ik denk dat zij na dit weekeinde aan de leiding gaan. Maar de rit naar de Tourmalet is zeker nog niet de zwaarste van deze Tour. Die komen in de Alpen. Omdat het de laatste week is en omdat we daar tot op 2700 meter komen. Voorlopig sta ik er goed voor ten opzichte van die twee."

  Pas zaterdag verwacht Kruijswijk dat er aanvallen zullen komen. "Het is de kans om iets te proberen voor wie zich goed voelt. Het is een lange en lastige klim." 

  Kruijswijk staat voorlopig vierde, achter de Fransman Julian Alaphilippe en de twee Ineos-mannen. "Voorlopig schrijf ik nog niemand af. Ook al hebben mannen als Pinot en Fuglsang al tijd verloren. Het zijn nog steeds goede renners die iets kunnen ondernemen."

  © EPA — Steven Kruijswijk
 4. Gisteren

  Peloton op weg naar eerste Pyreneeëncols

  De Tourkaravaan is kort voor 12 uur vertrokken voor de eerste Pyreneeënrit in deze Tour de France. De twaalfde etappe voert van Toulouse naar Bagnères-de-Bigorre over een afstand van ruim 209 kilometer.

  De eerste 130 kilometer zijn nog relatief eenvoudig met één geklasseerd hellinkje, de Côte de Montoulieu-Saint-Bernard van de vierde categorie. Daarna volgen twee serieuze bergen: de Peyresourde en de Hourquette d'Ancizan, beide van de eerste categorie. De top van de laatste col, waarop ook nog enkele bonificatieseconden te verdienen zijn, ligt op 30 kilometer van de finish.

  De Fransman Julian Alaphilippe is de rit begonnen als geletruidrager. De finish wordt verwacht iets na vijven.

  © Photo News — Julian Alaphilippe voorafgaand aan de start.
 5. Gisteren

  Niet veilig voor de camera

  Van het podium tot de slaapkamer en de massageruimte: een wielrenner in de Tour is nergens veilig voor een cameraploeg. Lees verder: ieder team zijn eigen filmploeg?