1. 01/07/2019

  Muse: ★★★✩✩

  De negende passage van Muse op Rock Werchter bracht gemengde gevoelens. Frontman Matt Bellamy (41) nam het publiek mee naar de toekomst, waar robotten heersen en mensen flikkerende pakken dragen. Zijn songkeuze stuiterde alle kanten op.

  Instanews image
  © Stefaan Temmerman

  De drie Britten waren duidelijk naar België gekomen om hun jongste plaat Simulation Theory te promoten. Muse speelde liefst acht liedjes uit dat achtste album, verspreid over de avond. Op zich niets mis mee. Het is helaas niet hun sterkste worp, en het publiek kende de songs nauwelijks.

  Er was vooraf een concert van 150 minuten aangekondigd. Muse liet op zich wachten en klokte uiteindelijk af op een kleine twee uur. Vooral in de finale won dit optreden aan consistentie en aan punten. Een gigantisch Alien-monster dook achter de band op, en Muse startte een medley die begon met ‘Stockholm Syndrome’ en eindigde in het heerlijke ‘New Born’. De volhouders werden zo toch beloond.

  Lees hier de volledige review 

  Instanews image
  © Stefaan Temmerman
 2. 01/07/2019

  New Order: ★★★★★

  Ik heb ooit een halve jeugd moeten wachten om New Order live aan het werk te kunnen zien, en de opwinding die ik die eerste keer voelde, bekruipt me nog steeds als ik ergens voor ze klaarsta. In The Barn op Rock Werchter was dat niet anders. New Order is hoog begonnen, en eigenlijk ging het alleen maar crescendo. Een soort live-gitaarremix van ‘Sub-Culture’, ‘Bizarre Love Triangle’, ‘True Faith’, ‘Temptation’, ‘Blue Monday’, en ‘Plastic’, een fenomenaal muzikaal eerbetoon aan de artiesten die ervoor hebben gezorgd dat New Order bestaat: Kraftwerk in de intro, Giorgio Moroder en Donna Summer in het midden, een streepje Detroit, en tot slot uiteraard New Order zelf.

  En dan, nadat ze even van het podium waren gegaan, en het publiek The Barn aan het daveren had gezet, hadden ze nog tijd voor one more song. Twee keer raden. De woorden ‘Love Will Tear Us Apart’ verschenen op het scherm zoals ze destijds op de hoes van de maxi-single stonden, en van het lettertype alleen al kreeg ik kippenvel.

  Hoe goed was New Order? Aargh, words cannot express… Wat een hondenjob.

  Lees hier de volledige recensie

  Instanews image
  © Koen Keppens

  Lees ook: Dit waren de twaalf absolute hoogtepunten van Rock Werchter 2019

 3. 01/07/2019

  Mac DeMarco: ★★★★✩

  De passage van Mac DeMarco en band op Rock Werchter 2019 was weird, rommelig, verneukeratief, onaangepast, onnozel, vorm- en doelloos, maar ook aanstekelijk, hilarisch, inspirerend, zonder meer mooi en redelijk onweerstaanbaar.

  Vaststelling 1: de Vlaming heeft Mac DeMarco (nog) niet in de armen gesloten. Vaststelling 2: eerder dit weekend omschreef ik de clownerieën en de volksmennerij van Macklemore als ‘oké’ en ‘hij probeert ook maar een feestje te bouwen’ - maar wát een verschil met de manier waarop DeMarco het aanpakt.

  Lees hier de volledige review 

 4. 01/07/2019

  Underworld: ★★★★☆

  Is er een moeilijkere taak dan op te boksen tegen de klepper die een vierdaags festival mag afsluiten? Zit een minderheid van een doodvermoeide menigte te wachten op een danceduo dat vooral in de periode rond 1996 en later diepe littekens groef in de herinneringen van de mens? Het zijn misschien geen prangende levensvragen, maar ze doen er wel toe.

  Omdat wij u een antwoord verschuldigd zijn: ja en ja. Je voelde al de hele dag aan de magere opkomst in de tenten dat Het Volk zat te wachten op een bepaalde groep. Die groep zou zoals te verwachten Muse zijn, en niet Underworld. Maar dat de Britse dancepioniers Karl en Rick in 2019 zó veel volk op de been zouden krijgen? Daar hadden wij het zakgeld van onze mémé niet op durven inzetten.

  Lees de volledige review hier

 5. 01/07/2019

  Amyl and the Sniffers: ★★★☆☆

  Nadat Greta Van Fleet in het bed van de Main Stage had gekakt, was het gelukkig nog de beurt aan Echte Rockers: Amyl and the Sniffers zijn Australiërs uit de pubs down under die een rauw ei drinken bij hun bier en waarvan zelfs de sound engineer een Jean-Claude Van Damme-waardige mullet heeft. 

  Instanews image
  © Stefaan Temmerman — 20190630 Werchter Belgium: Rock Werchter 2019 Amyl And The Sniffers

  Dichtst in de buurt liggende genre? Punk. Typerend stukje tekst? ‘I don’t give a fuck, not a single fuck, not a single solitary fuck.’ Moment van de show? Thibault Christiaensen van Equal Idiots en Bouba van Studio Brussel die als een pingpongbal over het publiek werden geketst. Die energie, die frontvrouw (een soort Harley Quinn uit een bikerbar), dat tempo: meer dan twintig nummers aan nog geen drie minuten per stuk. 

  Kleine bedenking nog: Amyl and the Sniffers is een klein beetje zoals masturberen - hartstikke leuk, maar een uur aan een stuk is misschien wat vermoeiend. En dan? Het publiek wilde een afsluitend feestje: bij wijze van respons duwde Amyl and the Sniffers een brandende staaf vuurwerk in hun keel. Knallen! En dan? Slapen! (vvp)