1. 28/07/2019

Kruijswijk negende Nederlander op podium Tour

Steven Kruijswijk is de negende Nederlandse wielrenner die een podiumplaats heeft bereikt in de Tour de France. Jan Janssen was de eerste die daarin slaagde; hij werd tweede in 1966 en won de Tour in 1968.

Joop Zoetemelk is de enige andere Nederlander die in Parijs als eindwinnaar werd gehuldigd. Dat gebeurde in 1980 nadat hij al vijf keer als tweede was geëindigd. Die positie bezette hij in 1982 nog een keer. Hennie Kuiper werd twee keer tweede in Parijs: in 1977 achter de Fransman Bernard Thevenet en in '80 achter Zoetemelk.

Steven Rooks moest in 1988 alleen de Spanjaard Pedro Delgado voor zich dulden, terwijl Tom Dumoulin vorig jaar als tweede eindigde achter Welshman Geraint Thomas. Drie Nederlanders werden net als Kruijswijk derde in de Tour: dat waren Johan van der Velde (1982), Peter Winnen (1983) en Erik Breukink (1990).

2. 28/07/2019

Bernal pakt in tweede Tour meteen hoofdprijs

In pas zijn tweede grote pakte Egan Bernal meteen de hoofdprijs. De 22-jarige renner van Ineos werd de jongste naoorlogse winnaar van de Tour de France en ook de eerste Colombiaan die gehuld in de gele trui Parijs haalde.

Vorig jaar debuteerde hij in de Tour in een dienende rol. Chris Froome en Geraint Thomas waren - in die volgorde - de kopmannen van Sky. De laatste won de Tour. Dit jaar zou Bernal voor de eindzege in de Giro'd'Italia gaan. Maar een val tijdens een training voorkwam een optreden daar. Bij zijn terugkeer in wedstrijdverband won Bernal meteen de Ronde van Zwitserland, nadat hij vroeg in het seizoen al Parijs-Nice had gewonnen.

Ondertussen had Froome na een val in het Critérium du Dauphiné het seizoen al moeten beëindigen. Maar met Bernal in vorm begon Ineos, de opvolger van Sky, opnieuw met twee kopmannen aan de Tour. Thomas leek na de tijdrit in Pau even de eerste man te worden, maar Bernal toonde in de daaropvolgende Pyreneeënritten aan net iets beter omhoog te rijden en bevestigde dat in de Alpen al werd zijn aanval richting Tignes afgebroken door het slechte weer.

Met het geel om het frêle lijf hoefde Bernal in de laatste ingekorte bergrit naar Val Thorens alleen nog de concurrenten in de gaten te houden. Van Thomas, de nummer twee, hoefde hij sowieso geen aanval te verwachten. Steven Kruijswijk wist dat het er af rijden van Julian Alaphilippe en het daarmee veroveren van de derde plek het hoogst haalbare was.

Dat Bernal een bijzonder talent was bleek in 2017 toen hij, nog in dienst van het Italiaanse Androni, de Tour de l'Avenir op zijn naam schreef. Dat deden landgenoten als Nairo Quintana en Esteban Chaves hem voor. Van hen leek Quintana de grootste kanshebber om als eerste Colombiaan het geel naar Parijs te brengen. De renner van Movistar won de Giro en de Vuelta, maar in de Tour bleef het twee keer bij plaats twee.

Bernal pakte met ritwinst in de Ronde van Romandië in 2018 zijn eerste zege op WorldTourniveau. Daarna volgden twee ritzeges en de eindzege in de Ronde van Californië en het optreden als luxe knecht in de Tour die hij als vijftiende afsloot.

"Heel bijzonder," noemde zijn ploegleider Servais Knaven het optreden van Bernal. "De meeste jongens van 22 rijden nog bij de beloften. Normaal heb je jaren nodig om drie weken op dit niveau te kunnen koersen."

3. 28/07/2019

Bernal wint Tour, Kruijswijk derde

Het stond natuurlijk al vast, maar zondagavond mocht Egan Bernal zich officieel de eerste Colombiaanse winnaar van de Tour de France noemen. De 22-jarige renner van Team Ineos veroverde vrijdag in de voortijdig afgebroken bergrit naar Tignes de gele trui en stond die niet meer af. Op de Champs-Élysées werd de slotrit gewonnen door de Australiër Caleb Ewan van Lotto-Soudal. Het was zijn derde ritzege in deze Tour.

Ewan was net te snel voor Dylan Groenwegen, die aan de andere kant van de weg naar de tweede plaats sprintte. De Italiaan Niccolò Bonifazio werd derde.

Bernal houdt in het eindklassement zijn landgenoot Geraint Thomas achter zich. De Welshman won vorig jaar de Ronde van Frankrijk. Steven Kruijswijk eindigde als derde, de plaats die hij op de voorlaatste dag overnam van Julian Alaphilippe. De Fransman van Deceuninck - Quick-Step, dit voorjaar al ijzersterk, droeg de gele trui liefst veertien dagen.

De groene trui van het puntenklassement ging voor de zevende keer naar de Slowaak Peter Sagan, een record. De bolletjestrui voor de bergklassement werd veroverd door de Fransman Romain Bardet. Bernal, feitelijk de beste klimmer, was logischerwijs ook de winnaar van het jongerenklassement.

