Bekijk alle updates
  1. 20/06/2019

    Dewael schudt trucje uit zijn mouw

    "Ik verklaar de buitengewone zitting van 2019 geopend", zegt Open Vld-Kamerlid Patrick Dewael. Hij houdt zijn speech ostentatief vanop zijn eigen plek in het halfrond, en niet vooraan. Zo zorgt hij ervoor dat ook Dries Van Langenhove van Vlaams Belang, die normaal vooraan naast hem plaats zou nemen, ook op zijn eigen plaats moet blijven zitten. "Dit is de enige plek die de kiezer mij toebedeeld heeft", verklaart hij.

    Instanews image
    © Francis Vanhee
  2. 20/06/2019

    Nog een kandidaat-voorzitter

    Hoewel Servais Verherstraeten vanmorgen op Radio 1 nog liet uitschijnen dat zijn partij de kandidatuur van N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel zou kunnen steunen als Kamervoorzitter, is Verherstraeten nu toch zelf ook kandidaat. Dat meldt de VRT.

    Groen en Ecolo droegen eerder Kamerlid Tinne Van der Straeten voor als hun kandidaat om tijdelijk voorzitter te worden.

    Het is niet duidelijk of er vandaag al over een nieuwe Kamervoorzitter wordt gestemd. De openingszitting wordt in elk geval voorgezeten door Patrick Dewael (Open Vld), het Kamerlid met de langste staat van dienst.

  3. 20/06/2019

    Actie gepland als protest tegen Van Langenhove

    De Franstalige partijen plannen vanmiddag een actie in de Kamer om te protesteren tegen het feit dat Dries Van Langenhove een rol zal spelen bij de eedaflegging. Dat meldt De Tijd.

    Al de hele week gonst het in de Wetstraat over de rol die Dries Van Langenhove zal opnemen bij de eedaflegging in de Kamer. Het is de gewoonte dat de twee jongste Kamerleden de Kamervoorzitter daarbij flankeren en assisteren. Aangezien Van Langenhove een van de jongste verkozenen is, valt die eer hem te beurt.

    Onaanvaardbaar voor zowat alle Franstalige partijen. Zakia Khattabi, covoorzitter van Ecolo, eiste dat Van Langenhove aan de kant zou worden geschoven. Ze kreeg al snel bijval van de MR en later van de PS. De jonge socialiste Mélissa Hanus weigert daarom vooraan te zitten samen met Van Langenhove.

    De Franstalige partijen zijn niet van plan het hier bij te laten, en plannen vanmiddag een actie, zo schrijft De Tijd. Tijdens de eedaflegging zullen de parlementsleden van MR, PS, PTB en DéFI een rood driehoekje op te spelden, zo meldt Le Soir. Dat was in de Tweede Wereldoorlog het teken van het verzet.