De rit naar de Champs-Élyséés met de lokale rondjes door de Franse hoofdstad kende een voorspelbaar verloop. Een aanvalletje af en toe en de ploegen van de sprinters die controleerden. Het langst reden de Sloveen Jan Tratnik, de Spanjaard Omar Fraile, de Nieuw-Zeelander Tom Scully en de Duitser Nils Politt voorop. Pas op een kleine 12 kilometer van de finish kwam er een einde aan hun poging uit de greep van het peloton te blijven. Tratnik was de laatste die werd teruggepakt. De Australiër Michael Matthews, de sprinttroef van Sunweb, kreeg te maken met een mechanisch probleem en verspeelde daarmee de kans om zijn Tour nog te redden.

Voor Ewan was het een nieuw succes in zijn eerste Tour. Voor zijn ploeg Lotto-Soudal was het de vierde ritzege waarmee de Belgische ploeg zich naast Jumbo-Visma en Mitchelton-Scott het meest succesvol toonde qua dagsuccessen.

4. 27/07/2019

Colombiaan Egan Bernal behoudt in voorlaatste rit gele trui en is officieus winnaar Tour de France

Bernal mag zich officieus winnaar van de Tour noemen.

Steven Kruijswijk heeft in de beslissende bergetappe van de Tour de France een geslaagde greep naar een podiumplek gedaan. De Nederlandse kopman van Team Jumbo-Visma passeerde in de rit naar Val Thorens Julian Alaphilippe en steeg naar de derde plaats. Hij was op de beklimming naar het skioord niet in staat een aanval te doen op het geel van de Colombiaan Egan Bernal en de tweede plaats van Geraint Thomas.

Steven Kruijswijk was duidelijk in zijn reactie nadat hij als nummer drie van het algemeen klassement was gefinisht in de voorlaatste etappe in de Ronde van Frankrijk. 'Dit moest het zijn en dit is het geworden. Het kan niet beter,' zei hij bij de NOS. 'Ik ben heel blij.'

'Ik was er al heel dichtbij,' vervolgde Kruijswijk. 'We wisten dat de missie kon slagen. Ik heb altijd de hoop op het behalen van het podium behouden en ben blijven vechten. De ploeg is in mij blijven geloven. Het is super dat het is gelukt.'

Wel was het zwaar, zei Kruijswijk. 'Het moest van heel diep komen. Maar ik wist dat dat voor iedereen gold. Dat we Julian Alaphilippe er vanaf zouden rijden had ik wel verwacht. Ik moest me niet door iemand anders laten verrassen. Dat is niet gebeurd.'

Normaal gesproken verandert er zondag niets meer in het klassement in de laatste etappe naar Parijs. Kruijswijk zal dus als derde eindigen achter Thomas, die vorig jaar de Ronde van Frankrijk won.

Met zijn 22 jaar wordt Bernal de jongste winnaar van de Tour in meer dan 100 jaar. Henri Cornet was 19 jaar toen hij in 1904 de Tour won. Ook François Faber was jonger dan Bernal toen hij in 1909 zegevierde.

De Italiaan Vincenzo Nibali won de 20e en voorlaatste rit naar Val Thorens, fors ingekort vanwege de weersomstandigheden. Hij was vroeg in de slechts 59 kilometer lange etappe ontsnapt met een groepje en wist als enige tot aan de finish stand te houden. Met 10 seconden voorsprong op Alejandro Valverde kwam de winnaar van de Tour van 2014 boven. Bernal arriveerde als vierde op 17 tellen, met Thomas in zijn wiel. Kruijswijk gaf in de slotmeters zelfs nog wat seconden toe en finishte als achtste op 25 seconden.

Jumbo-Visma nam op de slotklim het heft in handen. George Bennett en Laurens de Plus reden een bijzonder hoog tempo. Alaphilippe, de Franse wielerhoop die veertien dagen in het geel reed en tot de voorlaatste rit zicht had op het podium, brak onder het geweld van de helpers van Kruijswijk. Hij loste en verloor veel tijd. Kruijswijk was daarmee al verzekerd van de derde plaats. Pogingen om Bernal en Thomas uit het wiel te rijden mislukten.

Het is voor Kruijswijk zijn eerste podiumplek in een grote ronde. Vorig jaar was hij vijfde in de Tour. Hij eindigde ook al eens vierde in de Ronde van Italië (2016) en Ronde van Spanje (2018).

5. 27/07/2019

Renners op weg naar Val Thorens

De renners in de Tour de France zijn om 14:40 uur van start gegaan voor de beslissende etappe in de Tour de France naar Val Thorens. De 20e en voorlaatste rit is wegens noodweer in de Franse Alpen ingekort tot 59 kilometer. De slotklim naar skioord Val Thorens is 33 kilometer.

De Colombiaan Egan Bernal nam in de afgebroken etappe van vrijdag de gele trui over van Julian Alaphilippe. De Colombiaan heeft 45 seconden voorsprong op de Fransman. Daarachter komen Geraint Thomas op 1 minuut en 11 seconden en Steven Kruijswijk op 1.23. Deze renners zullen in de korte etappe gaan uitmaken wie de Tour de France wint.